American Press

'Diğer Ekipmanlar' forumunda Aslanbek tarafından 15 May 2017 tarihinde açılan konu

  1. Aslanbek

    Aslanbek Paylaşımcı Üye

    Herkese merhabalar,

    Yaklaşık 3 haftadır kullandığım ve kahve demleme piyasasında yeni sayılabilecek (aslında piyasaya sürülüş tarihi bir seneye yakın ama popülerliği son zamanlarda arttığı için yeni sayılabilecek diyorum) bir kahve demleme ekipmanını tanıtmak istiyorum. Ben yaklaşık 3 haftadır kullanıyorum ve genel izlenimlerimi sizlerle de paylaşmak istedim.

    American Press suyun alttan gelerek kahveye uyguladığı basınç ile demlenmesi üzerine dizayn edilmiş bir ekipman. Bir nevi Aeropress ile French Press’in karışımı gibi bir şey Tabi isminden de anlaşılacağı üzerine Amerika’da geliştirilen bir ekipman. Aşağıdaki fotoda kutusunu ve kendisini görmeniz mümkün.

    [​IMG]

    American Press kabaca üç bölümden oluşuyor diyebiliriz. Suyu koyduğumuz hazne (BPA sız ve kalın plastikten yapılmış), kahveyi koyduğumuz hazne (bu haznenin altı ve üstünde 100 mikronluk yani çok çok ince tel var) ve kapağa bütünleşik olarak aşağıya doğru kahveyi ittirmemizi sağlayacak piston düzeneği (metalden yapılmış). Ürün genel olarak çok hafif sayılmaz, bazı parçalarının (hazne gibi) plastikten olması dezavantajına rağmen malzeme kalitesi yüksek. Zaten ürünü elinize aldığınızda bunu kolaylıkla algılayabiliyorsunuz.

    [​IMG]

    Peki American Press’te kahveyi nasıl yapabiliriz? En basit haliyle, kaynamış suyu koy --> kahveyi hazneye yerleştir ve hazneyi kapa --> aşağıya doğru ittir diye özetleyebiliriz :) Bu ittirme aşaması iki kısımdan oluşuyor. Birinci kısım haznedeki kahvenin tamamen suyla temas ettiği ve bu su içerisinde bir süre tutulduğu kısım (ben bu aşamayı pour overdaki blooming aşamasına benzetiyorum) ikinci aşamada aşağıya doğru yavaş yavaş piston düzeneğinin ittirilmesi diyebiliriz.

    [​IMG]
    [​IMG]

    American Press’de en sevdiğim şey çok farklı demleme çeşitlerine (dolayısıyla farklı tatları alabilmenize) imkan vermesi. Benim favori demleme şekillerim sırasıyla şu şekilde:
    1. 18 gram medium fine (Lido 3 de 4,5. çentikte) kahve, 92 C su, 45 saniye pre-infusion ve 90 saniyede tamamlanacak şekilde yavaş yavaş press.
    2. 20 gram medium (Lido 3 de 6. çentikte) kahve, 92 C su, elimle hafif bir tamp, 60 saniye pre-infusion, 60 saniyede tamamlanacak şekilde yavaş yavaş press.
    3. 18 gram medium fine (Lido 3 de 4,5. çentikte) kahve, haznedeki kahvenin üstüne aeropress filtresi koymak, 92 C su, 60 saniye pre-infusion ve 90 saniyede tamamlanacak şekilde yavaş yavaş press. (Filtre kullandığınız zaman haliyle bir miktar aroma kaybı olmasına rağmen, yüksek gövdeli ve temiz bir kahve alabiliyorsunuz).

    Tabi, bu yöntemler kişiye göre değişebilir. Dediğim gibi bunlar benim favori yöntemlerim. Aşağıdaki linkte başka bir yöntemi de görmek mümkün. Yöntem çeşitliliği açısından çok zengin, ve genelde de bu yöntemler birbirinden değişik ve çok güzel oluyor: https://prima-coffee.com/equipment/its-american-press/american-press

    Benim tecrübelerimi özetleyecek olursam:

    - Öncelikle yüksek gövdeli çok iyi bir kahve içebilirsiniz ve bunun için tek ihtiyacınız olan şey sıcak su ve taze kahve. Bence işyerinde ve seyahatlerde güzel bir kahve içmek için çok iyi bir ekipman. Çünkü ne Gooseneck (kuğu boyunlu) kettle’a ihtiyacınız var, ne de filtreye ihtiyacınız yok. Ayrıca temizliği de çok kolay. Minimum ekipman, maksimum kolaylık yani.

    - Her ne kadar American Press’in mantığı Espro Press ile aynı olmasa da yine de karşılaştıracak olursam, American Press’de daha az kahve tellerden geçiyor yani Espro’dan daha az kahve telvesi bardağınızda oluyor (ama yine de bir miktar oluyor, eğer hiç telvesiz olsun diyorsanız aeropress kağıt filtresi ile kullanabilirsiniz) ve farklı demleme çeşitlerine Espro’dan daha uygun. Ben her ne kadar Espro’yu da beğensem ekipman olarak bence American Press iki tık daha ileride.

