Null Coffee Roasters - İstanbul

Bigvocate

Yeni Demleyici
Katılım
17 Nis 2022
Herkese esenlikler, bi süredir buralarda yoktum, yazılanları okuyorum sadece.

Yaklaşık 2 yıldır nitelikli kahve içiyorum ve kahve demlemede kullanılan ekipmanları mümkün olduğunca edinmeye gayret ediyorum çünkü merak ediyorum-bir çoğunuzun olduğu gibi- ve satın aldığım kahveleri hepsi ile farklı yöntemlerle demliyorum. Hepinizin bildiği üzere kahve demleme ile uğraşmak biraz deli işi, tutku duyarsan bu kadar uğraşırsın ancak, adeta bir laboratuvar gibi.

Bu girişi yapmamın sebebi 1-2 kere yalapşak demleyip kahvelere b.k attığımın zannedilmesini düşünmenizi istememem.

Null'dan aldığım yeni kahveler; Miller Bustos Papayo Natural , Hacienda Sonora Marsellesa Natural , Miriam Queseda Pink Bourbon Anaerobic Natural ve Alonso Bustos Tabi Natural .

Bunlardan önceki aldıklarım; Berlina Estate, Typica Natural - Panama , RUMUDAMO ANAEROBIC WASHED - ETHIOPIA , Shantawene Anaerobic Natural - Ethiopia - Espresso ve TWO - ESPRESSO HARMANI - Espresso.

Öncelikle bu kahveler ile yorumlarımdan önce beni öfkelendiren iki şeye değinmek istiyorum;

1.Evet Null iyi bir kavurucu(mu?) ve yeni kahve seçkilerini dört gözle bekliyor herkes ama geçen yıl 2-3 kahve ile ilgili buradan ve mail yoluyla şikayetlerimi yazdığımda zerre oralı olmadılar ama ben kahvelerini denemeye devam ettim. Almasaydın o zaman arkadaş diyebilirsiniz ama aldım:D

Null asla ürünlerinin arkasında durmuyor, satın alıyor, kavuruyor ve satıyor , bu kadar. Herkes bir sorun olduğunda satın aldığı ürünün satıcısından her zaman lehine olmasa da sorunla ilgilenilen bir '' Müşteri Hizmetleri'' bekler ama bunun zerresi yok Null'da. ''Nasıl olsa herkes bizi iyi bir kavurucu kabul ediyor , piyasada da bir ağırlığımız var bir kaç müşterinin yaşadığı sorunlar adımızı ve kalitemizi...? zedelemez, sorun üstelenmeye devam ederse ''zaten çok yoğunuz, kusura bakmayın der geçeriz.'' diye mi düşünüyorlar acaba. Gerçi bana bu bile denmedi, neyse.

Yahu şikayetimi yazdığımda beni arayarak mahcubiyetini samimiyetle dile getirip yeni kahve göndermeyi teklif eden kavurucular da oldu. Benim beklediğim bu bile değil '' olabilir hata yapmışızdır, kusura bakmayın , siz bize gönderin kahveyi-leri- bir de biz bakalım diyemeyen bir firma Null. 1kg kahve peşinde değilimki ,buzlukta yer kalmadığı için odamdaki dolapta sakladığım onlarca kahvem var, ama peşinde de olabilirim , kahveleri öpücükle almıyorum.

2.Diğer forumda da bahsedilen, diye bahsedilen , isminin neden yazılmadığını anlamadığım Kahve Kulübü forumunda da benzer bir konun bugünlerde bahsedildiği bir konu; Kavurucu Şakşakçılığı , evet biraz kaba oldu ama neden yanlışa yanlış diyemiyoruz, kaliteli ürünleri ile bilsek bile, neden defolu ürün ürettiğinde acımasızca eleştirmiyoruz. Evet acımasızca ki-kötü niyetle değil- bir daha o firmaya yakışmayacak ürünler satmasınlar-elbette kasten değil- ve bizde paramızı sokağa atmayalım.

Yahu , arkadaş satın aldığı kahveden memnun değil ''ama olsun Null iyi bir kavurucu'' diyor , ee sen öyle dersen o firma kendini düzeltmez ki , bunu aklından bile geçirmez, ''arada sırada olur der' geçer.'

