Orta Kavrumlarda Ekşilik Sorunu.

Ziyaretçi_1

Tecrübeli Demleyici
Katılım
16 Nis 2019
Konum
ankara
Aslında bayatlama vs olarak değil aroma oturması olarak düşünülebilinir. Sanırım geçen seneki yarışmada derece alanlardan birisi kahvesini yarışmadan 45 gün önce kavurmuştu espresso için. Kahveden en iyi verimi aromayı ozaman almış diyebiliriz. Ucu bucağı yok gerçekten bu işlerin.

iyi hoş da hani kavrulmuş kahvenin 3 hafta raf ömrü vardı. hadi degassing felan en fazla bir ay içinde tüketilmeliydi. bu bilgi yanlış mı yalan mı? cidden bilemedim..
 

sefffax

Tecrübeli Demleyici
Katılım
5 Eyl 2012
iyi hoş da hani kavrulmuş kahvenin 3 hafta raf ömrü vardı. hadi degassing felan en fazla bir ay içinde tüketilmeliydi. bu bilgi yanlış mı yalan mı? cidden bilemedim..
Hani 3. dalga kahvecilikte kalıplara yer yok deniyor ya bu da öyle birşey bence :D
 

Yirgacheffe

Necdet Âgâh
Katılım
8 Kas 2014
Konum
İstanbul
üstat çok güzel yazmışsın da aklıma takılan bir husus var. "minimum bir iki ay dinlendikten sonra" diye belirtmişsin ancak bir aydan sonra kahve bayatlamıyor mu? biz kavurum tarihi 1 aydan fazla diye yılların illy lavazza gibi firmalarını haybeye mi gömüyoruz?

bir de şu çekirdek ayrımına gitmişsin. santos harici espressoya gidecek single origin ve blend tavsiyelerini alabilmemiz mümkün müdür?

Konuya yazdığımız yorumlar ekşilik bağlamında olduğu için bir iki ay dinlendirmek gerek diye belirttim. Çünkü bazı arkadaşların kahvenin tazeliğinden çok ekşiliğiyle ilgili hassasiyetleri var. Bu durumda da birinden feragat edilmesi, birinden birinin göz ardı edilmesi gerekecek. Bu şekilde düşünebiliriz.

Ama genel olarak ele almak gerekirse malum kahve, kavurma makinesinden çıktığı anda bayatlama sürecine giriyor. İlk iki üç hafta normal seyrederken çekirdeğin yapısına, gücüne göre 1'inci aydan itibaren bayatlama süreci oldukça hızlı ilerliyor. Ama bu o kahvenin çöp olduğunu göstermez. Birçok kahve yapısına bağlı olarak, kavrulduktan iki ay, hatta üç sonra bile son derece başarılı bir tat sunabiliyor. Tabi bu durumda doğru saklama da bu aroma kaybetme sürecini geciktirme konusunda önemli.
Şahsen yeni nesil kahvecilikte en önemli doğrucu unsurlardan birinin tazelik olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple denemeler haricinde 3-4 aylık kahve içmiyorum. Siz de deneyebilirsiniz, aldığınız kahvenin 100 gramını karanlık bir rafta hava ve ışık almayacak şekilde muhafaza edip 3 ay sonra tadına bakın. Belki öylesi daha hoşunuza gider, damağınız öylesini sever.

Blendlerde ise farklı kategorileri seviyorum. Bu konuya Amerika kahveleri harmanı, Afrika kahveleri harmanı veya dünya harmanı şeklinde yaklaşıyorum.
Örneğin bir Amerika harmanı olarak Colombia ile Costa Rica veya Guatemala ile Colombia sevdiğim "karşılaştırma"lar.
Ya da Afrika harmanı olarak Ethiopia ile Kenya.
Veya dünya kahvelerinde El Salvador ile Ethiopia'yı severim mesela.
Bu şekildeki harmanlardan benzer profil sunan kahveleri özellikle karşılaştırıp, damakta savaş haline getiriyorum denebilir. Tat açısından farklı deneyimler sunuyor. Tabi ekşilik konusunda hassasiyetim pek olmadığı için yerinde bir ekşilik varsa, şahsen bana güzel geliyor bu tarz denemeler.
 