    - Eğer maksimum seviyesine kadar su ile doldurup kahve demlerseniz sonuçta 350 ml lik bir kahve elde ediyorsunuz. Bu ya 1 kişi için büyük bir bardak ya da 1,5 kişilik kahve oluyor. Yani tek seferde iki kişilik bir demleme yapamıyorsunuz--ki bence bu bir dezavantaj.

    Özetle beni olumlu anlamda çok şaşırtan ve elime geçtiğinden beri en çok kullandığım kahve demleme ekipmanı oldu American Press. Ürün bana hediye olarak geldi ama normalde satış fiyatı 80 dolar. Öncesinde kontrol ettiğimde, Amazon.com American Press’i Türkiye’ye gönderiyordu ama şimdi kontrol ettiğimde Türkiye’ye gönderim yok yazıyor. Bazı ürünlerde Türkiye’ye gönderim bir açılıp bir kapanıyor amazonda (mantığını çözemedim), almak isteyenler takip edebilir. Ya da kendi sitelerinden sipariş verilebilir: https://www.itsamericanpress.com/

    Merak ettikleriniz sormak istedikleriniz olursa elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.
     
    Bisikletgezgini bunu beğendi.
  2. sefffax

    sefffax Paylaşımcı Üye

    Cevap: American Press

    Güzel alete benziyor bayadır merakım var alete. Ulaşma imkanım olursa alacağım bakalım.
     
  3. Aslanbek

    Aslanbek Paylaşımcı Üye

    Cevap: American Press

    ben tavsiye ederim şahsen...
     
  4. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: American Press

    Alet çok güzel ve kullanışlı.İlginç bir yöntem.Her ne kadar frenchpresin pabucu dama atılmış görülse de frenchpresin mantığında ama onun sorunlarını çözen aletler yapılıyor.Aynı şeyi mokapot denen şirin alete de yapıyoruz.Yanlış yapıyoruz :)
     
  5. Aslanbek

    Aslanbek Paylaşımcı Üye

    Cevap: American Press


    Dogru soyluyorsunuz valla. Gercı ben hala moka pot ve french press kullananlardanım :)


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
  6. djdigy

    djdigy Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: American Press

    İşyerim için uzun zamandır bir çözüm arıyorum sürekli cihaz bakarım, öğütücü bakarım. Bu baya güzele benziyor. Bunu nereden temin ettiniz ve el öğütücüsü olarak hangisi iş görür? Benime l öğütücüleri konusunda hiç bilgim yok.
     
  7. Aslanbek

    Aslanbek Paylaşımcı Üye

    Cevap: American Press

    İncelemede yazdığım gibi bana hediye olarak geldi. El öğütücüsü için eğer kaliteli bir şey bakıyorsanız Lido 3 (kendim kullanıyorum) ve Comandante (forumda pek çok kişi kullanıyor ve memnun) önerebilirim. Ama tabi bu öğütücüler biraz tuzlu. Daha uygun fiyatlı derseniz Hario Skerton ve Mini (bence işyeri için ideal) yeterli olabilir.
     
    Bisikletgezgini bunu beğendi.
  8. poko

    poko Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: American Press

    hocam tatsal olarak nasıl bir sonuç veriyor? french press'e mi daha yakın, aeropress'e mi? ya da kahveyi 4-5 dakika bekletip süzmek yerine doğrudan basınçla süzmek nasıl bir tatsal farklılık yaratıyor?
     
  9. arandur

    arandur Yeni Üye

    Cevap: American Press

    Tadına dair detayları merak ediyorum. Bir de ucuz muadili henüz yok sanırım, 80 usd bu ekipman için fazla.
     
  10. Aslanbek

    Aslanbek Paylaşımcı Üye

    Cevap: American Press


    Hocam bence ikisi arasinda bir tat veriyor. Ne french press ne de aeropress, ikisinden de esintiler var. french pressten cok daha temiz bir kahve verirken aeropresstende aromalari verme konusunda daha basarili diye dusunuyorum. Tabi bu tat konusundaki yorumlar cok subjektif oluyor bunlar sadece benim dusuncelerim.


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
    Bisikletgezgini bunu beğendi.
  11. poko

    poko Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: American Press


    teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için.
    ben de french press'teki yumuşak ama yoğun tatların müptelası biri olarak, tortu sorunundan kurtulmak için espro almayı düşünüyordum ve bu american press denen arkadaş fena halde aklımı çeldi şu an.

    yazdığınıza göre espro'yu da denemişsiniz, bu konudaki fikriniz benim için çok değerli. gerek temiz kahve çıkarma, gerek lezzet olarak espro yerine alınır mı, 80 dolara girmeye değer der misiniz?

    bu arkadaşın en büyük dezavantajı tek boy olması sanırım ama ben zaten tek kişilik yaptığım için bana sorun değil.
     
  12. abdullahkan

    abdullahkan Yeni Üye

    Cevap: American Press

    [MENTION=25]Aslanbek[/MENTION] Merakla cevabı bekliyoruz hocam.
     
