Kg79 Kullanım Tavsiyeleri

Bilke

Yeni Kahvesever
Katılım
13 Ocak 2020
Konum
Ankara
İyi günler. Uzun süredir forumu takip ediyordum ve kahveye ilişkin önemli bilgiler edindim. Ancak başka sitelerdeki olumlu yorumlara dayanarak burada yapılan olumsuz eleştirilere rağmen delonghi kg79 marka değirmeni satın aldım. Gerçekten güzel bir kahve çıkarması imkânsız mıdır yoksa ben mi henüz alışamadım bilmiyorum. Muhtelif başlıklar altında bu değirmen ile ilgili yorumlar bulunmakla birlikte gördüğüm kadarıyla derli toplu değiller ve işin özüne girmekten ziyade yüzeysel kalmaktalar. Konuyu açma amacım bu değirmeni kullananların etkileşime geçip birbirlerine tavsiyelerde bulunmasıdır. Bu sayede benim gibi aradığı tadı bir türlü yakalayamayanlara yol gösterilmiş, mesafe katetmiş kahveseverlere de yeni kapılar açılmış olur.
Ben french press ile kahvemi demliyorum. Kahve Overdose'dan aldığım colombiya medellin ve french presse göre kavruldu. Henüz 10 günlük taze bir kahve . Orta (medium) ve kalın (coarse) arasında daha çok kalın olan tarafa yakın çekimler yapıp bir süzgeç yardımıyla tozları elimden geldiğince eliyorum. 1/15 ve 1/20 arası kahve/su oranlarını denedim. Kahvenin üzerine sıcak su ekleyip köpürtme (blooming) yapıyorum 30 saniye kadar. Sonra ise suyu ilave edip 4 dakikaya tamamlıyorum. Ancak ya limon sıkılmış gibi ekşi bir kahve ya da gerçekten ağzımda ağır bir tat bırakan acı kahve ile karşılaşıyorum. Acaba bu değirmeni kullananlar kendilerine yeni bir değirmen almak dışında nasıl bir çözüm buldular? Kahveyi hangi kalınlık seviyesinde çekip nasıl bir demleme yöntemi izliyorlar? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 

kahvetrip

Tecrübeli Demleyici
Katılım
1 May 2018
Konum
Ankara
Merhaba! Hayırlı olsun öncelikle. KG79 ile bir deneyimim yok açıkçası o yüzden kullanım tavsiyesi veremeyeceğim. Dengeli fincanlar çıkarma şansınız profesyonel değirmenlere oranla daha düşük olacak ama tek sorun öğütümde olmayabilir. Kullandığınız suyu değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Makinenizin kalibrasyonunu bilemiyorum ama biraz daha ince öğütmeyi deneyebilirsiniz. Hem tutarlılık da öğütüm inceldikçe artacaktır bir miktar. Tek bir kahveye ve tarife bağlı kalmayın derim.
 

EternalPassnger

Yeni Kahvesever
Katılım
15 Haz 2018
Merhaba, elinizdeki ekipmanlar ile keyif yaratmaya çalışıyorsunuz bence bu harika. Kg79 evimde ara ara kullandığım bir değirmen. Bu değirmeni sabit bir ayarda kullanmanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Çünkü toz yapmaya müsait bir değirmen ve bunun yanında büyük parçalar ile heterojen bir öğütüm yapıyor. Tozu elediniz, elemeseniz de başınıza gelecek en kötü şey bulanık bir kahve, ince parçaların aşırı demlenmesi sonucu ufak bir acılık. Bence tahammül edilebilir.

Bizim için tehlikeli olan konu bunun tam aksi. Büyük parçalar. Bu değirmen çok fazla büyük parça çıkarıyor, bundan dolayı elimden geldiğince ince öğütmeye çalışıyorum ki çarkların arasından fazla büyük parçalar geçemesin.

Size limon tadını onlar veriyor, geç demleniyorlar ve sizin tarif süreniz sonunda henüz demlenmemiş olarak ekşi kalıyorlar .

Şahsen orta/ince ayara yakın kullanıyorum değirmeni. Öğütüm ayarıyla değil demleme süresiyle oynayarak tat yakalıyorum. Umarım fikir verebilmişimdir.
 