Şakşakçı fazla oldu farkındayım , burada hiç kimsenin her hangi bir kavurucudan çıkar sağladığını sanmıyorum. Bunun iyi niyet ve ne yazık ki Türk toplumuna özgü bir davranış olduğunu düşünmüyorum aksine gayet iyi biliyorum. Hatta bununla ilgili bir mimik te var ama açıklaması uzun neyse...Yazıyla şu olabilir '' Amaaan boş ver,aslında adamlar iyi arada böyle kusurlar olabilir, s.et''' Etmeyelim , edersek kalitesiz ürünler tüketmeye devam ederiz.

Sanırım bu kadar doluluğum geçen yıldan, kindar biri de değilimdir aslında ama hem konudaki olumsuz yorumları okuyunca hem de yeni bir kaç kahvesinden zerre memnun olmayınca gaza geldim sanırım ki kahvelerin yorumlarını yapmaya enerjim kalmadı, başka zaman. Sadece Shantewene Espresso'nun kömür gibi simsiyah olması ve ne yaptısam zehir gibi acılıktan kurtulamam ve bu çekirdeklerin bana böyle gönderilmesinin çok gücüme gittiğini söylemek istedim. Hepsi çöpe gitti, hak ettiği yere.

"burada hiç kimsenin her hangi bir kavurucudan çıkar sağladığını sanmıyorum"

neden öyle düşündünüz? gayet de çıkar sağlayan arkadaşlar olabilir. çıkarın maddi birşey olması gerekmez. kavurucularla iyi geçinmek, ortamlarda tanınmak, bir takım organizasyonlara çağrılmak veya o kavurucu tarafından tanınıyor olup, bir ortamda ondan selam almak bile bir çıkar sayılabilir. hatta bence bu daha büyük bir çıkar, yoksa kimsenin burada birkaç paket kahveye ihtiyacı olduğunu sanmıyorum.
 

TheTeacher

Aktif Demleyici
Katılım
13 May 2022
Sizi cok iyi anladim. Null hakkinda konusuyoruz diye buradan ornek verim, anlasilsin. Mesela bu kavrumu begenmedim. Bir daha artik ne zaman alisveris yaparsam, diyelim onu da begenmedim. Sonra Cihan beyi ararim. Ulasabilirsem ona sorarim bu durumu. Beni ikna ederse bir sans daha veririm. Olurda ulasamadim veya verdigi cevap beni tatmin etmedi, o zaman bir daha da alisveris yapmam.

Bir asciyim. Yemek konusunda seciciyimdir. Bu sebep ile de disarida yemek cok yemem. Cunku maddi durumum nasil olursa olsun, gidip bir yemege x rakam odeyip memnun olmayinca oraya bir daha gitmiyorum. Ama bunu denemeden de goremiyorum be yazikki. Arkadaslarim oneriyor bazen, deniyorum, arayip sonra arkadasima sovuyorum😁 Adaminda sucu yok aslina, begenmis onermis.

Kisaca begenmeyebilirsiniz tabiki. Benimde begenmedigim bir cok yer var. Bunlardan zamaninda alisveris yaptim, simdi yapmiyorum. Gecenlerde dunyaca unlu Manhattan coffee yi yazdim begenmedim diye. Ki ben onermistim en basta namindan dolayi. Ama olabiliyor. Manhattan pahali bir ornek yoksa ona da bir sans daha vermeyi dusunebilirdim. Ama bir sans daha demek 5.000 lira daha demek. Bu yuzden riske girmedim. Sonucta bir ticaret yapiyoruz. Bir isin tek dogrusu olup herkes begense olay tekele doner zaten😉
Tabii hocam haklısınız ya işte o işletmeye ne kadar şans vermek istiyoruz belki de yeniden deneyelim güzel kahveler içelim istiyoruz ahahaha cok mu şey istiyoruz bilmiyorum, galiba ben artık standardından şaşmayan aynı kahveleri tercih edeceğim umarım herkes kendisine uygun bir kahve/kavurucu bulacaktır.
 

