Kaffelogic Sample Roaster - Numune Kahve Kavurma Makinesi

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Türkiye'de şu an @lotcoffee ve @orkunustel 'de olan sample roaster. Son dönemde fazlaca bu makineyi görmeye başladım.
Nispeten uygun fiyatı ile Ikawa ve Roest'e alternatif olabilir. Makine ile ilgili @orkunustel detaylı denemeler yapıyor. Sonuçları merak ile bekliyoruz.


Bu arada instagramdan beni takip edenler bilir Toper Optical Roaster kullanıyorum. Uzun süredir dostların inceleme videosu beklediğini biliyorum. Haftaya yeni kameramız elime ulaşacak. Detaylı bir kavurma videosu çekeceğim. Maalesef uzun süredir ekipman eksikliğinden çekim yapamıyordum. Bu sorunu da @teyyaredenkahve ile aşmak üzereyiz :D

 

orkunustel

Kafein Kültür Firma Yetkilisi
Katılım
19 Ocak 2022
Konum
İstanbul
Türkiye'de şu an @lotcoffee ve @orkunustel 'de olan sample roaster. Son dönemde fazlaca bu makineyi görmeye başladım.
Nispeten uygun fiyatı ile Ikawa ve Roest'e alternatif olabilir. Makine ile ilgili @orkunustel detaylı denemeler yapıyor. Sonuçları merak ile bekliyoruz.


Bu arada instagramdan beni takip edenler bilir Toper Optical Roaster kullanıyorum. Uzun süredir dostların inceleme videosu beklediğini biliyorum. Haftaya yeni kameramız elime ulaşacak. Detaylı bir kavurma videosu çekeceğim. Maalesef uzun süredir ekipman eksikliğinden çekim yapamıyordum. Bu sorunu da @teyyaredenkahve ile aşmak üzereyiz :D


Testler yarın, denemelerimi buraya detaylı yazacağım. ☘️
 

orkunustel

Kafein Kültür Firma Yetkilisi
Katılım
19 Ocak 2022
Konum
İstanbul
Testler yarın, denemelerimi buraya detaylı yazacağım. ☘️
Evet testler tamamlandı.

Denememi nasıl yaptığımı açıklayayım öncelikle.

2021 hasat Pink Star'ın Besca'daki profilindeki ana referans Lighttells skalasında renk değeri 94'tü. Bu renk ölçümüne yakın tutturacak şekilde cihazın hazır profillerini denedim. Cihazın very light kavurma skalasında 0,3 ayarına gelişimi kısaltarak müdahale ettiğim takdirde 93,2 değerli bir üretim yakalamıştım ve yayana cupping yaptığımda (Besca üretimi ile) tatsal olarak ciddi bir fark bulamamıştım. Test için de gelişime müdahale etmemek adına 0,2 ayarlı profili tam çalıştırmaya karar verdim ve bu profilde art arda profil tekrarlanabilirliğini ve stabilizasyonunu ölçtüm.

Ölçüm için Lighttells CM100+ modeli ile renk ölçümü, demlemelerde yanyana renk ölçümü, tahmini bir çözünebilirlik ortalaması görmek namına ekstraksiyon ölçümü yaptık. Ayrıca cupping yaptık.

Pink Star 2021'i ard arda aralıklarda hemen hemen hiç dinlendirmeden 10 kez aynı profilde kavurma yaptım.

Lighttells renk değerlerinde sapma payı olarak üretimimde de kullandığım +-2-5 aralığını sapma olarak kabul edip ölçümledim. Referans değeri yine 94 kabul edip değerlendirmemi yaptım. Ölçümlerde üç üretim 96 bandında küsüratlarıyla 96.0, 96.6, 96.8, dört üretim 93 bandında 93.3, 93.4, 93.4, 93.7, değerlerinde çıktı. Bir üretim 92,7, bir üretim 90,2, bir üretim de 100,9 çıktı.

100,9 çıkan ölçüm bizi bir hayli şaşırttı çünkü diğer bahsettiğim 94 çevresinde gezen renk ölçümleri gayet stabil iken 100,9 çıkan üretimde ne ters gitti tam çözemedik çünkü profili de ayı idi. Belki çuvalın bir bölgesinde diğerlerine göre nemi bi miktar daha yüksek olan bir kahve vardı ona denk geldi. Esas tahminim bu 100,9 değerle çıkan kahve'yi altıncı kavurmada yaşadım. Bahsetmiştim ya art arda dinlendirmeden 10 kavurma yaptım diye. Altı kavurmaya kadar gerçekten dinlendirmeden sürekli dozladığımı kavurdum. 6. kavurmada makine belki fazla çalışmaktan daha kuvvetli ısı mı verdi diye düşündüm emin olamadım. 6. kavurma sonrası kavurma aralarına 3'er dakika dinlendirme süresi koydum. 6. kavurma sonrasında normal seyrine döndü cihaz ve art arda çıkan değerler 96.0, 96.6, 93.4, 96.8 çıktı.

