Luwak Kahve Hakkında.

Mustaqim

Yeni Kahvesever
Katılım
12 Nis 2018
Konum
KONYA
Herkes bilir Dünyanın en pahalı kahve yani coffee luwaktır.
Fakat herkes onu içer mi?

Biraz luwak kahve hakkında bilgi paylaşmak isterim.
Luwak kahve nereden geldiğini onu herkes biliyor. Endonezyadaki bulunan Luwak diye bir adlandırılan hayvandır. Bu hayvan sadece kahveler yiyor ve ondan sonra kahve çıkartıyor :D

Luwak kahve ikiye ayrılır.
1. luwak (normal)
Şehirlerde luwak çifçilikten toplayan luwak kahvedir. Çiftçi luwak hayvana seçimiş kırmızı kahveleri yerdirir.
2. Luwak liar)Wild Luwak
Çifçi/Halklar Tarafından Kahve ormana gidip tek tek 'luwak kahveyi' toplanır. Bu kahve stokta zor bulunur. sadece Kahve tarla ya da kahve orman olduğu yerler bulunur. o da her zaman bulunmaz. bu kahve genelde luwak liar, normal luwak kahveden daha pahalı olur.

Kahve Süreci :
- luwak hayvan sadece en kaliteli olan kahveleri seçer ve yer. midesinde sadece kahve meyveyi sindiriyor. ondan çıktığı çekirdek olanda parchment şeklinde çekirdektir (sarı kabuklu çekirdek).
- Parchment (parşömen) çekirdeği 110 - 130 derece sıcak suyla yıkatılır. bütün bakterileri gidirmek içindir.
- Yıkadıktan sonra, file üzerinde ve güneş altında kurutulur.
- kurulduktan sonra sarı kabuklu ( parchment) olan çekirdeği kabuk ayırma makınesine atılır ve yeşil çekirdek silver skin (saydam kabuk) haline olmuştur. saydam kabuklu olan kahve tekrar 100 - 120 derece su ile yıkatılır. yıkadığı zmanda silver skin olan kahve %85 oranı kendi kendine ayırılır. ve sonra
- Tekrar file üzerinde güneş ısı ile kurutulur.
- Yeşil çekirdekleri kuruduktan sonra, Roast(kavurma) makinesine atılır.

Luwak kahve neden pahalıdır?
İnsan üzerinde konuşursak. iki farklı telefon değerlendirdiğimiz zamanda örnek olarak samsung ve ıphone. yüzde 90%'i herkes İPHONE seçer. neden? çünkü iphone daha kalitelidir.
Aynı zamanda Luwak hayvan'a da öyle bir güç bulunmaktadır, ama telefon üzerinde değil :D kahve üzerinde değerlendirme yapıyor. o hayvanın kendi burnuyla ve gözleriyle kahve meyveleri en güzel ve en kaliteli olanları seçer ve yiyer. bu yüzden o hayvandan çıktığı kahveler genelde yüksek kaliteler kahvedir.

Herkes luwak kahve iğrenç diye düşünür ve '[ren. karşılar fakat luwak kahvedeki diğer kahvelerden lezeti ve sağlığı açısında gerçeğini değiştiremeyiz.
Luwak kahvenin sağlık için :
- luwak kahve dişleri koruyor. bazen fazla kahve tüketiğimizde dişlerimiz sarılaştırıyor. fakat luwak kahvede dişleri koruyor.
- vucudumuzdaki deriyi koruyor
- diyabet gidirmesine yardım eder
- gallstone (safra taşı) hastalığı gidermesine yardım eder
Vb.
http://www.coffeemuseum.com/blog/2017/07/18/cat-poop-coffee-kopi-luwak-good-health/
https://drhealthbenefits.com/food-bevarages/beverages/coffee/health-benefits-of-civet-coffee

Herkes farklı düşünebilir.

herkes yorumlayabilir. Yanlış anlamayın.
düşüncelerimizi paylaşalım.
:D
 

Ekli dosyalar

  • luwak parchement.jpeg
    luwak parchement.jpeg
    79.1 KB · Görüntüleme: 24
  • silver skin.jpeg
    silver skin.jpeg
    233.1 KB · Görüntüleme: 22
Son düzenleme:

fatihonder

Yeni Demleyici
Katılım
21 Mar 2017
Umarım hayvanlara yapılan eziyet kısa zamanda sona erer. İnsanlar kendilerini tatmin edecek diye bu kadar insanlık dışı uygulamalar yapılması üzücü. En azından almayarak gerekli yerlerde tepkisini dile getirerek üstüne düşeni yapabilir herkes.
 

