Türkiye’de kahvelerin SCA Puanını web sitesine yazan kavurucular

beytbaba

Kavurucu
Katılım
8 Ocak 2016
Öncelikle bunu talep etmek en doğal hakkınız ve çok da doğru bir talep. Ama önce bir durum değerlendirmesi yapalım gördüğüm kadarıyla bir kavram karmaşası var.

Kahve puanlamaya yetkili tek kurum CQI ve onun sınavlarını geçen Q-Graderlar. Başka bu tarz bir sertifikasyon varsa bilmiyorum cahilliğime verin. Buradaki protokol ise çiftçi kahvesini belirli bir ücret karşılığında cqi'ya gönderir cqi dünyanın dört bir tarafındaki qgraderlarına (random 3 kişiye olması lazım) bu çekirdekleri no name olarak gönderir onlar kavurur puanlar değerlendirme sonucunda çiftçinin kahvesinin skoru ortaya çıkar. çiftçi ister bunu kullanır ister kullanmaz. bu resmi cqi onaylı puandır. Bunu yakalarsam her yerde kullanırım eş dost sohbetinde bile o kahvenin mevzusunu açarım taksiye binersem taksiciye bile söylerim. O kadar içim rahattır yani. Elimde öyle bir kahve var mı ? Yok. Bulabilir miyim? Hayır.


SCA kurumsal olarak kahve puanlamaz. Sca puanı denilen şey SCA'nın kahve puanlamak için oluşturduğu protokoldür. Yani bizler kahvelerimizi değerlendirirken sca'nın score cardını kullanıyoruz. Bu bilgi burada bir dursun döneceğim.

Peki bu puanlar ne o zaman paylaşılıyor? Hemen söyleyeyim. Şimdi bir örnek üzerinden gidelim. Geçtiğimiz aylarda mc kınlaydan 10 adet numune geldi isim cisim yok sadece işleme yöntemi var kavururken referans olması açısından. Kavurdum puanladım sonra da firmadan tüm bilgileri aldım karşılaştırdım. Firma bana puanları da yolladı. ve bu puanlar 3 farklı q grader puanlarının ortalamasıydı. Benim puanlamamla karşılaştırdığımda sonuçlar tutarlı. Bu arada yanlış anlamayın benimkiler tutarlı qgraderlar referans. Aksi haddim değil zaten. her şey mükemmel ama ben seçtiğim ve satışını yaptığım 3 kahvenin puanını paylaşmadım neden? Çünkü o 3 qgrader doğru puanlasa da konunun yetkili uzmanı olsa da en nihayetinde ithalatçı firmanın q graderıydı. Ve cqi sistemindeki resmi puanlamaya girmiyor. Girse de alacağı puan bu olsa dahi. Yani ortada bir ürün parlatma yok ama olsun etik açıdan ben paylaşmıyorum. Başkaları paylaşabilir.

Qgrader bir üstadın yanında da çalıştım. Kendisi ben kendi kahvelerimi puanlayıp siteye koymam dedi bitti.

Buraya kadar olan kısım aslında etik meselesi ama gelelim işin asıl civcivli boyutuna. Yukarda dedim ya sca puanlarına geri döneceğim şimdi oraya gelelim. Hiçbirimizi kahve puanlamaya engelleyen bir şey yok. İnternetten score cardını indirip protokolü öğrenmemiz kahve puanlamak için yeterli. internette yeterince kaynak yazı ve video var. Her şeyi hazırladık başladık tatmaya. Oooo ne asidite be yaz 9 hımm gövde gördüm de böylesini görmedim sana puanım 9 kanka valla kahve müthiş tutarlı 10 bu mantığıyla hop oldumu kahve sana 90+ sevinelim dostlar elimizde 90+ kahve var o heyecanla siteye de ekledim gitti. heh oldumu sana sca puanı? üç beş arkadaş da tadımlayıp onlarda coşunca bitti gitti işte.

Bu işlerde yeniyken qgraderla birlikte numuneler puanlandırdık her kahvem mi 88 üstü olur. müthiş. Hocaya bakıyorum arada 5 puan oynuyor :D Eğer o gün yanımda qgrader olmasa ben onları gerçek sanacaktım ve o tokadı yemeyecektim. Ama sonra kalibre olamnın ne kadar önemli olduğunu anladım. Kİmler kalibre?




Ezcümle puan talep etmeniz en büyük hakkınız ama göreceğiniz puanların kaynağını sorgulayın. Ya ithalatçı puanıdır ya da kendi paşa keyfinin.
 

zebercet

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Şub 2022
Konum
Ankara
Bishan Wate fiyat bandı olarak Boreta, Aricha veya Hamasho'dan çok farklı değil. O açıdan seçkiyi çok yukarı taşıdı diyemem. Aralarındaki farklar 1 dolar falandır. Yalan olmasın ezbere bilmiyorum ama 50 sent ucuz 1 dolar pahalı çok fark etmiyor. Açıkçası pek bakmıyorum öyle farklara. Bishan'ın profili, tadım notaları hoşuma gitti. Seçkide iki natural iki yıkanmış olsun istedim. İlk etaptaki dört kahveden biri olarak onu seçtim.

Küba farklı bir durum. Yıllardır var bizde. Her yıl yeni hasadını ekliyoruz. Hiç de üzmedi. Ben dahil seveni çok. Motivasyon olarak kıyaslarsak tabii farklı. Kübayı 1-2 çuval değil 22 çuval da alsam ne olacak diye düşünmem. Bishan'ı 22 çuval alsam bana kardeş olur :D

Sca'sı 80+ 90+ çekirdekler diğerlerini gölgeler mi diye düşünmüyorum açıkçası çünkü profilleri farklı. Belki biraz basit bir örnek olacak ama diyelim oto galerin var. Bentley koyarken Mercedes'ler elimde kalır mı diye düşünür müsün? Öyle bakmak lazım. Böyle bakmazsak o zaman Geisha koyarken de Bishan, Boreta, Burtukaana gölgede kalır diye korkmak gerekir.