cakmabarista

Tecrübeli Demleyici
Katılım
8 Şub 2023
Açılın ben Null şövalyesiyim. 😝

Geçen sene Null'dan epeyce sipariş geçtim. İlk yudumda dibimin düştüğü çekirdekler oldu (filtre shantawene, espresso demse wote gibi). Nitelikli kahve işinde yeni olduğum için tabii... Diğer türlü aynı tepkiyi vereceğim başka çekirdekler de piyasada vardır ancak onlara sıra gelmemişti. Dolayısıyla Null hakkında hep olumlu yorumlar yaptım çünkü insanlar sipariş verirken az da olsa kahve hakkında bilgi sahibi olsun istedim. Herkesin cebi kıymetli... Eski siparişlerimdeki gibi, son indirimde aldığım çekirdeklerin de hepsinden memnun kaldım. Her ne kadar espresso kavrum shantewene'yi 50 günlük kavrumdan gönderseler de aromasını kaybetmediği için içmeye devam ettim, çok da keyif aldım. Sadece Demse Wote espresso eski aromatiğini kaybetmiş gibi geldi ancak o ara sular ile fazla oynadığım için üzerine düşmedim.

Konuyu şuraya getirmek istiyorum: Ben de dahil bu forumda takılıp da nitelikli kahve içen insanların hepsi işin ehli değil. Malum demleme işi de fazla hata kabul eden bir şey değil... Dolayısıyla insanlar bilmediği konu hakkında, özellikle de Null gibi sevilen kavurucuların kahvesini eleştirirken çekinebiliyor. Çünkü mantık şu: Ben acemiyim, kavurucu iyi. E doğru da aslında. :D Şimdi bir demir ustasına demir vermek var, bir de normal vatandaşa... Hangisi demiri daha iyi işleyebilir? İnsanlar bunun farkında. Bu demek değildir ki kavurucu hatasız, demleyici hatalı... İnsanların olumsuz yorum yapmaya çekinmesinden ötürü etrafta hep iyi yorumların olmasının nedenlerinden sadece birisi... Bir de çözemediğim ve garipsediğim bir durum var. Benim gibi son indirimden çekirdek alan ve aynı kavrum tarihine sahip olduğum bir arkadaşla özelden görüştüm. Benim gayet beğendiğim bir çekirdeği o ne yaptıysa beğenememiş. Yine yukarıda shantewene espresso'nun koyu kavrum olduğundan ve acılığından yakınan arkadaşın aksine ben çok keyif alarak içtim. Acı sevdiğimden değil, fincan keskin olsa da acı değildi bence. Burada devreye damak tadı mı giriyor, demleme parametleri mi giriyor bilemiyorum.

Tecrübeli demleyicilerden Null'u eleştirenler oldu evet. Sorun da tam olarak burada başlıyor bence. Yani Null'un kimseyi takmaması. Bu durum kesinlikle can sıkıcı. Benim de kabul edeceğim bir durum değil. Bundan sonra Null'dan sipariş vermem demiyorum ama verirken iki kere düşünürüm. Naçizane az çok demlemeyi de öğrendiğim için çekinmeden sorunu dile getirip çözüm arayabilirim.

Null şövalyesi öldü. 😝
 

zosi

Tecrübeli Demleyici
Katılım
24 Tem 2022
@Teomanak özellikle sizi kastetmedim , ''Yahu , arkadaş satın aldığı kahveden memnun değil ''ama olsun Null iyi bir kavurucu'' diyor , sanırım bu söylediğimden sizi işaret ettiğimi düşündünüz ya da ben böyle düşünüyorum. Aslında yukarıdaki söylediğim okuduklarımın cılız bir özeti , bu cümleyi birinin söylediğini hatırlamıyorum, söylenmemiş olabilir de. Anladığım bu. Bence isim vermek sorundan uzaklaştırıyor , onun yerine kişisel tartışmaların başlamasına yol açıyor halbuki burada birbirimizle değil bize kusurlu ürün satanla tartışmamız gerekiyor. Fikirlerinizi, tecrübelerinizi ve önerilerinizi okuyup yanlışlarımın farkına vardığımı itiraf etmeliyim, şimdiye kadar üslubunuzda aşırılığa kaçtığınıza ya da haddinizi aştığınıza şahit olmadım ama evet sizin de memnun olmadığınız halde eleştirilerinizin sönük kaldığını düşünüyorum ve bunun sebebinin de çoğunlukla Null'dan içtiğiniz kahvelerin iyi olduğunu düşündüğünüzü de biliyorum.

Bence çok yanlış bir yanılgı var, ''her zaman iyi olanın arada bir hata yapması göz ardı edilebilir'' aslında yanlış burada da değil, evet bazen hata göz ardı edilebilir ama yanlışı yapanın tavrına göre göz ardı edilir.

