250 Gram Kahvenin Maliyeti Ne Kadar? Ocak 2022

Yazı genel olarak bir farkındalık yarattı mı?

  • Evet

    Kullanılan: 24 92.3%
  • Hayır

    Kullanılan: 1 3.8%
  • Eksikler var, yorumlara yazdım

    Kullanılan: 1 3.8%

  • Kullanılan toplam oy
    26

brsrknyvz

Sezy Coffee Roastery Firma Yetkilisi
Katılım
16 Ara 2019
Konum
İSTANBUL
Bu toksik hesaplar kimler bilmiyorum ama kavrum konusunda biraz eleştiri takmıyor havanız var. Benim genelde gördüğüm şey kavrumdan memnun olmayan müşteriye ya "daha önce böyle bir şikayet almadık" ya da "şu an içiyorum sorun yok" gibisinden verdiğiniz cevaplar. Bence bunları takın. Birkaç kişiye olan yaklaşımınız binlerce kişiye ulaşıyor bu forumlarda 🙂
Sen değilsin nuclear. Seninle ara ara atışsak da toksik hesaplar dediğim hesaplarla uzaktan yakından alakan yok. Zaten senin bilmiyorsunuz, sorumsuzsunuz, bilmem nesiniz gibi bir tavrın da hiç olmadı. Kavrumdan memnun olmayan müşteriye de aslında yaklaşımımız bu değil. Sadece küçük bir kısmına böyle yaklaşıyorum çünkü burada görünenin arka planı da var. Seninle uzun süredir de buradan tanışıyoruz. Umuyorum ki bir şey yazarken iyisiyle veya kötüsüyle yazdığımı samimiyetle yazdığımı biliyorsundur. Uzun yıllardır kahve kavuruyorum, neredeyse her gün kavuruyorum, her ay tonlarca kahve kavuruyorum. O yüzden bir kahveye ilişkin kavurmayla ilgili bir yorum geldiğinde bu yorumun ne kadar gerçek ya da ne kadar yanlış olduğunu biliyorum. Bu bana özel bir durum da değil. Yıllardır bu işi yapan kavurmacı arkadaşların muhtemelen tamamı bunu biliyordur. Bazı kahvelerde bu koyu kavrulmuş gibi bir yorum geldiğinde (bu yorumların hepsi de forumdan gelmiyor, dm olan var telefonla olan var, maille olan var vs) eğer gerçekten böyle bir durum varsa zaten nedenini, nasılını anlatıyorum. Demlemeyle ilgili değişiklik gerekiyorsa bunu anlatıyorum. Konu demleme değil kavurmayla ilgiliyse ki bu da mümkün, o zaman da bizim satışa açmadan önce yaptığımız profil denemelerinde böyle bir kavurmayı o kahveye yakıştırdığımızı ve o nedenle böyle kavurduğumuzu anlatıyorum. Yalnız şöyle bir durum var. Her kavurmacı kahvelerini kavururken kendince o kahveye yakıştırdığı profilde kavuruyor. Bu profil bana uyabilir, sana uyabilir, ona uymayabilir. Tersi de olabilir. Bir kahveyi o şekilde yorumlamak kavurma bilmemek, sorumsuzluk, kahveyi yakmak ya da çiğ bırakmak vs demek değildir. İşin öncelikle böyle bir boyutu var. Diğer bir yanı ise yapılan yorumun ne kadar doğru olup olmadığı. Kahveyi kavuruyorsun, her kavurmanın zaten kaydı, ror verileri, havalandırma ayarından tut da premix ayarı, tambur ayarına kadar her şeyi kayıtlı. Senelerdir kayıtlı. Gerekirse geriye dönüp kontrol etmek için kabaca son 1-1.5 aylık kavurmaların numuneleri de mevcut. Biri diyor ki bu kahve yanık. Abicim açıyorsun bakıyorsun, bütün kavurma verileri doğru. Numuneye bakıyorsun, rengine bakıyorsun, öğütüyorsun içine bakıyorsun, demliyorsun tadına bakıyorsun. Hiç birinde sorun yok. Sen olsan nasıl bir yorum yaparsın?