Ulusal Gıdayla hiç öyle bir muhabbetimiz olmadı. Enis bey çok düzgün bir insan. Bence haklı bir sebepten x bir çekirdeği iade etmek istiyorum desem hayatta hayır demez ama biz çekirdek iadesine zaten çok ekstrem çok acayip bir durum olmadıkça sıcak bakmıyoruz. Sonuçta seçmişim almışım. Satmak ya da satamamak benim başarım ya da başarısızlığımdır. Burada ithalatçıyı bağlayan bir durum yok. Büyük bir risk var da diyemem çünkü yukarıda da yazdığım gibi "en kötü ben içerim" diye alıyorum aldığım çekirdeği. Haliyle en kötü ben içiyorum :D

Ulusal istendiğinde numune yolluyor. Ben bir ihale döndüğüne şahit olmadım. Benim bildiğim kadarıyla x çekirdeği ilk gelen alıyor :D Kavurucu seçtiğine de şahit olmadım. Hatta geçen sene piyasaya girerken biz yine dört çekirdek seçtik ve satışa sunduk. Fiyatlandırma politikamız nedeniyle bazı kavurucular Enis beye çok şikayetçi oldular. Bildiğim kadarıyla bu fiyatlara satan olursa biz senden çekirdek almayız muhabbetine kadar gitti iş ama yine de dönüp bize "ben size çekirdek vermem" falan demedi. Tepkiyi kendi göğüsledi. Dediğim gibi Enis bey benim tanıdığım kadarıyla çok düzgün bir insan. Yan yollardan dallı budaklı işler yapacağına ihtimal vermiyorum. 2-3 çekirdekte lobi oluşturdu diye bir şey de duymadım. Detaylarına çok hakim değilim ama galiba bir iki çekirdek daha gelirken rezerve geldi. Kuvvetle muhtemeldir ki çekirdeklerin daha seçim ve ithalat sürecinde kendine özel çekirdek getirmek isteyen kavurucular olmuş olabilir. Seçim sürecinden finansmanına olaya dahil olmuş olabilirler. Haliyle de o çekirdeklerin sadece o kavuruculara özel getirilmiş olması mümkün ve çok doğaldır ama tabi sadece fikir yürütüyorum.
Sağol üstad, piyasa dar ve çok zor. Her yazdığında inanılmaz haklısın
 

beytbaba

Kavurucu
Katılım
8 Ocak 2016
Şimdi bu seviyede bir çekirdeği alıp koyduğunda 250 gramına minimum 300-350 lira etiket koyuyorsun ya da aslında 450 ama bak indirim yapıyorum da 350 veriyorum falan diyorsun. E bu çok para alan zor çıkar diye gidip 90-100 gram seçeneği sunuyorsun. Bakıyorum bazen 50-60 grama kadar iniyor sunum seçenekleri. Ben 10 kiloluk Besca ile kavuruyorum. Bir seferde 8 kilo civarı çekirdek atıyorum. Kavrulmuş kabaca 7 kilo alıyorum diyelim. Bu kahveyi kaç günde satacağım? 100 gram 100 gram biter mi 7 kilo kahve? Bitmez, bitmiyor. E peki sen gramına 1.5 lira civarı para verdiğin kahve 15-20 gün 1 ay önce kavrulmuş olsun ister misin? İstemezsin. E ne oluyor? Kavuruyorum bir haftada giden gidiyor, kalanı içiyorum :D Haliyle benim profilime zor geliyor, ağır geliyor. Kendim içeyim, satılanı satılır diye alıp kavuruyorum kavurursam.

Bunu sadece Damo, Yaye veya muadilleri için de düşünme. Başka bir örnek vereyim. X bir single origin kahveyi kimi diyor ki bana medium kavur, kimi diyor ki bana bunun espressosunu kavur. Ne kadar bir kahveden bahsediyoruz? 250 gram. Geçen aynı muhabbet oldu. Espresso kavrum niye çok az diye konuşuldu. Az çünkü fizibilitesini yaptığında zarar yazıyor. Şimdi tabii diyebilirsiniz ki ama yapanlar var. Ben de görüyorum. Sipariş üzerine kavuruyoruz, aynı gün yolluyoruz falan diye cayır cayır reklam yapıyorlar. Ben yıllardır bu işi yapıyorum. Bilmem kaç tür çekirdekle bunu yapabilecek bir sistem kurmanın mümkün bir yolunu bulamadım. Hadi diyelim ki atıyoruz Ikawa'ya kavuruyoruz 100 gram 100 gram. Günde kaç kez kahve kavuracağım? Kaç kişinin siparişini alacağım, ona göre kavuracağım, aynı gün yollayacağım? Maalesef sektörel sıkıntıların başında bence bu dezenformasyon geliyor.


Abi naçizane iki şey söylemek istiyorum. Besca iyi bir makina 10 kiloda 1-2 kilo kavrulabilir. İkincisi aynı gün kavurma ben hem yüksek hacimli bir firmada bu operasyonu yönettim hem de şimdi butik kendi kavurmahanemde her şey planlamayla alakalı. Yapılabiliyor. Büyük operasyonda çalışan sayısı ve niteliği butik işletmede ise biraz öngörü yeterli oluyor.

Ulusal istendiğinde numune yolluyor. Ben bir ihale döndüğüne şahit olmadım. Benim bildiğim kadarıyla x çekirdeği ilk gelen alıyor :D Kavurucu seçtiğine de şahit olmadım. Hatta geçen sene piyasaya girerken biz yine dört çekirdek seçtik ve satışa sunduk. Fiyatlandırma politikamız nedeniyle bazı kavurucular Enis beye çok şikayetçi oldular. Bildiğim kadarıyla bu fiyatlara satan olursa biz senden çekirdek almayız muhabbetine kadar gitti iş ama yine de dönüp bize "ben size çekirdek vermem" falan demedi. Tepkiyi kendi göğüsledi.
Şuna isim verir misiniz valla çok merak ettim? Ulusaldan kahve satan birisi olarak acaba birileri fiyatlandırmamla alakalı ithalatçıya birşey demiş midir merak ettim? Benim de fiyatlarım uygundu sonuçta. Hiç duymadım da. vay anam vay neler dönmüş serhat ya.
 

zebercet

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Şub 2022
Konum
Ankara
Öncelikle bunu talep etmek en doğal hakkınız ve çok da doğru bir talep. Ama önce bir durum değerlendirmesi yapalım gördüğüm kadarıyla bir kavram karmaşası var.