agumrah

Aktif Demleyici
Katılım
11 Nis 2018
. o hayvanın kendi burnuyla ve gözleriyle kahve meyveleri en güzel ve en kaliteli olanları seçer ve yiyer. bu yüzden o hayvandan çıktığı kahveler genelde yüksek kaliteler kahvedir.
Benim bu cümleden anladığım şey su: Doğal değilse (başıboş dolaşan hayvanın kendi seçtiği kahve değilse ) , çiftliklerde elde edilen (zorla, herhangi bir kahve çekirdeği yedirilen) kahve kaliteli olmuyor. Doğru mu yorumlamışım acaba? ;). Eğer hal böyleyse, zaten hiç denemeye gerek yok sanırım.
 

brkg

Yeni Demleyici
Katılım
24 Eki 2014
Ormandan toplananlara lafım yok ama sadece zevkleri ve daha fazla para kazanmak için diğer canlılara eziyet etmeye kimsenin hakkı yok. Biraz empati ile bu canlılara neden böyle davranılmaması gerektiğini her vicdan sahibi insan sanırım anlayabilir. Hala bunu savunacak olanlara da buradan yazacaklarım ağır olur.
 

vaporator

Yeni Kahvesever
Katılım
10 Şub 2017
Konum
İstanbul
Dünyanın En Pahalı Kahvesinin Ardındaki Rahatsız Edici Gerçek

3785_m.jpg


Esaret altındaki miskkedileri bazen yalnızca kahve çekirdeğini veren meyve olan kahve meyveleriyle besleniyor. Yabandaki ayrıca diğer meyveler, böcekler ve sürüngenlerle de besleniyorlar.

miskkedisi kahvesi bilinirlik kazanınca ve Endonezya, yaban hayatına yakından tanık olmak isteyen daha çok turist ağırladıkça daha fazla sayıda yabanıl miskkedisi kahve plantasyonlarındaki kafeslere tıkıldı. Bu durum miskkedisi kahvesi üretimi kadar bu canlılara yakından tanımak isteyen turistler nedeniyle de kârlı bir hal aldı.

miskkedisi-diskisi-kopi-luwak-kahve.jpg

Kısmen sindirilmiş kahve çekirdekleriyle donatılmış miskkedisi dışkısı eskiden yabandan toplanıyordu. Ancak günümüzde git gide daha fazla miskkedisi kahve plantasyonlarındaki sıkış tıkış, sağlıksız kafeslerde tutuluyor. [Fotoğraf: Ulet Ifansasti, Getty Images]

Oxford Üniversitesi'nin Yaban Hayatı Koruma Araştırma Birimi ve Londra merkezli Dünya Hayvan Koruma Topluluğu, Bali'deki 16 kafeste alıkonan yaklaşık 50 yaban miskkedisinin yaşam şartlarını inceledi. Geçtiğimiz haftalarda yayımlanan sonuçlar oldukça karamsar bir tablo çiziyordu.

Kafesleri ziyaret eden araştırmacılar, kafeslerin boyutundan hayvanların davranışlarına temel standartların bile karşılanamadığını görmüş. "Bazı kafesler inanılmaz derecede küçüktü; onlara tavşan kafesi demek daha doğru olur. Hayvanların idrarları ve dışkılarıyla sırılsıklam olmuşlardı," diyor araştırmacılardan Neil D'Cruze.

Miskkedilerinden bazıları yalnızca kahve meyvesiyle beslenmeleri nedeniyle oldukça çelimsizmiş. Bazılarıysa serbestçe hareket edememeleri nedeniyle obezmiş. D'Cruze ayrıca bazı hayvanların kafeinin verdiği enerji nedeniyle yerinde duramadığını söylüyor.

Ancak D'Cruze'un tanık olduğu şeyler arasında en rahatsız edici olan hayvanların telden oluşan bir zeminde durmak, oturmak ve uyumak zorunda olması olmuş. "Eğer bu tarz bir telden ağ üzerinde durursanız tahrişe ve sıyırmalara neden olacaktır," diyor D'Cruze. "Sürekli ve yoğun bir acı ve rahatsızlık kaynağı."