Şimdi burada aslında iki sorun var. Birincisi müşteri x veya y kahvecinin kavurmasına alışık, onu seviyor. Olabilir çok doğal. Kahvesini açık çay gibi seviyor, meyve suyu tadında seviyor. Senin o kahvedeki profilin ona uymuyor. Ancak bu her kavurmacı her kahveyi light kavurmak zorundadır, light kavrulmayan her kahve yanıktır, meyve suyu tadı gelmeyen her kahvede yanık tadı vardır anlamına gelmiyor. Eğer durum buysa yine yapıcı olmaya çalışıyorum. Bir de daha sıkıntılı bir profil var ki böyle bir durumla karşılaştığımda evet senin dediğin gibi cevap veriyorum çünkü samimi bulmuyorum. Bakıyorum on yorumundan dokuzunda zaten herkesten her şeyden şikayet ediyor. Bunu bir yaşam tarzına çevirmiş, sürekli bir şeylere kızıyor, bir şeylere saydırıyor. O kötü bu kötü şu kötü, öbürü daha da kötü vs. Bu gibi yorumlara aslında cevap bile yazmak istemiyorum çünkü konu aslında kahve falan değil. Adam bunu seviyor, böyle mutlu oluyor. Haliyle kahve konuşmanın bir anlamı kalmıyor bence. Bir de benim organize olduğunu düşündüğüm bazı yorumlar oluyor ki "yemin ederim ama ispatlayamam" durumu söz konusu olduğu için hiç bulaşmamaya çalışıyorum. Dişimi sıkıyorum, sosyal medya diliyle anlatmam gerekirse "don't feed the troll" diyorum :D

Mesela bak yeri gelmişken yazayım. Bu ara "vaaay efendim siz açılmış kahvenin iadesini almıyorsunuz" yazanlar çıktı. Burada eminim pek çok kullanıcı okuyup gülüyordur çünkü yıllardır samimi olduğuna inandığım herkesin iade/değişim vs talebini hemen karşıladık. Hatta değişim istemeyenlere bile biz ısrarla değişim ya da iade yaptık. Kahveyi beğenmemek bir yana siparişinde adamın dalgınlığına gelmiş, öğütme istemiş ya da çekirdek istemiş. Kahve ona ulaşınca durumu fark etmiş. Hemen yenisini yolluyoruz, elindeki kahvenin iade kargosuna kadar ödüyoruz. Hatta düzenli bir müşteri öğütme şeklini değiştirdiyse hazırlamadan önce arayıp soruyoruz. Bak hep çekirdek alıyordun, öğütülmüş istemişsin diyoruz ve çoğunlukla haklı çıkıyoruz :D Yani çok uzatmayayım ama tüm samimiyetimle söylüyorum, insanların memnun kalması için elimizden gelen her şeyi maddi manevi yapıyoruz. Burada bizim için ayırt edici unsur müşterinin samimiyeti. Bak bana iade yapmazsanız yazar çizerim diyeni, aba altından sopa göstereni, alır alır denerim içerim beğenmezsem ağzıma geleni söylerim benden kurtulmak için mecbur hemen iade yaparlar diyenleri de ciddiye almıyorum doğruyu söylemek gerekirse.
 

brsrknyvz

Sezy Coffee Roastery Firma Yetkilisi
Katılım
16 Ara 2019
Konum
İSTANBUL
Sengili mr sezy, lütfen o telefonu elinizden yavaşça indirin ve kavurmahaneye geri dönün. Çünkü siz bu dünyaya bizim ağız şapırdatışlarımızı daha keyifli hale getirmek için geldiniz. Lütfen direnmeyin ve şikayet etmeyin.

Ayrıca rwanda muraho çok keyifliymiş gerçekten ellerinize sağlık.
hahaha ayıp ya. İnsan gidin uyuyun artık falan der. Bu saatte hala kavurmahaneye insan mı yollanır? :D
 

brsrknyvz

Sezy Coffee Roastery Firma Yetkilisi
Katılım
16 Ara 2019
Konum
İSTANBUL
Toksik diye benden bahsediyor. Fikrimizi söyledik, rahatsız ettik insanları. Kusura bakmayın. Coffeenutz Ömer beye de teşekkür ederim, fikrimi olgunlukla karşılayıp fiyat sebeplerini düzgünce açıkladığı için. En azından ona toksik gelmiyorumdur umarım. Tüccar olmak, ticaret yapmak zordur, her sektörün kendince zor şartları vardır illa, bunu göğüslereyerek girersin işe, başka zorluklar çıkar, direnirsin. Bunu bende biliyorum. Hele dükkan senin değilse daha zor. Ben sadece fiyatlar pahalı dedim. Sebebini az çok anlıyorum ama pahalı dedim. Kahvenin yeşilinin gelişi ucuz ama vergisi masrafı fiyat artıyor, ama öyle artıyorki birgün kahve içemeyecek hale geleceğiz, kime satacaksınız o gün gelince. O zaman bahsettiğiniz emekliliğin tadını çıkarırsınız, bol da zamanınız olur.
Ya vallahi kusura bakmayın ama ben sizi cidden tanımıyorum. Sizi kast ederek de toksik falan demedim. Hatta ilk kez bu yorumunuzu okudum. Bu başlıkta bir yorumunuzdan mı bahsediyorsunuz?

