Wacaco Picopresso Manuel Espresso Makinesi Incelemesi

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Picopresso’ya ne tarz iyileştirmeler yaptınız genel olarak ? Yazılanlara göz atınca yapılabilecek iyileştirme olarak ilk aklıma gelenler: Wdt, daha kaliteli bir 51mm basket(Hoffmann abimiz Ims önermiş :D) ve puck screen yahut 51mm filtre kağıdı.

Kargocunun yolunu gözleyen çiçeği burnunda bir picopresso sahibi olarak hertürlü tavsiyeye açığım :D
iyi bir wdt bence şart. ama basket değiştirmedim çok memnundum. Memnundum derken picopressom çok sevdiğim bir dostumda şu an o kullanıyor bu sıra. O da oldukça beğenmiş.
 

TheTeacher

Aktif Demleyici
Katılım
13 May 2022
Ben de tek değişiklik olarak bir wdt almıstım, Neouza marka o. Gayet bu halinden de memnunum 20K üstü bir makinenin cıkardığı espresso değil tabi ama gayet iyi ürün iyi performans. Türkiyede satılsaydı flair 58 almak için biriktirirdim o ayrı konu.
 

Divemaster

Yeni Demleyici
Katılım
10 Şub 2023
Ben de tek değişiklik olarak bir wdt almıstım, Neouza marka o. Gayet bu halinden de memnunum 20K üstü bir makinenin cıkardığı espresso değil tabi ama gayet iyi ürün iyi performans. Türkiyede satılsaydı flair 58 almak için biriktirirdim o ayrı konu.
Bence flair 58 de olmalı picopresso da. Çünkü mesela ben ofise götürüp getiriyorum picoyu. Flaire hayır demem asla ama onu hergün ofise getir götür zor. Piconun o konuda bir artısı var.
 

Brolifter

Yeni Kahvesever
Katılım
21 Şub 2023
Bugün çok acemice, iki aşırı ekşi denemeden sonra nihayet 3.denemede güzel bir sonuç alabildim :D

18 gram El Salvador Finca Divina Providencia’yı Kingrinder K6 da 40 klikte öğüttüm. Bir kere değirmenin haznesinde bir kere de sepetinde içinde wdt yapıp sert sayılabilecek şekilde tamp yaptım. Yaklaşık 10 saniyelik bir pre infusion yapıp 1/2.5 oranını yakalamayı hedeflerken “aa krema bu” şeklinde heyecan yapıp 42 gram çıktı ile demlemeyi sonlandırdım :D

Tadının mükemmel olduğunu iddia etmiyorum ancak ekşi olmaması bile benim için yeterliyken hafif bir tofi notası yakalamış olmak çok keyif vericiydi :D. Hemen biraz sütü french presste köpürtüp arkadaşıma latte şeklinde ikram ettim ve o da çok beğendi.

Espressoya alışma süreci deneme yanılma ile geçiyor biraz. K6 da 40klilk + sert tamp, 18 gram kahve için biraz aşırı geldi gibi çünkü bazen pompa cidden beni zorladı ve basınç ile birlikte haznede ısının yükseldiğini farkettim. Bir kaç başarısız deneme daha yapıp ardından hem yoğun kreması ile göze hitap eden hem de lezzeti ile damağı tatmin eden fincanlar elde edeceğimi ümit ediyorum :D
 

avci

Yeni Kahvesever
Katılım
3 Mar 2023
Picopresso için bu tip klasik espresso fincanı kullanışlılık açısından uygun mu, yoksa sıkarken küçük çaplı gelir etrafına dökülür mü?
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_20230331_161013_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20230331_161013_Samsung Internet.jpg
    308.4 KB · Görüntüleme: 73

Brolifter

Yeni Kahvesever
Katılım
21 Şub 2023
Picopresso için bu tip klasik espresso fincanı kullanışlılık açısından uygun mu, yoksa sıkarken küçük çaplı gelir etrafına dökülür mü?
Ben şu an acemi bir kullanıcı olarak kısmen ağzı geniş bardakları tercih ediyorum doğal olarak :D Tecrübeli arkadaşlar elbette daha doğrusunu söyleyeceklerdir ama ben bu tarz bardakların da el alışkanlığı kazandıktan sonra rahatlıkla kullanılabileceğini düşünüyorum.
 

anonimkahveci

Aktif Demleyici
Katılım
21 Tem 2022
İlk birkaç ay mümkün olduğunca naked kullanmayın sonrasında kaslarınız alışınca ağır ağır dengeli baskı uygulayın bu şekilde daha az saçılma olacaktır.
 

TheTeacher

Aktif Demleyici
Katılım
13 May 2022
espresso çekirdeği önerecek arkadaşlarım var mı ?