Bunların yanı sıra miskkedilerinin pek çoğunun temiz suya erişimi yokmuş ve diğer miskkedileriyle etkileşime giremiyormuş. Ayrıca gündüzleri trafik ve turist gürültüsüne maruz kalıyorlarmış. Bu da bu gececil hayvanlar için fazladan bir stres unsuru.


Yabanıl mı Kafeslenmiş mi? Kim Bilir...


Tüm bunlar ikincil dereceden bir lüks ürün için. Uzmanlara göre kopi luwak'ı benzersiz kılan şey, yabanıl miskkedilerinin en uygun kahve meyvelerini bulup yemesi. Miskkedilerini kafeste tutmak ve alelade, bayat kahve meyveleriyle beslemek zaten kalitesiz bir ürüne yol açıyor.

Üstelik birçok kahve kavurucu ve barista kopi luwak'ın çok da matah bir şey olmadığını savunuyor. Miskkedisinin sindirim sistemi gerçekten kahveyi daha yumuşak bir hale getirse de, aynı zamanda çekirdeği arzu edilen asitlerden ve aromalardan da arındırıyor.

lf1yp5db.jpg

Büyük olasılıkla yabandan koparılmış, esaret altındaki bir miskkedisi kafesinden dışarı bakıyor. Miskkedisi, dünyanın en pahalı kahvesi olan kopi luwak'ı üretmesi için kafeste tutuluyor. [Fotoğraf: Nicky Loh, Getty Images For WSPA]

Bir kopi luwak paketinin yabanıl miskkedilerinden mi, yoksa kafesteki miskkedilerinden mi elde edildiğini anlamanın bir yolu yok. 2013'te yapılan gizli bir BBC haberi, insanlık dışı şartlar altında kafeste tutulan miskkedilerinin ürettiği kahvenin Avrupa pazarlarında nasıl yabanıl miskkedisi kahvesi olarak satıldığını gözler önüne sermişti.

Batı pazarlarını kopi luwak ile tanıştıran Tony Wild bile Guardian'a yazdığı bir makalede okuyucularını bu kahveye karşı uyardı. Wild bu kahvenin git gide artan bir şekilde sanayileşmiş, zarar verici ve aldatıcı olduğunu savunuyordu.

"Yabanıl" etiketine sahip bir paketin gerçekten öyle olduğunu doğrulayan bir sertifika sistemi mevcut değil. Çevresel açıdan sorumlu üretim yapan diğer kahve üreticileriyse herhangi bir kopi luwak türüne sertifika vermeyi reddediyor.

New York merkezli Rainforest Alliance ve diğer tanınmış kahve çekirdeği sertifikacılarının kullandığı Sürdürülebilir Tarım Ağı, veya kısaca SAN standartları, yaban hayvanlarının tarlalarda kullanılmak üzere avlanmasını ve yakalanmasını yasaklıyor. Endonezya'daki kahve üretimine dair SAN kuralları da kafeslerde miskkedisi kullanımının yasak olduğunu ayrıca belirtiyor.

Bir diğer önde gelen sürdürülebilir kahve sertifikacısı UTZ de yaban hayvanlarının çiftliklerde esaret altında tutulmasını yasaklıyor ve herhangi bir kopi luwak'a sertifika vermeyi reddediyor.

SAN standartlarını kullanan bir kurum olan Rainforest Alliance'tan Alex Morgan, kopi luwak'a sertifika vermenin çok riskli olduğunu söylüyor. Kahve çekirdeklerinin tamamının yabanıl hayvanlardan gelip gelmediğini belirlemek çok zor.

"Kişisel görüşüm bundan tamamen uzak durulması yönünde," diyor. "Kahvenin kafesteki hayvanlardan geliyor olması, yabanıl hayvanlardan geliyor olmasından daha büyük bir ihtimal."

Kaynak : http://www.nationalgeographic.com.t...hvesinin-ardindaki-rahatsiz-edici-gercek/3785
 
Son düzenleme:

coffeebean

Aktif Demleyici
Katılım
14 Nis 2017
Konum
İzmir
Bu arada arkadaslar herkes dünyanın en pahalısı yazmıs ama benim bildiğim kadarıyla taylandda fil dışkısından yapılan black ıvory diye bi kahve var kilosu 1000 dolar civarında Cenk R.Girginolun Topraktan Fincana adlı kitabında yazıyordu galiba dünyanın en pahalı kahvesi o diye biliyorum
 

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
Valla hayvanin barsagindan çıkmış bir urun bana itici geliyor.
İşkence kısmı zaten işin ayri bir boyutu. Hiçbir hayvan iskence görmemeli.
Ayrica fiyatini da, bence verdigi ne kadar guzel bir zevk olursa olsun, haketmediğini düşünüyorum.
 