Edit: Şimdi eski mesajlarınıza baktım. Sanırım Ömer beyin daha doğrusu Coffeenutz'ın başlığı altında fiyatları konuşmuşsunuz. İnanın ben o yazışmayı okumadım bile. Üzerinize alınacağınız şekilde bir şey yazdıysam kusura bakmayın ama cidden sizinle hiç ilgisi yok konunun.
 
Son düzenleme:

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Abi vallahi fiyatlardan yanar mıyız yanmaz mıyız bilemiyorum ama bu toksik hesaplar yüzünden bir gün cidden her yer alev alev yanacak, bu çok belli :D Birkaç senedir forumlardan öyle güzel insanlar tanıdım ki kendim bile inanamıyorum. Dükkana gelip muhabbet ettiklerim var, buralarda muhabbet ettiklerim var. Aralarında bazı konularda hiç aynı fikirde olmadığım ama sayfalarca yazıp çizip müthiş keyif aldıklarım var. İşin bu kısmı çok keyifli ama bir de öyle toksik, öyle saçma, öyle insanı canından bezdiren hesaplar var ki ya biz ne yapıyoruz, niye yapıyoruz, ne işimiz var lan bizim burada diye isyan ettiriyorlar insanı. Cevap versen bir dert vermesen başka dert. Biri kendince hesap yapıyor, kilosu 400 liraya kahve satıyorsun diyor. Yeşili 10 dolar diyor. Kavurma firesi ekliyor, bak kavurma firesi de biliyor, işin uzmanı yani, sen bu kahveyi 220 liraya mal ediyorsun. 180 lira para kazanıyorsun diyor. Ayıp diyor :D Bir de uygun fiyatla veriyoruz diyorsun diye kızıyor. Çünkü bir kahveyi ambalaja koymuyoruz, kutuya koymuyoruz, kargo ödemiyoruz, kavururken bahçede odun toplayıp yakıyoruz, elektrik zaten gereksiz, sigorta vergi kira muhasebe muhtasar falan hiç ödemiyoruz. Bu makineler sonuçta makine ekmek istemiyor su istemiyor. Ya geçen hafta kavurma makinesine bir servise gelin, temizliğini bakımını falan yapın dedim. 10.000 lira dediler abi. 10.000 lira bak. Öğütücüde burr değiştireyim dediğinde yurtdışı fiyatı 830 dolar, vur türk lirasına 16.000 lira ediyor. Yurtdışı fiyatı bu, kargo, gümrük, vergi vs hiç bir şey yok. Çıplak fiyatı. Kimse bunları sormuyor zaten sormak onların işi de değil. Bilmek zorunda da değiller ama elime hesap makinesi aldım 10 doları türk lirasına çevirdim. Bir de fire ekledim. Biz de hesap kitap yapıyoruz ağlama diyene de aslında çok şey denir de diyemiyoruz işte :D

Arada gerçekten öyleleri çıkıyor ki acaba bu işleri bırakıp da emekliliğimin keyfini mi sürsem dedirtiyor insana. Bir de ben dertli insanım, biri bir şey yazıyor günlerce kafama takıyorum. Hanım "ya Serkan şu kahveden bir ayda altı yedi çuval vermişiz, binlerce sipariş yollamışız, kafana taka taka iki üç tane ne yazdığından bile haberi olmayan adamı mı takıyorsun" diyor ama takıyorum vallahi. Ne kavurmayı beceremediğimiz kalıyor, ne sorumsuzluğumuz kalıyor, ne utanmazlığımız kalıyor, ne ticari ahlakımız olmadığı kalıyor, ne uzun etin yahnisi olmadığımız kalıyor. Gel de sen takma kafana. Bana diyorlar ya... Allahtan senelerdir bizi tanıyan neredeyse herkes ne olduğumuzu ne olmadığımızı iyi biliyor da bunları ciddiye almıyor ama bu işlere bir çözüm bulmak lazım. Bu kadar pırlanta gibi insan burada bir şeyler paylaşıyorlar birbirleriyle, arada üç beş kişi çıkıyor herkesi her şeyden soğutuyor.

Sorgulamak güzel ama mantık çerçevesinde olmalı. Maalesef bazen eleştiri yaparken topuz falan kalmıyor. (çoğu arkadaşımızı tenzih ederim, buradaki ortamı gerçekten seviyorum. Özelden bire bir yazışmadığım az kişi vardır.) Duygusal ama hemen parlayan bir toplumuz. Yoksa çoğu kahvesever şeker gibi insanlar :D

Ben paylaşımlarımda iki taraftan da bakmaya çalışıyorum ve madalyonun iki yüzüne de vurgu yaparak farkındalık sağlamaya çalışıyorum (iyi kötü). Firma yanlısı diye saldıran da oluyor, verilen emeğe saygı duymayıp derdin 2 tık almak diyen de oluyor, daha önce bunları düşünmemiştim diyen de oluyor, teşekkür edip hatalarımı düzeltip üstüne katan da... kısaca farklı insanlarız ve çoğunluk iyi niyetliyse devam etmek lazım üstad.