Null'a son zamanlarda antipati duymamın sebeplerinden biri de -açıkçası bu son yazılanlarla dank etti-; ben iki yıldır bu forumdayım Null'un bu forumda bir kaç satır yazdığını hayal meyal hatırlıyorum, hakkında bu kadar konuşulan , kahvelerinden övgüyle bahsedilen bir kavurucunun nezaketen de olsa-aslında bunu söylemek bile yanlış , sanki nezaket sahte bir davranışmış gibi-arada birde olsa 2-3 satır bir şeyler yazmaması , çok çok az da olsa forumda aktif olmaması bana biz tüketicilerin çok da umursanmadığımızı hissettiriyor, en azından kendi adıma.

Bu arada yazıma öfkeyle Null'un kötü bir kavurucu olduğu izlenimi veren şeyler söyleyerek başlamış olabilirim, ya da ben böyle anladım:D
Öncelikle tekrar söylüyorum ben 2 yıldır bu sektördeyim, hangi kavurucunun kötü, hangisinin iyi olduğuna karar verecek bilgi-birikim bende yok.

Ama bir süre ticaretle vakit geçiren biri olarak esnaflığın böyle olmaması gerektiğini düşünüyorum , ha tuzunuz kurudur çok ta paraya ihtiyacınız yoktur o zaman olur.,Null kötü kavurucu demiyorum, diyemem ama tavrını ve bazı buradaki kötü niyetli olmadığından emin olduğum arkadaşların tepkisizliğini kabul etmiyorum.
 

zosi

Tecrübeli Demleyici
Katılım
24 Tem 2022
@Bigvocate neden öyle düşündünüz? gayet de çıkar sağlayan arkadaşlar olabilir. çıkarın maddi birşey olması gerekmez. kavurucularla iyi geçinmek, ortamlarda tanınmak, bir takım organizasyonlara çağrılmak veya o kavurucu tarafından tanınıyor olup, bir ortamda ondan selam almak bile bir çıkar sayılabilir. hatta bence bu daha büyük bir çıkar, yoksa kimsenin burada birkaç paket kahveye ihtiyacı olduğunu sanmıyorum.

Haklısınız, yazdıklarınızın bazılarını düşünmüştüm ama daha fazla ileri gitmemek için yazmamayı tercih ettim, çünkü yazdıklarımın bile bu foruma fazla olduğunu düşünerek yazdım, taşlanmayı göze alarak.
 

veyselgundogdu

Yeni Demleyici
Katılım
29 Ocak 2020
Çok yazılımış, konuşulmuş... genel olarak sıkıntı iletişim problemi, kavurucu maalesef ürünleri ile ilgili olumsuz konulara dönüş yapmıyor. Bu durum her şeyden önce ticari olarak doğru değil. Yakın zamanda shantawene çekirdeği hariç aldığım diğer çekirdekler maalesef vasat çıktı, farklı çekirdeklerin tat profilleri birbirine acayip benziyor, panama lotları gerçekten sınıfta kaldı. Bu forumda çok iyi demleyiciler var, profesyoneller var, naçizane 6 yıllık bir ev demleyicisiyim ve çekirdek iyi ise çoğu zaman ilk demlede bunu belli eder, farklı parametrelerle oynayarak çıktıları sadece daha da iyi hale getirirsiniz, son seçkilerin ilk ve sonraki demlemeleri sonuç olarak maalesef hep kötü oldu. Son olarak şirket için sipariş ettiğim çekirdeklerin faturası yanlış düzenlenmiş, mail atmama rağmen tenezzül edip dönüş dahi yapmadılar. Uzun bir süre Null'dan çekirdek almayı düşünmüyorum. Zamanında Probador'u da iletişim sıkıntısından dolayı terk etmiştim.
 

