Yanlış Ekipman Seçimi

Berkeonlu

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Şub 2021
Konum
Akhisar
Merhaba 2 aydan fazladır moka pot ile kahve içiyorum. Yavaş yavaş düzgün birşeyler içmeye başladım. Fakat şunu fark ettimki ben yanlış ekipman almışım normalde benim istediğim bazen günde iki büyük bardak içebileceğim. Bir kahve yapmak ama sonradan anladım ki moka pot un kullanım şekli tam olarak bu değil.
Fakat ben kahve oranını azaltıp şu oranını artırarak bu isteğimi azda olsa karşılamaya başladım. Fkat yinede tam istediğim taşlara ulaşamadım az kahve koyunca aromatiklik azalıyor. Normal ölçüde koyulunca 1 fincan içilebilecek kadar hafif bir kahve olmuyor.

Bu sebeple mokapot un yanına yeni bir ekipman daha alayım dedim. Elimde ne bir tartı ne bir derece ne de bir kaz boyunlu kettel var bu sebeple v60 vb su ve kahve miktarının hassas ölçülerek kullanıldığı suyu dökme biçiminin bile önemli olduğu yöntemlere pek bulaşmak istemiyorum onun yerine french press alayım diye düşündüm suyu nereye kadar koyacağın belli kahve miktarı az çok belli bu sebeple french press düşündüm fakat sizlerede danışmak istedim ne önerirsiniz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Cy

Tecrübeli Demleyici
Katılım
12 Nis 2012
eğer hafif-yumuşak içimli kahveler seviyorsanız filtre makinesi, v60, french press deneyebilirsiniz. daha serti moka pot olur. daha da serti espresso olur.

v60 hazırlaması göründüğü kadar zor değildir gözünüz korkmasın hemen :D ama hangi kahve türüne yönelirseniz yönelin ayrıntılara önem verdikçe daha başarılı kahve elde edeceksiniz...

ayrıca kahvenizin nitelikli, taze kavrulmuş olması ve bir değirmende içeceğiniz zaman öğütmeniz ise ana etkenlerden olacaktır.
 

ahmetakif

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Ara 2019
Konum
Ankara
Aeropress de çok yönlü tartı vs gerektirmez ama tartı her zaman kullanılması gerekir, bence çok elzem bir ihtiyaç.
 

arandur

Yeni Kahvesever
Katılım
5 Haz 2017
Konum
Zonguldak
Bence başlangıç için en iyisi V60 olacaktır. Hem uygulaması kolay, hem başarılı sonuçlar veriyor hem de muadil markalar ucuza satın alma imkanı sunuyor. Aeropress satın alımını ise bir sonraki adım olarak görüyorum. Daha farklı tarifler ile güzel lezzetler alınabiliyor.
 

ahmetakif

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Ara 2019
Konum
Ankara
Bence başlangıç için en iyisi V60 olacaktır. Hem uygulaması kolay, hem başarılı sonuçlar veriyor hem de muadil markalar ucuza satın alma imkanı sunuyor. Aeropress satın alımını ise bir sonraki adım olarak görüyorum. Daha farklı tarifler ile güzel lezzetler alınabiliyor.
Su döküşü bile çok önemliyken V60'ın başlangıç ekipmanı olabileceğini düşünmüyorum.
 

sicario

Aktif Demleyici
Katılım
9 Ara 2020
Aeropress ya da V60 için mutlaka değirmen gerekiyor. V60'ın daha çok masraf istediği kesin.
Bence bütçe değirmene yetmiyorsa, french press ile ilerlemek en mantıklısı.
Dışarıdan hazır öğütülmüş alınan kahvelerde diğer demleme yöntemleri açısından pek bir standart yok iken, french press biraz daha tolere edilebilir durumda bu açıdan.
 