jackjoker

Tecrübeli Demleyici
Katılım
21 Nis 2019
Konum
Ankara
ben kahveleri 1 ay civarı bitirmeye çalışıyorum. ancak stoklarımda şuan 1 ay'ı biraz geçen 3 kahvem daha var. ama tad profilleri ilk aldığım dönemden daha iyi. ilginç değil mi? hani max 4 hafta da tüketin olayı? daha önce de söyledim. kahve dünyasında sabit kuramlar yok.
burada herkesin "bayatlamıştır çöp olmuştur" diyebileceği kahvelerin tadları daha güzel olabiliyor.
 

sdcvn

Yeni Demleyici
Katılım
21 Tem 2018
Kahvenin tadının güzel olması bayat olduğu gerceğini değiştirir mi :D Bu yarışmalarda Juri heyetinin ruh hali, farklı tad beklentileri de sonucu etkiliyor sanırım ..1 ay bekleyen kahvenin bayatlaması gerek...Yine bazı ülkelerde yanmış, kömür gibi kahvenin seviliyor olması bu kahveni zararlı olduğu gerçeğini de değiştirmiyor..Yine sigara ile kahve içip, süper tad alanların durumu da sigaranın faydalı olduğu sonucunu çıkarmıyor..Aksi halde uzun süre rafta kalan kahve satan marketleri affetmiş oluruz...Örnekler çoğaltılabilir..Zevkler ve renkler değişir..
 

erdem555

Yeni Kahvesever
Katılım
23 Eyl 2015
Orta kavrum kahve alıp da ekşi bu diyen kişi lütfen gitsin türk kahvesi içmeye devam etsin. Ya da asiditesi düşük ve koyu kavrulmuş çekirdeklerden espresso'sunu yapıp içsin.

Bu laf öyle bir şey ki bu süt niye beyaz şeffaf olanı yok mu gibi abesle iştigal etmektir.


3-4 ay önce kavrulmuş kahvelere damak tadınız iyi diyorsa maalesef bu doğduğunuzdan bu yana size dayatılan bayat çekirdeklerin, Türk Kahvesi denen ve en kolay yetişen en çok bulunan ve haliyle en ucuz olan robusta çekirdeklerinin eseridir.
 

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
Yazılan tüm yazıların büyük bir kısmını okudum.

Single orijin kahve alıp da daha hiç asiditesi olmayan kahveye rastlamadım diyebilirim. Daha önce BES810 makinem vardı, şimdi de profil çıkaran her şeyini ayarlayabildiğim bir makinem var. En yüksek basıncı da uygulasam, en yüksek sıcaklığı da uygulasam asidite kahvenin doğasında varsa ve kahve yakılmadan, düzgün bir şekilde kavrulduysa, ki bu istediğimiz şey, kahve her zaman kendi doğasındaki asidi fincana akıtıyor.

Asitlikten hiç şikayet etmedim. Her zaman asitliğin iyi bir şey olduğunu savundum. Kahve yanmadıysa az veya çok asitlik içerir. Ya kahveyi uzun süre dinlendireceksiniz, ya da yakacaksınız. Ha, bir de asitliği düşük kavrum tercihinde bulunacaksınız. Yanık kahve içmek istemediğinizi düşünerek, konunun başında yazan kahvelerin asitliği düşük olup, hepsini denedim. 1 ay sonrasında ciddi asidite düşmesi hissettim. Bu durumu ben sevmedim ama siz seversiniz, tavsiyem bu yöndedir; kahveyi dinlendirin, valfli veya valfsiz bir kapta ışık almadan, tazeliği gitmiyor emin olun ama aromalar azalıyor, daha şekerli, aroması düşük bir kahve içiyorsunuz.

Bir şey daha var, ekstra açık kavrum almayın. Bir bilgi yanlışlığını da düzeltmek istiyorum. Açık kavrum kahve daha geç aroma yitiriyor, daha koyu kavrumlar daha çabuk kayıp yaşıyor.