Teomanak

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Haz 2022
@Teomanak özellikle sizi kastetmedim , ''Yahu , arkadaş satın aldığı kahveden memnun değil ''ama olsun Null iyi bir kavurucu'' diyor , sanırım bu söylediğimden sizi işaret ettiğimi düşündünüz ya da ben böyle düşünüyorum. Aslında yukarıdaki söylediğim okuduklarımın cılız bir özeti , bu cümleyi birinin söylediğini hatırlamıyorum, söylenmemiş olabilir de. Anladığım bu. Bence isim vermek sorundan uzaklaştırıyor , onun yerine kişisel tartışmaların başlamasına yol açıyor halbuki burada birbirimizle değil bize kusurlu ürün satanla tartışmamız gerekiyor. Fikirlerinizi, tecrübelerinizi ve önerilerinizi okuyup yanlışlarımın farkına vardığımı itiraf etmeliyim, şimdiye kadar üslubunuzda aşırılığa kaçtığınıza ya da haddinizi aştığınıza şahit olmadım ama evet sizin de memnun olmadığınız halde eleştirilerinizin sönük kaldığını düşünüyorum ve bunun sebebinin de çoğunlukla Null'dan içtiğiniz kahvelerin iyi olduğunu düşündüğünüzü de biliyorum.

Bence çok yanlış bir yanılgı var, ''her zaman iyi olanın arada bir hata yapması göz ardı edilebilir'' aslında yanlış burada da değil, evet bazen hata göz ardı edilebilir ama yanlışı yapanın tavrına göre göz ardı edilir.

Null'a son zamanlarda antipati duymamın sebeplerinden biri de -açıkçası bu son yazılanlarla dank etti-; ben iki yıldır bu forumdayım Null'un bu forumda bir kaç satır yazdığını hayal meyal hatırlıyorum, hakkında bu kadar konuşulan , kahvelerinden övgüyle bahsedilen bir kavurucunun nezaketen de olsa-aslında bunu söylemek bile yanlış , sanki nezaket sahte bir davranışmış gibi-arada birde olsa 2-3 satır bir şeyler yazmaması , çok çok az da olsa forumda aktif olmaması bana biz tüketicilerin çok da umursanmadığımızı hissettiriyor, en azından kendi adıma.

Bu arada yazıma öfkeyle Null'un kötü bir kavurucu olduğu izlenimi veren şeyler söyleyerek başlamış olabilirim, ya da ben böyle anladım:D
Öncelikle tekrar söylüyorum ben 2 yıldır bu sektördeyim, hangi kavurucunun kötü, hangisinin iyi olduğuna karar verecek bilgi-birikim bende yok.

Ama bir süre ticaretle vakit geçiren biri olarak esnaflığın böyle olmaması gerektiğini düşünüyorum , ha tuzunuz kurudur çok ta paraya ihtiyacınız yoktur o zaman olur.,Null kötü kavurucu demiyorum, diyemem ama tavrını ve bazı buradaki kötü niyetli olmadığından emin olduğum arkadaşların tepkisizliğini kabul etmiyorum.
Boyle okuyunca size hak verdim biraz. Zaten onceki yazdiklarimda da empati yapmistim sizinle. Dedim ki ben olsam boyle dusunen ne yapardim? Bir daha alis veris yapmazdim😉

Su konuda da size katiliyorum, ''her zaman iyi olanın arada bir hata yapması göz ardı edilebilir'', hayir edilemez ama onunlada empati yapilabilir. He terazinize koydugunuzda yine siz agir basiyorsaniz, o zaman benim yaptigimi yapin. Kendinize sorun. Bu X kavurucu boyle. Beni memnun etmiyor. Ne yapmaliyim? Ben boyle bir durumda cok sevdigim bir kavurucu ise, derim bak bu boyleyken boyle. Sen bu degilsin, bir sorun var. Kendine gel. Ama bunun icinde cok ugrasmam. Baktim gonlu yok. Salarim. Fakat hic bagim olmayan biri ise cezalandiririm. Bunu da alisveris yapmayarak yaparim.

Uzerime alinma sebebim hem dediginiz yorum hemde su onermis olmam. Zaten ofansif algilamadim. Ama ortaya konusunca bakin bana demediyseniz bile ben alindim ustume. Bu yuzden dedim isim belirtin diye😁

Tartisma olur. Hatta olsun. Tartisarak belli seyleri cozebiliriz. Kavgaya yokum ama😉 malum farkli seyler. Tartisma seviyeli oldukca yararli bir seydir bence.
 

