Baratza Encore

'Öğütme Makineleri' forumunda metalik tarafından 1 Eyl 2017 tarihinde açılan konu

  1. metalik

    metalik Yeni Üye

    Yaklaşık 3 hafta önce Petra Coffee den Baratza Encore öğütücüyü satın aldım. Aslında Petra nın Virtuosa yı getirmeyecek olması sebebiyle Amazon dan 1300tll civarına Virtuosa yı almayı düşünüyordum ama Petra Encore u stoklarına alınca Encore da karar kıldım. Forumda genel olarak espresso için öğütücü incelemeleri ve paylaşımları olduğu için benim gibi espresso tercih etmeyen, ağırlıklı pour over ve french press demleme yapanlar için öğütücü seçimi konusunda maalesef bilgi paylaşımları pek yeterli olmuyor ve ürün/marka seçimi konusunda körlemesine karar vermek zorunda kalınabiliyor.
    Ben Encore kararı vermeden yurtdışı forumlardan yararlandım ve ürünün epey popüler olduğunu gördüm. Genel görüş performans/fiyat açısından gayet işe yarar bir makine olduğuydu. Yurtdışı fiyatının 139 $ olmasının bunda etkisi büyüktür. Onların alım gücü hesabına göre çok ekonomik bir makine olduğu kesin.
    Giriş seviye bir makine için 640 tl vermek yerine üzerine biraz daha koyup ikinci el bir Vario veya muadili bir makine almak tabi ki daha mantıklı ama bu tarz makinelerin sahipleri çok memnun olsa gerek ki piyasada pek dolaştıklarını göremiyoruz.

    Artıları:
    -Tutarlı bir öğütüm (Pour over ve Frech press)
    -Sessiz bir motor
    -Geniş bir öğütüm aralığı (40 seviye)
    -40 mm. konik burr
    -Modifiye imkanı var.
    -Toz oranı %10-%20 aralığında ki önceki makinemde %40 civarıydı.

    Eksileri;
    -Tamamı plastik malzeme
    -Öğütüm hızı 1 gr/sn civarı (Çekirdeğe göre değişiyor)
    -Öğütme kutusu olmasına rağmen etrafa dağılan kahveler
    -Çok ince ve çok kalın öğütümde tutarsızlık.

    https://www.baratza.com/grinder/encore

    Öğütme seviyeleri

    1.Seviye :Bu seviyede öğütüm yapamıyor. Yaklaşık 10 sn. sonunda 2 gr. kahve öğüttü.

    https://hizliresim.com/y3BDZy


    5.Seviye Espresso : Bu seviye espresso ya uygun.

    https://hizliresim.com/6Xo1L7


    10.Seviye Mokapot : Herhangi bir sorun görünmüyor.

    https://hizliresim.com/WQNPL2


    14.Seviye : Pour Over : Benim kullandığım seviye. Ama bazı kahveler için 15 ya da 16. seviyeyi de tercih edebiliyorum. Hafif tozlu ama sıkıntı vermiyor.

    https://hizliresim.com/3qmVn2


    20.Seviye: French Press : En tutarlı öğütüm bence bu seviyede.

    https://hizliresim.com/RPWvl6


    25. Seviye French Press 2: Daha hafif French press ler yapılabilir. Bu seviyede tutarsızlık başlıyor.

    https://hizliresim.com/pWdDpm


    30. Seviye Cold Brew: Cold Brew demleme hassas bir demleme olmadığı için öğütüm gayet yeterli görünüyor.

    https://hizliresim.com/kWqDyA


    39.Seviye : Sadece örnek olması için öğüttüm. Sonuç tamamen tutarsız görünüyor.

    https://hizliresim.com/jW9DGn
     
    Son düzenleme: 1 Eyl 2017
    Atakan A., Maestro ve BaristaABC bunu beğendi.
  2. ogan

    ogan Yeni Üye

    Cevap: Baratza Encore

    Elinize sağlık çok güzel bir inceleme olmuş.
     
  3. albati

    albati Yeni Üye

    Cevap: Baratza Encore

    Güle güle kullanın. Benim de sırf pour over için aklımın bir köşesinde bulunan öğütücüdür. Bir kaç sene önce 400 tl civarıydı fiyatı, malum kur farkından %50ye yakın artış oldu.
    Bu arada resimler tıklanır link olarak çıkmamış, kopyalamak gerekiyor.
     
  4. metalik

    metalik Yeni Üye

    Cevap: Baratza Encore

    Teşekkürler. Yardımcı olduysa ne mutlu.

    Teşekkürler. Pour over ve French Press için tavsiye edebileceğim bir ürün.
    Maalesef resimleri linkli olarak girmek istediğimde sistem database hatası veriyor. O yüzden "Linkleri otomatik url ye çevir" sekmesindeki işareti kaldırmak zorunda kaldım.
    Sayın @Cy konuyla ilgili bilgi verir umarım.
     