Selamlar,
 

tdsintentions

Yeni Kahvesever
Katılım
25 Ara 2016
Omni roast bir yaklaşım meselesidir. Katlanırsınız yada katlanmazsanız tamamen sizin bileceğiniz iş. Çağatay ın tarzını seversiniz sevmezsiniz ama her insanın ellerini oğuşturarak "müşterim gelmiş" demesini beklemeniz sizin egonuzla alakalı bir durumdur. benim okuduklarımdan anladığım , süper yazılar var ve okumaktan çok zevk aldım, sizler gerçekten belli bir seviyede zevkleri olan ,ancak asiditeyi sevmediğiniz için kavuruculara saldıran kahve kullanıcılarısınız.
ekşiliği yani istenmeyen asiditeyi azaltmak biz müşterilerin değil de hizmet aldığımız kavurumcuların problemi olmalı diye düşünüyorum. ancak tüm olay 2 bilemediniz 3 dakika içinde olup bitiyor. kavurumcularımız mükemmel için uğraşacaklarına işin kolayına kaçıp ilk çıt (first crack) ile olayı bitiriyorlar. sonucunda ne oluyor; ekşi erik gibi shotlar tüketiyoruz. işin kolayına kaçmak o kadar işlerine geliyor ki memleketin en ünlü kavurumcularından biri omniroast diye ucubik bir kavramı savunmaya kalkıyor. yurtdışında böyle mi; milano'da omniroast kelimesini kamusal alanda yüksek sesle söylemeniz halinde saldırıya uğrama ihtimaliniz (!) varmış ;)

omni roast biryerlerden uydurulmuş konu değildir.
https://www.perfectdailygrind.com/2016/08/omni-roast-one-roast-rule/
herkes tartışıyor. Milanoya gitmişsinizdir. Ben avrupanın heryerinde kahve içmiş ve bu işi yapan birisi olarak söylüyorum. Omni roast u bonanza da yapıyor, April roastery de yapıyor, bazen hasbean de yapıyor. Square mile hep yapıyor.
yani siz neyi nasıl örnek veriyorsunuz bilmiyorum. Örnekse örnek. Cici insanlar hepsi , kahve bilgileri uçuk. Fakat sizin keyfinizi kaçırıyorsa almazsınız, sevmiyorsanız roaster ı geçer gidersiniz. Fakat bu bir için tarzıdır. Roaster sizin hangi koşullarda nasıl demleyeceginizi bilerek kavuramaz. Dünyanın hangi specialty kavuran roaster ı varsa durum budur.
kahvedelisine gelince, she s a lunatic ve yazı dilin bana birebir onu hatırlatıyor. umarım keyfi yerindedir çünkü onu kimse özlemiyor. Lütfen bu forumdan uzak dursun çünkü yazı dili sende olduğu gibi bulaşıcı. seviyenin buralara düşmesine gerek yok.
Etiketlerinde filtre ve espresso yazıyorsa omni roast yapan birinin, espresso yaptığınızda sevmediğiniz tatlar varsa, ne yaparsınız söyleyeyim. Almazsınız. Adam onunla espresso yapıyorsa bu onun sorunudur. Ben bu asidite ile ilgili yaşanan sorunu anlamıyorum. Gardelli örneği verildi güzel örnek. Adam geldi izmire akşam kendi kahvesinden espresso yaptı hepimiz içtik ,asidikti ama harika tatları vardı. Biride demediki "kardeşim bu omni roast" diye. Birimiz sonradan bu espressoya olmuyor bence dedik geçti.

Tam bu konunun üstüne dün yaşadığım bir olayı fotoğraflarıyla paylaşayım.

Resimlerde göreceğiniz iki tabak da aynı firmaya ait aynı sipariş espresso çekirdekleri :D

Deneme amaçlı 500 gr kadar söylemiştim. Yanında bir de 250 gr filtre kahve harmanı söyledim. Espresso çekirdeğinden kavrum olarak hiçbir fark yoktu. Ve bu firma baya bilindik kavurucu.