Desteksiz yorumları yok saymak, mantıklı ve tutulabilir yorumların ise hepsine doğru bir üslup ile cevap vermek lazım. Ortası maalesef yok.

Bir de unutulan bir durum var. Seçim hakkı her zaman son tüketicide. Alternatif kavurucu ve kahve sayısı çok fazla. İsteyen istediği yerden kahvesini alabiliyor.

Yazıp yazıp sildim :D Daha neler vardı neler. Kaoslu bir günde onları da dökerim :D
 

Divemaster

Yeni Demleyici
Katılım
10 Şub 2023
Ben de şunu ekleyim, forumda yeniyim farkındayım. Ama hiçbir kavurucunun adamı değilim. Ne kavurucu akrabam var, ne arkadaşım, ne de maddi bağım var. Ben sadece evinde kahve tüketen, hem cebine göre hem de olabildiğince beğendiği lezzete göre kahve bulup almaya çalışan, araştıran ve inandığını kalp kırmadan söylemeye çalışan biriyim. Kimsenin ekmeğiyle oynamam, işine çomak sokmam.
Zaten hayat onlar için de zor, bu zamanda esnaflık kolay değil.
İyi niyetle güzel yöresel kahveler kavuran, neticesine güvenip harmanlayıp kavuran tüm kavuruculardan özür dilerim haddimi aştıysam, ama sırf ucuza mal ettiği kahveyi elinde kaldı diye harmanlayıp, ben bunu fantastik isimlerle açıklamalarla ballandırıp sağlam fiyata satarım diyen kavurucularda varsa burada hiç uğraşmasınlar, bu forumda yüzlerce farklı ağız tadına güvenen kahve meraklısı var. Gurme olmuşlar artık. Kendimi katmıyorum bu arada. Sizin kadar tatları ayıramıyorum henüz üst notalar alt notalar diye 🙂 Ne burada ne de ticarette fazla tutanamaz yok olurlar.
 

kahvekahve

Profesyonel Demleyici
Katılım
17 Ağu 2022
Abi vallahi fiyatlardan yanar mıyız yanmaz mıyız bilemiyorum ama bu toksik hesaplar yüzünden bir gün cidden her yer alev alev yanacak, bu çok belli :D Birkaç senedir forumlardan öyle güzel insanlar tanıdım ki kendim bile inanamıyorum. Dükkana gelip muhabbet ettiklerim var, buralarda muhabbet ettiklerim var. Aralarında bazı konularda hiç aynı fikirde olmadığım ama sayfalarca yazıp çizip müthiş keyif aldıklarım var. İşin bu kısmı çok keyifli ama bir de öyle toksik, öyle saçma, öyle insanı canından bezdiren hesaplar var ki ya biz ne yapıyoruz, niye yapıyoruz, ne işimiz var lan bizim burada diye isyan ettiriyorlar insanı. Cevap versen bir dert vermesen başka dert. Biri kendince hesap yapıyor, kilosu 400 liraya kahve satıyorsun diyor. Yeşili 10 dolar diyor. Kavurma firesi ekliyor, bak kavurma firesi de biliyor, işin uzmanı yani, sen bu kahveyi 220 liraya mal ediyorsun. 180 lira para kazanıyorsun diyor. Ayıp diyor :D Bir de uygun fiyatla veriyoruz diyorsun diye kızıyor. Çünkü bir kahveyi ambalaja koymuyoruz, kutuya koymuyoruz, kargo ödemiyoruz, kavururken bahçede odun toplayıp yakıyoruz, elektrik zaten gereksiz, sigorta vergi kira muhasebe muhtasar falan hiç ödemiyoruz. Bu makineler sonuçta makine ekmek istemiyor su istemiyor. Ya geçen hafta kavurma makinesine bir servise gelin, temizliğini bakımını falan yapın dedim. 10.000 lira dediler abi. 10.000 lira bak. Öğütücüde burr değiştireyim dediğinde yurtdışı fiyatı 830 dolar, vur türk lirasına 16.000 lira ediyor. Yurtdışı fiyatı bu, kargo, gümrük, vergi vs hiç bir şey yok. Çıplak fiyatı. Kimse bunları sormuyor zaten sormak onların işi de değil. Bilmek zorunda da değiller ama elime hesap makinesi aldım 10 doları türk lirasına çevirdim. Bir de fire ekledim. Biz de hesap kitap yapıyoruz ağlama diyene de aslında çok şey denir de diyemiyoruz işte :D

