Evet, en önemli etkilerinden birisi de bu benim de okuduğum kadarıyla.Sanırım kahvenin yağının süzülmeyip direk olarak suya karışması sebebiyle kolesterol seviyesinde bir artışa sebep oluyor.
Hayır, size hem katılıyorum hem de katılmıyorum. ''Türk kahvesinin ne kadar zararlı olabileceği'' hususunun tek taraflı bir kanıya kapılıyorsunuz. Daha zararlı ifadesi kime göre neye göre kıstası altında sorgulanması gereken bir konu. Kanda kolesterol seviyesini arttıran ve uzun vadede kalp damar sistemi rahatsızlıklarına sebep verebileceği öngörülen içerikler olan kahweol ve cafestol 1963'ten beri araştırılıyor. LDL seviyelerini direkt değil, indirekt bi mekanizmayla arttırdığı bir gerçek fakat sağlıklı bi bireyde anti-enflamatuvar, anti-karsinojenik, anti-diabetik etkilere sahip olduğu da bir başka gerçek. Hatta kahweolun kemik erimesine karşı olan etkisi bile 2012'de keşfedilmiş bulunmakta.Kalp-damar sorunu olan veya olması muhtemel olan (kalıtsal) kişiler günde 2 bardak Türk kahvesi içse her gün yuttuğu 2-3 gram kahve bile evet, kalbe ve damarlara zarar verebilir. 50 yaş üzeri kişiler için özellikle daha da sakıncalı. Bizzat babam kalp krizi geçirdi, 3-5 bir şey öğrendim bu konu hakkında.
Siz daha net bilgi istiyorsanız istediğiniz doktorla konu hakkında konuşabilirsiniz, size kalmış. Türk kahvesi içen kesin erken ölür demiyorum ancak filtrelenmiş kahveye kıyasla daha zararlı. Ama dediğim gibi siz gene de isterseniz bir doktora sorun, kahve yutmanın herhangi bir zararı var mı diye.
Türk kahvesi öğütümünde çok başarılı olamayan bazı değirmenlerde köpük kısmında anormal derecede telve olabiliyor. Bu yüzden bazen ben de rahatsız edici derecede ağzıma telve gelirse köpüğünü atabiliyorum. İlginçtir ki kahveden kahveye değişiyor bu telve mevzusu. Kimisinde köpük kısmını içerken ağza çok az telve geliyor, kimi kahvede fazla.Son dönemde sosyal medyada Türk kahvesinin köpüğünün alındığını görüyorum. Bana açıkçası anlamsız geliyor, Türk kahvesi biraz telveli bir kahve yapım tekniği, bence ağza hafif telve gelmesi işin güzelliği ve karakteri.
Gelişim ve değişim elbette olacaktır; eskiden kaynak kaynak içtiğimiz Türk kahvesini artık biraz bekletiyoruz, telveyi biraz çöktürüyoruz, dibi geniş ağzı dar fincan tercih edebiliyoruz ama bence kahvenin köpüğünü de alıp atmaya gerçekten gerek yok, filtre kahve ya da espresso değil bu neticede.
Ben kahveyi köpüklü seviyorum ilerde köpüğünü alırmıyım bilememHenüz sosyal medyada yayılmayı bırakın bu reçeteler ortaya çıkmadan evvel de köpüğü alırdım. Ağzımın tadını bozuyor hiç sevmem. Ancak milletimiz o köpüğü bol sevdiği için başkalarına yaptığım zaman dokunmuyorum. Alışılmış bir lezzet insanlar gerçekten seviyor, telvesini bile içiyorlar.
Abi saydığın her şeyin tam tersini yapıyor milletimiz (12 senedir cafe işletiyoruz hepsi deneyimim).Türk kahvesi köpüğü telvenin bir kısmını taşıyor, fincanı içmeye köpükle başladığınızda o telveler dilin üzerine yapışarak kahvenin sonraki kısmının tadını almanızı olumsuz etkiliyor. Ciddi bir Türk kahvesi içicisiyseniz aynı fincanı hem köpükten başlayarak hem de köpüğü atarak için ne dediğimi daha iyi anlayacaksınız. Ayrıca kahveyi demledikten sonra en az 2dk bekletmeden içmeyin. Türk kahvesi katmanlı bir içecektir bir süre bekleyip telvenin en ufak tanelerinin bile dibe çökmesi ve üstte kalan katmanın iyice telveden arınması lazım. Bununla birlikte 90-95C fincanın da o 2-3dk bekleme ile 70-75C'lere düşmesi lazım ki tadım daha sağlıklı olsun.
Son kısım 10 numara gelenek bence ama gerçekten Türk Kahvesinin alışagelmiş bir tadı var bizler için; bol köpüklü, telveli olacak ki insanlar beğensin. Enteresan bir durum aslında, lezzet kriteri neye göre oluşmuş bilemiyorum. Ben iş yerinde bizim forumca kullanılan yöntemle kahve yaptığımda insanlar beğenmiyor. Ben de saldım artık bırak zift içsinler diyorumAbi saydığın her şeyin tam tersini yapıyor milletimiz (12 senedir cafe işletiyoruz hepsi deneyimim).
Sırasıyla adımlar:
1- Kahve memet efendi mi? (yoksa olmaz)
2- Önce köpüğü var mı diye bakıyor (köpük yok diye aşağılamak için sabırsızlanıyor)
3- Sonra sıcak mı diye kontrol ediyor (ilk yudumda dili yanmazsa geri yollar kahveyi )
4- 2-3dk beklemez o, direkt o köpüğü bir höpürdetecek (keyfi yerine geldi)
5- İki üç yudum aldı
6- Kahve 70 dereceye indi (yani buz gibi oldu artık içilmez)
7- Vee en sevdiği kısım, bardağı ters çevirip ortalığı batırdı ve gıybet zamanı, afiyet olsun...