4pWAd4.jpg
kahvenin kalitesini bilmiyorum. Fakat aynı renklerde epey farklı kavurmalar yapılabilir bilginiz olsun.
Özet olarak şunu diyorum. Bir kahve satan kahveyi kendi anlayışına göre kavuruyorsa tartışmanız gereken şey, kavrumudur.
Tadları oturuyor mu? iyi kavurmuş mu? asiditesi dediği gibi , gövdesi yüksek mi az mı?
bu onun algısıdır. Siz bunu sevmezsiniz , tabiki sevmezsiniz. Seveceginiz bir hale getirmek mi istiyorsunuz? Süper.
Buradaki pekçok insan bunu yapıyor ve yapmaktan zevk alıyor. yapmıyorsanız gene bu sizin seçiminiz.
Bu kadar basit. Probador ,department, boxx, veya montag süper kavurucuları var. sizin yaptıgınız yatırımların 10 larca katını sadece kahveyi öğrenebilmek ve iyi işleyebilmek için yapıyorlar. Risk alıyorlar 10binlerce euroyu çekirdeklere baglayıp sizin ayagınıza getiriyorlar. begenmek sizin paşa keyfinizin işi, ve tabiki beğeninizin derecesine göre ,onlarda buna tepkilerini vermek ve görüşlerini size anlatmakta özgür.
konu bu kadar basit.
Orta kavrum diye tabir edilen kavurmalarda kahve çekirdeğinin hikâyesine, geçmişine bağlı olarak espresso hazırlama konusunda illa ki bir takım zorlayıcı unsurlar olacaktır.

Bunun ilki haliyle ekşilik ya da ekşilik diye tabir edilen kompleks unsurlar. Kullandığımız su, makinemiz, makinemizin sıcaklığı, kahvemizin bioyolijik profili, kavurma profili, öğütüm ayarımız, öğütüm kalitemiz, kavurma harici adımlarla baş edebilecek deneyimimiz, alınan shot'un içilebilir ömrü... Aslında baktığımızda klasik İtalyan espressosunda kullanılan dark roast'a nazaran light ve medium roast ile espresso hazırlamak zor.
Hele ki beklentimiz klasik İtalyan espressosu tadında bir şey ise kesinlikle zor. Hatta kimyasal olarak imkânsız.

Bu hususta kavurucu ve tüketici olarak çekirdeği tanımak gerekiyor. Örneğin, Ethiopia Sidamo profili gereği ister istemez ekşimsi olacaktır. Ethiopia Yirgacheffe de öyle. Veya Kenya AA, Colombia Medellin, Huila tarzı kahveler de aynı şekilde. Bu tarz kahvelerden kavurma kaynaklı ekşi espresso içmemek için minimum FC/FC+ tarzı kavurma ile iyi dinlenmiş bir kahve almanız gerekmekte. Diğer türlü asidite baskın unsur olacağından ekşilik yine kaçınılmaz.

Mesela klasik İtalyan espresso tarzında kahveler için bazen denediğim, üstünde çalıştığım FC+ üstü kavurma ve elde ettiğim espresso shot aşağıdaki fotoğraflarda mevcut. Böyle bir kahveyi kesinlikle filtre olarak kullanmam.

Ekşilik yok mu, var. Ama tazeliğin ve profilin bir gereği olarak var. Kavurma hatası olarak değil. Ancak minimum bir iki ay dinlendikten sonra sıfır ekşilik kıvamına geliyor. Kahvenin profilindeki lezzet unsurları da fazla uzun ömürlü olmuyor haliyle bu tarz bir kavurmada. Bu da benim ne ticari olarak, ne de bireysel tüketici olarak tercih edeceğim bir şey değil.

*bu yaklaşımım konuyu açan arkadaşın bahsettiği kahveler ve firmadan bağımsız genel bir yorum.
Harika olan yorumda bu.
herkes bol keyifler arkadaşlar.
/flameshield
 

tdsintentions

Yeni Kahvesever
Katılım
25 Ara 2016
ben kahveleri 1 ay civarı bitirmeye çalışıyorum. ancak stoklarımda şuan 1 ay'ı biraz geçen 3 kahvem daha var. ama tad profilleri ilk aldığım dönemden daha iyi. ilginç değil mi? hani max 4 hafta da tüketin olayı? daha önce de söyledim. kahve dünyasında sabit kuramlar yok.
burada herkesin "bayatlamıştır çöp olmuştur" diyebileceği kahvelerin tadları daha güzel olabiliyor.
bizim ülkede büyük bit çekirdek satıcısı nordik ten 3 yıllık çekirdek alıp, 2 yıllık gösterip satıyor. Bir etiyopya almış biri, kavurmasına gittim. evet aged kahve tadı vardı ,ama inanılmaz tadları vardı.
bakın iyi yapıyor demiyorum kötü yapıyor demiyorum. tadını begendim. Fiyatı aged kahveye göre pahalıydı zira bu kahveyi satan 8 euro istiyordu. tabi pahalı oluyor ozaman. yani sebep sonuç ilişkisiyle seninle hemfikirim.
 