MrHesap

Yeni Kahvesever
Katılım
4 Kas 2016
Hoşgeldiniz öncelikle.
Bende sizin gibi burada yazılan ve neredeyse tamamı olumsuz yoruma rağmen, indirim yakalayıp almıştım bu değirmeni. Korka korka almış olsamda, sözenden sonra beni gayet memnun etti.
Bahsettiğiniz örnek üzerinden değil ama genel itibariyle değinecek olursam, EternalPassnger'in de dediği gibi sabit bir ayarda tutmak gerekiyor. Sabah ince öğütüyüm, öğleden sonra kalında öğütürüm diyordum başlarda ama toz problemini çok yaşadım. Şuan medium ayarında sabit tutuyorum.
French press ve filtre kahve tüketiyorum.
Toz problemi oluyor ama bunun için elek benzeri birşey kullandım bir süre. Damağım buradaki insanlar kadar kuvvetli değil, belki ondan, bıraktım ve şuan öğüttüğü gibi kullanıyorum.
Kahve siparişlerindeki belirtilen aromaları profesyonel makina kullanan arkadaşlarımdada alamadım ama her gelen siparişte ilk bir hafta tatmin ediyor kahveler, sonra hepsi aynı geliyor. Bunun makinayla ne kadar ilgisi var bilemiyorum.
Ben makinayı her daim temizliyorum.
Bir boya fırçası, birde büyük diş fırçası aldım. Alt hazneyi fırçayla, üst hazneyide ters çevirip diş fırçasıyla alıyorum.Haftada bir kezde dişliyi çıkarıp temizliyorum.
Umarım güzel kahveler içersiniz.
 

drdree

Yeni Kahvesever
Katılım
13 Ara 2019
merhaba bendede var öncelikle keşke almasaydınız ama aldıysanız kullanın iyi bir değirmen değil ama espresso çekiyor beko 2170 makine ile kullanıyorum espresso yapıyorum kahvesi lezzetli biraz kalibrasyon için uğraşman gerekiyor birkez kalibre ettiğin zaman dokunmaman gerekiyor ayarına işaret koyayım hem v60 hem filtre çekeyim olmuyor birkez kalibre ettiğin zaman dokunmaman gerekiiyor evet iyi bir öğütücü değil ama gayette güzel espresso çekiyor 18 gr kahveyi 25-30 sn de 50 cc shot alacak şekilde kalibre et ... eğer bütçe ayırmayacaksan espresso kahveye eleştirileri boşver ve bu şekilde devam et
 

Bilke

Yeni Kahvesever
Katılım
13 Ocak 2020
Konum
Ankara
Öncelikle cevap veren herkese çok teşekkür ederim. Cevaplar sayesinde kahvemi gereğinden fazla büyük öğüttüğümü fark ettim. Önceden nasıl aklıma gelmedi bilmiyorum ama öğüttüğüm kahveleri vakti zamanında satın aldığım öğütülmüş kahvelerle kıyasladım (french presse uygun olarak çektirmiştim) ve benimkilerin onların yanında çok büyük kaldığını gördüm. Bu şekilde yaptığım demleme sonucunda daha içilebilir bir kahve elde ettim. Gerisi ise su miktarı, demleme süresi gibi denklemin diğer unsurları üzerinde yapacağım denemelerin sonucuna kalmış durumda.
Diğer yandan, makinenin büyüklük küçüklük ayarları ile oynanmaması konusundaki tavsiyeleriniz için de çok teşekkür ederim. Yoksa her seferinde başka bir ayar deniyordum :D
Umarım konu başlığına yapılan katkılar devam eder ve başka yeni bilgiler öğrenebilirim/öğrenebiliriz.
 

drdree

Yeni Kahvesever
Katılım
13 Ara 2019
espresso için olmuyor, hatta modifiye de ettim. Yine sonuç olumsuz
hocam evet değirmen iyi değil ama aldıysanda atma kullan 2. el olarak satman çok zor değirmenin şimdiki fiyatı 400 tl civarı yazıktır parana.... değirmeni modifiye ederken sökünce çeyrek tur diş attırarak yap....kalibrasyonu için ucuz çöp kahve çehirdeği al çünki baya uğraştırıyor 200 gr kahve harcarsın kalibrasyonda eğer iyi kalbre edersen çokta güzel espresso çıkıyor ortaya 25-30 sn 18 gr 50 cc shot alacak şekilde kalibre et....çekirdek olarak afrika değilde güney amerika çekirdekleri kullan ve çekirdeklerin taze olsun.....bence mekinede biraz ısrarcı ol
 

drdree

Yeni Kahvesever
Katılım
13 Ara 2019
""Suleymanalpelli Kullanıcımızdan alıntı:
espresso için olmuyor, hatta modifiye de ettim. Yine sonuç olumsuz""
diye mesaj atmış arkadaş bilginize :D
 

exen1986

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Ağu 2019
Daha önce bu makineyi kullandım, bir türlü homojen çekilmiş kahveler elde edemedim ve ekşilik problemi bende de vardı. Hatta bana sat kurtul dediler ve sattım kurtuldum. Encore ile yoluma devam ediyorum, uçurum fark var arada ve nispeten daha iyi kahveler içiyorum. Eğer bu makineyi ince çekimde daha iyi bulduysanız v60 ile denemenizi tavsiye ederim.
 