Arada gerçekten öyleleri çıkıyor ki acaba bu işleri bırakıp da emekliliğimin keyfini mi sürsem dedirtiyor insana. Bir de ben dertli insanım, biri bir şey yazıyor günlerce kafama takıyorum. Hanım "ya Serkan şu kahveden bir ayda altı yedi çuval vermişiz, binlerce sipariş yollamışız, kafana taka taka iki üç tane ne yazdığından bile haberi olmayan adamı mı takıyorsun" diyor ama takıyorum vallahi. Ne kavurmayı beceremediğimiz kalıyor, ne sorumsuzluğumuz kalıyor, ne utanmazlığımız kalıyor, ne ticari ahlakımız olmadığı kalıyor, ne uzun etin yahnisi olmadığımız kalıyor. Gel de sen takma kafana. Bana diyorlar ya... Allahtan senelerdir bizi tanıyan neredeyse herkes ne olduğumuzu ne olmadığımızı iyi biliyor da bunları ciddiye almıyor ama bu işlere bir çözüm bulmak lazım. Bu kadar pırlanta gibi insan burada bir şeyler paylaşıyorlar birbirleriyle, arada üç beş kişi çıkıyor herkesi her şeyden soğutuyor.
Sezy abi Mart ayında birlikte deneyelim kahveleri gelir mi? Bu arada Sezy'de ücretsiz kargonun düşük olması çok iyi. Çoğu sitede 400 lira civarında Sezy'de 225 TL.
2 paket kahve alsanız her türlü ücretsiz kargo. Fiyatları da diğer kavuruculara göre yüksek değil. 130 lira çoğu kahve. Yani bana göre 130 lira da çok ama diğer kavurucularla kıyaslıyorum şimdi onlara göre ucuz.
Bu gidişle sonumuz Sanalbaharat ama. :p
 
Son düzenleme:

Cknvisual

Profesyonel Demleyici
Katılım
9 Tem 2019
Ben de şunu ekleyim, forumda yeniyim farkındayım. Ama hiçbir kavurucunun adamı değilim. Ne kavurucu akrabam var, ne arkadaşım, ne de maddi bağım var. Ben sadece evinde kahve tüketen, hem cebine göre hem de olabildiğince beğendiği lezzete göre kahve bulup almaya çalışan, araştıran ve inandığını kalp kırmadan söylemeye çalışan biriyim. Kimsenin ekmeğiyle oynamam, işine çomak sokmam.
Zaten hayat onlar için de zor, bu zamanda esnaflık kolay değil.
İyi niyetle güzel yöresel kahveler kavuran, neticesine güvenip harmanlayıp kavuran tüm kavuruculardan özür dilerim haddimi aştıysam, ama sırf ucuza mal ettiği kahveyi elinde kaldı diye harmanlayıp, ben bunu fantastik isimlerle açıklamalarla ballandırıp sağlam fiyata satarım diyen kavurucularda varsa burada hiç uğraşmasınlar, bu forumda yüzlerce farklı ağız tadına güvenen kahve meraklısı var. Gurme olmuşlar artık. Kendimi katmıyorum bu arada. Sizin kadar tatları ayıramıyorum henüz üst notalar alt notalar diye 🙂 Ne burada ne de ticarette fazla tutanamaz yok olurlar.
Amacım bir tartışmaya girmek ya da sizi kötülemek değil, yanlış anlamayın bir yorumum olacak sadece:

Bu foruma bilgi alışverişi yapmak, kimimiz güzel kimimiz ucuz kahve içmek için, bir kısmımız kahve üzerinden geyik yapmak için giriyoruz.

Şunu diyebilirim ki
Fiyatları pahalı
gibisinden hiçbir derinliği olmayan bir yorumda bulunmak, zaten kalabalık olan forumu iyice iyi/güzel bilgiyi ulaşılması zor hale getiriyor. Deseniz ki; "aynı çekirdek xxxx'te de var, bakın orda %15 daha ucuz" ya da nebileyim "bu çekirdeği denedim kesinlikle bu fiyatı haketmiyor" aslında hepimize çok güzel bir içgörü sağlamış olacakken, sadece "Fiyatları Pahalı" diyerek hem bir çok üyenin göz devirmesine yol açmış hem de kavurmacıyı, sanki insanları kazıklıyormuş gibisinden bir algıyla muhatap etmiş oluyorsunuz. Belki amacınız böyle bir etiket oluşturmak bile değil, ama ortaya çıkan senaryo bu oluyor ne yazık ki. Bunu da pekala yapabilirsiniz, yapanlar da var, hem bu mecrada hem farklı mecralarda, sadece bir kısmımız tarafından hoş karşılanmıyor özellikle fiyatlar üzerinden bu şekilde altı doldurlamayan muhabbetlere girmek.

