Kahvede Kdv Indirimi - %1 Olunca Neler Değişir?

KDV indiriminden sonra fiyatlar ne olur?

  • Aynı kalır

    Kullanılan: 41 50.6%
  • Artar

    Kullanılan: 12 14.8%
  • Biraz azalır

    Kullanılan: 28 34.6%

  • Kullanılan toplam oy
    81

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Bugünkü haberlere göre bir çok temel gıda ürününde KDV indirimi yapılacakmış. Kahve de içindeymiş.

Sizce KDV %8'den, %1'e düşünce biz son tüketicilere ne kadar fayda sağlar dersiniz? ya da kavurucu arkadaşlarımıza biraz esneklik sağlar mı?
 

4PieD

Yeni Kahvesever
Katılım
1 Tem 2021
Büyük bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. KDV indirimi yapılacaksa kargolara yapılmalı %18 KDV var. Birçok firmadan alım yaparken artık 30 TL kargo ücreti görüyorum. Aşırı üzücü bir durum. Yakında Darıca'dan İstanbul'a kahve almaya gidip geleceğim :D
 

hasimsolmaz

Tecrübeli Demleyici
Katılım
24 Ocak 2022
Konum
Istanbul, Turkey
KDV indiriminin paketlere yansıyacağını düşünmüyorum. Daha önce ithalat vergisinde de indirim vardı “Euro/Dolar çok arttı” denilip yansıtılmadı. Sonra “Euro/Dolar çok arttı” denilip kahveye de zam yapıldı :D Bizim gibi ”KDV dahil” fiyat politikalarının benimsendiği ülkelerde KDV indirimi raflara pek yansımıyor, geçmiş tecrübelerle sabit (konaklama, ulaşım, gıda vs).
 

serbes

Tecrübeli Demleyici
Katılım
17 Eki 2019
Bugünkü haberlere göre bir çok temel gıda ürününde KDV indirimi yapılacakmış. Kahve de içindeymiş.

Sizce KDV %8'den, %1'e düşünce biz son tüketicilere ne kadar fayda sağlar dersiniz? ya da kavurucu arkadaşlarımıza biraz esneklik sağlar mı?

Belki yeşil çekirdekten ev kavurucularına yarayabilir.

Onun dışında kahve camiası fiyatları 1 kuruş bile aşağı çekmez.
 

OmerAydin

Coffeenutz Firma Yetkilisi
Katılım
23 Ocak 2022
Konum
İzmir
KDV indirimini yansıtmayan satıcı kötü niyetlidir. Net...
Zannediyorum yasal da değil zaten, yukarıdakileri bir daha okuyunca arkadaşlarım belki ara bileşenlerin etkisini merak ediyor olabilir gibi geldi, öyleyse şunu gözden çıkarmamalı zaten maliyet hesaplamalarımızda onları çıkararak işlem yapıyoruz ve kdv en son ekleniyor, ben bu gelişmeyi sadece tüketici tarafında hissedilecek %7 olarak yorumluyorum.
 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Şimdi bu hesapla 108 TL olan bir kahve, 101 TLye mi düşmüş olacak ?
Normal şartlarda böyle olması gerekiyor. Kafelerdeki içeceklerde, vs geçerli mi bilmiyorum.

KDV eklenmeden 100 TL olan bir kahve, 1% KDV ile 101 TL olmalı.

Bizdeki sıkıntı fiyatların hep KDV dahil olarak verilmesi. Ufak tefek düşüşler görebiliriz ya da artan diğer maliyetler yüzünden (özellikle kargo, paket, elektrik, doğalgaz, kira) yansıtmayan işletmeler de olabilir. Bu dönemde o haklı bu haksız demek de zorlaştı.
 

laciwert

Yeni Kahvesever
Katılım
23 Mar 2021
Esnaf ürün satarken KDV yi anında ödemediği için onu kendine bir masraf indirimi olarak görecektir. Bize yansımaz satıcının kar marjı artar. Aynısını mobilyaya KDV indiriminde yaşadım. Ürünü pazarlık ettik almak için anlaştık. Ertesi günü indirim geldi. Dedim bize faydası olacak mı ? Adam da o bizim masrafımıza yapılan indirim, sizinle alakası yok dedi. İndirime yanaşmadı. Bende almaktan vazgeçtim.
 

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Sanırım ufak değişiklikler olacak. Ancak yukarıda da belirtildiği gibi diğer sektörlerde benzer indirimler olduğunda pek bir yansıma olmamıştı.
 

OmerAydin

Coffeenutz Firma Yetkilisi
Katılım
23 Ocak 2022
Konum
İzmir
Elektrik Piyasalarında Mart ayının fazlasıyla hareketli olacağını tahmin ediyoruz o yüzden butik kavurucular yapamazsa da anlayışla karşılarım.

Bu iyi niyetli yaklaşımınız için kendi adıma teşekkür ederim.

