9 Bar Basınç Problemi - Espresso Süresi Nasıl Hesaplanır?

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
güzel düşünceleriniz için öncelikle teşekkürler, keşke daha fazla vaktim olsa da paylaşımlarıma devam edebilsem.

Levent, senin soruna gelecek olursak biz SanRemo'da Opera'yı tasarlarken Ar-Ge'de bunu çok inceledik 2012-2013 yıllarında John Gordon ve Sasa Sestic ile. Hatta 58.55 mm'lik şeffaf (mika malzeme sanırım) bir porta filtre sepetimiz vardı, 1 bar, 2 bar, 3 bar ile saniyeler, süreler, showerdeki restrictor ile yüzlerce deneyler yapmıştık. Tatsal farklılıklar, TDS ölçümleri, channeling vb detaylara bakıyorduk özellikle. Sepet (IMS, VST, Pullman, commercial), shower screen (yine IMS ve diğerleri), sepet çapı, sepet yüksekliği, kahvenin micronu.... değişkenler çok fazla olduğu için bir ara işin içinden çıkamamıştık.

Gözlemlenen bir gerçek vardı, saniyeden ziyade yüzeyi geçip kahveye nüfus eden su miktarı önemliydi. Yani saniye ile ölçüyor olsak da pre infusion'u, flow metre ile ml'yi ölçmek daha sağlıklı bilgi veriyordu. Ancak flow metrelerin sıcaklıklardan etkilenmemeleri için konumları (grup arkası, 8-10 cm'lik borular vasıtasıyla grubu besliyor) flow metre de tam istenilen parametreyi vermiyordu.

Eğer gözlemleyebiliyorsanız diyerek tavsiyem :
Sepet içindeki kahve yatağınızın %20'si kadarını düşük basınç (2-3 bar) ile ıslatmaya çalışıp, kalan %80 9 Bar ile bitirmek.
2-3 Bar Rotary Pump'larda Hat basıncıdır genelde eğer ev tipi bir makine kullanıyorsanız. Vibrasyonlu Pompa ile lever ile pre infusion yapıyorsanız 1-1.5 bar basınç vardır sadece, süreyi biraz uzatabilirsiniz.

Eğer Opera, Strada, Decent gibi post infusion da yapabiliyorsanız:

%15-20 Pre Infusion
%65-70 9 Bar Infusion
%10-15 Post Infusion

Örn : 21 gramlık sepet varsa
10-12 ml Pre Infusion
50-55 ml Infusion
8-10 ml Post Infusion
Toplam 68-70 ml Double Espresso (45-48 gram)
Çok teşekkür ederim Şerif abi. Çok faydalı bilgiler gerçekten. Arayıp da bulmak zor olan bilgiler.

Benim dikkat ettiğim hususlar şunlar ama tabii ki ne kadar doğru bilemiyorum. Tamamen şahsi gözlemlerim ve içgüdüsel olarak doğru olduğunu düşündüklerim.

1) Süreden çok çıktı miktarına odaklanıyorum. Tabii ki akış tıkanıyorsa ya da çok hızlı akıyorsa bir sorun olduğunu biliyorum. 1-2 gr/sn gibi stabil akışlarda süreyi sorun yapmıyorum.
2) Ön demleme (pre infusion) makine el veriyorsa, yapılması gerektiğini düşünüyorum. 9 bara hızlı bir şekilde çıkmanın, kanallanma riskini arttırdığını ve çözünmeyi olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Bu yüzden low flow fonksiyonunu da kullanıyorum ve ön demlemeden sonra kademeli olarak basıncı yükselitiyorum.
3) Bitişte de yine en yükse basınç ile değil, biraz daha düşük bir basınç ile bitirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Daha düşük basınçlardaki (6-7 bar) espressolarda (özellikle klasik espresso kavrumları), daha yumuşak ve tatlılık ön planda içecekler aldığımı düşünüyorum. Plasebo etkisi olabilir :D
 
Üst