KAHVE DENEYİMİ Etiyopya Sidamo Niguse Bensa

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Herkese merhaba,
Birlik Kahve ekibinin nitelikli kahvelere odaklandığı yeni markası Mc Kinlay tarafından ülkeye getirilen yeni kahvelerinden Etiyopya Sidamo Niguse Bensa'yı Toper Optical Roaster ile 100 gram kavurarak deneme şansım oldu.

Kahveyi oldukça beğendiğimi söyleyebilirim. Klasik naturel Etiyopyaların en güzel örneklerinden biri olduğunu düşünüyorum. Tadımda özellikle bergamot ve elma tatlılığının yanı sıra baharatsı tatlar damağı kaplıyor. Ben kahveyi bir tık daha koyu kavurduğum için q graderlar tarafından verilen notlarda yer alan asiditeyi çok alamadım. Kahve yakın zamanda profesyonel kavurucular taradından profillendiğinde çok daha iyi sonuçlar çıkacağını düşünüyorum.

Kahvenin bilgileri ise şöyle:

Etiyopya'nın Sidamo Bölgesi'ndeki Shantawene köyü, Sidaamu Afoo dilini konuşan yerli bir grup insana ev sahipliği yapıyor. Sidamo bölgesi kompleks, baharatsı ve narenciye aromalı kahveleriyle ünlü. Shanta wene, bensa woreda ise sahip olduğu mikroklima sayesinde Sidamo'nun geri kalanından farklı benzersiz profilde kahveler üretiyor. Niguse Hameso'nun çiftliği Shanta Wene Bensa'da 2000-2100 metre rakımda.

Bu özel lot, tek bir kahve üreticisinden, Niguse'den geliyor. Bir kahve üreticisi, eş, iki kız ve iki erkek çocuğunun babası olan niguse önceleri bensa'da bir devlet dairesinde çalışmış. Niguse, 10 yıl önce babasının tarım arazisinde kendi kahve plantasyonunu kurmaya karar veriyor. 4,5 hektarlık Niguse Hameso Çiftliği verimli topraklarında organik ve birbirinin eşi olan 74-158 çeşidini yetiştiriyor. Akasya, habeş muzu gibi ağaçlardan faydalanılarak gölgede yetiştiricilik uygulanıyor. Niguse ve çevredeki diğer üreticiler hasat sonrası işlemlere dair eğitimler alarak doğru hasadı, işlemeyi ve kurutmayı öğreniyor.

74-158

Geleneksel olarak Etiyopya'da üreticiler ya kendileri ürettikleri tohumu kullanır ya da endemik çeşitlerden tohum alır ve üretim yapar. Bu durumda çeşidin takibi neredeyse imkansızdır ve homojen bir üretim olmaz. Tek çeşit üretimden söz edilemez.

Jimma tarımsal araştırma merkezi, hastalık ve zararlılara karşı dirençli ve verimliliği yüksek yeni çeşitler geliştirme hedefiyle yaklaşık 40 yeni çeşit geliştirmiş. Bu çeşitler 74 110, 74 112, 74 1, 74 140, 74 140, 74 158, 74 4, 74 40, 74165 gibi rakamlarla kodlanıyor. İlk kısım keşif yılını ifade ederken (1974 yılında keşfedilmesinden dolayı 74), ikinci kısım ise örneklem numarasını ifade ediyor. Araştırmacılar ve teknisyenler hastalık ve zararlılara dirençli çeşitlerin keşfedilmesi için doğada araştırma yapıyor ve tespit ettiklerinde, eğer önceden tespit edilmemiş bir çeşitse bunu verilen kodlamayla isimlendiriyor.
 

beytbaba

Kavurucu
Katılım
8 Ocak 2016
Kahve dry fragrance’da enteresan sekilde anaerobic bir katmana sahipti. Lezzet ve islak aromalar gayet katmanli ve tatliydi. Elimde 4 farkli ethiopia olmasa satmak isteyecegim bir kahveydi. Son iki yildir ulkemize cok guzel etiyopyalar giriyor. Sec begen al oldu biraz ne guzel 1f60d
 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Kahve dry fragrance’da enteresan sekilde anaerobic bir katmana sahipti. Lezzet ve islak aromalar gayet katmanli ve tatliydi. Elimde 4 farkli ethiopia olmasa satmak isteyecegim bir kahveydi. Son iki yildir ulkemize cok guzel etiyopyalar giriyor. Sec begen al oldu biraz ne guzel 1f60d
Daha yeni hasatlar gelecek :D

Türk halkı Etiyopya'ya doydu diyebilir miyiz? :D
 
Üst