Çift Kişilik Pour Over: 1 Büyük Demleme Mi, 2 Küçük Demleme Mi

Çift kişilik demleme için hangi yolu tercih ediyorsunuz

  • 1 kez, yüksek hacimli demleme

    Kullanılan: 26 74.3%
  • 2 kez, düşük hacimli, eş zamanlı demleme

    Kullanılan: 9 25.7%

  • Kullanılan toplam oy
    35

ikoh

Profesyonel Demleyici
Katılım
25 May 2021
Selamlar herkese. Merak ettiğim bir mevzu var. Ne zaman 400-500 ml arasında iki kişilik bir demleme yapsam ya modifiye edilmiş kasuya, ya da hoffman kullanıyorum. Son zamanlarda ise lance hedrick'in 30 gram/510 ml tarifini deniyorum. Bu demlemelerde ne yaparsam yapayım hem tutarlılık, hem de tat kalitesi tek kişilik demlemelerimdeki gibi olmuyor. Tatta acılık ya da zayıflık sık sık sorun olarak karşıma çıkıyor bu büyük demlemelerde.

Ben de acaba iki tane 01 boy dripper ile mi yola devam etsem diye düşünürken sizlerin tercihlerini merak ettim. Siz ne şekilde tercih ediyorsunuz? İki kişi için iki ayrı demleme mi yapıyorsunuz, yoksa bir kez büyük bir demleme mi?

Bir de ek bir soru olarak dripper boyutları mevzusunu tartışabiliriz sanırım. Son dönemlerde herkeste küçük boy dripperları görüyorum. Yüksek dozda yapacaklarsa bile yatağı yükseltmeyerek küçük dripperları kullanmaya devam ediyorlar gibi. Bu konudaki tercihlerini ve deneyimlerini paylaşmak isteyenler olursa duymak isterim.
 

emrhnozkfl

Yeni Demleyici
Katılım
17 Kas 2020
Konum
İstanbul
Demlemelerimin %90'ında arka arkaya iki tane demliyorum, eğer vaktim çok azsa o zaman kahve oranını arttırıp öğütümü de ona göre kalınlaştırıyorum ki süre çok uzayıp bitter tatlara kaçmasın. İkisinden de verim aldığımı söyleyebilirim ancak tek seferde büyük porsiyon demlemek ayrı ayrı tek kişilik yapılan demlemenin yerini asla alamaz benim için. :D
 

brkisa

Aktif Demleyici
Katılım
20 Ocak 2022
Sabah kahvesini eşimle içtiğim için, genelde Hario 02de 25g/400 ml yapıyorum. Sıcaklıktan çok fazla ödün vermemek için; döküşe her ara verdiğimde suyun sıcaklığına müdahale edip ayarladığım dereceye gelmesini sağlıyorum ve görece 1 klik arttırıyorum kalınlığı. Tek demlemeyi de denediğimde bardak açısından pek bir fark olmadı sanki. Ya da damak tadım buna alıştığı için bana güzel geliyor bilmiyorum. Ama malum ekonomi şu ara 01lik dripperlara bakmaya başlattı demeden de geçemeyeceğim.
 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Uzun zamandır 10-15 gram arası kahve ile tek kişilik demleyiciler kullanıyorum ama 2 kişi için 25-30 gram kahve ile 02 boy kullanıyorum.

Kahve içerik üreticilerinin öğütücüleri çok iyi ve kolaylıkla 1:17 gibi oranlara çıkabiliyorlar. Bunları evde uygulamak her zaman kolay olmuyor. 25 gram üstü demlemelerde ön demleme aşaması çok kritik ve benim yaptıklarım şunlar:

1) ön demleme suyunu döktükten sonra 1-2 tur ileri geri karıştırıyorum.
2) döküşleri daha kontrollü yapıyorum
3) spin tarzı hareketleri sadece son döküşten sonra kullanıyorum.

@orkunustel in çift kişilik demlemeler için önerileri vardı. Onlara da bakılabilir.
 

durmusfaruk

Yeni Kahvesever
Katılım
19 Ağu 2017
Konum
Ankara
Genelde tek kişi için 18-20gr tercih ediyorum. İki kişilik demleyeceksem de 25 gramı geçmiyorum V60 02 kullanarak. Bazı çekirdekler kalın öğütüm ile de güzel sonuç verirken bazıları vermiyor maalesef. O yüzden denediğimde güzel sonuç alırsam 25gr ile iki kişilikte demlediğim de oluyor.
 

utkukaya

Aktif Demleyici
Katılım
21 Ocak 2022
Çift kişilik demlemelerde 1/16.66 (27 gr kahve / 450 ml su) oranını kullanıyorum. Öğütüm kalınlığım ise Comandante'de 26 klik.
80 ml ile ön demleme yapıyorum. 35'inci saniyeden itibaren döküş hızımı sabit tutmaya çalışarak 320 ml'e 1:45'te ise 450 ml'e tamamlıyorum. Hedef sürem ise 3:15 ile 3:30 arası. Deneme yanılma yoluyla bir süredir bu reçetede karar kılmış durumdayım. Bence siz de deneyebilirsiniz.
 