Kahve puanlamaya yetkili tek kurum CQI ve onun sınavlarını geçen Q-Graderlar. Başka bu tarz bir sertifikasyon varsa bilmiyorum cahilliğime verin. Buradaki protokol ise çiftçi kahvesini belirli bir ücret karşılığında cqi'ya gönderir cqi dünyanın dört bir tarafındaki qgraderlarına (random 3 kişiye olması lazım) bu çekirdekleri no name olarak gönderir onlar kavurur puanlar değerlendirme sonucunda çiftçinin kahvesinin skoru ortaya çıkar. çiftçi ister bunu kullanır ister kullanmaz. bu resmi cqi onaylı puandır. Bunu yakalarsam her yerde kullanırım eş dost sohbetinde bile o kahvenin mevzusunu açarım taksiye binersem taksiciye bile söylerim. O kadar içim rahattır yani. Elimde öyle bir kahve var mı ? Yok. Bulabilir miyim? Hayır.


SCA kurumsal olarak kahve puanlamaz. Sca puanı denilen şey SCA'nın kahve puanlamak için oluşturduğu protokoldür. Yani bizler kahvelerimizi değerlendirirken sca'nın score cardını kullanıyoruz. Bu bilgi burada bir dursun döneceğim.

Peki bu puanlar ne o zaman paylaşılıyor? Hemen söyleyeyim. Şimdi bir örnek üzerinden gidelim. Geçtiğimiz aylarda mc kınlaydan 10 adet numune geldi isim cisim yok sadece işleme yöntemi var kavururken referans olması açısından. Kavurdum puanladım sonra da firmadan tüm bilgileri aldım karşılaştırdım. Firma bana puanları da yolladı. ve bu puanlar 3 farklı q grader puanlarının ortalamasıydı. Benim puanlamamla karşılaştırdığımda sonuçlar tutarlı. Bu arada yanlış anlamayın benimkiler tutarlı qgraderlar referans. Aksi haddim değil zaten. her şey mükemmel ama ben seçtiğim ve satışını yaptığım 3 kahvenin puanını paylaşmadım neden? Çünkü o 3 qgrader doğru puanlasa da konunun yetkili uzmanı olsa da en nihayetinde ithalatçı firmanın q graderıydı. Ve cqi sistemindeki resmi puanlamaya girmiyor. Girse de alacağı puan bu olsa dahi. Yani ortada bir ürün parlatma yok ama olsun etik açıdan ben paylaşmıyorum. Başkaları paylaşabilir.

Qgrader bir üstadın yanında da çalıştım. Kendisi ben kendi kahvelerimi puanlayıp siteye koymam dedi bitti.

Buraya kadar olan kısım aslında etik meselesi ama gelelim işin asıl civcivli boyutuna. Yukarda dedim ya sca puanlarına geri döneceğim şimdi oraya gelelim. Hiçbirimizi kahve puanlamaya engelleyen bir şey yok. İnternetten score cardını indirip protokolü öğrenmemiz kahve puanlamak için yeterli. internette yeterince kaynak yazı ve video var. Her şeyi hazırladık başladık tatmaya. Oooo ne asidite be yaz 9 hımm gövde gördüm de böylesini görmedim sana puanım 9 kanka valla kahve müthiş tutarlı 10 bu mantığıyla hop oldumu kahve sana 90+ sevinelim dostlar elimizde 90+ kahve var o heyecanla siteye de ekledim gitti. heh oldumu sana sca puanı? üç beş arkadaş da tadımlayıp onlarda coşunca bitti gitti işte.

Bu işlerde yeniyken qgraderla birlikte numuneler puanlandırdık her kahvem mi 88 üstü olur. müthiş. Hocaya bakıyorum arada 5 puan oynuyor :D Eğer o gün yanımda qgrader olmasa ben onları gerçek sanacaktım ve o tokadı yemeyecektim. Ama sonra kalibre olamnın ne kadar önemli olduğunu anladım. Kİmler kalibre?




Ezcümle puan talep etmeniz en büyük hakkınız ama göreceğiniz puanların kaynağını sorgulayın. Ya ithalatçı puanıdır ya da kendi paşa keyfinin.
Mc kinley- birlik baharat’a bağlıydı değil mi
Aynı q-traderlar dolanıyor sanırım.

Peki qtrader vasfını almak için ne yapmak gerekiyor?
Yanlış/kasıtlı puanlama gibi durumlarda yaptırım uygulayacak bir üst kuruluş var mı
 

beytbaba

Kavurucu
Katılım
8 Ocak 2016
Mc kinley- birlik baharat’a bağlıydı değil mi
Aynı q-traderlar dolanıyor sanırım.

Peki qtrader vasfını almak için ne yapmak gerekiyor?
Yanlış puanlama gibi durumlarda yaptırım uygulayacak bir üst kuruluş var mı
qgrader olmak güven özveri tecrübe istiyor ama yeterli değil 22 farklı sınavı başarıyla geçmek gerekiyor bunun için ciddi bir maddi yatırım yapmak gerekiyor. tüm bunlardan sonra üstüne belirli zamanlarda yenileme sınavlarına girip kalibre olduğunu kanıtlaman gerekiyor o da ücretli. yanlış puanlama ortaya çıktığında sertifikan iptal edilir bu konularda hiç gözünün yaşına bakmıyorlar.
 

brsrknyvz

Sezy Coffee Roastery Firma Yetkilisi
Katılım
16 Ara 2019
Konum
İSTANBUL
Abi naçizane iki şey söylemek istiyorum. Besca iyi bir makina 10 kiloda 1-2 kilo kavrulabilir. İkincisi aynı gün kavurma ben hem yüksek hacimli bir firmada bu operasyonu yönettim hem de şimdi butik kendi kavurmahanemde her şey planlamayla alakalı. Yapılabiliyor. Büyük operasyonda çalışan sayısı ve niteliği butik işletmede ise biraz öngörü yeterli oluyor.