portakalhalil

Uzman Demleyici ☕
Katılım
20 Ocak 2022
Benim Villa Sarchi, demlerken cayır cayır baloncuk atıyor hala ben daha bekliyorum onun için, diğerleri güzel zaten onlarla sorunum yok, suyla reçete hep aynı olduğundan ilk hali gibi de değil iyileşmiş.
Sikayet mevzusunda bence piyasada az indirim yapan kavurucular indirim yapınca bir yumulma oluyor, nullda da eksik personelden bir eksiklik vardı, şahsen çoğumuz yeni kahveleri kör bir şekilde aldık, kavrumda problem bile olmasa damak mevzusu da bir risk @cakmabarista dediğine geliyor olay, kahve aynı kavrum aynı ama biri of böyle söyle diyor bana sıradan geliyor, bu olayı farklı kavurucuda da yaşadım herkes juicy, çilekler derken bana standart geldi, suç bende mi kavrumda mi damakta mi yoksa diğer alan kişi abartmayı mı seviyor otur düşün.
Her yeni indirim, her denenmemiş kahve bir risk, piyasada tavsiyem kahvede de ekipmanda da önce gözlem sonra alışveriş, kör alış yapan o paranın riskini alıyor, kavurucu baban bile olsa hiç denemediğin kahveyi almak bir risktir, kahve güzeldir ama damak uymaz, ben sahsen yıkanmış kahvede o karakteristik olan ama benim underdeveloped gibi umami gelen arka plandaki tadı yüzünden içinde bilimum çay isimleri yazan kahveleri almıyorum, biliyorum kahve güzel de olsa uymuyor bana.
 

portakalhalil

Uzman Demleyici ☕
Katılım
20 Ocak 2022
İletişim konusunda da yazıp cevap alamayanlar kendince haklı bana da yapılsa bende gelir aynı şeyleri yazardım ona bir sey diyemem haklı davalarında başarılar, benzer örneklerini de yaşadım Nulla olmasa da üniversitede öğrenci işlerinde, iş başvurularında, etkinliklere sponsorluk ararken, mailin sonuna "olumlu ya da olumsuz cevap verirseniz sevinirim" yazmama rağmen geri dönüş maili de almadım, en güzel çözümü mail forwardlamak, ben yazdım bak görmedin demek, dürtmek, görmediği için hatırlatmak, geri dönüş yapmasına zorlamak hoşuma gidiyordu, 2 3 forward yapınca alıyordum cevabı 😂 Cihan Bey bir ara beni de engellemişti sonra farklı zamanda ortak bir konuda buluştuk konuştuk, gayet kibar, birçok hobisi, niche zevkleri olan bir adam, hicbir sey yapmasa neden tadim notlarina cevizli sucuk yazdın diye ulu orta elestirilen de birisi, keza bu diger forumda indirim muhabbetinden cok kizanlar yüzyüze tanışınca yine muhabbet edip, alisverisini de devam ettirdi, nabza göre serbet veriyor belli ki, Null haric bu forumda cok sevilen ara ara ana sayfada görülen bir kavurucuyu da ben sevmiyorum mesela, kimseyi sev ya da nefret et diye kimse zorlamaz, sorun yaşayan alışveriş yapmasın, dertsiz başına dert almasın, sadece Null için değil tüm kavurucularda, "haklıysa".
Bir de herkese tavsiyem festivaller, workshoplar, cuppingler olursa katılın, insanlara sosyal medyadan ya da klavye diliyle yaklaşmaya nazaran yüzyüze muhabbetle çok kavurucu hakkında fikrim değişti ya da değişmedi. Dost olmadık belki ama forum hakkında konuştuklarım oldu, forumda yanlış anlaşılıp yerden yere vurulanlar baya telefondan açıp bak böyle dediler ama aslen böyle diyenler oldu, gelip buraya yazmasa da aslen öyle de olmayabilir, insanın kafasını okuyamam, tam tersi forumdan güzel insanlarla tanısanlar, forum sayesinde yeni kahveler alma cesaretinde bulunduğunu söyleyenler de oldu.
Haklılara haklı davasında başarılar, pes etmek yerine uygun zamanda denk gelirse ortak bir etkinlikte tüm kara listenizdeki kavurucularla bir buluşun derim, çözülmeyecek problemi olanlar kalsın kara listenizde.
 