Burda bir kavurmacı bir kahveyi değerinin çok üstünde satıyor olabilir, herkesin karı kendine, belki kimsenin bilmediği bir teknikle kavuruyordur, belki kimsede olmayan bir ekipmanla kavuruyordur, operasyonu ancak bunu karşılıyordur, ya da diğerlerinden daha çok para kazanmak istiyordur, bunların hiçbiri ayıplanacak şeyler değil. Gidersiniz daha ucuza satan kavurmacıdan alırsınız.

Ömer Bey'i ne tanırım ne ederim, toplasanız 3-4 kere alışveriş anca yapmışımdır bunca sene ama kendisi oldukça dürüst, işini güzel yapan bir insan. Üzüldüğüm kısım bu insanların bunun gibi yorumlarla muhatap olup bir de iyi niyetleriyle açıklama yapıyor olmaları. Hoş bana ne diyip geçmem gerekir ama içselleştiriyorum garip bir nedenden ötürü.

Kahve fiyatlarının hepimiz farkındayız, ve ne yazık ki hepimiz çok kötü etkilendik. Ama hiç bir kavurmacı yardım kuruluşu değil ki hayrına satış yapsın, istedikleri kadar artırsınlar fiyatları, ben bütçem yetiyorsa ve o çekirdeğin o fiyata deyeceğini düşünüyorsam alırım, yok bütçem de yetmiyorsa giderim ticari çekirdek alır güze güzel içerim. Bunun için kimseye kızma ya da söylenme hakkını bulamıyorum kendimde (tabii ki bizi bu hale getiren insanlar dışında)

Neyse fazla uzattım, umarım yanlış bir şey söylememişimdir. Güzel güzel kahveler içmeniz dileğiyle.
 

Divemaster

Yeni Demleyici
Katılım
10 Şub 2023
Amacım bir tartışmaya girmek ya da sizi kötülemek değil, yanlış anlamayın bir yorumum olacak sadece:

Bu foruma bilgi alışverişi yapmak, kimimiz güzel kimimiz ucuz kahve içmek için, bir kısmımız kahve üzerinden geyik yapmak için giriyoruz.

Şunu diyebilirim ki

gibisinden hiçbir derinliği olmayan bir yorumda bulunmak, zaten kalabalık olan forumu iyice iyi/güzel bilgiyi ulaşılması zor hale getiriyor. Deseniz ki; "aynı çekirdek xxxx'te de var, bakın orda %15 daha ucuz" ya da nebileyim "bu çekirdeği denedim kesinlikle bu fiyatı haketmiyor" aslında hepimize çok güzel bir içgörü sağlamış olacakken, sadece "Fiyatları Pahalı" diyerek hem bir çok üyenin göz devirmesine yol açmış hem de kavurmacıyı, sanki insanları kazıklıyormuş gibisinden bir algıyla muhatap etmiş oluyorsunuz. Belki amacınız böyle bir etiket oluşturmak bile değil, ama ortaya çıkan senaryo bu oluyor ne yazık ki. Bunu da pekala yapabilirsiniz, yapanlar da var, hem bu mecrada hem farklı mecralarda, sadece bir kısmımız tarafından hoş karşılanmıyor özellikle fiyatlar üzerinden bu şekilde altı doldurlamayan muhabbetlere girmek.

Burda bir kavurmacı bir kahveyi değerinin çok üstünde satıyor olabilir, herkesin karı kendine, belki kimsenin bilmediği bir teknikle kavuruyordur, belki kimsede olmayan bir ekipmanla kavuruyordur, operasyonu ancak bunu karşılıyordur, ya da diğerlerinden daha çok para kazanmak istiyordur, bunların hiçbiri ayıplanacak şeyler değil. Gidersiniz daha ucuza satan kavurmacıdan alırsınız.

Ömer Bey'i ne tanırım ne ederim, toplasanız 3-4 kere alışveriş anca yapmışımdır bunca sene ama kendisi oldukça dürüst, işini güzel yapan bir insan. Üzüldüğüm kısım bu insanların bunun gibi yorumlarla muhatap olup bir de iyi niyetleriyle açıklama yapıyor olmaları. Hoş bana ne diyip geçmem gerekir ama içselleştiriyorum garip bir nedenden ötürü.