Şuna isim verir misiniz valla çok merak ettim? Ulusaldan kahve satan birisi olarak acaba birileri fiyatlandırmamla alakalı ithalatçıya birşey demiş midir merak ettim? Benim de fiyatlarım uygundu sonuçta. Hiç duymadım da. vay anam vay neler dönmüş serhat ya.
Besca kavurur kavurmasına da konu Besca'da bitmiyor ki. Bizde galiba 45 çeşit falan oldu. Şimdi diyelim sen bana dedin ki 250 gram Boreta istiyorum espresso kavurma olsun. Başkası desin ki 250 gram Aricha istiyorum light olsun. Bir başkası desin ki ben bir şey almayacağım, uyuzluk olsun diye yazıyorum :D Şaka bir yana bunun yetişilebilir bir yanı yok. Ben bu kadar çeşidi kendi bildiğim gibi planlayıp kavurayım derken bile yetişemiyorum. Çok zor. Kahve mi kavurayım? Sipariş mi hazırlayayım? Çekirdek mi kovalayayım? Kargo takibi mi yapayım? Hangi birini yapayım? Bir de Besca kavurur ama o kilolara göre de profil çıkartmam lazım. 2 kilodaki parametrelerle 8 kilodaki parametreler bambaşka olacak. Minimum 45 çeşit çarpı farklı kilolara göre farklı profiller çarpı farklı kavurma profilleri dediğimizde ben bir haftada deli çıkarım. Elime bir araba direksiyonu alır altımda donla sokaklarda koşmaya başlarım :D

Hocam isme falan gerek yok. Zaten üzerinden sene geçmiş. Ben şimdiye kadar kimse hakkında bir isim vermiş kötü bir şey konuşmuş değilim. Birisi hakkında iyi bir şey söyleyeceksem söylerim, kötü söyleyeceksem susarım. Bu kadarını da aslında söylemezdim ama zaman aşımına uğradı olay :D Ya onu bırak açık açık forumlarda yazanlar bile oldu. Neler neler demediler ki bize? Ohhhooooooo. Uğraşmaya cevap vermeye kalksan deli çıkarsın. Öyle diyorlarsa öyledir diyorum geçiyorum. Benim elimden bu kadarı geliyor. Ne yapalım, bizim de kapasitemiz bu kadar diyorum :D
 

brsrknyvz

Sezy Coffee Roastery Firma Yetkilisi
Katılım
16 Ara 2019
Konum
İSTANBUL
Besca kavurur kavurmasına da konu Besca'da bitmiyor ki. Bizde galiba 45 çeşit falan oldu. Şimdi diyelim sen bana dedin ki 250 gram Boreta istiyorum espresso kavurma olsun. Başkası desin ki 250 gram Aricha istiyorum light olsun. Bir başkası desin ki ben bir şey almayacağım, uyuzluk olsun diye yazıyorum :D Şaka bir yana bunun yetişilebilir bir yanı yok. Ben bu kadar çeşidi kendi bildiğim gibi planlayıp kavurayım derken bile yetişemiyorum. Çok zor. Kahve mi kavurayım? Sipariş mi hazırlayayım? Çekirdek mi kovalayayım? Kargo takibi mi yapayım? Hangi birini yapayım? Bir de Besca kavurur ama o kilolara göre de profil çıkartmam lazım. 2 kilodaki parametrelerle 8 kilodaki parametreler bambaşka olacak. Minimum 45 çeşit çarpı farklı kilolara göre farklı profiller çarpı farklı kavurma profilleri dediğimizde ben bir haftada deli çıkarım. Elime bir araba direksiyonu alır altımda donla sokaklarda koşmaya başlarım :D

Hocam isme falan gerek yok. Zaten üzerinden sene geçmiş. Ben şimdiye kadar kimse hakkında bir isim vermiş kötü bir şey konuşmuş değilim. Birisi hakkında iyi bir şey söyleyeceksem söylerim, kötü söyleyeceksem susarım. Bu kadarını da aslında söylemezdim ama zaman aşımına uğradı olay :D Ya onu bırak açık açık forumlarda yazanlar bile oldu. Neler neler demediler ki bize? Ohhhooooooo. Uğraşmaya cevap vermeye kalksan deli çıkarsın. Öyle diyorlarsa öyledir diyorum geçiyorum. Benim elimden bu kadarı geliyor. Ne yapalım, bizim de kapasitemiz bu kadar diyorum :D
Bak eklemeyi unuttum. Bir de siparişleri kontrol ediyoruz. Öyle bir rahatsızlığımız da var. Müşteri mesela şunu çekirdek bunu çekirdek seçmiş, birini filtre kahve makinesi öğütüm seçmiş. Arayıp emin misin diye soruyoruz :D Ya da hep çekirdek alan müşteriymiş bu sefer öğütülmüş istemiş ya da tem tersi. Bak emin misin diye arıyoruz :D O yüzden bizde iş bitmiyor. Adrese bakıyoruz değişmiş, bak sen şuraya istiyordun şimdi buraya istemişsin emin misin diyoruz. Rahatsızız biraz :D
 

nuclearmoonrise

Eşsiz Kahve Çekirdeği
Katılım
29 Kas 2018
Öncelikle bunu talep etmek en doğal hakkınız ve çok da doğru bir talep. Ama önce bir durum değerlendirmesi yapalım gördüğüm kadarıyla bir kavram karmaşası var.

Kahve puanlamaya yetkili tek kurum CQI ve onun sınavlarını geçen Q-Graderlar. Başka bu tarz bir sertifikasyon varsa bilmiyorum cahilliğime verin. Buradaki protokol ise çiftçi kahvesini belirli bir ücret karşılığında cqi'ya gönderir cqi dünyanın dört bir tarafındaki qgraderlarına (random 3 kişiye olması lazım) bu çekirdekleri no name olarak gönderir onlar kavurur puanlar değerlendirme sonucunda çiftçinin kahvesinin skoru ortaya çıkar. çiftçi ister bunu kullanır ister kullanmaz. bu resmi cqi onaylı puandır. Bunu yakalarsam her yerde kullanırım eş dost sohbetinde bile o kahvenin mevzusunu açarım taksiye binersem taksiciye bile söylerim. O kadar içim rahattır yani. Elimde öyle bir kahve var mı ? Yok. Bulabilir miyim? Hayır.


