Çok Şey Mi Kaçırıyorum?

aemre

Yeni Kahvesever
Katılım
28 Şub 2015
Merhabalar,


2014 yılından beridir bu forum ile başlayan kahve serüvenimde şimdiye kadar buradan çok faydalı bilgiler edindim ve edinmeye devam ediyorum, her ne kadar sık sık paylaşımda bulunmuyor olsam da. Ancak aklıma takılan her soru işaretinde açıp baktığım ansiklopedi yine burası oluyor.


Ben ilk başladığımdan beridir kahve çekirdeklerimi kahve fabrikasından temin ediyorum, ilk zamanlar şu meşhur Arçelik/beko espresso makinesi ile espresso yapmaya çabaladım, hatta yapıyorum sandım ama işin öncelikle değirmenden geçtiğini anlamam biraz zaman aldı, performansı düşük espressolardan sonra V60 ile tanıştım bi 6 sene kadar önce ve o vakittir temel ekipmanım V60 ve keyifle içtiğim kahve pour over oldu. Espresso ile küsmedim tabi ki ama evde espresso için çabalamayı bıraktım, hatta bir arkadaşım baratza encore değirmen alınca “buyur bu artık senin helalindir” diyerek espresso makinemi ve özel yapım tamperimi kendisine verdim.

önceleri gözüme kestirdiğim (uygun fiyatlı olması veya genel beğeniye göre) çekirdekleri alırdım, daha sonraları kendi kahve beğenim oluştu ve Etiyopya benim için yegane kahve ülkesi oldu, halen de çok beğenirim. Kahve fabrikasının getirdiği Etiyopya Sidamo helen gayet f/p ürünü idi, hovardalık yapmak istediğimde Kochere de almışlığım çoktur. Sonraları Şerif hoca Nordic Approach kahveleri ile tanıştırdı bizleri sağolsun ve o vakittir kahvede uygun fiyata bakamaz oldum, çünkü bir çoğunun lezzeti çok harika, e tabi fiyatları da öyle, ve sonrasında o seviyenin altında kahve almamaya başladım. Şimdilerde baktığımda aldığım kahveler hep Nordic Approach kahveleri oluyor son 3-4 yıldır, hatırlayabildiklerim nensebo, pazo azul, eskilerden Geisha, şimdilerde ise Honduras El Picacho ve benzeri kahveler ve artık daha aşağı bir profilde kahve içmek pek canım istemiyor doğrusu.

Derdimi uzattıkça uzatarak anlattım kusura bakmayın, esas konuya artık gelmem gerekiyor sanırım;

İnstagram, kahve satan siteler vs. yerlerde de rast geldiğim diğer kavurucuların kahvelerine hiç dönüp bakma girişimim olmadı şimdiye kadar, birçok kavurucunun da buralarda olduğunu geçtiğimiz hafta sözen değirmen için yaptığım paylaşımla beraber forumda yeniden vakit geçiriyor olmamla beraber görmüş durumdayım, hepsine selamlar.

Kahve fabrikasının bile aynı kahvesi bazen iki kavrumda aynı standartta olmadığını tecrübe ettiğim durumlar olmuşken başka bir kavurucudan kahve temin etmek bana hep riskli geldi.

Görüyorum ki burada birçok kişi birçok firmadan kahvelerin tadını çıkarıyorlar, genel kahve tercihim de yukarıda belirttiğim gibi genelde rakımı yüksek, asiditesi yüksek, meyve notaları belirgin kahveler ve V60 ile demliyorum.

Sorum şu, ben tek kavurucudan kahve temin ederken çok büyük şeyler mi kaçırıyorum?

Eminim ne kastettiğimi üstatlar anlamışlardır, fikirlerinizi bekliyorum, lafı bu kadar uzatıp kıymetli vakitlerinizi gasp ettiğim için affınıza sığınıyorum.
 

Cknvisual

Profesyonel Demleyici
Katılım
9 Tem 2019
Bence kaçırıyorsunuz, Kahve Fabrikası gibi çok özel çekirdekler getiren başka kavurucular da var. Bunlardan biri Null. Worka'sı çok acayip bir çekirdekti mesela. Sonracıma Ethiopia Geisha'sı bu sene içtiğim en lezzetli çekirdeklerden biridir.

Geçen Kronotrop'ta lakto fermente demelttim, tam bir vişne suyuydu.

Aklıma gelmeyen niceleri ve bütçem ya da zamanım yetmediği içi deneyemediklerimi de hesaba katarsanız piyasada çok acayip çekirdekler var ve hepsi en az Kahve Fabrikası çekirdekleri kadar kaliteli ve akılda kalıcı. Onları denemeyerek bence çok şey kaybediyorsunuz.

F/p için de gene çok güzel yıkanmış ve natural çekirdekler mevcut piyasada.
 

mastaura

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Şub 2022
Tükettiğim çekirdeklerden oldukça memnun olmama rağmen, ben de benzer kaygılarla 2 yıl boyunca aynı yerden alışveriş yapmış biri olarak son 3 yıldır farklı kavurucuları tercih etmekteyim. İyi ki de yapıyorum. Farklılığa ihtiyacınız yoksa bile, üslup ya da bakış açısı olarak vizyonu genişletmekte fayda var. Her bir pişmanlık Kahve Fabrikasının değerini arttırır. Her bir memnuniyet ise çeşitlilik sunar ve bu da Kahve Kültürü yelpazesini açıp renklendirir. Bu şekilde daha çok keyif alacağınızı düşünüyorum.
 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Önce cevap ile başlayayım. Çok şey kaçırıyorsunuz diyebilirim.

Özellikle son 2-3 senede çok farklı ve özel kahveler geldi. @Cknvisual da bir kısmını çok güzel bir şekilde özetlemiş.

