DSM - Ankara Kahve Festivali - Bilkent

zebercet

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Şub 2022
Konum
Ankara
DSM'deki dostlar ile konuştum sizlere çok selamları var. Liste için teşekkür ettiler :D
DSM’deki dostlarınıza kahve adına kötü bir organizasyon yaptıklarıda iletir misiniz.
Eğer sevdiğimiz kavurucular olmasa, nerden tutsan elinde kalır.
Aldığımız istihbarata göre sevgili @raistlin ’de fil hafızası var hepimizin ismini cismini biliyor. Saygılar hocam😁
İki dedikodu yaptık yahu, tabi sende haklısın istihbarat diyince daha kaliteli oluyor(:
 

Tuncayyy

Aktif Demleyici
Katılım
21 May 2020
Eksikler vardı.Ama genel itibari ile çekirdek alıp beğendiğimiz kahveciler çok iyi hazırlanmıştı.Yüksek fiyatlı bu kahve bu kadar etmez dediğimiz bazı kavurucularda gerçekten bir kahve ne kadar kötü yapılabilir dersi veriyordu sayın kahvesever arkadaşlara.Ama null,coffeerem,Nutz ve şerif hocayı da görmek isterdik açıkçası onların çekirdeklerini deneyip kendileri ile tanışmak güzel olurdu.
 

Enis

Yeni Kahvesever
Katılım
4 Eyl 2022
Organizasyondaki en büyük eksiklik bence oturma alanlarının azlığı. Bugun çok güneş vardı ve yakıyordu. Maalesef gölge yerlerde oturma alanı yeterince düşünülmemiş. Onun dışında çok fazla kahve deneyimledim. Bir kaç yer sağlanan sudan şikayet ediyordu. 2 yerden kahve satın aldım. Ekipman satan standlar da vardı. Kahve kavurucuların sayısı düşündüğümden daha fazlaymış Türkiyede.
 

RecepMirza

Tecrübeli Demleyici
Katılım
16 Mar 2021
Konum
Afyonkarahisar
Benim takıldığım, festivali ikiye bölüyorlar. Bu iyi.
1. Seans kahve üzerine
2. Seans konser işleri
konu bütünlüğü bozulmasın diye buradan devam ediyorum.
Festivallerin asıl amacının kahve kültürünün yaygınlaşması, tüketici ve kahveseverleri buluşturan bir organizasyon olması gerekirken malesef ülkemizde organizatörler tarafından daha çok ticari kaygılarla düzenleniyor. Bunu hem düzenleme tarihleri, hem giriş ücretlerindeki dengesizlik hem de kahveyle hiç alakası olmayan firmaların standardının bulunması gösteriyor. 🤷🏻‍♂️
Kahve firmalarının ticari girişimlerini saygıyla karşılıyorum ki zaten konu kahve ama alakasız otomotiv, sağlık, yemek vb firmaların kahve festivallerinde bulunması çok saçma. Forumları takip eden arkadaşlar zaten festivallerde ikram edilen çoğu kahveye bi şekilde ulaşabiliyor sağolsun bazı firmalar da festivale gelemeyenler için festival indirimlerini online satış siteleri üzerinden de tüketicilere sunuyor. Dolayısıyla forum ahalisi için tadım anlamında birkaç firmanın süper special kahve tadımı dışında çok da maddi bir getirisi yok bence 🙂
Bu arada önümüzdeki kahve festivallerine katılacak arkadaşlara tavsiyem yanınıza küçük bir fincan veya bardak alın kağıt bardaklar kokusuyla tadıyla o kadar berbat ediyor ki kahveyi 2-3 kahveden sonra hepsi aynı gelmeye başlıyor zaten 😀
 

tanertan

Yeni Kahvesever
Katılım
3 Nis 2022
Festivale katılanların izlenimleri nasıl? Firma sayısı ve isimler güzel duruyordu.