SCA kurumsal olarak kahve puanlamaz. Sca puanı denilen şey SCA'nın kahve puanlamak için oluşturduğu protokoldür. Yani bizler kahvelerimizi değerlendirirken sca'nın score cardını kullanıyoruz. Bu bilgi burada bir dursun döneceğim.

Peki bu puanlar ne o zaman paylaşılıyor? Hemen söyleyeyim. Şimdi bir örnek üzerinden gidelim. Geçtiğimiz aylarda mc kınlaydan 10 adet numune geldi isim cisim yok sadece işleme yöntemi var kavururken referans olması açısından. Kavurdum puanladım sonra da firmadan tüm bilgileri aldım karşılaştırdım. Firma bana puanları da yolladı. ve bu puanlar 3 farklı q grader puanlarının ortalamasıydı. Benim puanlamamla karşılaştırdığımda sonuçlar tutarlı. Bu arada yanlış anlamayın benimkiler tutarlı qgraderlar referans. Aksi haddim değil zaten. her şey mükemmel ama ben seçtiğim ve satışını yaptığım 3 kahvenin puanını paylaşmadım neden? Çünkü o 3 qgrader doğru puanlasa da konunun yetkili uzmanı olsa da en nihayetinde ithalatçı firmanın q graderıydı. Ve cqi sistemindeki resmi puanlamaya girmiyor. Girse de alacağı puan bu olsa dahi. Yani ortada bir ürün parlatma yok ama olsun etik açıdan ben paylaşmıyorum. Başkaları paylaşabilir.

Qgrader bir üstadın yanında da çalıştım. Kendisi ben kendi kahvelerimi puanlayıp siteye koymam dedi bitti.

Buraya kadar olan kısım aslında etik meselesi ama gelelim işin asıl civcivli boyutuna. Yukarda dedim ya sca puanlarına geri döneceğim şimdi oraya gelelim. Hiçbirimizi kahve puanlamaya engelleyen bir şey yok. İnternetten score cardını indirip protokolü öğrenmemiz kahve puanlamak için yeterli. internette yeterince kaynak yazı ve video var. Her şeyi hazırladık başladık tatmaya. Oooo ne asidite be yaz 9 hımm gövde gördüm de böylesini görmedim sana puanım 9 kanka valla kahve müthiş tutarlı 10 bu mantığıyla hop oldumu kahve sana 90+ sevinelim dostlar elimizde 90+ kahve var o heyecanla siteye de ekledim gitti. heh oldumu sana sca puanı? üç beş arkadaş da tadımlayıp onlarda coşunca bitti gitti işte.

Bu işlerde yeniyken qgraderla birlikte numuneler puanlandırdık her kahvem mi 88 üstü olur. müthiş. Hocaya bakıyorum arada 5 puan oynuyor :D Eğer o gün yanımda qgrader olmasa ben onları gerçek sanacaktım ve o tokadı yemeyecektim. Ama sonra kalibre olamnın ne kadar önemli olduğunu anladım. Kİmler kalibre?




Ezcümle puan talep etmeniz en büyük hakkınız ama göreceğiniz puanların kaynağını sorgulayın. Ya ithalatçı puanıdır ya da kendi paşa keyfinin.
Peki benim merak ettiğim şey şu. Siz nitelikli kahveci misiniz? Kendinizi tanımladığınız şey bu mu? Eğer öyleyse bunu neye dayanarak söylüyorsunuz? Yani nitelikli kahveleri hepimiz SCA'nın protokolüne göre 80 üstü puan alan kahveler olarak biliyoruz. Başka bir nitelikli kahve tanımı var da buna oynuyorsanız bilemiyorum, aydınlatın lütfen. Eğer bundan başka bir nitelikli tanımı yoksa ve siz size gelen kahvelerin puanlarına güvenmiyorsanız nasıl nitelikli kahveci olduğunuzu iddia edebiliyorsunuz (eğer ediyorsanız)? Madem puanlar güvenilir değil, o kahvelerin nitelikli olduğu da kesin değil öyleyse. Ha yok ben nitelikli kahve sattığımı iddia etmiyorum, beğendiğimi alıp satıyorum diyorsanız bir şey diyemeyeceğim ancak sitenizde nitelikli ibaresi var. Eğer bundan başka bir nitelikli tanımı var ise de siz benim cahilliğime verin.
 

beytbaba

Kavurucu
Katılım
8 Ocak 2016
Peki benim merak ettiğim şey şu. Siz nitelikli kahveci misiniz? Kendinizi tanımladığınız şey bu mu? Eğer öyleyse bunu neye dayanarak söylüyorsunuz? Yani nitelikli kahveleri hepimiz SCA'nın protokolüne göre 80 üstü puan alan kahveler olarak biliyoruz. Başka bir nitelikli kahve tanımı var da buna oynuyorsanız bilemiyorum, aydınlatın lütfen. Eğer bundan başka bir nitelikli tanımı yoksa ve siz size gelen kahvelerin puanlarına güvenmiyorsanız nasıl nitelikli kahveci olduğunuzu iddia edebiliyorsunuz (eğer ediyorsanız)? Madem puanlar güvenilir değil, o kahvelerin nitelikli olduğu da kesin değil öyleyse. Ha yok ben nitelikli kahve sattığımı iddia etmiyorum, beğendiğimi alıp satıyorum diyorsanız bir şey diyemeyeceğim ancak sitenizde nitelikli ibaresi var. Eğer bundan başka bir nitelikli tanımı var ise de siz benim cahilliğime verin.
önce bir sakin :D güvenmiyorum diye nerede dediğimi hatırlamadım? paylaşmak kendime göre bana göre etik değil dedim.Yazımda net şekilde örnekler üzerinden anlattım ama sanırım kaçırdınız. Hani olmaz ya oldu diyelim şerif hoca bana telefon etti ve dediki beytullah elimde bir kahve var 95 puan ama sadece ben tattım ben puanladım ona göre dese derim ki tamam hocam o kahve 95 puandır. çünkü hoca bir qgrader.o kahveye gözüm kapalı güvenirim. ben de sonra tadım yapsam o puanları yakalarım satışa koyarım ama puanını paylaşmam. bu kadar.
 