Cupping değerlendirmesinde tek bir fincan geçer not alamadı o da altıncı kavurma üretiminde ortaya çıkan 100,9 ölçüm alan üretimdi. Fazla açıktı, çok zayıf sulu tatlara sahipti. Diğer 9 fincan 90,2 ölçüm alan dahil birbirine aşırı yakın aynı denebilecek lezzette idi. Zira sapma payıma 90.2 de alan 96,8 de alan giriyordu zaten.

Ekstraksiyon ölçümü yaptığımız demlemelerde hassasiyet gözetmedik sadece çözünebilirliklerinde dramatik bir fark olacak mı diye gözlemlemek amaçlı yaptık. Bundan dolayı reçete aynı olsa da iki kişi aynı anda iki farklı üretimi demlediği için demleme farklılıkları ufak tefek oldu. Ortalama yüzde 18,3-18,8 arası ekstraksiyon aldık. Bir tek 100,9 renk değerine sahip üretim yüzde 17 bandında ekstraksiyonda kaldı. O da sadece onun üretiminde fazla açık çıktığı için.

Test sonucuma göre kısaca diyebileceğim üretim anlamında bizi iyi kahvelerde de üzmeyecek güzel bir ekipman. Zaten Besca'da dahil üretimlerimizde referans değerlerimize girmeyen kahveleri ana üretim satışımıza dahil etmiyoruz. Öyle referans dışına çıkmış olan bir üretim olursa ki nadiren olur, Test kavurması adı altında makul bir fiyata satıyoruz maliyeti kapatabilmek adına öyle olursa eğer. Şu an yeni kahveleri test ettiğim için onların test profilleri bir miktar mevcut hala sitemizde, üretimde referans dışı kalan kahveler değil onlar yanlış anlaşılmış olmayayım. :D

Geleyim cihazın genel özelliklerine, artılarına eksilerine.

Cihaz şu an yeni nesil her numune kavurucu gibi akışkan yatak sistemde hava ile konveksiyonel ağırlıklı kavuran bir cihaz. Bu sebeple her konveksiyonel kavurucu gibi stabilizasyon durumu aşırı mekanik ve aşırı kolay kavururken odağınızı verip maharet göstermek gibi bir enerji harcama durumu söz konusu değil.

Bunu niye diyosun zaten böyle numune makineleri diyen olursa diye söylemiş olayım, eski yıllarda numune kavurucular klasik tambur aşırı basit bir brülör sistemine sahipti. Stabil numune kavurmak için tüm gününüzü makine başında her işinizi bırakıp full odak çalışmak zorunda kalıyordunuz ki, tambur kalitesizliği, ürün kalitesizliği sebebiyle de öyle muazzam bir numune üretimi çıkmıyordu ortaya.

Isıl ölçeri epey ince ve hassas. Saniyelik RoR(Yükselme Eğrisi/Oranı) okuma ile oldukça hızlı data aktarımı yapıyor cihazın ara yüzüne. Bu da üretim esnasında cihazın kendi içerisinde üretim tekrarlanabilirliğini kolaylaştırıyor.

Cihazın kendi hazırladığı seçenek profiller dışında, sanıyorum gelişim süresini algoritmik olarak atayan bir skala içerisinde hazır profilleri var.

Bu profiller very light sınıfından başlayıp very dark seviyesine kadar gidiyor cihaz skalasında. 0,1 den başlıyor. En koyusunu denemedim ama yanlış hatırlamıyorsam 5,0 değerine kadar çıkıyordu. O seviyelerde kahve kömür italyan kavurması seviyesinde artık. :D Benim kullandığım aralık 0,2-0,5 aralığında şu an kahveye göre.

Bu profilleri kullanırken cihaz üzerinden her zaman otomatik atalı gelişim süresini kısaltma seçeneğiniz var. RoR değerine göre çok hızlı yükselen çok koyuya gideceğini düşündüğünüz bir kahveyi gelişimi kısaltarak profili değiştirebiliyorsunuz. O sonuç iyi çıktıysa da ister profil atama yaparak profil kayıt yapabilirsiniz ister başında manuel olarak o ayarda kavurmayı açıp gelişimi kısaltabilirsiniz.

Cihaz arayüzünde profil ölçümleme namına sizin kullanımınıza açık olan sararmayı işaretleme, ilk çıtlamayı işaretleme, ikinci çıtlamayı işaretleme seçenekleri mevcut. Bu aşamaları işaretlediğiniz takdirde ara yüz oranları ve kendi özellerinde ayrı süreleri de okumaya başlıyor.