Eyilmaz

Tecrübeli Demleyici
Katılım
21 Ocak 2022
Konum
İstanbul
Birkaç aydır crystal eye 02 ile, 315 ml. su 19,7 gr. kahve ile tek kişilik ve peş peşe iki demleme yapıyorum (su, kupamdan dolayı hep sabit, kahve gr.'ı çekirdeğin yapısına göre değişebiliyor), daha önce sadece kalita-185 vardı ve genelde 600 ml. su 37 gr. kahve ile iki kişilik demleme yapıyor ve sonuçlardan genel olarak memnundum, crystal eye 02 ile tek kişilik demlemelere başladığımda kalitaya göre daha aromatik ve daha net tatlar almaya başladım ve daha rahat keyifli süreç yaşıyorum diye bilirim, birde şöyle bir avantajınıda yaşıyorum, yeni aldığım çekirdekte ilk demlemeyi eşime yapıyorum, nasıl olduğunu sorup veya ufak bir tadım yapıp varsa sorun ona göre, öğütüm kalınlığı, su sıcaklığı veya döküş sayıyla oynayıp daha iyi sonuca ulaşma şansım oluyor. :D
 

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Bir kahveyi ilk kez deneyeceksem ve tek başıma içeceksem 16 gr / 240 ml olarak demlemelerimi gerçekleştiriyorum.
Eşim ile birlikte içeceksek 25 gr / 375 ml yapıyorum. 25 gram üzeri demlemelerde kendim için açıkçası hakimiyetin zor olduğunu düşünüyorum ve çok keyifli bir demleme yapamıyorum.
Büyük fincanda 2 kişi kahve yapacaksam çok uğraşmak da istemiyorsam 30gr/450 ml su ile Clever Dripper kullanıyorum.

Son olarak yakın zamanda forumumuzdan Origami S aldım. Tek kişilik demlemelerde çok güzel sonuçlar aldım. Yakında deneyimlerimi paylaşacağım :D
 

sicario

Aktif Demleyici
Katılım
9 Ara 2020
yurtdışından aldığım kahveleri 13/200 olacak şekilde hario v1'de demliyorum. yurtiçi kahvelerde çok özen göstermiyorum origami, kalita 32/500 olacak şekilde demlediklerim oluyor.
 

veyselgundogdu

Yeni Demleyici
Katılım
29 Ocak 2020
Çok defa denedim, 24 gr ve üzeri v60 için sonucu olumsuz yönde etkiliyor. Kahve miktarı arttıkça v60 üzerindeki kontrol parametreleriniz azalıyor (süre, döktüğünüz suyun sıcaklığının değişmesi, tıkanıklık vs.)
 

orkunustel

Kafein Kültür Firma Yetkilisi
Katılım
19 Ocak 2022
Konum
İstanbul
@orkunustel in bu konuda videosu vardi ben onu uyguluyorum.

Faydası oldusa ne mutlu. Videoda da bahsettiğim gibi normalde iki kişi yüksek hacimli demlemeleri tek ekipmanda gerçekleştirmiyorum ben de. Sebebi Veysel Bey'in de dediği gibi çok fazla parametrenin kontrolünün azalması. 30 Gramlık reçeteyi ve videoyu talep çok fazla geldiği için çalışıp alabildiğim en iyi sonucu paylaşmıştım, onda dahi kanallama riski düşük hacimli demlemelerden çok daha fazla. Kaşık kullanıyorsanız tolere edilebilir bir olay pekala ama onda da toz partiküllerin çok fazla bir birine kenetlenip, filtreyi tıkama riskini de göze almak gerekiyor. Her zaman ilk tavsiyem benim plastik de olsa 2 V60 artı iki kupa ve iki ucuz da olsa tartı. Daha güzel demlemeler için oldukça makul bir çözüm maliyet açısından. Ama elbette yüksek hacimli demlemelerde çözme kuvveti azalan parametreleri iyi düşünüp ona göre önlem almak da videoda bahsettiğim gibi başka bir çözüm. :D Nuclear Moonrise'ın da dediği gibi 30 gram üstü demlemelerde düz taban demleyiciler daha da verimli bir çözüm sunabilir.
 
Üst