Son düzenleme:

nuclearmoonrise

Eşsiz Kahve Çekirdeği
Katılım
29 Kas 2018
önce bir sakin :D güvenmiyorum diye nerede dediğimi hatırlamadım? paylaşmak etik değil dedim.
Yazı dilinin şeyi hocam. Gayet sakin yazdım :D Soru işaretleri çok saldırgan duruyor hep...

Resmi cqi onaylı kahvelerin puanlarını paylaşma konusunda içiniz rahatmış, güveniyormuşsunuz yani. İthalatçının kendi Q grader'larınınkini paylaşmadığınıza göre çok güvenilir bulmadığınız sonucu çıkıyor :D
 

beytbaba

Kavurucu
Katılım
8 Ocak 2016
Yazı dilinin şeyi hocam. Gayet sakin yazdım :D Soru işaretleri çok saldırgan duruyor hep...

Resmi cqi onaylı kahvelerin puanlarını paylaşma konusunda içiniz rahatmış, güveniyormuşsunuz yani. İthalatçının kendi Q grader'larınınkini paylaşmadığınıza göre çok güvenilir bulmadığınız sonucu çıkıyor :D
son düzenlemeyi yetiştiremedim ama onu da bir okursanız daha net anlaşılır. hayır aslında puanlara güvendiğimi ama etik açıdan müşteriyi yanıltmamak adına sanki cqi onaylı puanmış gibi algılanmaması adına paylaşmayı etik bulmuyorum. çünkü bunun piyasada şuan bir standartı yok. oluşana kadar da en iyisi bu. birisi bana sorduğu zaman bu puan nereden geliyor ben ona sıfır şüphe uyandıracak şekilde açıklıyor olabilmem lazım. Yoksa dediğim gibi kendi kahvemi kendim puanlayıp o kahvenin nitelikli olup olmadığını ne seviyede olduğunu aromalarını özelliklerini anlayabiliyorum zaten. güvenim de var tecrübem de var ama müşteri için bu geçer akçe olmayabilir hakkıdır.
 

zebercet

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Şub 2022
Konum
Ankara
Hem sırıtmasın hem de bu ticarinin tadı süper, çilek notasını aldım, bunun 250gramını 170TL lerden satarım diyorsa haklısınız. Hemde çok haklısınız.

Aynen onu diyorum…

Şu anda rastgele bazı kahve bilgi sayfalarına baktığımda satılan çekirdeklerle ilgili kimse tam olarak o çekirdeklerin ne olduğunu anlamasın ki fiyata ses çıkarmasın diye ciddi bir bilgi karartması var, dikkatli bakan herkes görür. Panama Altieri diye çekirdek satılıyor varyete Catuai. Panama Geisha aşağı Panama Geisha yukarı, hangisi yahu?. Gelen Altieri Geisha’nın “Mix” olduğunu bile Warrick Altieri ile yazıştıktan sonra öğrendik.
Tedarikçinin mix geisha'ya verdiği fiyat bu mu?
Ben anlamadım
1660978393280.png
 

korhang

Profesyonel Demleyici
Katılım
21 Ocak 2022
Konum
İzmir
Öncelikle bunu talep etmek en doğal hakkınız ve çok da doğru bir talep. Ama önce bir durum değerlendirmesi yapalım gördüğüm kadarıyla bir kavram karmaşası var.

Kahve puanlamaya yetkili tek kurum CQI ve onun sınavlarını geçen Q-Graderlar. Başka bu tarz bir sertifikasyon varsa bilmiyorum cahilliğime verin. Buradaki protokol ise çiftçi kahvesini belirli bir ücret karşılığında cqi'ya gönderir cqi dünyanın dört bir tarafındaki qgraderlarına (random 3 kişiye olması lazım) bu çekirdekleri no name olarak gönderir onlar kavurur puanlar değerlendirme sonucunda çiftçinin kahvesinin skoru ortaya çıkar. çiftçi ister bunu kullanır ister kullanmaz. bu resmi cqi onaylı puandır. Bunu yakalarsam her yerde kullanırım eş dost sohbetinde bile o kahvenin mevzusunu açarım taksiye binersem taksiciye bile söylerim. O kadar içim rahattır yani. Elimde öyle bir kahve var mı ? Yok. Bulabilir miyim? Hayır.


SCA kurumsal olarak kahve puanlamaz. Sca puanı denilen şey SCA'nın kahve puanlamak için oluşturduğu protokoldür. Yani bizler kahvelerimizi değerlendirirken sca'nın score cardını kullanıyoruz. Bu bilgi burada bir dursun döneceğim.

Peki bu puanlar ne o zaman paylaşılıyor? Hemen söyleyeyim. Şimdi bir örnek üzerinden gidelim. Geçtiğimiz aylarda mc kınlaydan 10 adet numune geldi isim cisim yok sadece işleme yöntemi var kavururken referans olması açısından. Kavurdum puanladım sonra da firmadan tüm bilgileri aldım karşılaştırdım. Firma bana puanları da yolladı. ve bu puanlar 3 farklı q grader puanlarının ortalamasıydı. Benim puanlamamla karşılaştırdığımda sonuçlar tutarlı. Bu arada yanlış anlamayın benimkiler tutarlı qgraderlar referans. Aksi haddim değil zaten. her şey mükemmel ama ben seçtiğim ve satışını yaptığım 3 kahvenin puanını paylaşmadım neden? Çünkü o 3 qgrader doğru puanlasa da konunun yetkili uzmanı olsa da en nihayetinde ithalatçı firmanın q graderıydı. Ve cqi sistemindeki resmi puanlamaya girmiyor. Girse de alacağı puan bu olsa dahi. Yani ortada bir ürün parlatma yok ama olsun etik açıdan ben paylaşmıyorum. Başkaları paylaşabilir.

Qgrader bir üstadın yanında da çalıştım. Kendisi ben kendi kahvelerimi puanlayıp siteye koymam dedi bitti.