Mustaqim

Yeni Kahvesever
Katılım
12 Nis 2018
Konum
KONYA
Merhabalar abiler.
benim bunu paylastiğımı nedenı, referans almak isterim sizlerden. sizin yorumlarinizi nasıl olur. belki ilerde benim etrafimdaiklere bunu anlatabilirim. sizin dusunceleriniz boyle diye. sonuçta o kahveyi kendim memleketimden geldi. Kafesteki olan luwak hayvan, bende aynı şekilde sizin gibi aynı düşünuyorum. çünkü o hayvan ilerde nadir (rare)bir hayvan olucak. ama eğer ormana gidip toplanıyorsa hiç birşey demiyorum. çünkü adam sonuçta bir şeyi kazandırmak istiyor. ama kahveyi isteyen yada istemeyen mutlaka vardır.

- iste bazilari, luwak kahve sadece kafesten gelen luwak kahveler geldiğıni düşünür. fakat öyle değil diğer taraftada farklı bir yöntem vardir. insanlar ormana gidip onları topluyorlar ve işletiyorlar kahveyi. bu yüzden bunu paylaştım. butun luwak kahveyi o kafesten olan kahve değildir, onu anlatmaya çalıştım burda. tabiki yapanlar var ama herkes değil. o yapmayan insanları hayvanı eziyet etmesini diyemeyiz.

- Bazıları luwak kahveyi pis diyorlar. bende temizleme yöntemi anlatmak çalışıyorum. onlar öyle bir yontem olarak temizliyorlar. hiç bakteri kalmayacak şekilde temizliyorlar. şu kadar su ile yıkamasını ve kurutmasını.

yorumlarınızı teşekkür ederim.
lütfen beni yanlış anlamayın :D
 

Mustaqim

Yeni Kahvesever
Katılım
12 Nis 2018
Konum
KONYA
Benim bu cümleden anladığım şey su: Doğal değilse (başıboş dolaşan hayvanın kendi seçtiği kahve değilse ) , çiftliklerde elde edilen (zorla, herhangi bir kahve çekirdeği yedirilen) kahve kaliteli olmuyor. Doğru mu yorumlamışım acaba? ;). Eğer hal böyleyse, zaten hiç denemeye gerek yok sanırım.
abi gene onları hepsini yemiyor :D seçerek yiyor. bayat kahveler kesinikle yemez o.
 

vaporator

Yeni Kahvesever
Katılım
10 Şub 2017
Konum
İstanbul
@Mustaqim kardeşim tabiki bizler işin ince detaylarını hakkı ile bilemeyiz lakin kafese kapatılıp sağlıksız bir ortamda aç bırakılan canlının bayat ya da taze yiyecek ayrımı yapacağına pek ihtimal veremiyorum. Aynı şekilde beni bir kafese kapatsalar seni de yerim büyük büyük babanı da:D
 

Mustaqim

Yeni Kahvesever
Katılım
12 Nis 2018
Konum
KONYA
@Mustaqim kardeşim tabiki bizler işin ince detaylarını hakkı ile bilemeyiz lakin kafese kapatılıp sağlıksız bir ortamda aç bırakılan canlının bayat ya da taze yiyecek ayrımı yapacağına pek ihtimal veremiyorum. Aynı şekilde beni bir kafese kapatsalar seni de yerim büyük büyük babanı da:D
Sağlıksız ortamında olabilir. çünkü sonuçta hayvandır. doğada yaşamak ister. inek. tavuk. kuşlar ve balıklar gibi. Bende en sevmediğim şeyi insanlar öyle yapmasını. hayvanları ormanda yakalayıp topluyorlar. o zman luwak hayvan kalmayacak. bu hayvan nadir bir hayvan olacak. ormanda yok olur. onun cins ortadan kaybolacak. o konudan çok korkuyorum. ama kafesteki olan hayvanı onu kesinikle aç bırakmıyorlar abi. onun yediği yemek kahve zaten. aç bırakıyorlar mı onu tam olarak bende bilmiyorum. çünkü eğer aç bırakıyorlarsa. nasıl luwak kahveyi üretecekler. demekki aç bırakmıyorlardır bence. tabiikide bunu sadece benim düşüncemim. en nefret ettiğim o hayvanı yakala yakala, ilerde onun cinsi ortada yok olacağını korkuyorum. tabiki bunu benim düşüncem tekrar :D