Profilleme programı, datayı grafikten görme durumu bilgisayar üzerinden ve anlık bilgisayara aktarım şu anki modelde mevcut değil. Üretim esnasında profili ara yüzden rakamsal olarak inceleyip takip ediyorsunuz. Grafik tablosu usb belleğe aktarılıyor ve biriktiriliyor, grafik olarak bakmak isterseniz bilgisayardan açıp inceliyorsunuz. Profil hazırlama ve usb belleğe atama şeklinde yine bilgisayardaki program aracı rolü üstleniyor.

Cihazda kavurma direkt soğukken dönüş noktası ile başlıyor, oldukça kuvvetli ve hassas ayarlanabilen bir fana sahip. Ikawa'ya alışkın olanlar şaşıracaktır. Ben bu cihazdan önce sevgili Haşim'in atölyesinde Roest'da denemeler yaptığımda ilk kez cihazı ısıtmadan kavrulabilen bir sistem tasarlandığını görmüştüm. Roest da bu şekilde ısıtılmayı beklemeden çalıştırılan bir kavurma yapısına sahip.

Cihazın en büyük eksikliği kahve boşaltma sisteminin olmayışı. Kavurmanız bittiğinde çaf toplayıcıyı çıkartarak cihazı baş aşağı yatırıp boşaltıyorsunuz kavrulan kahveyi kaba. Çaf toplayıcısı da aşırı basit materyaller ile fazla düşünülmeden yapıldığı için kahve boşaltma ve yükleme esnasında dikkatli tutup kaldırıp indirmenizi gerektiriyor.

Kısaca artılar:
1. Fiyat/Performans oluşu
2. Cihazın kendi üstünde bulunan yazılım ara yüzü
3. Ara yüzün detaylı oluşu ve kullanıcı dostu kullanımı
4. Isıl ölçer hassaslığı ve dataya dökme hızı

Eksiler:
1. Materyal kalitesi zayıflığı
2. Kahveyi boşaltma sisteminin olmaması
3. Tasarımsal eksiklik sebebiyle kahveyi boşaltma sürenizin vaktinizden bir miktar çalması.
4. Bilgisayar programının direkt makineyle bağlantılı canlı olarak çalışamaması

Eksileri makinenin fiyat performans makinesi olarak konumlandırılması sebebiyle olduğunu bildiğim için göz ardı edebileceğim şeyler olarak görüyorum. Özellikle materyal kalitesini iyi segmentte tutmayışları fiyatta büyük ölçüde makullük sağlıyor. Fiyatı tam hatırlamasam da Ikawa, Roest gibi cihazlardan epey bir ucuz bu alet. İyi bir tek grup espresso makinesi fiyatı bandındaydı diye hatırlıyorum, tam fiyatı hatırlamıyorum.

Benim şu an kavurmahanede eksiklerine rağmen epey keyifle kullandığım bir cihaz oldu.
 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Evet testler tamamlandı.

Denememi nasıl yaptığımı açıklayayım öncelikle.

2021 hasat Pink Star'ın Besca'daki profilindeki ana referans Lighttells skalasında renk değeri 94'tü. Bu renk ölçümüne yakın tutturacak şekilde cihazın hazır profillerini denedim. Cihazın very light kavurma skalasında 0,3 ayarına gelişimi kısaltarak müdahale ettiğim takdirde 93,2 değerli bir üretim yakalamıştım ve yayana cupping yaptığımda (Besca üretimi ile) tatsal olarak ciddi bir fark bulamamıştım. Test için de gelişime müdahale etmemek adına 0,2 ayarlı profili tam çalıştırmaya karar verdim ve bu profilde art arda profil tekrarlanabilirliğini ve stabilizasyonunu ölçtüm.

Ölçüm için Lighttells CM100+ modeli ile renk ölçümü, demlemelerde yanyana renk ölçümü, tahmini bir çözünebilirlik ortalaması görmek namına ekstraksiyon ölçümü yaptık. Ayrıca cupping yaptık.

Pink Star 2021'i ard arda aralıklarda hemen hemen hiç dinlendirmeden 10 kez aynı profilde kavurma yaptım.

Lighttells renk değerlerinde sapma payı olarak üretimimde de kullandığım +-2-5 aralığını sapma olarak kabul edip ölçümledim. Referans değeri yine 94 kabul edip değerlendirmemi yaptım. Ölçümlerde üç üretim 96 bandında küsüratlarıyla 96.0, 96.6, 96.8, dört üretim 93 bandında 93.3, 93.4, 93.4, 93.7, değerlerinde çıktı. Bir üretim 92,7, bir üretim 90,2, bir üretim de 100,9 çıktı.