portakalhalil

Uzman Demleyici ☕
Katılım
20 Ocak 2022
Son bir sey daha diyip geceyi kapatıcam, forum kültürünü konuşuyoruz forumdayız, ortak paydamız kahve, övenler olur gömenler olur ama forum kültürü gereği ikisi de seviyeli olması gerekiyor, burası ekşi sözlük değil kahve forumu. Bir kahveyi beğenmeyebilirsin, kavrumu kötü bulabilirsin, iletişim eksik olabilir, bunu belirtirken iskembeden degil de foruma uygun yazsa herkes ne kavurucu alınır ne tüketici yıpranır, eminim iyileşme de olur.
Örnek vereyim,
¹Kahveyi aldım, rengini beğenmedim, çöpe salladım, kara liste 👎 (bu bir kötü yorumdur, eleştiri bile değildir, forumda bence yeri yok)

²Kahveyi aldım, rengi bana biraz koyu geldi, acaba gelisimi mi uzun tuttunuz ya da çekirdeğin yeşili mi koyu, çekirdegi tattim hep isli tatlar var, bir bakar mısınız (bu bir iyi eleştiridir, forum kültürüne uygun, ne kavurucu gerer ne tüketiciyi kötü gösterir)

Benzer örnek bira forumlarında da varmış, asla biraya kötü denmiyormuş (yasakmış), damağıma uymadı falan filan dersin ama asla bu bira kötü çöpe salladım diyemezmişsin. Forum kültürünü bilen güzel bir insandan duydum bunu da.

Tavsiyemdir, forumu geliştirir.
 

Teomanak

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Haz 2022
Bence bu konuda forum moderatörler' inin şikayetimizi gerekli yere iletmesi gerekiyor ki aksiyon alınsın.
Null eski null değil ve bunun mağduriyetini bunca insanın yaşaması hiç hoş değil
Peki moderator neden boyle bir sorumluluga girsin?

Hos olmayabilir, evet, fakat bu sizinle kavurucu arasinda. Sorumluluk sizinle, onun. Forumun yaptigi bir kampanya olsa belki hakli olabilirdiniz. Fakat bu konuda moderatorluk bisi yok bence.
 

engkzu

Yeni Kahvesever
Katılım
26 Eki 2023
Peki moderator neden boyle bir sorumluluga girsin?

Hos olmayabilir, evet, fakat bu sizinle kavurucu arasinda. Sorumluluk sizinle, onun. Forumun yaptigi bir kampanya olsa belki hakli olabilirdiniz. Fakat bu konuda moderatorluk bisi yok
Burdaki insanların yazdıklarını okursan şayet firma tarafından insanların şikayetlerine karşılık, bir cevap alamadıklarını anlayabilirsin diye umuyorum.
Ayrıca moderatörler ve firma yetkilisi arasında, sektörden gelen bir arkadaşlık var ve buda bunu destekler
 

Teomanak

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Haz 2022
Burdaki insanların yazdıklarını okursan şayet firma tarafından insanların şikayetlerine karşılık, bir cevap alamadıklarını anlayabilirsin diye umuyorum.
Ayrıca moderatörler ve firma yetkilisi arasında, sektörden gelen bir arkadaşlık var ve buda bunu destekler
Konuya hakimim. Aralarinda bag olmasi boyle bir sey gerektirmez. Yazilanlardan birininde ben yazdim. Ama moderatorden boyle bir beklentim yok. Yaparsa ne ala. Onun adina konusmus olmim. Fakat boyle bir sey beklemek benim fikrimce sorumlulugu baskasina yuklemek oluyor. Ben sikayetci isem bu sorumluluk benimdir. Firmadan cevap alamiyorsam da hala sorun benim sorunumdur. Baskasina yuklemem. Tabi dusunce farkliliklari olabilir 😉
 

engkzu

Yeni Kahvesever
Katılım
26 Eki 2023
Konuya hakimim. Aralarinda bag olmasi boyle bir sey gerektirmez. Yazilanlardan birininde ben yazdim. Ama moderatorden boyle bir beklentim yok. Yaparsa ne ala. Onun adina konusmus olmim. Fakat boyle bir sey beklemek benim fikrimce sorumlulugu baskasina yuklemek oluyor. Ben sikayetci isem bu sorumluluk benimdir. Firmadan cevap alamiyorsam da hala sorun benim sorunumdur. Baskasina yuklemem. Tabi dusunce farkliliklari olabilir 😉
oysaki anlayabilmeni ummuştum
 
Üst