KAHVE DENEYİMİ Puerto Alegre Castillo Carbonic Maceration - Colombia - 2021

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Herkese mutlu sabahlar,
Güne kimine zor gelse de ben güzel fermente bir kahve ile başladım. Midesi zayıf olanlar için belki bu asiditesi yüksek kahveler biraz rahatsız edici olabilir.
Ve gelelim kahveye.... Benim Anaerobik, Karbonik maserasyon kahveleri ne kadar çok sevdiğimi yakından takip edenler bilir. Damo- Yaye öncesinde Worka Anaerobik deneyimlerimizi tavana çıkaran kahvelerdi.

34CC7395-0D2D-4653-806D-3D807910E808.jpeg

Bu kez Castillo varyetesinden 2021 yazı hasadi karbonik maserasyon (doğal) işleme tekniği ile hazırlanmış, 1450 rakımda yetişen bir kahve ile karşı karşıyayız. Benim için ilginç bir tecrübe oldu. Demlemeyi 16 gram kahveye 240 ml su koyarak yaptım.

1’inci basamak: 60 ml su ile içerden dışarıya döküş
30 saniye bekleme
2’nci basamak: 60 ml su ile içerden dışarıya döküş
55 saniyede
3’ncü basamak:60 ml su ile içerden dışarıya döküş
1:20 saniyede
4’üncü basamak: 60 ml su ile dışardan toplayarak içeriye döküş.
Bitiş: 2:20

Aromada çok yoğun şekilde gül kokusu aldım. Ancak koku fermente kokular ile karıştığından tam olarak tespiti kuru gül yaprağı kokusu.

Damakta fermente tadlar baskın bir şekilde benim ilk aldığım likörümsü tatlar. Ama bu likör tatlarında meyve tatlılığı da var. Asidite ise belirgin bir şekilde damakta yer değiştiriyor. Yine vişnemsi ve greyfurt acılığı damakta hakim. Söyleyebileceğim şu ki oldukça katmanlı bir kahve. Bitiş ise fermente kahvelerden alışık olduğumuz şekilde uzun çikolatamsı bir bitiş. Cihan Abi’nin eline emeğine sağlık. Yine deneyim noktasında bize şahane tecrübeler sunuyor. @Cihanbaspinar

Kahvenin künyesi şöyle:

Lopez ailesi, ataları Don Moises’in kaliteyi korumak ve çevreyi aşırı gübre kullanımından korumak için gölgeliği korumaya karar verdiği 1970’lerden beri Quindio’daki kahve üretiminde fikir liderleri olmuştur. Bugün Lopez ailesi lotları karmaşık, tatlı ve lezzetli meyve aramaları ile seviliyor.

BU KAHVE HAKKINDA

Meyve nüansları ile bilinen, Castillo single varyete karbonik maserasyonu olan bu lotu bir de Lopez ailesinden deneyimleyin. Lopez ailesi 3 nesilden fazla bir süredir Finca Puerto Alegre and Finca La Esperanza’da kahve yetiştiriyorlar. Çok katmanlı, meyvemsi ve çiçeksi bir fincan oluşturmak için deneyimleri ve yenilikçi işleme yöntemleri birleşiyor.
Don Moises’in torunları olan 4 Lopez kardeş 2014’te çiftliği devraldı ve çabalarını sürdürülebilir, nitelikli kahve üretmeye odakladı. Kardeşler ve kardeşlerin çocuklarından bir kaçı daha sonra yenilikçi işleme yöntemleri ve ekoturizme odaklandı. Günümüzde çiftlik jenerasyonların birikiminden faydalanmaktadır.

YETİŞTİRME

Puerto Alegre çiftliği, Pijao kasabasını çevreleyen dağlarda bulunan parsellere bölünmüştür. Temel parsel dağın eteklerinde bulunur ve içinden dere geçer. Değirmen,laboratuvar ve temel ev tümü bu parselde yer almaktadır. Bir çok Java varyetesi kahve bu parselde ekilmiştir. Bu parselin daha yukarısında Castillo, Mocha / Moka ve Geisha varyeteleri tasarlandığı parsellere dikilir. Ayrıca bitkilerin bakımının sağlandığı iyileştirme alanları da yükseklerde bulunan bu parsellerde bulunur. Günümüzde Lopez ailesi bir çok Bourbon varyetesi fidanlarının yetiştirmesinin yanı sıra Güney Huila, Kolombiya kökenli bir Bourbon fidanı olan Aji varyetesini de yetiştirmektedir.