100,9 çıkan ölçüm bizi bir hayli şaşırttı çünkü diğer bahsettiğim 94 çevresinde gezen renk ölçümleri gayet stabil iken 100,9 çıkan üretimde ne ters gitti tam çözemedik çünkü profili de ayı idi. Belki çuvalın bir bölgesinde diğerlerine göre nemi bi miktar daha yüksek olan bir kahve vardı ona denk geldi. Esas tahminim bu 100,9 değerle çıkan kahve'yi altıncı kavurmada yaşadım. Bahsetmiştim ya art arda dinlendirmeden 10 kavurma yaptım diye. Altı kavurmaya kadar gerçekten dinlendirmeden sürekli dozladığımı kavurdum. 6. kavurmada makine belki fazla çalışmaktan daha kuvvetli ısı mı verdi diye düşündüm emin olamadım. 6. kavurma sonrası kavurma aralarına 3'er dakika dinlendirme süresi koydum. 6. kavurma sonrasında normal seyrine döndü cihaz ve art arda çıkan değerler 96.0, 96.6, 93.4, 96.8 çıktı.

Cupping değerlendirmesinde tek bir fincan geçer not alamadı o da altıncı kavurma üretiminde ortaya çıkan 100,9 ölçüm alan üretimdi. Fazla açıktı, çok zayıf sulu tatlara sahipti. Diğer 9 fincan 90,2 ölçüm alan dahil birbirine aşırı yakın aynı denebilecek lezzette idi. Zira sapma payıma 90.2 de alan 96,8 de alan giriyordu zaten.

Ekstraksiyon ölçümü yaptığımız demlemelerde hassasiyet gözetmedik sadece çözünebilirliklerinde dramatik bir fark olacak mı diye gözlemlemek amaçlı yaptık. Bundan dolayı reçete aynı olsa da iki kişi aynı anda iki farklı üretimi demlediği için demleme farklılıkları ufak tefek oldu. Ortalama yüzde 18,3-18,8 arası ekstraksiyon aldık. Bir tek 100,9 renk değerine sahip üretim yüzde 17 bandında ekstraksiyonda kaldı. O da sadece onun üretiminde fazla açık çıktığı için.

Test sonucuma göre kısaca diyebileceğim üretim anlamında bizi iyi kahvelerde de üzmeyecek güzel bir ekipman. Zaten Besca'da dahil üretimlerimizde referans değerlerimize girmeyen kahveleri ana üretim satışımıza dahil etmiyoruz. Öyle referans dışına çıkmış olan bir üretim olursa ki nadiren olur, Test kavurması adı altında makul bir fiyata satıyoruz maliyeti kapatabilmek adına öyle olursa eğer. Şu an yeni kahveleri test ettiğim için onların test profilleri bir miktar mevcut hala sitemizde, üretimde referans dışı kalan kahveler değil onlar yanlış anlaşılmış olmayayım. :D

Geleyim cihazın genel özelliklerine, artılarına eksilerine.

Cihaz şu an yeni nesil her numune kavurucu gibi akışkan yatak sistemde hava ile konveksiyonel ağırlıklı kavuran bir cihaz. Bu sebeple her konveksiyonel kavurucu gibi stabilizasyon durumu aşırı mekanik ve aşırı kolay kavururken odağınızı verip maharet göstermek gibi bir enerji harcama durumu söz konusu değil.

Bunu niye diyosun zaten böyle numune makineleri diyen olursa diye söylemiş olayım, eski yıllarda numune kavurucular klasik tambur aşırı basit bir brülör sistemine sahipti. Stabil numune kavurmak için tüm gününüzü makine başında her işinizi bırakıp full odak çalışmak zorunda kalıyordunuz ki, tambur kalitesizliği, ürün kalitesizliği sebebiyle de öyle muazzam bir numune üretimi çıkmıyordu ortaya.

Isıl ölçeri epey ince ve hassas. Saniyelik RoR(Yükselme Eğrisi/Oranı) okuma ile oldukça hızlı data aktarımı yapıyor cihazın ara yüzüne. Bu da üretim esnasında cihazın kendi içerisinde üretim tekrarlanabilirliğini kolaylaştırıyor.

Cihazın kendi hazırladığı seçenek profiller dışında, sanıyorum gelişim süresini algoritmik olarak atayan bir skala içerisinde hazır profilleri var.

Bu profiller very light sınıfından başlayıp very dark seviyesine kadar gidiyor cihaz skalasında. 0,1 den başlıyor. En koyusunu denemedim ama yanlış hatırlamıyorsam 5,0 değerine kadar çıkıyordu. O seviyelerde kahve kömür italyan kavurması seviyesinde artık. :D Benim kullandığım aralık 0,2-0,5 aralığında şu an kahveye göre.

Bu profilleri kullanırken cihaz üzerinden her zaman otomatik atalı gelişim süresini kısaltma seçeneğiniz var. RoR değerine göre çok hızlı yükselen çok koyuya gideceğini düşündüğünüz bir kahveyi gelişimi kısaltarak profili değiştirebiliyorsunuz. O sonuç iyi çıktıysa da ister profil atama yaparak profil kayıt yapabilirsiniz ister başında manuel olarak o ayarda kavurmayı açıp gelişimi kısaltabilirsiniz.