  5. FirstCrack

    FirstCrack Aktif Üye

    Cevap: Baratza Encore

    Süper bir inceleme. Elinize sağlık, güle güle kullanın..
     
  6. metalik

    metalik Yeni Üye

    Cevap: Baratza Encore

    Teşekkürler.
    Pour over yanında Türk kahvesi öğütmeyi de becerebilen bir öğütücü bulana kadar Encore ile devam ederim diye düşünüyorum.
     
  7. bahadr

    bahadr Paylaşımcı Üye

    Cevap: Baratza Encore

    Güzel bir inceleme.Encore hiç kullanmadım ama iyi olduğunu çok duydum.Yabancı forumlarda giriş seviyesi için önerilir hep.
     
  8. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Baratza Encore

    İncelemeniz çok güzel. Gördüğüm kadarıyla Türk Kahvesi ve Mokapot ayarı arasında pek işe yarar bir makine değil, ama 14. seviye bence çok başarılı. Gözüme v60 için fazla kalın göründü ama chemex için mükemmel görünüyor. Bu ayarda bu kadar tozu binlerce liralık makinelerde çıkarıyor, dünyada %10'un altında toz çıkaran bir makine yok zaten bildiğim kadarıyla. Ama 14 ve 20. kademe arası bence mükemmel. Derdi chemex, french press, kalita olanlar için mükemmel görünüyor.
     
  9. metalik

    metalik Yeni Üye

    Cevap: Baratza Encore

    Teşekkürler.
    Eğer yabancı forumlarda araştırma yapmasaydım bu makineyi almazdım. Çünkü forumda bu makine ile ilgili referans alınacak bir paylaşım bulamamıştım.
    Breville 820 çok popüler ve kolaylıkla bulunabiliyor. Başlığına girildiğinde çok doyurucu ve karar vermeye yardımcı bilgiler içeriyor ve bu yüzden de ikinci el fiyatları maalesef 800 tl nin üzerinde. Bence ikinci el makine için bu rakam çok yüksek. Bu da başka seçenek bulamayan ama öğütücü yükseltmek isteyen kişi için bir handikap oluşturuyor.
    Daha önce kullandığım makinemi 175 tl ye sattım ve eğer Baratza almasaydım alacağım tek makine Breville olacaktı. Breville üstü makinelerin sıfırları ise 2000 tl civarı, ikinci elleri ise yok satıyor. Arada bu kadar farka değecek bir tad farkı oluşturur mu ondan da emin değilim.
    Sonuçta biz kahve içmeyi seviyoruz bu işten para kazanan profesyoneller değiliz. Hem iyi kahve nasıl içerim diye yurt içi-yurt dışı forumlarda zaman ve emek harcıyoruz hem de cebimize nasıl daha fazla katkı yaparız diye fırsat peşinde koşturuyoruz.
    Satış işinde çalışan biri olarak bu konuda da arz ve talep dengesinin sağlıklı kurulması gerektiğini düşünüyorum. Bunun da tek yolu alternatif marka ve ürünlerin doğru bir şekilde incelenmesi, objektif olarak paylaşıma açılmasından geçiyor.
     
    Maestro ve CoffeeBosnjak bunu beğendi.
  10. metalik

    metalik Yeni Üye

    Cevap: Baratza Encore

    Teşekkürler.
    Elimden geldiğince net ve tarafsız bir inceleme yapmak istedim. Ben sadece pour over ve french press tercih ettiğim için bu makine benim beklentimi fazlasıyla karşıladı. Ama mokapot ve cold brew demlemeyi de en kısa zamanda deneyeceğim. Onlar için de bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum. Öğütme seviyeleri biraz kişisel bir konu olduğu için örneklemeler benim tercihlerim oldu. Ama sizin fikriniz doğrultusunda V60 için 12-13 seviyelerini de deneyip fotoğraflarını eklemeyi düşünüyorum. Chemex ve Kalita sahibi olmadığım için zaten yorum yapma şansım yok. Ama bu demleme yöntemlerini de içine aldığında aslında fiyatını hak eden bir makine olduğunu rahatça söyleyebiliriz.
     
    Son düzenleme: 2 Eyl 2017
  11. freedom

    freedom Yeni Üye

    Cevap: Baratza Encore

    Bu öğütücüde V60 için 14. kademe, Chemex için 21. kademe öneriliyor. Benim de kişisel tecrübelerim V60 için genelde 14-16 arasında oldu. Gerçi öğütüm ayarlarının kahveden kahveye, kahveciden kahveciye farklı olduğunu da bir kenara koymak lazım.
     