Güzel kavuran kavurucuların da sayısı oldukça arttı ve bir şans vermek gerekiyor. O yüzden forumdaki bugün içtiğim kahve, mart ayında içtiğimde kahveler gibi başlıklar bir fikir verebilirler.
 

EceJayTamer2022

Starbak Gold Üye
Katılım
22 Ocak 2022
Beni de en cok şaşırtan çoğu zaman eğlendiren aynı çekirdeklerin bazen farklı kavurucuların elinde bambaşka bir hale dönüşebiliyor olması. Worka’yı çok severim aynı bölgeden aynı cins çekirdek Null’da başka Coffenutz’da başka Gordion’da başka geldi. Keza aynısı Santa Rosa’da da oldu. Clean cup Kimma Kronotrop hepsinden keyif aldım ama bana en çok hitap eden Clean Cup oldu.
 
Son düzenleme:

Oguzhan

silinmiş kullanıcı
Katılım
20 Ocak 2022
Farklı kavuruculardan kahve almak, benzer veya aynı yemekleri farklı aşçıların elinden tatmak gibi. Eğlenceli ve öğretici bir deneyim.

Yeni kavurucu denemenin pratik anlamda uğraştırıcı bir yönünü yazayım nacizane olarak. Bu bir eksi sayılabilir konfor anlamında:
- Farklı kavurmahaneler farklı değerlerde sular kullanıyorlar ve birçoğu farklı ekollere göre kahve demliyorlar. Kavurma profillerini ve demleme önerilerini kendi sularına göre oluşturuyorlar. Bu ev demleyicisinin kafasını karıştırabiliyor. Bir kavurucunun kahvelerini demleyebilen ve zevk alan ev demleyicisi, diğer bir kavurucunun kahvelerini de benzer şekillerde demlemeye çalışınca sonuç hiç de beklenen gibi olmayabiliyor. Son zamanlarda bir kavurucudan kahve alıp da hiç memnun kalmayan çoğu ev demleyicisinin kahveyi aslında demleyemediğini anladım.
Yani yeni bir kavurucu, reçetelerinizi baştan oluşturmanıza sebep olacak yeni bir deneyim anlamına gelebilir. Bu da tabii nihayetinde kahve demleme bilginizi de geliştirecek bir deneyim anlamına geliyor. Herkes bununla uğraşmak istemeyebilir, bazısı bu durumu bir eksi olarak görebilir, beklenti ile alakalı bir durum sanırım.
 

veyselgundogdu

Yeni Demleyici
Katılım
29 Ocak 2020
Bence çok şey kaçırıyorsunuz. Farklı çekirdekleri denemek ve en iyi profili yakalamak için sürekli demlemeler yapmak ayrı bir tutku. Farklı kavurucuları ve çekirdekleri deneyerek demleme tekniğinizi, tadım yeteneklerinizi kolaylıkla geliştirebilirsiniz. Türkiye nitelikli kahve alanında iyi bir noktada, çok fazla kavurucu var, tadım yapabileceğiniz çekirdek sayısı da bol. Farklı kavuruculardan tadım yaptığım ve unutamadığım çok çekirdek var, bu yüzden kendinizi kesinlikle kısıtlamamanızı tavsiye ederim.

Unutamadıklarım:

Gardelli - Etiyopya Shantawene
Gardelli - Uganda Mzungu Project
Cleancup - Kolombiya Los Hermanos
Probador (kendilerini bozmadan önce) - El Salvador çekirdekleri.
Null - Etiyopya Worka
Kronotrop - Kolombiya El Paseo (Bu çekirdek tamamen Castillo varyetesi ve anaerobik işlem görmüştü. Tekrar gelse çuvalla alırım :D )
Kronotrop - Kolombiya La Rivera Lakto Fermente
William Roastery - Panama Esmeralda Geisha
Tin Coffe - Tüm Lot-X serisi (Bir Endonezya çekirdeği getirmişlerdi gerçekten tadım olarak tarifsizdi)


Liste daha uzar gider... Özetle, denemek güzel. Kahve keyfini kaçırmayın derim.
 

aemre

Yeni Kahvesever
Katılım
28 Şub 2015
Kıymetli düşünceleriniz için sizlere teşekkür ediyorum. Akşam gelip yazdıklarınızı okuduktan sonra sitelerde kahvelere bakınırken vakit su olmuş akmış. Görünen o ki, evet baya bir şey kaçırıyorum. Kahveler ve kavurucularla alakalı sizlere danışmak istediğim şeyler olacak biraz daha arama, tarama, incelemeler yaptıktan sonra.
 

Gavekahvecoffee

Aktif Demleyici
Katılım
27 Ocak 2022
Naçizane sizi çok mutlu edecek çekirdekler;
Coffee Department
Lugmapata/Sidra ve Typica versiyonları
Finca El Rubi
Finca El Gobiado
Accacia
Shakiso

Baristatus getirdiği her kahve

Null
Fincamigos
Edgar Motto bu Kolombiyalar bu seneki hala favorilerim
Worka Carbonic Maceration

Probador Colectiva

FINCA EL DIVISADERO MARAGOGYPE, EL SALVADOR​

 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Naçizane sizi çok mutlu edecek çekirdekler;
Coffee Department
Lugmapata/Sidra ve Typica versiyonları
Finca El Rubi
Finca El Gobiado
Accacia
Shakiso

Baristatus getirdiği her kahve

Null
Fincamigos
Edgar Motto bu Kolombiyalar bu seneki hala favorilerim
Worka Carbonic Maceration

Probador Colectiva

FINCA EL DIVISADERO MARAGOGYPE, EL SALVADOR​

@drjazz :D
 
Üst