Ziyaretçi_1

Tecrübeli Demleyici
Katılım
16 Nis 2019
Konum
ankara
altı üstü istediğim asiditesi düşük ve eğer mümkünse bitter tadları da çok yüksek olmayan orta koyu kavurum bir kahve. ha koyu sevenler de vardır onların işi kolay. 2 hafta önce montagdan luna aldım, bildiğiniz italian blend ekşiliğin e'si yok ama işte o bitter tadlar yüksek. biraz daha az kavrulmuşunu arıyorum. yapması kolay mı bence dünyanın en kolay işi. peki neden bulunmuyor, çünkü bu 3. dalga denilen zerzevatla birlikte kahve kavuran insanlar bir anda "roaster" oldu :cool: baristalar sakallandı. boynu dövmesiz barista ayıplanır hale geldi. kahve denilen ürün bir anda daha "cool" hale geldi. tabii daha "cool" olunca fiyatı da arttı, insanların bu işten kazandığı para da arttı. kazanç artınca da egolar arttı. yaptığı iş altı üstü kahve kavurmak olan adam kendini astronot felan olarak görmeye başladı. üşengeçliğini "ben ne yaparsam en iyisidir" ya da "müşteri bilmez ben bilirim" gibi laubali tavırlarla gizlemek isteyenler türedi. haklısınız, çok haklısınız çaresi belli almazsın olur biter. ancak öyle olmuyor işte. insanımız bu "cool" hallerini mataf bir şey sanıyor ve alıyor. eee tüketici almaya devam edince de keçiler abdurrahman çelebi formatında dolaşmaya devam ediyor, brezilya kahveleri bile +50 tl olmaya başlıyor. bu kafa ile gidersek yakında 40-50 tl den ucuza espresso bulamayacağız, sonumuz hayrolsun!

kahvedelisine gelince doktor hanımı maalesef bizzat tanımam ama yazdıklarından anladığım kadarı az biraz deli dolu bir hanımefendi. en sevdiğim yanı korkusuzca "kral çıplak" diye bağırabilmesi, etik yönden zayıf esnafımızı rezil etmekten gocunmaması. kendisini 5-6 senedir takip ederim, çok kızdırdılar, çok küstürdüler, çok yazı sildi, artık bir şey de paylaşmıyor maalesef. ancak ekşide 10 sene önce yazdıklarına bakıyorum; yahu arkadaş ben 10 sene önce evdeki frenç press için çibodan çekilmiş filtre kahve aldığım için kendimi elit sanırdım. bu kadın 10 sene önce de şu andan konuştuğumuz şeyleri konuşuyormuş. işin ilginç yanı bunu işi olarak değil hobisi olarak yapması. yani kahveden gelir eden biri değil, benim gibi o da bir müşteri sadece.

neyse benim hala az da olsa umudum var. derdime derman olabilecek, işini ciddiye alan ve de tevazu sahibi esnaflarımızın hala var olduklarına inanıyorum. sevgili @tdsintentions sanırsam uniquadan sonra hala boştasınız. size de bir sonraki işyerinizde başarılar diliyor ve dünya üzerindeki son "roaster" olsanız dahi sizin çalıştığınız ya da ortağı/sahibi olduğunuz müesseseden kahve almayacağımın taahhütünü veriyorum.
 

tdsintentions

Yeni Kahvesever
Katılım
25 Ara 2016
neyse benim hala az da olsa umudum var. derdime derman olabilecek, işini ciddiye alan ve de tevazu sahibi esnaflarımızın hala var olduklarına inanıyorum. sevgili @tdsintentions sanırsam uniquadan sonra hala boştasınız. size de bir sonraki işyerinizde başarılar diliyor ve dünya üzerindeki son "roaster" olsanız dahi sizin çalıştığınız ya da ortağı/sahibi olduğunuz müesseseden kahve almayacağımın taahhütünü veriyorum.

iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. piyasa bilginiz sıfır olduğu için brezilya kahvelerine biçtiğiniz değer, diğer okuyuculara örnek olmasını istemem çünkü brezilya kahveleri gayet pahalı specialty konu olduğunda. kahvelerimi almamanıza üzüldüm diyemem ama galiba siz kimseden almıyorsunuz. şaka bir yana hayat bu, güzel bir gün geçirin.
Bol keyifler.
 