Cihaz arayüzünde profil ölçümleme namına sizin kullanımınıza açık olan sararmayı işaretleme, ilk çıtlamayı işaretleme, ikinci çıtlamayı işaretleme seçenekleri mevcut. Bu aşamaları işaretlediğiniz takdirde ara yüz oranları ve kendi özellerinde ayrı süreleri de okumaya başlıyor.

Profilleme programı, datayı grafikten görme durumu bilgisayar üzerinden ve anlık bilgisayara aktarım şu anki modelde mevcut değil. Üretim esnasında profili ara yüzden rakamsal olarak inceleyip takip ediyorsunuz. Grafik tablosu usb belleğe aktarılıyor ve biriktiriliyor, grafik olarak bakmak isterseniz bilgisayardan açıp inceliyorsunuz. Profil hazırlama ve usb belleğe atama şeklinde yine bilgisayardaki program aracı rolü üstleniyor.

Cihazda kavurma direkt soğukken dönüş noktası ile başlıyor, oldukça kuvvetli ve hassas ayarlanabilen bir fana sahip. Ikawa'ya alışkın olanlar şaşıracaktır. Ben bu cihazdan önce sevgili Haşim'in atölyesinde Roest'da denemeler yaptığımda ilk kez cihazı ısıtmadan kavrulabilen bir sistem tasarlandığını görmüştüm. Roest da bu şekilde ısıtılmayı beklemeden çalıştırılan bir kavurma yapısına sahip.

Cihazın en büyük eksikliği kahve boşaltma sisteminin olmayışı. Kavurmanız bittiğinde çaf toplayıcıyı çıkartarak cihazı baş aşağı yatırıp boşaltıyorsunuz kavrulan kahveyi kaba. Çaf toplayıcısı da aşırı basit materyaller ile fazla düşünülmeden yapıldığı için kahve boşaltma ve yükleme esnasında dikkatli tutup kaldırıp indirmenizi gerektiriyor.

Kısaca artılar:
1. Fiyat/Performans oluşu
2. Cihazın kendi üstünde bulunan yazılım ara yüzü
3. Ara yüzün detaylı oluşu ve kullanıcı dostu kullanımı
4. Isıl ölçer hassaslığı ve dataya dökme hızı

Eksiler:
1. Materyal kalitesi zayıflığı
2. Kahveyi boşaltma sisteminin olmaması
3. Tasarımsal eksiklik sebebiyle kahveyi boşaltma sürenizin vaktinizden bir miktar çalması.
4. Bilgisayar programının direkt makineyle bağlantılı canlı olarak çalışamaması

Eksileri makinenin fiyat performans makinesi olarak konumlandırılması sebebiyle olduğunu bildiğim için göz ardı edebileceğim şeyler olarak görüyorum. Özellikle materyal kalitesini iyi segmentte tutmayışları fiyatta büyük ölçüde makullük sağlıyor. Fiyatı tam hatırlamasam da Ikawa, Roest gibi cihazlardan epey bir ucuz bu alet. İyi bir tek grup espresso makinesi fiyatı bandındaydı diye hatırlıyorum, tam fiyatı hatırlamıyorum.

Benim şu an kavurmahanede eksiklerine rağmen epey keyifle kullandığım bir cihaz oldu.
Çok güzel analiz olmuş. Teşekkürler Orkun.

Varsa eğer, kavurma profillerinin grafiğini yollayabilirsin bir tane? Yazılım nasıl bir grafik çıkarıyor merak ettim :D Bir tane örnek yollarsan sevinirim. Dediğin gibi canlı olarak izlense tadından yenmezmiş ama her şey fiyat ile ilgili.

Canlı olarak izlenip müdahale edemedikten sonra gerçi onun da anlamı çok yok :D
 

orkunustel

Kafein Kültür Firma Yetkilisi
Katılım
19 Ocak 2022
Konum
İstanbul
Çok güzel analiz olmuş. Teşekkürler Orkun.

Varsa eğer, kavurma profillerinin grafiğini yollayabilirsin bir tane? Yazılım nasıl bir grafik çıkarıyor merak ettim :D Bir tane örnek yollarsan sevinirim. Dediğin gibi canlı olarak izlense tadından yenmezmiş ama her şey fiyat ile ilgili.

Canlı olarak izlenip müdahale edemedikten sonra gerçi onun da anlamı çok yok :D
Ben bu soruyu, Kaffelogic'e yönelttiğimde aynı senin dediğini dediler. Full manuel kavurma olmadıkça grafiği canlı görmenin anlamı çok yok diye.