@brkisa aeropresso yarışmasında 2. olmuş tebrikler.
Şahsım adına keyifliydi. İlk kez kahve festivaline katıldım. Kahve severlerin bir çoğunu forumdan takip ettiğim kadarıyla tanıyorum. İşin aslı, biraz da forumdan tanıdığım ve takip ettiğim, kahveye dair paylaşımlarını okuduğum arkadaşları yüz yüze tanımak maksadıyla festivale katılmak istedim. Yoksa, günümüz dünyasında hem bilgiye, hem de metaya ulaşmak çok kolay. Tabi, kirli bilgi/dezenformasyonu da ayıklamak ve buna ayıkmak da zaman alıcı olmuyor değil.

Standları gezmek gayet keyifli, ancak kahve severlerin ortak toplanma alanlarının olmasını, oturup soluklanabileceği, tanışabileceği bir ortamın olmasını da beklerdim. Festival alanının buna müsait olduğunu gözlemledim.

Festival alanına gelen herkesin aynı duygu, düşünce ve beklentiyle gelmediğini bilmekle beraber, aynı beklentiyle giden ve forumlarda bilgi peşinde koşan insanların da bir nebze beklentilerinin karşılanmasını isterdim.

Hayatımda ilk defa, canlı olarak bir barista yarışmasına tanıklık ettim. İşin şov tarafı malum, ciddi bir demleme yarışması kıvamı beklemek hatalı olur, ancak sayın jürilerden daha başarılı buldukları baristaların neden başarılı olduklarına dair çok kısa da olsa yorumlarda bulunmalarını da beklerdim. En azından benim izlediğim zaman diliminde böyle bir bilgilendirme veya yorum olmadı. Yarışmacılar espresso makinelerinin başına geçti, anons yapan kişi “son bir dakika, otuz saniye kaldı, haydi coşalım…” falan dedi. Jürilerin arkası seyirciye dönük, demleme yapılan alanı tamamen kapatmış bir şekilde, hep birlikte başarılı buldukları fincanı işaret edip, arkalarını dönüp gittiler. O fincan niye seçildi, baristalar nasıl bir sanat icra ettiler, orada ne oldu, benim gibi cahillerin bilme ihtimali yok.

Bu arada, “Sen festivalden başka bir şey anlamışsın. Bu beklentilerin kahve festivalinde zaten karşılanmaz.” diyebilirsiniz. Bu da benim cahilliğim olsun.

Son söz; benim için büyük, kahve dünyası için çok çok küçük bir adım olan kahve festivaline katılmış olmak, forumdan paylaşımlarını okuduğum değerli dostlarla tanışmak çok keyifliydi. Sanırım @teyyaredenkahve veya @pepukkahve’nin paylaşımıydı, Ankara’da buluşma olacak. Bu festivali bekliyor olacağım. Demleyelim, demlenelim..
 

brkisa

Aktif Demleyici
Katılım
20 Ocak 2022
Festivale katılanların izlenimleri nasıl? Firma sayısı ve isimler güzel duruyordu.

@brkisa aeropresso yarışmasında 2. olmuş tebrikler.
Merhabalar herkese, öylesine katıldığım bir yarışmaydı işin aslı. Herkes gibi aşağı yukarı 1 ay önce bana da yarışmada kullanılacak kahve göndermişlerdi bende tamamen içecek olsam nasıl severim diye düşünüp basit bir reçete hazırladım. Şu ana kadar hep arkadaş çevreme kahve hazırlamakla yetindiğim için ve onları övgüleriyle idare ettiğim için yine aynı rahatlıkla çıktım profesyonel insanların karşısına. Sanırım diğer yarışmacılardan beni ayıran en büyük fark bu oldu. 3 tur da şaşmadan aynı kahveyi çıkarabildim.