Buraya kadar olan kısım aslında etik meselesi ama gelelim işin asıl civcivli boyutuna. Yukarda dedim ya sca puanlarına geri döneceğim şimdi oraya gelelim. Hiçbirimizi kahve puanlamaya engelleyen bir şey yok. İnternetten score cardını indirip protokolü öğrenmemiz kahve puanlamak için yeterli. internette yeterince kaynak yazı ve video var. Her şeyi hazırladık başladık tatmaya. Oooo ne asidite be yaz 9 hımm gövde gördüm de böylesini görmedim sana puanım 9 kanka valla kahve müthiş tutarlı 10 bu mantığıyla hop oldumu kahve sana 90+ sevinelim dostlar elimizde 90+ kahve var o heyecanla siteye de ekledim gitti. heh oldumu sana sca puanı? üç beş arkadaş da tadımlayıp onlarda coşunca bitti gitti işte.

Bu işlerde yeniyken qgraderla birlikte numuneler puanlandırdık her kahvem mi 88 üstü olur. müthiş. Hocaya bakıyorum arada 5 puan oynuyor :D Eğer o gün yanımda qgrader olmasa ben onları gerçek sanacaktım ve o tokadı yemeyecektim. Ama sonra kalibre olamnın ne kadar önemli olduğunu anladım. Kİmler kalibre?




Ezcümle puan talep etmeniz en büyük hakkınız ama göreceğiniz puanların kaynağını sorgulayın. Ya ithalatçı puanıdır ya da kendi paşa keyfinin.
İthalatçı/tedarikçi firma bünyesinde çalışan Q-Grader’lar çekirdeklerin cupping/puanlamasını yaptıklarında o çekirdek henüz tedarikçi firmaya ait bile değil. Bu Q-grader’lar puanlamayı üreticiden alacakları çekirdeklere karar vermek ve bir değer biçmek için yapıyorlar. Satın alma aşamasından önce yani. Bir çekirdeğe satın almadan, seçme aşamasında verdikleri puan satın alma olursa o çekirdeğin kayıtlarına işleniyor ve ondan sonra bütün müşterilerine o puanı yolluyor.

Bir kavurucu firmanın kendi sattığı çekirdeği puanlayıp yazması tabii ki etik olmaz. Ama CQI puanlamasının olamadığı çekirdekler için tüketiciye çekirdek seviyesi hakkında hiç bir fikir vermemektense tedarikçi Q-Grader’larının puanı bizim için gayet yeterli olur. Kaldı ki vaktiyle yanında çalıştığınız Q-Grader üstad arada Nordic Approach çekirdekleri getirdiğinde sorulduğu zaman (kendi puanlamasa da) puan söyler, o söylediği puan da Nordic Approach firma Q-Grader’larının verdiği puandır.

Ben bütün kavurucu arkadaşlardan kendilerini tüketici yerine koymalarını rica ediyorum. Biz sizin sattığınız bir çekirdeği satın alıp/almama kararını cupping yaparak değil, içinde bir takım yazılar olan bir sayfaya bakarak yapıyoruz. O sayfaya her seferinde neden cebimdeki parayı sana vereyim diye soruyorum, cevap tatmin ederse alıyorum, yoksa almıyorum. Ben cupping yapamadığıma göre benim adıma bu kahveyi tadıp değerlendirmiş, güvenilir eğitimli, SCA-certified herhangi Q-Grader’a güvenirim.
 

zebercet

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Şub 2022
Konum
Ankara
Bana soruyorsan benim fiyatla ilgili bir bilgim yok. Bu kaynak ne ki?.
Bahsettiğiniz altieri çiftliğinden 4çekirdek veriyorlar ve mix bahsi geçen anaerobik geisha diğerlerine göre 4x fiyata tedarikçi tarafından satılıyor.

Ya da şöyle sorayım, Warrick Altieri 'i ile tam yazışmanız neydi. Mixin anlamı ne, harman mı, tedarikçi tarafından neden bu kadar pahalı satılıyor?
 

Ekli dosyalar

  • WAYTA FİYAT LİSTESİ.pdf
    330.4 KB · Görüntüleme: 14

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Mix Geisha konusunda şunu söylemek istiyorum.

Mesela bu kahve de aslında gesha harmanıdır. Burada o şekilde yazılmamış ki çok önemli de değil. Önemli olan kahvenin tadım profili ve aldığı not oluyor esasında.


Savage Sitesi
 

korhang

Profesyonel Demleyici
Katılım
21 Ocak 2022
Konum
İzmir
Bahsettiğiniz altieri çiftliğinden 4çekirdek veriyorlar ve mix bahsi geçen anaerobik geisha diğerlerine göre 4x fiyata tedarikçi tarafından satılıyor.

Ya da şöyle sorayım, Warrick Altieri 'i ile tam yazışmanız neydi. Mixin anlamı ne, harman mı, tedarikçi tarafından neden bu kadar pahalı satılıyor?

Burda var mektup…
 
Son düzenleme:

beytbaba

Kavurucu
Katılım
8 Ocak 2016
İthalatçı/tedarikçi firma bünyesinde çalışan Q-Grader’lar çekirdeklerin cupping/puanlamasını yaptıklarında o çekirdek henüz tedarikçi firmaya ait bile değil. Bu Q-grader’lar puanlamayı üreticiden alacakları çekirdeklere karar vermek ve bir değer biçmek için yapıyorlar. Satın alma aşamasından önce yani. Bir çekirdeğe satın almadan, seçme aşamasında verdikleri puan satın alma olursa o çekirdeğin kayıtlarına işleniyor ve ondan sonra bütün müşterilerine o puanı yolluyor.

Bir kavurucu firmanın kendi sattığı çekirdeği puanlayıp yazması tabii ki etik olmaz. Ama CQI puanlamasının olamadığı çekirdekler için tüketiciye çekirdek seviyesi hakkında hiç bir fikir vermemektense tedarikçi Q-Grader’larının puanı bizim için gayet yeterli olur. Kaldı ki vaktiyle yanında çalıştığınız Q-Grader üstad arada Nordic Approach çekirdekleri getirdiğinde sorulduğu zaman (kendi puanlamasa da) puan söyler, o söylediği puan da Nordic Approach firma Q-Grader’larının verdiği puandır.