Kavurma profilleri usb'de. Usb kavurmahanede. Ben de kavurmahanede değilim. 😅😅 Bayramdan sonra unutmaz isem atayım buraya grafiği.

Bir de grafik olarak değil de rakamsal olarak cihazın ara yüzü anlık data sunuyor aslında kullanıcıya. Tam da bir eksik değil aslında.

Bayram sonrasına kadar dayanamam diyenlere, google'dan bakmalarını öneririm profil ara yüzüne. 😇
 

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Sevgili @orkunustel değerli yorumlarını ve deneyimlerini paylaştığın için çok teşekkür ederiz. Evde kahve kavuranlar için nasıl olur diye düşünürken işin profesyonellerinden böyle bir değerlendirme okumak beni acayip mutlu etti. İstanbul'a geldiğimde detaylı incelemek için sabırsızlanıyorum.
Fiyat uygun olur ülkemize de gelir diye umuyordum ama son dönemde kur artışı ve gümrük işlemleri sanırım ev kavurucularını makineyi edinme konusunda zorlayacak. Ancak bu kadar zorlu testten anlının akı ile çıkıp Ikawa ve Roest'ten ucuz olması şahane :D Tekrar sağ ol var ol 🤩
 

orkunustel

Kafein Kültür Firma Yetkilisi
Katılım
19 Ocak 2022
Konum
İstanbul
Sevgili @orkunustel değerli yorumlarını ve deneyimlerini paylaştığın için çok teşekkür ederiz. Evde kahve kavuranlar için nasıl olur diye düşünürken işin profesyonellerinden böyle bir değerlendirme okumak beni acayip mutlu etti. İstanbul'a geldiğimde detaylı incelemek için sabırsızlanıyorum.
Fiyat uygun olur ülkemize de gelir diye umuyordum ama son dönemde kur artışı ve gümrük işlemleri sanırım ev kavurucularını makineyi edinme konusunda zorlayacak. Ancak bu kadar zorlu testten anlının akı ile çıkıp Ikawa ve Roest'ten ucuz olması şahane :D Tekrar sağ ol var ol 🤩
Sen sağol dostum tavsiyen için. ✌️✌️
 

Teomanak

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Haz 2022
Yüz gramlık Pro100 fiyatıyla bunun arasında epey ciddi bir fiyat farkı var. Denemek istedik aldık, memnun kaldık. 🙂
Tam ayrintilarini bilmiyorum ama ben home versiyonuyla kiyaslamistim. Bu konuda cok bilgim yok ama niyetim var. o yuzden iki cihazida az da olsa biliyorum. Bende sizin gibi fiyattan dolayi kaffelogic e baktim hosuma da gitti. Maal etme kisminin ustune cok dusmedim. Sizdede gorunce merak ettim. Siz bu konuda profosyonel birisiniz. Neden ikawa home yerine bunu aldiniz? Eminim fiyat disinda baska sebeplerinizde vardir, arastirmissinizdir. Ikawa bilinen bir urun. Sizi buna yonelten ne oldu? Ikawa home yerine bunu tavsiye edermisiniz? Kavurma disinda butun ekipmanlarim tamam artik hemde istedigim duzeydeler hepsi. Artik sira kavurmada 😁
 

orkunustel

Kafein Kültür Firma Yetkilisi
Katılım
19 Ocak 2022
Konum
İstanbul
Tam ayrintilarini bilmiyorum ama ben home versiyonuyla kiyaslamistim. Bu konuda cok bilgim yok ama niyetim var. o yuzden iki cihazida az da olsa biliyorum. Bende sizin gibi fiyattan dolayi kaffelogic e baktim hosuma da gitti. Maal etme kisminin ustune cok dusmedim. Sizdede gorunce merak ettim. Siz bu konuda profosyonel birisiniz. Neden ikawa home yerine bunu aldiniz? Eminim fiyat disinda baska sebeplerinizde vardir, arastirmissinizdir. Ikawa bilinen bir urun. Sizi buna yonelten ne oldu? Ikawa home yerine bunu tavsiye edermisiniz? Kavurma disinda butun ekipmanlarim tamam artik hemde istedigim duzeydeler hepsi. Artik sira kavurmada 😁
Ikawa Home modellerini bilmiyorum ama Pro serisine göre epey kısıtlı bir çok konuda diye tahmin ediyorum. Profilleme çeşitliliği konusunda açık olan birşeye ihtiyacımız vardı. Profil yazılımı konusunda çok fazla kısıtı olsaydı denemek için almayacaktık zaten. 100 Gramlık almamız gerekiyordu ayrıca en az. O yüzden benim için kıstas Pro 100 ile başlıyor ihtiyaç anlamında. :D Onda da fiyat doğal olarak katlandıkça katlanıyor. Ülkemizin hali de malum. :D Performansına dair yukarıda epey detaylı bir test ve deneyim paylaştım okuduysanız eğer. O test sonuçlarına ve deneyimlerime göre aklınıza yatıyorsa bunu tavsiye ederim, yeni marka diye çekinceniz var ise Ikawa home'u tavsiye ederim. Size kalmış, bir yönlendirme yapmak istemem şahsen.
 