Maliyet konusu hakkında da sözü burada açılmışken bir şeyler yazmak isterim. Örneğin bizim kavurmahanenin kirası mayıs ayında artış görecek. Bu artış da muhtemelen yüksek olacak fakat henüz gerçekleşmedi. Konuya boyut kazandırmak için örneği genişleteyim; eğer bu mülk benim olsaydı, bu sefer gelecek kira potansiyeli açısından hemen maliyetlerime yani fiyatlarıma bir yansıtma yapmam gerekecekti belki de...

Şuraya gelmek istiyorum: Tüm maliyetler elbette son yaşananlardan etkilendi ve etkilenecek fakat maliyet konusu çok boyutlu ve bunu tüketiciye aktarmak ancak çaba ve diyalog ile mümkün olabilir ki bu konuda tüketici çok da hevesli değil. Haklı sebepler olduğuna eminim ve inanın bu kısmını konuşmak biz üreticiler için de hiç eğlenceli değil (evet ben de dahil). Peki bu önemli konunun kontrolü nasıl sağlanacak, nasıl emin olacaksınız?

Elbette burada işte sizin iyi niyetli yaklaşımınızla başlayan bir süreç var, detayları bilmeseniz de iyi iletişim kurduğunuza inandığınız üreticilerle çalışmanız en hayırlı olanı diye düşünüyorum.

Kendi işletmem adına son gelişmenin hemen yansıtılması gereken bağımsız bir konu olduğunu düşünüyorum fakat;

Bu, hemen ardından / öncesinden bir artışı (veya azalışı) yansıtmayacağım anlamına gelmemeli / gelemez.

Evet artış olabileceği gibi azalış olabileceği zamanlar da oluyor bu; operasyon süreç yönetiminde yapılan minik iyileştirmelerin etkisi olabilir veya yapılan başarılı bir anlaşma olabilir, çok olasılık var…

Yeter ki siz üreticinizden emin olun, karşılıklı bir güven alışverişi sağlanmış olsun.

iyi pazarlar
 
Son düzenleme:

hasimsolmaz

Tecrübeli Demleyici
Katılım
24 Ocak 2022
Konum
Istanbul, Turkey
İlgilenenler için özetle;


13.02.2022 tarih ve 31749 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 5189 sayılı Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile;

1. Daha önce %8 KDV oranı uygulanan; söz konusu karara ekli II sayılı listenin “A) GIDA MADDELERİ” bölümünde yer alan tüm mallar için (ÖTV’ye de tabi olan havyar ve havyar yerine kullanılan ürünler, kolalı içecekler, meyveli soda ve benzerleri hariç) KDV oranı %1 olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla, havyar ve havyar yerine kullanılan ürünler, kolalı içecekler, meyveli soda ve benzerleri hariç olmak üzere tüm gıda ürünlerinde KDV oranı %1 olarak uygulanacaktır.

2. KDV oranı %1 olarak belirlenen gıda maddelerinden ÖTV’ye tabi olanlar için %8 KDV oranı uygulanmaya devam edecektir.

3. Daha önce bazı gıda maddeleri için uygulanan toptan ve perakende safhalarda farklı KDV oranı uygulaması kaldırılmış olup her safhada aynı KDV oranı uygulanacaktır.

4. Malların yurtiçi satışında olduğu gibi ithalinde de %1 KDV oranı uygulanacaktır.

5. Restoran, kafeterya, pastane gibi yemek hizmeti verilen, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerlerde verilen hizmetlerin KDV oranlarında değişiklik yapılmamıştır.

6. İndirimli orana tabi bu satışlar ile ilgili yüklenilen ve indirim yolu ile giderilemeyen KDV’nin iadesi talep edilebilecektir.

7. Söz konusu oranlar kararın yayımını izleyen gün olan 14 Şubat 2022 Pazartesi günü saat 00:00 itibariyle uygulanmaya başlanacaktır.

İlgili Resmi Gazete kararına buradan ulaşılabilir.
 

EceJayTamer2022

Starbak Gold Üye
Katılım
22 Ocak 2022
Ömer Bey güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Bu iyi niyetten öte üretici/tüketici birbirine destek olmadıkça kalp kırdıkça bu fırtınada birlikte boğulacağız.

Geçen sene piyasa takas fiyatı bugünlerde 300/320 lira bandıydı bugün 1524 lira. Kısacası santraller kur yüzünden 1 MWh elektriği geçen seneye göre devlete 5 katından fazlasına satıyor. Bizim 2 ay sonraki beklentimiz bunun 2000 liralara gelmesi gerçekten bunlar hala iyi günler. Bundan dolayı butik işletmeler zam yapıyor diye kızmam kızamam herkes bu dar boğazda ticaret yapıp hayatta kalmaya çalışıyor.

Yeterki birbimize destek olalım bugünler elbette geçecek.
 
Üst