Ben de yeni başladığım için picopressoya sadece boxxdan risaralda kullandım
 

Divemaster

Yeni Demleyici
Katılım
10 Şub 2023
Picopresso için bu tip klasik espresso fincanı kullanışlılık açısından uygun mu, yoksa sıkarken küçük çaplı gelir etrafına dökülür mü?
Alt plastiğini kullanırsan bu fincanı rahat kullanırsın. Naked zor biraz çünkü biliyorsun akış ilk kenarlardan başlıyor, sonra ortada birleşiyor. Zıt kenarlardan başlarsa zorlanabilirsin.
 

Paradokss

Yeni Kahvesever
Katılım
14 Ağu 2022
pico icin su kacirmasi kullanici hatasi yazilmis bence tamamen yanlis bunda parca hatasi ve dandik mazeme kullanimida var icin de teflondan yapilma cok basit bi oring yada conta var onunda suyu tutmasi icin celik yay gibi parca var uzun ve sik kullanimda yada sicak suya sik maruz kalmada elbet bozulucak ben ilk aldigimda 1 ay dolmadan su kacirma oldu geri yolladim ilgilenen arkadasin konusma tarzi beni cok rahatsiz ettigi icin suan 2 ay sonra yeniden kacirmasina ve garantisi oldugu halde yenide muhattap olmamak icin yollamdim pistonun orda su almasinicin bu ve su haznesi icinde baska bi parca var o yapiyo.okadar dandik ve verilen fiyati hak etmeyen bi urunku kimsenin almasini onermem sikinti yasan olursada bu beyaz contanin icine siyah oring takip su akitma sorununu coze bilir yada yada su haznesinin icindeki gri bir cikinti contadab ola bilir ama kullanici hatasi felan degil mazeme kaliteli olsa basicta bi kacirir sonra kacirmaz bide bu urunde yuksek basinc veriyo diyo videolarda show yapiyolar bencr 5 bari bile gormuyodur nezaman elimde kalcak diye kormamak icin almayin derim yada sorun degil bozuldugu yerde atarim fiyati onemli degil diyen alsin 20230326_140957.jpg20230326_141003.jpg
 

Divemaster

Yeni Demleyici
Katılım
10 Şub 2023
2 ayı geçti alalı daha hiç su kaçırma problemi yaşamadım. Bu bundan sonra yaşamayacağım anlamına gelmez ama başına gelen sıkıntılı bir problemi 1 ayda bozuluyor bunlar deyip genele vurman biraz acımasızca olmuş. Bu ekipmanı forumda kullanan çok var. Benden eskilerde var. Yaşadığın sorunu yaşayanların sayısı bir elin parmaklarından azdır. Düzgün yani zorlamadan kullandığını varsayarsak, kullandığın sudan olabilir, sıkıntılı bir oring denk gelmiş olabilir ya da sana sıkıntılı bir ekipman denk gelmiş olabilir. Yani ekipmanın butonundaki başka bir sıkıntı oringe zarar veriyor olabilir. Belki de senin butonu kullanış şeklinde sorun vardır. O da bir ihtimal.
 

Divemaster

Yeni Demleyici
Katılım
10 Şub 2023
2-3 aylık picopresso tecrübelerimin sonucunu paylaşmak istedim.
Okuyunca belki o hata yapılır mı? yanlış yapmışsın diyeceksiniz ama başına gelmeden kendin çözmeden anlamıyorsun 🙂

Şunu söyleyeyim gerçekten profesyonel makineler gibi ince ayarlar gerektiriyormuş. Çekirdek seçimi, kavrum seçenekleri ki bunlar seçime bağlı ayarlar, yapılacak çok bir şey yok bu parametrelerde. Koyu kavrumsa dinlendirmeyi uzatmak dışında. Öğütme oranları, kullanılan su ve ısısı, demleme süreleri, tamp oranı. Gerçek bir profesyonel makine gibi sanki.

Çok tutorial videoları izlemek kafa karıştırıyor. Kimi diyorki preinfüzyonda 8-10 saniye diyor. Kahve başlamadan beklemeye geçiyor. 10 saniye sonrada infüzyon için su basmaya başlıyor. Bunu yabancı videolarda da gördüm. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim asla doğru değilmiş. Preinfüzyon sonrasında kahve gelmeye başlaması gerek. Kahve gelmeden preinfüzyonu bitirmeyin. Çünkü kahveden önce asitlik çözülüyor suda. Sonrada diğer tatlar yani daha güzel kısım. ön demlemeyi kısa tutunca asitliği suya katıp devam etmeye kalktım. Çıkan sonuç tatsız ekşi kahve Sonuç : Ön demlemeyi kahve akmaya başlayana kadar uzatın.

Bazı arkadaşlar ekşilik varsa öğütmeyi kalınlaştır demişti. O da tam tersiymiş. Kalınlaştırmak çözmüyor. Mümkünse inceltmek gerekiyormuş ki asitliği kahveden rahatça çıkarıp arkasından diğer tatlar çıksın. Çok ince yapıp butonu bloke edin demiyorum tabi. Mümkün oldukça ince. Gerisi de diğer parametrelerle ayarlanacak. Bir klik üstü öğütme ile tamp oranı da arttırılabilir.