jackjoker

Tecrübeli Demleyici
Katılım
21 Nis 2019
Konum
Ankara
altı üstü istediğim asiditesi düşük ve eğer mümkünse bitter tadları da çok yüksek olmayan orta koyu kavurum bir kahve. ha koyu sevenler de vardır onların işi kolay. 2 hafta önce montagdan luna aldım, bildiğiniz italian blend ekşiliğin e'si yok ama işte o bitter tadlar yüksek. biraz daha az kavrulmuşunu arıyorum. yapması kolay mı bence dünyanın en kolay işi. peki neden bulunmuyor, çünkü bu 3. dalga denilen zerzevatla birlikte kahve kavuran insanlar bir anda "roaster" oldu :cool: baristalar sakallandı. boynu dövmesiz barista ayıplanır hale geldi. kahve denilen ürün bir anda daha "cool" hale geldi. tabii daha "cool" olunca fiyatı da arttı, insanların bu işten kazandığı para da arttı. kazanç artınca da egolar arttı. yaptığı iş altı üstü kahve kavurmak olan adam kendini astronot felan olarak görmeye başladı. üşengeçliğini "ben ne yaparsam en iyisidir" ya da "müşteri bilmez ben bilirim" gibi laubali tavırlarla gizlemek isteyenler türedi. haklısınız, çok haklısınız çaresi belli almazsın olur biter. ancak öyle olmuyor işte. insanımız bu "cool" hallerini mataf bir şey sanıyor ve alıyor. eee tüketici almaya devam edince de keçiler abdurrahman çelebi formatında dolaşmaya devam ediyor, brezilya kahveleri bile +50 tl olmaya başlıyor. bu kafa ile gidersek yakında 40-50 tl den ucuza espresso bulamayacağız, sonumuz hayrolsun!

kahvedelisine gelince doktor hanımı maalesef bizzat tanımam ama yazdıklarından anladığım kadarı az biraz deli dolu bir hanımefendi. en sevdiğim yanı korkusuzca "kral çıplak" diye bağırabilmesi, etik yönden zayıf esnafımızı rezil etmekten gocunmaması. kendisini 5-6 senedir takip ederim, çok kızdırdılar, çok küstürdüler, çok yazı sildi, artık bir şey de paylaşmıyor maalesef. ancak ekşide 10 sene önce yazdıklarına bakıyorum; yahu arkadaş ben 10 sene önce evdeki frenç press için çibodan çekilmiş filtre kahve aldığım için kendimi elit sanırdım. bu kadın 10 sene önce de şu andan konuştuğumuz şeyleri konuşuyormuş. işin ilginç yanı bunu işi olarak değil hobisi olarak yapması. yani kahveden gelir eden biri değil, benim gibi o da bir müşteri sadece.

neyse benim hala az da olsa umudum var. derdime derman olabilecek, işini ciddiye alan ve de tevazu sahibi esnaflarımızın hala var olduklarına inanıyorum. sevgili @tdsintentions sanırsam uniquadan sonra hala boştasınız. size de bir sonraki işyerinizde başarılar diliyor ve dünya üzerindeki son "roaster" olsanız dahi sizin çalıştığınız ya da ortağı/sahibi olduğunuz müesseseden kahve almayacağımın taahhütünü veriyorum.
bence bold yazdığınız kısım gereksiz olmuş. insanların düşüncelerine katılabilir ya da katılmayabilirsiniz. ancak insanların iş hayatında ki süreçlerinin açıklarını public bir alanda bu şekilde paylaşmanız etik değil.
ben bu kahve dünyasında bu forumdaki bir çok insan kadar eski değilim. aslında eskiyim ama daha önceleri sadece teorik ve gözlemsel olarak bakıyordum. kuzenim vasıtası ile bu dünyaya girdim. bu olaya girdiğim zamandan beri farklı kahveler farklı tadlar deniyorum. bunu aslında kendime eziyet olsun çok kahve olsun diye değil. en doğru en iyi profili aradığım için yapıyorum.
@tdsintentions bence bu ülkede ki çok değerli kavuruculardan biri. hatta şuana kadar içtiğim en lezzetli kahveyi de kavuran kişidir.
dolayısıyla onun görüşlerini ve özellikle kavurma konusunda ki tecrübelerini bir çok insanın altın kitap misali almasını öneririm. lütfen eleştiri yaparken kişileri kıracak konuda etik dışına çıkmasak daha doğru olur.
iyi bir kavurucunun ayrıca bir mekana ihtiyacı da yoktur. uniqua dan ayrılmış olması kavurucuyu etkilemez. orada satılan kahvelerin kalitesine etki eder.
bir gün oturur kendi kavurma istasyonunu kurar umarım. çünkü ülkenin böyle insanlara ihtiyacı var. beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz ama bu böyle.
overdose var zümrüt hoca var. bir dolu işini hakkıyla yapmaya çalışan kavurucu var. eleştiri yaparken bu insanları uzaklaştırmayalım.
 