Puerto Alegre çiftliğinde kahveler gölgede yetiştirilir. 1970’lerde Don Moises’in diğer üreticilerin tercih ettiği tam güneşe maruz kalmaya geçtiği dönemde gölge örtüsünü kullanmaya karar vermesinden beri çiftlikte kahveler gölgede yetişir. Tam güneş daha yüksek verim sağlamasına rağmen Don Moises daha yüksek verim için böcek ilacı ve gübre kullanarak çevreye zarar vermek istemediği için sürdürülebilirliğe güçlü bir şekilde inanması ve üretimlerini bu yönde şekillendirdi.

Günümüzde, Leucaena (nehir demirhindi) çiftlikte dikilen ana gölge ağacıdır. Ağacın kökleri azotu sabitler ve yapraklarını her 3 ayda bir döktüğü için organik gübre üretimi için harika bir biyokütle kaynağıdır. Bu periyodik dökülme, budama faaliyetlerini de azaltır.
Hava koşullarına bağlı olarak Puerto Alegre yıl boyunca kahve üretir. Lopez ailesi bitkileri sağlıklı ve üretken tutmak için ağaçları düzenli aralıklarla gübreler ve budar.

HASAT - HASAT SONRASI

Kahve yetiştirme konusunda özverili dikkatleri aynı derecede özenli işleme ile tamamlanmaktadır. 4 kardeşten en küçüğü olan Jairo, inşaat mühendisi olarak eğitim gördü. Eğitim ve bilgisini işleme metotlarını geliştirmede kullandı.
Jairo standardizasyonun kilit nokta olduğuna inanır. Her bir lot işleme boyunca izlenebilirliği belgeleyen adeta ‘doğum sertifikası’ na sahiptir.

Methodu mümkün olduğunca tekrarlanabilir hale getirmek için genel temel bilgileri; varyete, işleme yöntemi, ağırlık, plot, toplanma tarihi ve ek olarak fermantasyon bilgileri (fermantasyonun başlama ve bitiş zamanı, numunenin farklı aşamalardaki pH’ı ve daha fazlası) kaydederler.
Kahve kirazları el ile özenle toplanır. Tarlada toplayıcılar refraktometre kullanarak kirazın en yüksek olgunluğa sahip olup olmadığından emin olur. Kirazlar parabolik kurutma için yükseltilmiş yataklara serilir. Jairo kurutmada sıcaklığı dikkatli bir şekilde takip eder ve eşit kurutma sağlamak için sıcaklığı ve nemi kontrol etmek için havalandırma kullanır. Kirazlar eşit kurumayı sağlamak için sık sık tırmıklanır. Kurutma işlemi ortalama 25 - 30 gün sürer.

Jairo’nun girişimleri çiftliklerinde kahve işlemeyi mükemmelleştirmenin yanı sıra Quindio’da da büyük etkiler yarattı. Jairo’nun otomatik kahve yatakları fikri yakın zamanda ödül aldı ve yerel hükümetten fon aldı.

Kahve sınıfı: Quindio Castillo Carbonic Maceration
Varyete: Castillo
İşleme tekniği: Karbonik Maserasyon (Doğal)
Hasat yılı: 2021 Yazı
Üretici: Lopez Ailesi
Rakım: 1450 m
Çiftlik/İstasyon: Finca Puerto Alegre
Bölge / Alt Bölge: Quindio, Buenavista, Pijao
Tedarikçi: Sucafina Specialty

Kavurucunun Tadım Notları:

Burun: Gül kurusu, vanilya çiçeği, yağlı sedir.
Damak: Vişne reçeli, karadut suyu, liçi, kurutulmuş Basra limonu, demir hindi, turunç kabuğu. Yoğun şurupsu bir gövde.
Bitiş: Vanilyalı kakao likörü gibi yoğun, uzun bir bitiş.
 

zebercet

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Şub 2022
Konum
Ankara

CoFFeePaTh

Profesyonel Demleyici
Katılım
8 Nis 2019
Konum
Adana
Castillo Karbonik Maserasyon, bence harika bir çekirdek. Asiditesi gerçekten yüksek, günün her saatinde içilmesi güç, ama denenmesi kahvesever için elzem bir çekirdek...
Üzerinde yazan koku - tadım notlarını gerçekten yansıtıyor, çekirdek haldeki kokusu bile adamı çarpıyor. Güçlü bir yapısı var.
Bu tip kahveleri orta kalınlıkta öğütüp suyun orta-yüksek debide eklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Böylece o sirkemsi yapı baskılanabiliyor. Henüz standart demlemeler yaptım ve bir sonraki denememi o şekilde yapacağım.
Bu kahveye kıyabilirseniz soğuk demlemede de harikalar yaratacağına dair bir inancım var ama bende ekipman henüz yok. :D Yapan olur umarım, yorumlayabilir de. Ben Japanese yöntemle yaptım ve harika oldu.