thks009

Yeni Kahvesever
Katılım
3 Şub 2021
Konum
Kayseri
Ben de moka potla başlamis biri olarak şunu söylemeliyim ki bildiğim kadarıyla bi değirmeniniz yok en azından çelik burr bir değirmen. Sayın @sicario ' nun dediği gibi düşündüğünüz ekipmanlar için değirmen şart. Bu bağlamda french press tercihi çok yerinde olur. Hem ucuz alıp değirmen ya da diğer ekipmanlar için daha hızlı kaynak oluşturabilirsiniz hem de o istediğiniz tarzda bir kahve içebilirsiniz immersion demleme sağlaması bakımından.
 

carpediem

Yeni Kahvesever
Katılım
12 Haz 2016
Pratiklik bakımından wacaco pipamoka tercih edilebilir gibi duruyor. Kullananlar deneyimlerini
paylaşırsa değerlendirmeniz daha rahat olur
 

Juned

Yeni Kahvesever
Katılım
25 Ocak 2021
Bence hario immersion dripper alın. Akış kontrolü sayesinde zorlanmazsınız. Ayrıca normal bir kettle işinizi görür. Ayrıca illaki v60 denemek isteyeceksiniz çünkü başlayınca devamı gelir. Aynı dripper normal v60 gibi de kullanılabiliyor. Ama terazi ve öğütücü şart.
 

Berkeonlu

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Şub 2021
Konum
Akhisar
Cevap veren herkese teşekürler. Bütçem maalesef dediklerinizin çoğuna yetmez aslında benim aklımda kahhve.com 110tl ye french press tanışma seti vardı onu almayı planlıyorum v60 a ileriki zamanlarda girmeyi düşünüyorum ama önce bir kahve dükkanında tadmam lazım bizim burada bir kaç tane zincir kahveci var onlardada 3. Nesil kahveler olmuyor genelde şehir dışına çıktığımda tadma imkanım oluyor.
 

VesizKah

Yeni Kahvesever
Katılım
1 Şub 2021
Konum
İstanbul
French press arıyorsanız Ikea French press alabilirsiniz. Metal örgüsü iyi ve cidarlara güzel yapışıyor. Bu arada yaz geliyor, size cold brew (soğuk demeleme) yapmanızı öneririm. Tartıya gerek yok. Sevdiğiniz bir kahve kavurucusundan 250g kahve alın ve cold brew için öğüttürün. Kahvenin tamamını 2.5 litre su ile büyük bir cam kapta buluşturun (metal pek önerilmiyor), bütün kahvelerin ıslandığından karıştırarak emin olun. Çok agresif karıştırmaya gerek yok, kahveler ıslansın yeter. En az 24 saat buzdolabında bırakın. Çıkan sonucu tadın ve seyrekse 36 saate kadar demleyebilirsiniz. Dikkat, bir noktadan sonra aşırı acılaşmaya başlar. Ben 36 saati geçen bir tarif denemedim. Heryerden temin edebileceğiniz filtre kahve makinesi filtreleri ve huni ile süzdükten sonra yaklaşık 2 litre kahveniz hazır. Buzdolabında eğer siz bitirmezseniz bir hafta bekleyebilir. Benimkiler bana dayanmıyor. :D

Bu demlemenin en zahmetli yeri süzme kısmı. Kağıt filtreler kolay tıkandığı için ben önce peynir bezi gibi bir bezden süzüyorum. Sonra kağıt filtreden geçiriyorum. Tıkanan kağıt filtreleri atmıyoruz ve ters çevirip musluğun altında su geçiriyoruz ve normal haline getirip süzmeye devam ediyoruz. Ne kadar süzsek de kahvenin içinde az da olsa toz kalıyor ve bu kahveyi yavaş yavaş acılaştırabiliyor. Eğer dolapta acılaşmadan daha uzun kalsın istiyorsanız (bir haftadan fazla) Chemex filtresiyle süzün. Eğer v60’da süzüyorsanız daha hızlı süzülür. Her zaman ekipman bulamayabilirsiniz. Huni+ kahve makinesi filtresiyle de çok süzmüşlüğüm var, çalışıyor.
 
Son düzenleme:
Üst