yorumlarınız için teşekkür ederim :D
 

OverdoseCoffee

Firma Yetkilisi
Katılım
19 Ocak 2016
Konum
İzmir
Sağlıksız ortamında olabilir. çünkü sonuçta hayvandır. doğada yaşamak ister. inek. tavuk. kuşlar ve balıklar gibi. Bende en sevmediğim şeyi insanlar öyle yapmasını. hayvanları ormanda yakalayıp topluyorlar. o zman luwak hayvan kalmayacak. bu hayvan nadir bir hayvan olacak. ormanda yok olur. onun cins ortadan kaybolacak. o konudan çok korkuyorum. ama kafesteki olan hayvanı onu kesinikle aç bırakmıyorlar abi. onun yediği yemek kahve zaten. aç bırakıyorlar mı onu tam olarak bende bilmiyorum. çünkü eğer aç bırakıyorlarsa. nasıl luwak kahveyi üretecekler. demekki aç bırakmıyorlardır bence. tabiikide bunu sadece benim düşüncemim. en nefret ettiğim o hayvanı yakala yakala, ilerde onun cinsi ortada yok olacağını korkuyorum. tabiki bunu benim düşüncem tekrar :D

yorumlarınız için teşekkür ederim :D
Burada düştüğün yanılgı bu hayvanın sadece kahve yediği sanırım. Palm civet cat denilen bu hayvan insan hayvanı gibi hepçildir. Yani hem et yer hem ot yer. Diyetinde kahve yanında yaprak, kök, böcekler, kuşlar, kurbağalar, yılanlar, fareler vardır. Yani empati kurmak zor değil insan hayvanı olarak. Seni insan olarak kafese koyalım hergün önüne aynı meyveyi koyalım kendini doymuş sayar mısın? Birde metebolizman bozup (diyabet, sindirim hastalıkları, piskolojik problemler vs gibi hastalıklarda cabası) 12 yıllık ömrünü 70% ölçüde kısaltmış olsak ? Hemde birileri bokundan çıkan kahveyi içecek diye nasıl hissederdin ? Bu bahsedilen işkenceye bir yıl maruz kalıp gerçek anlamda sağlam çıkacak bir tane insan olduğunu sanmıyorum.

Forumda sabit bir konu açılıp forumun Luwak kahvesi karşısındaki duruşunun deklere edilmesini ve başka bir luwak konusuna da izin verilmemesini rica ediyorum yönetimden @Cy
#yettigari
 

OverdoseCoffee

Firma Yetkilisi
Katılım
19 Ocak 2016
Konum
İzmir
Bu arada arkadaslar herkes dünyanın en pahalısı yazmıs ama benim bildiğim kadarıyla taylandda fil dışkısından yapılan black ıvory diye bi kahve var kilosu 1000 dolar civarında Cenk R.Girginolun Topraktan Fincana adlı kitabında yazıyordu galiba dünyanın en pahalı kahvesi o diye biliyorum
Bugüne kadar satılan en pahalı kahve 2016 demleme sampiyonu Tetsu Kasuya'nın kullandığı special lot bir Geshadır. Toplamda 25 kilo olan kahve kilosu $5000 dan açık attırma ile satıldı.
 

keremp

Yeni Kahvesever
Katılım
5 Ara 2014
Konum
istanbul
Merhabalar,

@OverdoseCoffee 'ye sonuna kadar katılıyorum. Tamamıyla havyanlara zülüm eden bir düzeni kabul edilemez.
isterse @DessoEldest in dediği gibi ölüyü diriltsin, yine de içilmemesi gereken bir kahve.

Ayrıca @Mustaqim, yazılarınızı okumakta çok zorlanıyorum. bir yerden tercüme mi ediyorsunuz? Yurtdışında filan mı yaşıyorsunuz? sanırım bunu düşünen bir tek ben değilimdir.

teşekkürler
 
Üst