Ziyaretçi_1

Tecrübeli Demleyici
Katılım
16 Nis 2019
Konum
ankara
kg79 hakkında pek olumlu yorum okumadım. eğer ince (fine) öğütümlerde daha başarılı ise kasuya nın yeni metodunu (ince öğütüm hızlı su döküm) deneyin (aşağıya linkleri koyuyorum). bu arada kolombiya medellin kahvesakal ın standart espresso kahvesi. daha demlemeye gidecek, aromaları daha yoğun bir kahve ile denemenizi öneririm. ankara için zümrüt karaca, paper, celsius seçeneklerden bazıları. french press yerine v60'ı incelemenizi önersem çok şey istememiş olurum umarım ;) şimdiden kolay gelsin :D


 

exen1986

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Ağu 2019
kg79 hakkında pek olumlu yorum okumadım. eğer ince (fine) öğütümlerde daha başarılı ise kasuya nın yeni metodunu (ince öğütüm hızlı su döküm) deneyin (aşağıya linkleri koyuyorum). bu arada kolombiya medellin kahvesakal ın standart espresso kahvesi. daha demlemeye gidecek, aromaları daha yoğun bir kahve ile denemenizi öneririm. ankara için zümrüt karaca, paper, celsius seçeneklerden bazıları. french press yerine v60'ı incelemenizi önersem çok şey istememiş olurum umarım ;) şimdiden kolay gelsin :D




ilk videoda kullanılan v60 filtresi nedir acaba? Su ne kadar çabuk akıyor. Ben Japonya üretimi almama rağmen o kadar çabuk akmıyor.
 

Bilke

Yeni Kahvesever
Katılım
13 Ocak 2020
Konum
Ankara
Yaklaşık 4 yıldır tamamen gelişigüzel şekilde filtre kahve içiyorum ama bazen öyle güzel bir bardak çıkarken çoğu zaman da alışkanlıktan içilen kötü bardaklar çıkıyordu. Bu işin yöntemi nedir diye araştırırken mesele buralara geldi :D Bu yüzden çeşitli demleme yöntemleri ve tavsiyelere açığım. En kısa sürede v60'ı deneyeceğim. Teşekkür ederim.
 

tsahna

Yeni Kahvesever
Katılım
23 Ağu 2019
Espresso için kullanıyorum idare ediyor modifiyeden sonra (en son fine ayarına getirdikten sonra 6 click ilerliyorsun/ yani 6 click daha eklemis oluyorsun bana +3 click yetiyor) ama v60 ta çok toz bıraktığı için kullanmanı önermem
 

Bilke

Yeni Kahvesever
Katılım
13 Ocak 2020
Konum
Ankara
Herkese merhaba. Kg79 ile ilgili bilgi almak için bu başlığı açmıştım. Bir süredir bu değirmeni kullandığım için edindiğim tecrübeyi paylaşmak istedim. Öncelikle burada çeşitli tavsiyeler veren herkese çok teşekkür ederim. Bir süredir şu ana kadar içtiğim ciddi anlamda en lezzetli ve keyifli kahveleri içiyorum.
Tavsiyeler doğrultusunda v60 ile kahvemi demlemeye başladım ve kahvemi tam orta ayarda öğütüp eliyorum. 15 gr kahveden aşağı yukarı 1.5-2 gr toz eliyorum. Öğütüm ayarını suyun akışının 2.30-3 dk arasında bitmesine göre ayarladım. Zannediyorum ilk denemelerimde bu kadar sitemkâr olmamda sevdiğim kahve çekirdeği türünü belirleyemememin de büyük etkisi var. Çünkü daha çok espresso için kullanılan bir çekirdek denemişim. Şu an etiyopya mormora ile yola devam ediyorum ve sitede bu kahveyi öneren herkese müteşekkirim :D:D
 
Üst