Bize gönderilmiş olan kahve kavrum tarihi yazmıyordu ancak tahminim üzerinden en az 15 gün geçmişti. Yarışmada kullandığımız kahve muhtemel çok yeni kavrumdu. Evde hazırladığım reçetemde ufak değişiklikler yaparak aşağı yukarı aynı bardağı yakaladım. Sonra farkına vardığım ve belkide birinciliği kaçırmama sebep olan şey ise; keşke kahveyi yarım saat önce öğütmüş olsaydım oldu. Çünkü yeni kavrum olmasından kaynaklı olumsuz tadı bir türlü bardaktan gideremedim. Bir çok forumdaşım gibi ben de evde kendime ve yakın çevreme kahve demlemekte yetinen biri olduğum için bu pratiklik ikinciliğini kutlarken aklıma geldi ☺️

Fazla uzattıysam kusuruma bakmayın reçetemi merak edenler için paylaşmak isterim;
Kahve: Nikaragua El Toston, 18 gram
Ekipman: aeropress, çift filtre, düz metod
Değirmen: chestnut x, klik
Su: buzdağı damacana, 89 derece

Not: 60 ön demleme yaptıktan sonra 3 tur karıştırdım ve 30. saniyeye kadar bekledim. 200 tamamladıktan sonra yine hızlıca karıştırdım ve akışı durdurmak için baslı yaptığımız bölümü taktım. 2. dakikaya kadar bekledim ve bir miktar spin attırdıktan sonra normal baskı ile bitirdim demlemeyi. Son dakikaya kadar soğuttum kahveyi ve öyle tadım bardağına döktüm.

Oldukça tatlı ve meyve tatları ön planda bir kahveydi. Karamelli şeftali çok net geliyordu evdekiler 😁

Deneyen olursa şimdiden afiyet olsun. Tebrikler için çok çok teşekkürler 🤗
 

EceJayTamer2022

Starbak Gold Üye
Katılım
22 Ocak 2022
Fiyatları geçtim @teyyaredenkahve Levent Abi’nin dediği gibi İstanbul ahalisi olarak fiyatlara anlam vermeyi uzun süre önce bıraktık ama fast track nedir hakikaten? Disneyland’de Space Mountain sırası mı yoksa alt tarafı bir bardak kahveyle iki sosyalleşmece mi belli değil.
 

zebercet

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Şub 2022
Konum
Ankara
Hatrı sayılır bir kavurucuya, festivalden önce Ankara’ya gelecek misiniz diye sorduğumda. Festivallar nitelikli hale gelene kadar, hiç birine katılmayacağız demişti.
Kendi kendime, hareketlere bak dedim(: Haklılık payı yüksekmiş ama bir yandan da düşünürsek, sen katılmadan, biz gitmeden belli ki daha fecaat hale gelecek. Hatta sen yanmazsan, ben yanmazsam diye şakayla karışık cevap vermiştim.

Ticari kaygılarda bu işin içerisinde. Doğru.
Nitelikli kahve piyasası da ticari kaygıyla dolu değil mi? Peki neden? Kitle küçük, dolar büyük.

Bakın, çok düz düşünüyorum.
Ben, kahveyi seven bi x kişisi olayım. Tchibo-starbucks-jakops-nescafe takılıyorum. Arkadaşlarıma da Coffee Lab’da bu sabah içtiğim “filtre kahvenin” ne kadar lezzetti olduğuyla ilgili caka satıyorum. Belli ki kahveyi seviyorum ama damağımı ve kahveyi tam olarak keşfetmemişim.
Kahve Festivali dendiği içinde koşarak gidiyorum. Zilyon tane firma içerde.
Kurukahveci mehmet efendiyi, liv hospitali biliyorum ama Tin Coffee-Spada bir haberim.
Bana en kötü festivale girerken, nitelikli kahveyle alakalı kapıda bir broşür dahi verilmemiş.
Oradan oraya savruluyorum ya da tanımadığım standlara girmeye çekiniyorum. Dedim ya ne içtiğimin farkında değilim ki keşfetmek için atılım yapayım.
Heryer ticari kahveci bana göre. Bu firmaları ben markette görmüyorum? Neden merak edeyim?
Ama ben o festivale en basit “kahveyi sadece uyanmak için içiyorsanız, konser 20:00de başlıyor, zahmet etmeyin” minvalinde bir sloganla(bu çok kötü bi slogan ama bizbizeyiz sorun etmeyin😅) biraz daha ilgiyi ve keşfi, nitelikli kahveye celbedecek numaralar yapılsa, şüphesiz oyuna bir kaç kişi daha dahil olacak.
X kişisi olan bende çocuk gibi oradan oraya koşacağım.
Ne var şimdi elimizde? Festivale zaten ben geldim, organizatörün ticari kaygısı hafifledi.
Nitelikli çekirdeğe taze kan oldum, kavrucunun da ticari kaygısı hafifledi.
Ben iyi çekirdek içmeye başladım, benim artık ticari kaygılarım başladı(:

Ama hikaye buraya gelene kadar, kavurucu baskı yapmazsa, kahvesini ön plana çıkarmak için uğraşmazda bu iş aynı tas aynı hamam devam eder.
Yada yukarıda söylediğim gibi, kavurucu gelmezse zaten tavşan dağa küsmüş olur.
Bu arada organizatörlerin ticari kaygısı diye bir şey, böyle bir ekonomik krizde olmaz, bu gibi dönemlerde insanlar kaçacak, eğlenecek yer ararlar. Katılım daha da artar. Herhangi bir avmye gidin örneğin. Tıklım tıklım doludur. Sosyolojik/ekonomik bir açıklaması da elbet vardır ama ben hakim değilim. Neyse.

Ez cümleyle, burada mesleğinin erbabı onlarca kişi var. Sosyal medya yönetiminden, organizatörlüğe hakim kim bilir kaç yazar çıkar. Belki birisi bir gün derki bir kavurucuyla içerken, gel şu işi biz yapalım. Bu nitelikli çekirdeği insanlara anlatmamız gerek. Hah o zaman nitelikli festivaller olur. Yukarıda da dendiği gibi, workshoplar daha profesyonel, çekirdekler daha iyi demlenmiş, belki kavurucuların zulalarında çıkardığı yarışma kahveleri ve bunları konuşabileceğimiz ortak bir alan kurulur.
Kimsede standına insan çekmek için deliklere kum torbası sokmaca oyunu oynatmak zorunda kalmaz.
 

zebercet

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Şub 2022
Konum
Ankara
Fiyatları geçtim @teyyaredenkahve Levent Abi’nin dediği gibi İstanbul ahalisi olarak fiyatlara anlam vermeyi uzun süre önce bıraktık ama fast track nedir hakikaten? Disneyland’de Space Mountain sırası mı yoksa alt tarafı bir bardak kahveyle iki sosyalleşmece mi belli değil.
Birde fast track’i uzun sıranın yanından yaptırırlar ya, tatlı tatlı küfür yersin(: Hiç yandaki sırayla göz teması kurmadan, hedef odaklı yürümen gerekir(:
 

brkisa

Aktif Demleyici
Katılım
20 Ocak 2022
Tekrardan selamlar, 3 gün boyunca ben de festival alanında Peru Büyük Elçiliğinin açmış olduğu minik stanttaydım. 4 farklı çekirdek ikram ettik gelenlere. 1 natural 3 yıkanmış kahve vardı. Natural olan kahvemiz Finca Tasta adında La riversa tadında bir kahveydi.

Bu standın amacı aslında Peru ve kahvelerini tanıtmaktı. Ticari bir satış yapılmıyordu sadece kahve ikramı vardı. Herkes yukarıda bahsetmiş olduğum natural kahveyi çok sevdi. Hatta bazı firmaların doğrudan çiftlikle iletişim kurmaları için bürokratımızı konuşturduk. İlerleyen tarihlerinde bu kahveyi bazı kahvecilerde görebilirsiniz. Kahve ikram ettiklerimiz var ise yorumlarını merak ediyorum. Sevgiler 🤓
 
Üst