Teomanak

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Haz 2022
Ikawa Home modellerini bilmiyorum ama Pro serisine göre epey kısıtlı bir çok konuda diye tahmin ediyorum. Profilleme çeşitliliği konusunda açık olan birşeye ihtiyacımız vardı. Profil yazılımı konusunda çok fazla kısıtı olsaydı denemek için almayacaktık zaten. 100 Gramlık almamız gerekiyordu ayrıca en az. O yüzden benim için kıstas Pro 100 ile başlıyor ihtiyaç anlamında. :D Onda da fiyat doğal olarak katlandıkça katlanıyor. Ülkemizin hali de malum. :D Performansına dair yukarıda epey detaylı bir test ve deneyim paylaştım okuduysanız eğer. O test sonuçlarına ve deneyimlerime göre aklınıza yatıyorsa bunu tavsiye ederim, yeni marka diye çekinceniz var ise Ikawa home'u tavsiye ederim. Size kalmış, bir yönlendirme yapmak istemem şahsen.

Tesekkurler geri donus icin. Dedigim gibi bu konuda bilgim biraz dar. Evet yukaridaki uorumunuzu okudum ama ikawanin buna gore artilari eksilerini bilmedigim icin kiyaslayamadim kendimce. Ama evet eger kisitli ise profilleme home serisinde pek bir anlami yok. Baslangic icin yeterli olur ama kisa surede yenilemek gerekir. Zaten su an butce olusturma ve arastirma kismindayim hala. Dediginiz gibi ulke durumu ve euro malum biraz zaman alicak. Bu sure zarfinda arastirmaya devam edecegim. Gunu geldiginde belirli bir zaman gecmis olucak sizinde deneyiminiz artar makine uzerinde, belki sizi tekrardan bir rahatsiz eder goruslerini alirim. Tesekkur ederim 🙏🏻
 

orkunustel

Kafein Kültür Firma Yetkilisi
Katılım
19 Ocak 2022
Konum
İstanbul
Tesekkurler geri donus icin. Dedigim gibi bu konuda bilgim biraz dar. Evet yukaridaki uorumunuzu okudum ama ikawanin buna gore artilari eksilerini bilmedigim icin kiyaslayamadim kendimce. Ama evet eger kisitli ise profilleme home serisinde pek bir anlami yok. Baslangic icin yeterli olur ama kisa surede yenilemek gerekir. Zaten su an butce olusturma ve arastirma kismindayim hala. Dediginiz gibi ulke durumu ve euro malum biraz zaman alicak. Bu sure zarfinda arastirmaya devam edecegim. Gunu geldiginde belirli bir zaman gecmis olucak sizinde deneyiminiz artar makine uzerinde, belki sizi tekrardan bir rahatsiz eder goruslerini alirim. Tesekkur ederim 🙏🏻
Home serisi hiç kullanmadım ancak Pro serilerine benziyorsa ki benziyordur. Materyal kalitesi çok yüksek, oldukça sağlam, teknik olarak operasyon süresi hızlı ve verimli. Yazılım tarafı (Pro için söylüyorum) çok çok iyi. Sevgili dost Haşim sayesinde Roest da kullandım. Roest'un teknolojisine bayılarak kalsam da yazılım tarafında Ikawa hala bence bir numara. Roest ve Ikawa genel olarak üst segment oldukları için pek bir kusur söylemek mümkün değil. Bu cihaz orta segment bir ürün diyebiliriz. Materyal kalitesi Roest ile Ikawa gibi yüksek değil. Operasyonel hızı Roest ve Ikawa'ya göre yavaş. Yazılım kısmı, profillemesi fena değil, yine bence Ikawa'nın yazılımı daha başarılı ve kullanıcı dostu. Ancak Kaffelogic'in kendi yazılım gösterdiği, grafik olmadan sıcaklık ve RoR bilgilerini sunduğu data sistemi oldukça güzel bu fiyatta bir ürün için. Home için profilleme kısmı konusunu internette araştırmanız gerek, birşey söylerken emin olamıyorum Home kullanmadığım için çünkü. Yine de büyük abisi Pro serileri gibi iyi materyal kalitesi ve iyi operasyonel hıza sahip olduğuna eminim.

Makine üzerinde deneyimimin artması aldığım data sonuçlarını değiştirmeyeceği için daha olumsuzu değil daha olumlusu çıkar ancak, test sonuçlarım analiz cihazlarıyla yapıldığı için ne ise o tabi data anlamında.
 