Ben bütün kavurucu arkadaşlardan kendilerini tüketici yerine koymalarını rica ediyorum. Biz sizin sattığınız bir çekirdeği satın alıp/almama kararını cupping yaparak değil, içinde bir takım yazılar olan bir sayfaya bakarak yapıyoruz. O sayfaya her seferinde neden cebimdeki parayı sana vereyim diye soruyorum, cevap tatmin ederse alıyorum, yoksa almıyorum. Ben cupping yapamadığıma göre benim adıma bu kahveyi tadıp değerlendirmiş, güvenilir eğitimli, SCA-certified herhangi Q-Grader’a güvenirim.
1) "İthalatçı/tedarikçi firma bünyesinde çalışan Q-Grader’lar çekirdeklerin cupping/puanlamasını yaptıklarında o çekirdek henüz tedarikçi firmaya ait bile değil. Bu Q-grader’lar puanlamayı üreticiden alacakları çekirdeklere karar vermek ve bir değer biçmek için yapıyorlar. Satın alma aşamasından önce yani. Bir çekirdeğe satın almadan, seçme aşamasında verdikleri puan satın alma olursa o çekirdeğin kayıtlarına işleniyor ve ondan sonra bütün müşterilerine o puanı yolluyor."

1) Eksik bilgi. kahvenin ilk teklif edilmesinden depoya girmesine ve kendi müşterilerine sunma aşamasına kadar en az 4 kere puanlanıyor farklı sebeplerden ötürü.

2)"Bir kavurucu firmanın kendi sattığı çekirdeği puanlayıp yazması tabii ki etik olmaz. Ama CQI puanlamasının olamadığı çekirdekler için tüketiciye çekirdek seviyesi hakkında hiç bir fikir vermemektense tedarikçi Q-Grader’larının puanı bizim için gayet yeterli olur. Kaldı ki vaktiyle yanında çalıştığınız Q-Grader üstad arada Nordic Approach çekirdekleri getirdiğinde sorulduğu zaman (kendi puanlamasa da) puan söyler, o söylediği puan da Nordic Approach firma Q-Grader’larının verdiği puandır."

2) Çekirdek hakkında eksik bilgi veren firmadan alışveriş yapmazsınız olur biter ama bizim sektörümüzde takip edilebilirlik önemlidir. Çekirdeğin tarlasından işleme yöntemine tat profilinden hikayesine referans reçetelerle sunulur. Benim etiketlerimde dahi kahvenin 8 farklı özeliğini görüyorsunuz. Sitede ise daha ayrıntılı bilgiler mevcut. Tüm bunlardan sonra amaç ne? İyi bir kahve tüketmek mi yoksa skor avcılığı mı? Benim geçtiğimiz aylarda sunduğum damo anaerobic kaç puan bileniniz var mı? Peki kahveyi beğenmeyen kalitesinden şüphe eden hiç kimse var mı? Peki benim bugüne kadar 85 üstü puan almış kaç kahveyi beğenmeyip satmadığımı hatta bazılarında bariz kusurlar olduğunu mesela potato defact gibi biliyor musunuz? Bazılarının ise o çekirdekleri skorunu paylaşıp sattığını da tahmin edebiliyorsunuzdur.

3)"Ben bütün kavurucu arkadaşlardan kendilerini tüketici yerine koymalarını rica ediyorum. Biz sizin sattığınız bir çekirdeği satın alıp/almama kararını cupping yaparak değil, içinde bir takım yazılar olan bir sayfaya bakarak yapıyoruz. O sayfaya her seferinde neden cebimdeki parayı sana vereyim diye soruyorum, cevap tatmin ederse alıyorum, yoksa almıyorum. Ben cupping yapamadığıma göre benim adıma bu kahveyi tadıp değerlendirmiş, güvenilir eğitimli, SCA-certified herhangi Q-Grader’a güvenirim."

3)Sca sertifikası bulunmamakta öncelikle. cqi qgrader programı var. Ben uzun yıllardır tüketiciyim zaten, firmam ise 2 yıllık bile değil. bu süreçte ilk yıllarda evet puana çok aldandım ama zamanla bunun marketing aracı olduğunu anladım. Artık hangi tarz kahvelerden hoşlandığımı biliyorum ve seçimimi puandan bağımsız künye bilgisine göre veriyorum. Yeterli mi değil kavurucuya bakıyorum. Hatta kavuran kişiye güveniyorsam ondan beğenmeyeceğimi düşündüğüm çekirdeği de alıyorum ki onun kattığı değeri göreyim. Sorduğunuz sorularda çok haklısınız. Tatmin ediyorsa bu ücreti ödersiniz tabii ki. Ama tatmin eden şeylerin ne olduğu konusunda herkesin kendi fikri vardır. Cupping kahveyi bir bütün olarak değerlendirir bizler cupping yapıyoruz ve sizlere onu sunuyoruz. Kahvenin lezzet profili asidite gövde ve diğer bilgiler zaten cupping sonucu ortaya çıkıyor. Sizler cupping yapmak zorunda değilsiniz. Nitelikli bir kavurucu olarak ise sunduğum kahvelerin nitelikli olması benim sorumluluğum. Yukarda çokça yazdığım şekillerde değerlendirmeleri yapıp satışa sunuyorum. Nitelikli olmayan bir kahveyi zaten numune olarak bile değerlendirmiyorum harmanlarımda dahi kullanmıyorum. İki tane forumda binlerce kullanıcıya sunuyorum. Bir nevi açık mutfak. Nitelik sorunu olan bir kahve sanırım dakikalar içerisinde ortaya çıkar.
 

cayisse

Tecrübeli Demleyici
Katılım
9 Kas 2019
Montag ticari kahve mi satıyor hocam? Satıyorsa nasıl bu kanıya vardınız, bilmediğim için soruyorum
onceleri nitelikli ve nitelikli olmayan ayri baslik altinda satiliyordu, suan filtre kahve basligi altinda satiliyor. nitelikli ya da ticari ayirimi yaptiklari bir etiketleme gormuyorum ben sitelerinde. 120-130 liraya sattiklari kahvelerin ticari sinifinda olduklarini varsayiyorum.
 
Üst