    BaristaABC bunu beğendi.
  12. ogan

    ogan Yeni Üye

    Cevap: Baratza Encore

    Aeropress için yeterli mi sizce?
     
  13. Rick

    Rick Yeni Üye

    Cevap: Baratza Encore

    Hocam hangi kahveler için 15-16 kullanıyorsunuz?
     
  14. freedom

    freedom Yeni Üye

    Cevap: Baratza Encore

    Aeropress için kesinlikle yeterli ;)
     
  15. metalik

    metalik Yeni Üye

    Cevap: Baratza Encore

    Benim tercihlerim kahve cinsinden ziyade kavurma derecesi ile ilgili. Kendi kavurduğum kahveleri içtiğim için kavurma seviyesini kendim belirliyorum. Örneğin Etiyopya ve Kenya yı floral tadlar için açık kavururken, Colombia Supremo yu daha bitter ve karamel tadı verdiği için orta ve üstü kavuruyorum.14. seviye Colombia için fazla acı ve yoğun tat veriyor. Bu yüzden minimum 16. seviyede ve 90 derece altındaki su ile demliyorum.
    Ama favorim Etiyopya Yirgacheffe i 14.seviye 92 derece demliyorum.
    Ayrıca 2-3 kişilik kahve yapıyorsam kahve cinsi ne olursa olsun 16.seviyeyi kullanıyorum. Çünkü 20 gr üzeri kahvenin demlenme süresi uzadığı için tadı içilemeyecek kadar ağır olabiliyor.
     
    Son düzenleme: 3 Eyl 2017
  16. onurkymn

    onurkymn Yeni Üye

    Cevap: Baratza Encore

    Hocam eline saglik. Gercekten guzel bi inceleme olmus.

    "Satış işinde çalışan biri olarak bu konuda da arz ve talep dengesinin sağlıklı kurulması gerektiğini düşünüyorum.Bunun da tek yolu alternatif marka ve ürünlerin doğru bir şekilde incelenmesi, objektif olarak paylaşıma açılmasından geçiyor."
    yorumunuzda ayrica alkisi hakediyor.
    Bende Nivona CafeGrano aldim amazondan. Elimde de bi miktar bayat kahve mevcut. Ogutum derecelerini foto larla gosteren bi paylasim yapabilirim musait bi zamanda.


    LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  17. metalik

    metalik Yeni Üye

    Cevap: Baratza Encore

    Teşekkürler.
    Siz de yeni öğütücünüzü güle güle kullanın. Forumda pek ismi geçmeyen bir marka olduğu için eğer siz de inceleme yaparsanız giriş seviye öğütücü almak isteyenlere sağlıklı kıyaslama yapma imkanı sunacaksınız. Forumdaşlığın özü de bu olsa gerek.
     
  18. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Baratza Encore

    Ben öğütüm demleme olayında katı kurullara biraz karşıyım. Bu iş damak işi o yüzden. 14 kalın demem doğru olmaz. Ama fotoğrafta gördüğüm kadarıyla benim damak tadıma ve benim tarifime göre bu 14 ile ben chemex yaparım. Daha çok fotoğraflardaki moka pot benim v60 ayarım. :) o yüzden öyle söyledim.
     
  19. soydan

    soydan Yeni Üye

    Cevap: Baratza Encore

    Merhaba,

    Yaklaşık 6 aydır encore kullanıyorum. Makinayı alır almaz modifiye ettim. Aslında çok gerekli bi işlem değilmiş ama etmiş bulundum. Şimdi öğütme derecelerini görünce aklıma takıldı. Ben v60 için çekirdekleri ayarı 10'a getirerek çekiyorum. Burada 14 - 15 gibi rakamlar gördüm. Modifiye ettiğimden dolayı, ayarı 10'a getirdiğimde modifiye edilmemiş bir makinanın aynı ayarından daha ince çekirdek öğütüyor olmam lazım. Makinanın modifiye edilmiş haliyle bile çekirdekleri 14 de öğüttüğümde su akışı baya hızlı oluyor ve neredeyse 250 gr su ve 15 - 16 gr. kahve ile yaptığım demleme 1.5 dakikada bitmiş oluyor. Bu konuda bir öneriniz olur mu?

    Teşekkürler
     
  20. abdullahkan

    abdullahkan Yeni Üye

    Cevap: Baratza Encore

    başta beliteyim ,kahve işinde yeni olduğum için bir ustaya teyit ettirmedim ve kahveyi elediğim için kalınlık ortalaması artıyor muhtemelen 12 de öğütüp 1000micron üzeri kalanları tekrar 8 de öğütüyorum 1000 ile 800 veya 600 arasını espro travel press de 400 ile 600 -800 arasını moka pot ile demliyorum,bilmem doğru mu?