İndirim konusuna gelince de, satın almadan önce ınstagram'dan "1.000 TL'lik oldum indirim var mıdır?" diye sormuştum, olmadığını söylediler, satın alımı yaptım. Bunun üzerine bir indirim olursa küserim. 😁
 

CoFFeePaTh

Profesyonel Demleyici
Katılım
8 Nis 2019
Konum
Adana
Espressoda cok yaygin bir yanlis bilgi var. kahve eksi oluyorsa (asidik) bu asidite con demlendigi degil tam tersine az demlendigi icindir. Ayni kavrumdaki gibi bir kahve ne kadar piserse meyvemsi tatlar yani asidite duser ve tatliliga donusur. Cunku icerisindeki seker daha cok aciga cikar. Simdi gelelim espressodaki mantiga. Normalde espresso kavrumun daha koyu olmasinin sebebi kisa sureli bir demleme oldugu icin daha kolay extraction i saglar. E biz light roast demlemek istedigimizde extraction o kadar az zamanda dark kadar olusmuyor. Bu sebep ile de eksilik yani asidite gitmiyor. E bunu nasil cozeriz? 4 yolu var. 1 dereceyi yukseltmek. 2 inceltmek. 3 dozaji artirmak. 4 sureyi arttirmak. Bu 4 secenekte tabi artilar ve eksiler var bunlari deneyimleyerek ogreniyoruz. Ben light roast da isim garanti olsun daha az kahve harcim diye ilk 20 gram 95 derece 4 saniye on demeleme ile baslarim. Demler tadarim. Yeterli extraction olmadi mi bir tik inceltir on demlemeyi arttiririm once. Cunku eger on demlemeyi arttirmazsak incelttikce sepetteki challeging artar. On demleme yaparak hafif islanmis puck i 9 bar daha iyi basar ince ogutumlerde. Baktim yine mi olmadi sureyi arttiririm. O da mi olmadi dereceyi arttiririm. Bu siralamanin bir dogrusu yok deneyimleme ile alakali. Ama basic olarak eksi espressoyu gelistirmeyi boyle cozersin.
Merhaba, egzantrik espressoları seviyorsanız; Null'un Puerto Alegre'sini de denemenizi tavsiye ederim. Kremalı, güzel bir shot aldım iki gün önce.

Gelelim ekşiliğe. Doğru, kahve ekşiyse çözünmeyi artırmak gerekiyor; ama ne olduğunda ince çekmek; ne olduğunda süreyi uzatmak ya da bunları nasıl yapmak konusunu biraz açmak lazım.
Kahve hem ekşi hem fazla yoğun olabilir. Ekşi ve yavan-sulu olabilir.
Hem ekşi hem yoğunsa daha kalına gidip çıktıyı artırmayı öneririm. 1-2 değil de 1-2.5 gibi.
Hem ekşi hem de yavansa, daha inceye gidip yine çıktıyı artırmayı öneririm.
Akış mükemmel ama ekşiyse, yoğunluk fena değilse de direk çıktıyı artırırım. Yine 1-2 değil de 1-2.5 gibi.
Her yiğidin yoğurt yiyişi de farklı tabi. :D
 

Cihanbaspinar

Tecrübeli Demleyici
Katılım
8 May 2015
@pepukkahve eline sağlık ve bu güzel paylaşım için teşekkürler. Kahveyi denemek üzere olanlar için birkaç katkı da ben vermek isterim.
Bu kahvenin özelliği basit bir varyeteye fermantasyon yoluyla ne seviyeye çıkartılabileceğini göstermek. Burada üretici çiftlik şov yapmış desek yeridir. Günlük içim kategorisinden ziyade deneyim kahvesi diyebiliriz.
Kahvede derin bir kompleksite yok ama olan koku ve lezzetler muazzam transparan, hatta 3 boyutlu. Bu anlamda tüm Null seçkisi içerindeki en transparan kahvenin bu olduğunu düşünüyorum.
Demleme ile ilgili bir genel bir de kahveye özgü tavsiyede bulunacağım. Anaerobik işleme yöntemleri kahveyi çok geçirgen yapıyor. Bu da diğer kahvelerle benzer klik :D uyguladığınızda fincanın ekşi ( under extract ) olmasına sebep oluyor. Diğer kahvelerdeki denkliğe ulaşmak için %10 ila %20 oranında daha ince öğütebilirsiniz.
Eğer her zamanki gibi öğütürseniz/demlerseniz vişne ekseninde lezzetler almayı bekleyebilirsiniz. Daha ince öğüttüğünüzde/demlediğinizde olgun napolyon kiraz / vişne reçeli ve kakao şurubu gibi yoğun ve olgun lezzetler alacaksınız ve gövdesi de güçlenecektir.
Tadım notu çıkartırken parametrelerle oynayarak onlarca farklı demleme yapıyoruz. Aldığımız tüm notları sonrasında karşılaştırıp ikna olduğumuz lezzetleri finalde künyeye yazıyoruz. Siz demlerken bunlardan bazılarını alırken bazılarını alamadığınız oluyordur, sebebi yukarıda açıkladığım gibi. Farklı demlemelerle farklı lezzetler öne çıkıyor.