  13. Aslanbek

    Aslanbek Paylaşımcı Üye

    Cevap: American Press

    Aslinda espro ve american pressi karsilastirmak ne kadar dogru bilmiyorum. Cunku espro tamamen bir french press ve cok ince delikleri sayesinde kahve gecisini minimuma indirip temiz icim saglayan bir french press. Bu acidan gayet basarili bir ekipman. American press ise farkli bir demleme yontemi. Dedigim gibi french press ile aeropress arasinda bir yontem ve bence cok basarili (aroma, yogunluk, ve temizlik acisindan). Tat konusu her ne kadar goreceli olsa da ben american pressten esproya oranla daha fazla keyif aliyorum. Bu nedenle american pressi aldiktan sonra hemen hemen her gun kullanmama ragmen esproyu cok cok az kullaniyorum artik.

    Espro ile kahve temizligi acisindan karsilastirabiliriz ama. Ikisi de cok ince filtre kullanmasina ragmen american press daha az kahve gecisine izin veriyor esproya oranla yani bu da daha temiz bir kahve oluyor. Bu hem benim kendi gozlemim hem de american press tarafindan laboratuvar testleri ile kanitlanmis. Bir de american pressin temizligi esproya gore daha kolay (isyerinde kullanim dusunuluyorsa avantaj oluyor).

    Ozetle ikisi farkli yontemler ve ikisi de guzel ekipmanlar. Ama benim icin bu kiyasta american press epey onde. Fiyat konusunda da ekipmani hic kullanmasaydim 80 dolar verip alir miydim bilmiyorum ama kullandiktan sonra artik bu fiyata alirim diyorum. Hatta aldim bir tane daha yedek olarak :)

    Umarim merak edilenlere bir nebze olsa da cevap olmustur ama olmadiysa da sorulari cevaplamaya calisirim.


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
    Bisikletgezgini bunu beğendi.
  14. thewind

    thewind Paylaşımcı Üye

    Cevap: American Press

    dün itibariyle ben de american press denemelerine başladım. ekipman gerçekten beklediğimden çok daha kaliteli ve sağlam çıktı. zaten kutusunu elinize aldığınızda boyutuna göre ağırlığının fazla olduğunu hissediyorsunuz :)

    kahve olarak bana çok enteresan deneyimler yaşattı. aromaları neredeyse tam olarak alabildiğiniz ve kötü unsurları büyük oranda örten bir kahve sunuyor. aeropress ile yapılmış çok fazla kahve içmediğimden karşılaştırma yapamıyorum ama kahvesi press demleme yöntemlerine kıyasla gerçekten farklı.

    ağırlığı boyutuna göre biraz fazla olsa da taşıma konusunda çok sorun çıkaracağını düşünmüyorum. temizliği de çok kolay olduğundan seyahat ve özellikle ofis için bence çok ideal.

    [MENTION=25]Aslanbek[/MENTION] hocamın son yorumundan alıntılayarak ben de bir yorum yapayım; bu ürün için amazon'un türkiye gönderimi olsaydı; 80 dolar + kargo + vergi ödeyecektim (100 doların üzerinde maliyeti olurdu) ve alır mıydım bilemiyorum. ama değer mi derseniz bence değer. çünkü daha önce deneyimlemediğim çok farklı bir kahve deneyimi yaşattığını söyleyebilirim. ben şahsen çok beğendim. bizi bu ürünle tanıştırdığı ve ayrıca temini konusunda bana yardımcı olduğu için [MENTION=25]Aslanbek[/MENTION] hocama tekrar teşekkür ediyorum.
     
    Bisikletgezgini bunu beğendi.
  15. Aslanbek

    Aslanbek Paylaşımcı Üye

    Cevap: American Press

    [MENTION=1413]thewind[/MENTION] hocam sevindim memnun olmaniza. Gercekten beni cok memnun eden bir ekipman, siklikla kullaniyorum. Onceden de dedigim gibi fiyat ilk basta fazla gozukuyor sonra hakediyor diyorsunuz :) ama tabi almadan once deneme firsati olsa ucuncu dalga kahvecilerde almayi dusunenler icin cok guzel olur. Ben henuz boyle bir cafe gormedim ama belki ilerleyen zamanlarda getirip demler bazi cafeler.


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
    Bisikletgezgini bunu beğendi.
  16. fatihonder

    fatihonder Aktif Üye

  17. Aslanbek

    Aslanbek Paylaşımcı Üye

  18. thewind

    thewind Paylaşımcı Üye

  19. Aslanbek

    Aslanbek Paylaşımcı Üye

    Aynen benim de tahmin ettiğim fiyatın altında gelmiş, ilgilenenler için güzel fırsat.
     
    thewind bunu beğendi.
  20. experienced

    experienced Paylaşımcı Üye

    .

    Eğer çok mobilize olunuyorsa keyiften ödün verilmek istenmiyor ise,

    Oldukça iyi bir ürün,

    Malzemelerde sağlıklı ve kaliteli.

    Şuan için ülkemizde de satılıyor olması bir başka avantaj.

    .
     
    Bisikletgezgini bunu beğendi.