Kullanılan doz, kahve acı çıkıyorsa kullandığınız dozu 1-2 gram azaltıp, ekşiyse 1-2 gram üste çıkabilirsiniz.

Kullanılan suyu zaten çoğunuz biliyorsunuz. Ekşiliği çözmek için asiditeyi dengelemek lazım. Bunun içinde suyun da alkalin özelliğinin olması gerekiyormuş. Bu azsa su konusunda ekside oluyoruz. Başka su bulamıyorsak suya bikarbonat koymak sorunu çözebiliyor fakat espressoya sevmediğiniz başka tatlar çıkarabiliyor. Oranı tutturamazsanız özellikle tadı farklı yönde bozmak mümkün. Belki sorunu bunla çözmek çok da mantıklı olmayabilir.

Gelelim çıkan espressoya. Ben deli gibi hep 1:2 oranı zorladım. Halbuki bu koyu kavrumda geçerliymiş. Kavrum koyudan açığa geldikçe oran arttırılması gerekiyormuş. Yani koyu kavrumda 1:2 ise açıkda 1:2.5 hatta 1:3 oran. yani 18 gram kahveye 54 gram espresso. Kremanın yoğunluğu kadar da rengi çok önemli. Pürüssüz ipek gibi canlı bir krema olması önemli.

Bu sonuçlara ulaşmadan önce, boşa harcadığım çekirdeklerden sonra iyi espresso için neler gerekli, problemler nasıl çözülür diye yabancı kaynaklarda biraz araştırma yaptım. Sonra denemelere devam ettim. Önemli nokta bu parametreleri uygularken her seferinde tek parametreyi değiştirmek gerekiyor.

Katılırsınız, katılmazsınız sadece hala problemleri çözmeye çalışan ama başaramayan arkadaşlar varsa onlara ışık tutmak istedim. Umarım işinize yarar. Bu denemelerden sonra artık ekşi ya da acı kahve sorunum bitti. Artık daha rahat ayarlar yapabiliyorum farklı çekirdeklerle. Aşağıda eklediğim fotoğraflar son yaptığım lezzetli espressoların fotoğrafları. Çekirdek Grizzly Alaska Blend.

20230331_220831.jpg20230331_220839.jpg
 

anonimkahveci

Aktif Demleyici
Katılım
21 Tem 2022
2022 temmuz ayından bu yana picopresso kullanıyorum parametreleri düzgün ayarladığınız takdirde ürün su kaçırmaz.

Bir makine tasarlanırken en kolay değiştirilebilecek parçayı zayıf halka seçersiniz bu cihazda da conta seçilmiş. Eğer sistemde check valve yok ise çok tercih edilen bir durumdur. Bunu yapmazsalar vidalı kısımlar olan kapak veya alt metal haznenin olduğu vidalı bölümün plastiği diş kesip cihaz kullanılmaz hale gelecekti. Üretimsel bir hata olmadıkça bu dişlerden önce ürünün contası zarar görür ancak conta değiştirip ürünü rahatça tekrar kullanabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • WhatsApp Image 2023-03-31 at 22.28.57.jpeg
    WhatsApp Image 2023-03-31 at 22.28.57.jpeg
    160.5 KB · Görüntüleme: 50

portakalhalil

Uzman Demleyici ☕
Katılım
20 Ocak 2022
Manuel makineler uğraşmayı sevene çok güzel bir oyuncak gibi çıktılar da üzmez ama uğraşmayı sevmeyene ve ilk defa bu işe gireceklere bazen işkence oluyor, 2020 yazında kompresso aldım o zaman övdüler baya işte gerçeğe yakın, nanopresso yerine onu alın diye, aldım ama kullandığım sayı toplasam iki elimin parmağını geçmez, çok parametre olunca harbiden cidden oyuncak gibi kalıyor ekipman, elektrikli olanlarda basıncı ayarlar en azından makine işin ucundan tutar ama manuelde o yok, her şey sizde, ben şahsen üşeniyorum ondan da belki uğraşmadım.
 

Divemaster

Yeni Demleyici
Katılım
10 Şub 2023
Manuel makineler uğraşmayı sevene çok güzel bir oyuncak gibi çıktılar da üzmez ama uğraşmayı sevmeyene ve ilk defa bu işe gireceklere bazen işkence oluyor, 2020 yazında kompresso aldım o zaman övdüler baya işte gerçeğe yakın, nanopresso yerine onu alın diye, aldım ama kullandığım sayı toplasam iki elimin parmağını geçmez, çok parametre olunca harbiden cidden oyuncak gibi kalıyor ekipman, elektrikli olanlarda basıncı ayarlar en azından makine işin ucundan tutar ama manuelde o yok, her şey sizde, ben şahsen üşeniyorum ondan da belki uğraşmadım.
Valla La pavoni de esperto tipi modellerde herşeyi kullanıcaya bırakmış. Suyu ısıtıp buhar vermek dışında. Bu yüzden seviyorum bunları. La pavoni esperto edetto, flair 58 ve wacaco picopresso. En azından biri var şimdilik 😀
 
Üst