Kahve fiyatlarının hepimiz farkındayız, ve ne yazık ki hepimiz çok kötü etkilendik. Ama hiç bir kavurmacı yardım kuruluşu değil ki hayrına satış yapsın, istedikleri kadar artırsınlar fiyatları, ben bütçem yetiyorsa ve o çekirdeğin o fiyata deyeceğini düşünüyorsam alırım, yok bütçem de yetmiyorsa giderim ticari çekirdek alır güze güzel içerim. Bunun için kimseye kızma ya da söylenme hakkını bulamıyorum kendimde (tabii ki bizi bu hale getiren insanlar dışında)

Neyse fazla uzattım, umarım yanlış bir şey söylememişimdir. Güzel güzel kahveler içmeniz dileğiyle.
Lafımın arkasındayım, fiyatlar pahalı. Ama sebepleri var mutlaka farkındayım bunları Ömer bey de paylaştı zaten. Ama bu gidişle ister istemez satışları düşecek bu insanların daha da.
Hatta şunu öğrendim, küresel ısınmadan dolayı arabica üretiminde zorluklar olmaya başladı, hasatların düşmeye başladı ve bu yüzden de fiyatlar yükseliyor. İleride kahve bulmak iyice zorlaşacak böyle giderse.
Olaya sadece kavurucu firmaların tarafından da bakmayın. Ülkemizin alım gücünün de düştüğünü biliyoruz. Tüketici de zorlanıyor ister istemez, almak istiyor ama seçemiyor. Bu ekipmanlar için de böyle, dışarıda kafelerde satılan kahvelerde de böyle. Ben istemezmiyim 1zpresso alayım, comandante alayım değirmen. Ama olmuyor maalesef. 40 liranın altına latte kalmadı nerdeyse kafelerde. Bu pahalılık iki tarafı da kötü etkileyecek. Umarım daha kötüye gitmez durum. Ne kahvemizden olalım, ne de firmalar zorlansın.
 

kahvekahve

Profesyonel Demleyici
Katılım
17 Ağu 2022
Peki bir şey soracağım bu Sanalbaharat nasıl 250 gram kahveyi 40 liraya satabiliyor? Ülkedeki bütün kahveyi peşin nakit parayla mı satın alıyor da ucuza geliyor?
60 liraya satılan Alta Mogiana'ları fena değildi mesela. Bir aroması vardı en azından çok müthiş de olmasa. Aromasız vasat kahveleri 130-140 liraya satan kavurucular da var.
 

LMiura

Aktif Demleyici
Katılım
4 Şub 2023
Konum
Antalya
Peki bir şey soracağım bu Sanalbaharat nasıl 250 gram kahveyi 40 liraya satabiliyor? Ülkedeki bütün kahveyi peşin nakit parayla mı satın alıyor da ucuza geliyor?
60 liraya satılan Alta Mogiana'ları fena değildi mesela. Bir aroması vardı en azından çok müthiş de olmasa. Aromasız vasat kahveleri 130-140 liraya satan kavurucular da var.
Bunu ben de merak ediyorum. Trendyolda kilosu 150 lira olan kahveler falan var. Hoş ben bir kere almak gibi bir hata yapmıştım ama bunu göz ardı edebiliriz :D. Bir de çekirdek aldım hediye etmek istediğim kişiler ben çekirdeği nasıl öğüteceğim diye almıyorlar :D Bir paket 200 gram elimde patladı :D
 

kahvekahve

Profesyonel Demleyici
Katılım
17 Ağu 2022
Bunu ben de merak ediyorum. Trendyolda kilosu 150 lira olan kahveler falan var. Hoş ben bir kere almak gibi bir hata yapmıştım ama bunu göz ardı edebiliriz :D. Bir de çekirdek aldım hediye etmek istediğim kişiler ben çekirdeği nasıl öğüteceğim diye almıyorlar :D Bir paket 200 gram elimde patladı :D
O Trendyoldaki kahveler muhtemelen marketteki kahveler kadar kötüdür ancak Sanalbaharat'ın Alta Mogiana'sının bir aroması vardı mesela 60 liralık bir kahve için iyiydi.
 

etiyopyasever

Tecrübeli Demleyici
Katılım
7 Ağu 2022
Konum
İstanbul
Kahve fiyatları konusundaki fiyatlandırma konusunu daha doğrusu herhangi bir işletmenin bir ürünü fiyatlandırırken hangi stratejiyi kullandığı konusunu bence biraz basite aldığımızı düşünüyoruz.

Fiyatlandırma stratejisi diye ciddi bir konu var arkadaşlar. Bir ürünün maliyeti çıkartılırken çok fazla sabit ve değişken giderlerin olduğunu bence unutmayalım. Yeşil çekirdek kilosu 12-13$ ama burada kilosu 1.200-1.500 tl nasıl oluyor diyor isek kavurucu dostlarımızın giderlerini hiç hesaplamadığımızın kanaatindeyim. Bazı fiyat politikaları bana uymayan ve bu yüzden tercih etmediğim kavurucular var mı tabiikide var ama zaten farklı kavuruculardan sürekli deneyimlemek bir yandanda şu kavurucular benim demirbaşlarım hatta paydaş olarak gördüğüm, fiyatı ne ise vardır arkaplanda çalışması diyip gözü kapalı aldığım kavurucuların olması bu hobinin en keyifli tarafı.