Son düzenleme:

Ziyaretçi_1

Tecrübeli Demleyici
Katılım
16 Nis 2019
Konum
ankara
bence bold yazdığınız kısım gereksiz olmuş. insanların düşüncelerine katılabilir ya da katılmayabilirsiniz. ancak insanların iş hayatında ki süreçlerinin açıklarını public bir alanda bu şekilde paylaşamazsınız etik değil.
ben bu kahve dünyasında bu forumdaki bir çok insan kadar eski değilim. aslında eskiyim ama daha önceleri sadece teorik ve gözlemsel olarak bakıyordum. kuzenim vasıtası ile bu dünyaya girdim. bu olaya girdiğim zamandan beri farklı kahveler farklı tadlar deniyorum. bunu aslında kendime eziyet olsun çok kahve olsun diye değil. en doğru en iyi profili aradığım için yapıyorum.
@tdsintentions bence bu ülkede ki çok değerli kavuruculardan biri. hatta şuana kadar içtiğim en lezzetli kahveyi de kavuran kişidir.
dolayısıyla onun görüşlerini ve özellikle kavurma konusunda ki tecrübelerini bir çok insanın altın kitap misali almasını öneririm. lütfen eleştiri yaparken kişileri kıracak konuda etik dışına çıkmasak daha doğru olur.
iyi bir kavurucunun ayrıca bir mekana ihtiyacı da yoktur. uniqua dan ayrılmış olması kavurucuyu etkilemez. orada satılan kahvelerin kalitesine etki eder.
bir gün oturur kendi kavurma istasyonunu kurar umarım. çünkü ülkenin böyle insanlara ihtiyacı var. beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz ama bu böyle.
overdose var zümrüt hoca var. bir dolu işini hakkıyla yapmaya çalışan kavurucu var. eleştiri yaparken bu insanları uzaklaştırmayalım.

1- bold yazan ben değilim.
2- yazdıklarımı tekrar okudum etik yönden sıkıntılı bir husus göremedim.
3- ersin ve zümrüt beyler alışveriş ettiğim ve edeceğim esnaflarımızdan. onlar harici de işini layıkı ile yapan tüm esnafımıza hayırlı işler diliyorum.
 

Ziyaretçi_1

Tecrübeli Demleyici
Katılım
16 Nis 2019
Konum
ankara
bence bold yazdığınız kısım gereksiz olmuş. insanların düşüncelerine katılabilir ya da katılmayabilirsiniz. ancak insanların iş hayatında ki süreçlerinin açıklarını public bir alanda bu şekilde paylaşmanız etik değil.
ben bu kahve dünyasında bu forumdaki bir çok insan kadar eski değilim. aslında eskiyim ama daha önceleri sadece teorik ve gözlemsel olarak bakıyordum. kuzenim vasıtası ile bu dünyaya girdim. bu olaya girdiğim zamandan beri farklı kahveler farklı tadlar deniyorum. bunu aslında kendime eziyet olsun çok kahve olsun diye değil. en doğru en iyi profili aradığım için yapıyorum.
@tdsintentions bence bu ülkede ki çok değerli kavuruculardan biri. hatta şuana kadar içtiğim en lezzetli kahveyi de kavuran kişidir.
dolayısıyla onun görüşlerini ve özellikle kavurma konusunda ki tecrübelerini bir çok insanın altın kitap misali almasını öneririm. lütfen eleştiri yaparken kişileri kıracak konuda etik dışına çıkmasak daha doğru olur.
iyi bir kavurucunun ayrıca bir mekana ihtiyacı da yoktur. uniqua dan ayrılmış olması kavurucuyu etkilemez. orada satılan kahvelerin kalitesine etki eder.
bir gün oturur kendi kavurma istasyonunu kurar umarım. çünkü ülkenin böyle insanlara ihtiyacı var. beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz ama bu böyle.
overdose var zümrüt hoca var. bir dolu işini hakkıyla yapmaya çalışan kavurucu var. eleştiri yaparken bu insanları uzaklaştırmayalım.

