YOUTUBE VİDEO Birlik Kahve'de Q Grader Eğitmeni Luz Stella ile Kahve Kalite Kursu!

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Ben şu cevabınızı alıntılayımda. Herhangi bir düzenleme olursa tufaya gelmeyelim. Arşiv olsun(:

Sca score’u tartıştığımız, “tedarikçiler kendi q graderlarına puanlatıyorlar çekirdekleri nasıl güvenelim” yorumlarının altına da bekliyoruz efendim(:

Su içersem oruç bozulurmuş. Bu çok kıymetli bilgi için teşekkür ederim😎

Hocam sizi alıntıladım kusura bakamayın kendimce bilgimi paylaşmak isterim. Q programın amacı ve mantığı en üst düzeyde ortak dil oluşturmak. Bununla ilgili Kahve Masası'nda oldukça fazla yayın yaptık. Bütün bu videolar hala Youtube Kanalımızda var. Şerif Hoca, Elif Hanım, Cafer Bey çok güzel bir şekilde bunları açıkladı.

“tedarikçiler kendi q graderlarına puanlatıyorlar çekirdekleri nasıl güvenelim” mantığı çok anlayabildiğim bir şey değil. Çünkü zaten programı bu kadar az kişinin geçebilmesi tesadüf değil ki biz ev demleyecileri için direkt birebir ilişki içerisinde olabildiğimiz bir mantık da değil. Ben değersizleştirme olmasını mantığım almıyor. Şöyle bir örnek vereyim şu an mesela kalibrasyon süreçleri nedeniyle sadece Türkiye'de 4 q grader var. 2 kişi İranlı 2 kişide Elif Hanım ve Cafer Bey.
Kalibrasyon sonrası sayı artacaktır muhakkak ancak süreç bir kere aldım bitti, istediğim gibi puan veririm şeklinde bir mantık değil.

Hayatlarını bu işi yaparak sağlayan, yurt dışında 6 gün süren süreç, 20 sınav, 200 soruluk dünyada çok az kişinin alıp devam ettirdiği her sene yenilenen bir süreç için güvenilir değil demek. 😀 Yani gerçekten bilemiyorum.

Aklıma şey geldi. En son geçtiğimiz günlerde Gazeteci Nevşin Mengü'nün İran ile ilgili yorumlarına 'sen İran'ı ne bilirsin,hayatında başörtüsü taktın mı' diye yorum yapılmıştı. 🙂 'Nevşin Mengü, 1.5 sene Tahran'da gazetecilik yapmış' yani demek istediğim bunun sonu yok. Geçen bir arkadaşta paket üzerindeki tadım notlarına bakararak yorum yaptığımızı söylemiş. Kendileri birde sektörden para kazanan hayatını devam ettiren insanlar. Benim senede 300 + farklı kahve tadımı yaptığımdan günde en az 7 demleme yaptığımdan, her ay dünyanın 6 farklı kavurucusundan kahve denediğimden habersiz sanırım.
Sanırım bazen bilmişlik taslamak da gerekiyor. Ama ben öyle bir insan değilim.
Sırf zaten bu sürekli küçük görme, değersizleşme durumları nedeniyle insanlar artık bilgilerini, düşündüklerini toplumda paylaşmaya korkar oldu.
 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Sca score’u tartıştığımız, “tedarikçiler kendi q graderlarına puanlatıyorlar çekirdekleri nasıl güvenelim” yorumlarının altına da bekliyoruz efendim(:
Bu konuda şöyle bir durum da var.

Büyük tedarikçiler çiftlikte ya da kendi bünyelerindeki Q graderlara bu kahveleri tattırıyorlar ve puanlatıyorlar.

Sonra örneğin Birlik Kahve numune istiyor, Cafer Bey ve Elif Hanım bu numunelerin tadına bakıyor, karşılaştırıyor, kendince değerlendiriyor... ya da örneğin Sucafina, Nordic, vs doğrudan numune yolluyorlar...

Bu kahveler yurt içindeki farklı kavuruculara numune olarak gidiyor.. onlar da kendi tadıyor, değerlendiriyor... ona göre karar veriyorlar.

O yüzden bakarsanız ilk değerlendirenin puanı aslında bir yere kadar önemli... Burada önemli olan son kullanıcı olan kavurucunun bilgili ve eğitimli olması. Her kavurucunun Q grader olması zaten beklenemez ve gereksiz ama belli bir ölçüde damağı kalibre olması lazım ki numuneleri tadarken doğru karar versin.

Her kahvenin 3Q puanı olması maalesef ütopik. O yüzden iş etiğine ve damağına güvendiğiniz kavuruculardan kahve seçimi önemli.

Bu konu ne zaman açılsa çok heyecanlı :D Dipsiz bir kuyu gibi :D Güven çok önemli.
 

ZekiAkbay

Yeni Kahvesever
Katılım
9 Kas 2015
Tabiki. Hikayem aslında 2006 yılında 2. nesil kahve ile tanışmamla başladı. O yıllar kahve konusunda daha bilinçlenip, French press edinip artık kendi kahvemi demlemeye başladığım yıllar. 2012 2013 yıllarında 3. dalga kafelerin çoğalması ve 2015 te benim bu forumla tanışmamla, kahve hayatımda hobi konumuna geldi. Uzun yıllardır gerek yurt içi gerek yurt dışı sizler gibi farklı kahveleri deneyimlemeye çalışıyorum. Bu sene 34 yaşımda artık gerçekten içinde olmaktan büyük keyif alığım kahve ile profesyonel olarak ilgilenmeye karar verdim. Bu konuda çok değerli eğitmenlerden Sca Sensory Skills, Brewing, Barista , Roasting eğitimleri aldım. Bu eğitimlerde kahve tadımı konusunda yeteneğimi fark ettim. Neden Q grader olmayayım dedim. Yaklaşık 6 aydır her gün cupping ve çalışmalarla bu sınava hazırlandım. Çok şükür emeklerimin karşılığını, sınava ilk girişimde alabildim. Gerçekten çok mutluyum. Artık yeni girişimlerle sektörde aktif olmayı planlıyorum. Umarım yeni güzel başlangıçlara vesile olur.
 
Üst