Son olarak elma ile armutu karşılaştırmanın doğru olmadığını söyleyerek ve kurlarında 18-19 değil 8-9 olarak görmeyi ve kahveleri yarı fiyatına içmeyi temenni ederek kapanışı yapıyorum.
 

nuclearmoonrise

Eşsiz Kahve Çekirdeği
Katılım
29 Kas 2018
Kahve fiyatları konusundaki fiyatlandırma konusunu daha doğrusu herhangi bir işletmenin bir ürünü fiyatlandırırken hangi stratejiyi kullandığı konusunu bence biraz basite aldığımızı düşünüyoruz.

Fiyatlandırma stratejisi diye ciddi bir konu var arkadaşlar. Bir ürünün maliyeti çıkartılırken çok fazla sabit ve değişken giderlerin olduğunu bence unutmayalım. Yeşil çekirdek kilosu 12-13$ ama burada kilosu 1.200-1.500 tl nasıl oluyor diyor isek kavurucu dostlarımızın giderlerini hiç hesaplamadığımızın kanaatindeyim. Bazı fiyat politikaları bana uymayan ve bu yüzden tercih etmediğim kavurucular var mı tabiikide var ama zaten farklı kavuruculardan sürekli deneyimlemek bir yandanda şu kavurucular benim demirbaşlarım hatta paydaş olarak gördüğüm, fiyatı ne ise vardır arkaplanda çalışması diyip gözü kapalı aldığım kavurucuların olması bu hobinin en keyifli tarafı.

Son olarak elma ile armutu karşılaştırmanın doğru olmadığını söyleyerek ve kurlarında 18-19 değil 8-9 olarak görmeyi ve kahveleri yarı fiyatına içmeyi temenni ederek kapanışı yapıyorum.
Kur yarıya inince fiyat da yarıya inecek değil mi? Maalesef. Şu an kur artmıyor ama fiyatlar her an yükseliyor. Ben artık gokhanselamet.com'u bakalım yeni kahve gelmiş mi diye değil bakalım bugün hangi kahveler zamlanmış diye açıyorum.

Şu durumda iyi bir bütçeye sahip biri 500 liraya yurt içinden kahve alacağına yurt dışında kalitesinden, kavrumundan emin olduğu 90+ kahveyi tercih edecektir, ediyor da.

Ben şahsen bütçemin üst sınırlarında kahve alacaksam beni hayalkırıklığına uğratmayacağını düşündüklerimden alım yaparım ki bunlar da 1-2 firmadan fazlası değil.
 

blackfalcon

Yeni Kahvesever
Katılım
25 Şub 2023
Yaklaşık 2 yıldır evde kahve demleyerek araştırıp okuyarak öğrenip uygulayarak kahve dünyasını ve gelişimi takip etmeye çalışıyorum. Bulunduğum şehirlerde nitelikli kahve adını kullanıp isim algısıyla insanlara ticari kahveyi satarak kâr üzerine kâr elde eden birçok firma olduğunu düşünüyorum. Bu tarz firmaların çoğunun giderinin reklam, pazarlama, ambalajlama gibi unsurlar oluşturuyor. Çünkü ucuz hammadde ile pratikteki deneme yanılma yöntemleri ile (bilimden uzak :D) bir tarif tutturup gelen talebe göre arz aliyorlar. Ve işin para kısmına bakıyorlar. Şunu bilmeliler ki bu işin gurme ve gerçek tadimcilari olarak her zaman Google maps vb. sosyal araçlar ile salt eleştiri yağmuruna tutularak ekmeklerine tuz dökülecegini iyi bilmeliler. Gelişim ve değişimi takip etmedikçe bu tarz firmalar insanlar aydınlandıkça çökmeye mahkum kalacaklar. Sözüm amacı topluma fayda katmaya çalışan ve amaçlayan kavuruculara değildir.
 

kahvekahve

Profesyonel Demleyici
Katılım
17 Ağu 2022
Kahve fiyatları ulaşılması güç hale geliyor, siteye girip tadım notaları kendime uygun denemek isteyeceğim bir kahve buluyorum fiyata bakıyorum 180 tl sevinip tıklıyorum meğer 100 gr fiyatıymış. :confused:
200 liranın altındaki kahvelerin tadım notları: çikolata, bitter çikolata, sütlü çikolata, çikolatalı çikolata.
Şöyle füşne suyu, çilek, kiraz, meyve aromalı kahvenin kilosu benim değirmenin fiyatını geçiyor.
 
Üst