Bence de güzel olur. Ağanın eli tutulmaz :D
Konuşalım bunu :D
 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Merhaba, egzantrik espressoları seviyorsanız; Null'un Puerto Alegre'sini de denemenizi tavsiye ederim. Kremalı, güzel bir shot aldım iki gün önce.

Gelelim ekşiliğe. Doğru, kahve ekşiyse çözünmeyi artırmak gerekiyor; ama ne olduğunda ince çekmek; ne olduğunda süreyi uzatmak ya da bunları nasıl yapmak konusunu biraz açmak lazım.
Kahve hem ekşi hem fazla yoğun olabilir. Ekşi ve yavan-sulu olabilir.
Hem ekşi hem yoğunsa daha kalına gidip çıktıyı artırmayı öneririm. 1-2 değil de 1-2.5 gibi.
Hem ekşi hem de yavansa, daha inceye gidip yine çıktıyı artırmayı öneririm.
Akış mükemmel ama ekşiyse, yoğunluk fena değilse de direk çıktıyı artırırım. Yine 1-2 değil de 1-2.5 gibi.
Her yiğidin yoğurt yiyişi de farklı tabi. :D
@Cihanbaspinar siz espresso olarak denediniz mi? :D
 

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Tadım notu çıkartırken parametrelerle oynayarak onlarca farklı demleme yapıyoruz. Aldığımız tüm notları sonrasında karşılaştırıp ikna olduğumuz lezzetleri finalde künyeye yazıyoruz. Siz demlerken bunlardan bazılarını alırken bazılarını alamadığınız oluyordur, sebebi yukarıda açıkladığım gibi. Farklı demlemelerle farklı lezzetler öne çıkıyor.

Şahane bir bilgi oldu abi teşekkür ederim 😍
 

nuclearmoonrise

Eşsiz Kahve Çekirdeği
Katılım
29 Kas 2018
Karbonik maserasyon deyince ilgi çekici geliyor ama worka karbonik'te fermente ve tatlı bir kahveden ötesini deneyimlememiştim. Bu da tadım notlarından dolayı aynı izlenimi veriyor.
 

cayisse

Tecrübeli Demleyici
Katılım
9 Kas 2019
Karbonik maserasyon deyince ilgi çekici geliyor ama worka karbonik'te fermente ve tatlı bir kahveden ötesini deneyimlememiştim. Bu da tadım notlarından dolayı aynı izlenimi veriyor.
workalari icmistim ben ve aralarinda en cok begendigim carbonic maceration olmustu. basliktaki kahve de carbpnic maceration olup forum ahalisi tarafindan begenilince aldim; bu kahvenin esas olayi aftertaste'i. aman allahim, sen dilimizden mukayyet ol 🙏

vahsi guzellik
 

portakalhalil

Uzman Demleyici ☕
Katılım
20 Ocak 2022
Kahve geldiğinden itibaren 20 klikle bir deneme yaptım, tadım notlarında bahsedilen şurupsu gövdeyi vermeyen meyvemsi bir fincan çıktı ortaya, bugün anaerobic olduğu için telafi edeceğinden 18 klik / 4×60 Reçete / 93° suyla demledim 2.05 gibi bitti daha da inceye giderek denerim ama yoğun fermente sevmeyenler buradan öteye gitmesin derim, benim demlediğim tadım notlarını hissettiren, isleme yöntemini hissettiren bir fincana dönüştü. Kahve çok güzel ama benzerlerini içtim bende üh yaptırmadı 😁 Kuru kokusu çok güzel ama parfüm gibi bir kokusu var ona bayıldım
 
Üst