Teomanak

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Haz 2022
Pro ve roest ev kullanicilari icin cok pahali. Home u bir sefer kavurumuna sahit oldum. Dediginiz gibi malzeme kalitesi ust seviyede. Profilleme konusunda cok acemi oldugum icin ne kadar detay vardir bilmem ama sunu soyliyebilirim. Home un app i prodan kesin olarak farkli. Kendi verdigi 5 profili kullanabiliyorsunuz ilk olarak. Sonrasinda belli bir ucret odiyerek yillik abonelik aliyorsunuz customize edebilmek icin. Ama ne kadar detaya giriyor, ne kadar islevsel oluyor vs hic bilmem. Birde deneyimimde beni sogutan bisi oldu onu da paylasim. Kesinlikle (kendi profillerinde) turarlilik yok. Iki ayni profilden cok iyi kahve de ictim, degassing surecinde yaglanma olanida gordum(medium ve medium light roastda)
 

orkunustel

Kafein Kültür Firma Yetkilisi
Katılım
19 Ocak 2022
Konum
İstanbul
Pro ve roest ev kullanicilari icin cok pahali. Home u bir sefer kavurumuna sahit oldum. Dediginiz gibi malzeme kalitesi ust seviyede. Profilleme konusunda cok acemi oldugum icin ne kadar detay vardir bilmem ama sunu soyliyebilirim. Home un app i prodan kesin olarak farkli. Kendi verdigi 5 profili kullanabiliyorsunuz ilk olarak. Sonrasinda belli bir ucret odiyerek yillik abonelik aliyorsunuz customize edebilmek icin. Ama ne kadar detaya giriyor, ne kadar islevsel oluyor vs hic bilmem. Birde deneyimimde beni sogutan bisi oldu onu da paylasim. Kesinlikle (kendi profillerinde) turarlilik yok. Iki ayni profilden cok iyi kahve de ictim, degassing surecinde yaglanma olanida gordum(medium ve medium light roastda)
Pro versiyonları hep meslektaş arkadaşlarımın cihazlarıydı, onları denedim. Ardarda bir üretim yapmadım bir kahve özelinde ama Pro serisi kavurmada oldukça iyi tabi ki. Kaffelogic için yaptığım testler tadım da dahil üretim amaçlıydı, çünkü üretim amaçlı kullanmak için denemelik almıştık. Geçemez ise denemelerimden numune kavuracaktım sadece yeşil çekirdek satın alma için. Üretim testlerimden geçti benim için yeterli derece tatmin edici oldu aldığım sonuçlar. Şu an Alonso Bustos'u da onda kavuruyorum, her üretimden Lighttells ölçümlerim oldukça tutarlı lezzet ile kıyas test yaptığımda da. Anaerobik Natürel ve uzun fermantasyon olduğu için çekirdek görüntüsü yıkanmışlar gibi ultra homojen değil, ama bu zaten cihazın suçu değil. Her uzun fermantasyon yaşamış kahve genel olarak her çekirdek tanesinde aynı homojeniteyi veremiyor. Olabildiğine çok açık ya da çok koyu çıkanları ayıklıyorum. Kısa fermente natüreller, sarı bal, kırmızı bal, yıkanmış işlem kahveler ama oldukça tertemiz ayıklamaya ihtiyaç duydurtmuyor.
 

Teomanak

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Haz 2022
Pro versiyonları hep meslektaş arkadaşlarımın cihazlarıydı, onları denedim. Ardarda bir üretim yapmadım bir kahve özelinde ama Pro serisi kavurmada oldukça iyi tabi ki. Kaffelogic için yaptığım testler tadım da dahil üretim amaçlıydı, çünkü üretim amaçlı kullanmak için denemelik almıştık. Geçemez ise denemelerimden numune kavuracaktım sadece yeşil çekirdek satın alma için. Üretim testlerimden geçti benim için yeterli derece tatmin edici oldu aldığım sonuçlar. Şu an Alonso Bustos'u da onda kavuruyorum, her üretimden Lighttells ölçümlerim oldukça tutarlı lezzet ile kıyas test yaptığımda da. Anaerobik Natürel ve uzun fermantasyon olduğu için çekirdek görüntüsü yıkanmışlar gibi ultra homojen değil, ama bu zaten cihazın suçu değil. Her uzun fermantasyon yaşamış kahve genel olarak her çekirdek tanesinde aynı homojeniteyi veremiyor. Olabildiğine çok açık ya da çok koyu çıkanları ayıklıyorum. Kısa fermente natüreller, sarı bal, kırmızı bal, yıkanmış işlem kahveler ama oldukça tertemiz ayıklamaya ihtiyaç duydurtmuyor.

Kavurun da icelim 😁😋

Ekleme: bir yandan da cok ozeniyorum😊
 
Üst