sonradan aklıma geldi. hocam siz espresso tüketimiyorsunuz ki v60 kullanıyorsunuz. filtre yöntemlerindeki ekşilikten rahatsız olan bildiğim kadarı ile zaten yok. bitki çayı içer gibi kenya kahvesi demleyip içmek benim de hoşuma gidiyor :D ancak buradaki tüm muhabbet espresso üzerine dönüyor.
 

jackjoker

Tecrübeli Demleyici
Katılım
21 Nis 2019
Konum
Ankara
1- bold yazan ben değilim.
2- yazdıklarımı tekrar okudum etik yönden sıkıntılı bir husus göremedim.
3- ersin ve zümrüt beyler alışveriş ettiğim ve edeceğim esnaflarımızdan. onlar harici de işini layıkı ile yapan tüm esnafımıza hayırlı işler diliyorum.
bold olarak ben gösterdim. o sizin yazınız. anlarsınız diye düşünmüştüm orada ki ince ayrıntıyı.
etik yönden bence sıkıntısı var. eleştiri yaparsınız ama bunu ülke genelinde ki kavuruculara çok sert şekilde yayıyorsunuz. bu doğru değil. en azından eleştiri şekli bu olmamalı. o zaman bende şunu diyorum. değerli paranızı bu ülkeden kahve almaya hiç harcamayın. yurt dışından tedarik edebileceğiniz çok başarılı kavurucular mevcut.
 

jackjoker

Tecrübeli Demleyici
Katılım
21 Nis 2019
Konum
Ankara
sonradan aklıma geldi. hocam siz espresso tüketimiyorsunuz ki v60 kullanıyorsunuz. filtre yöntemlerindeki ekşilikten rahatsız olan bildiğim kadarı ile zaten yok. bitki çayı içer gibi kenya kahvesi demleyip içmek benim de hoşuma gidiyor :D ancak buradaki tüm muhabbet espresso üzerine dönüyor.
espresso içmiyor olmam konuya dahil olmamam için bir sebep değil ki :D daha önceden de yorumum olmuştu bu başlıkta :D
 

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
doğru diyorsunuz da gümrüktekilerin size katıldığına pek emin değilim
Gümrük konusu çok zor değil, zor olan kahvenin kargo parası kahveden pahaliya geliyor ama abonelikle çözüyorsunuz.

brezilya kahveleri bile +50 tl olmaya başlıyor. bu kafa ile gidersek yakında 40-50 tl den ucuza espresso bulamayacağız, sonumuz hayrolsun!

Brezilya kahve konusunda çok fazla cesit olan kocamaaaann bir ülke. Minas demek bölge demek, o minaslardan cok cok var Brezilya'da. Çok kötü kalitede kahve de var, çok super kalitede gesha, catuai, catura kahveleri de var Brezilya'nın.

Sizin çözümünüzü ben size söyleyeyim. Omniroast kavuran kahvecilerden alışveriş yapmayacaksınız ama benim gibi omniroast, espressoroast, filterroast (bilerek böyle yazdım, çünkü kahvesinden kahvesine degisiyor koyulukları, çıkartılan profile gore de degisiyor) farkli farkli kahveler sevenler de herkesin kavrumunu ve kahvesini deneyecek ve almaya devam edecek.

Kavurma isi oyle iki gunde barista oldum demeye benzemediği icin sizin de bu konuda biraz saygi gostermeniz gerekecek. Kimse iki kahve kavurduktan sonra ben en iyiyim demiyor. Diyenin de kendi sorunudur, siz de almazsınız olur biter.

Herkesin zevki farklidir. Kahve işine girip az para harcayarak mutlu olan insan çok azdır, onlarin da beklentisi düşüktür. Daha onceki mesajlarınızdaki gibi 50 lira cope attim gibi düşünmeyip, sütle falan karistirip içeceksiniz. Ya da bu ise cok para harcamayip kilosu 100tlden sanal baharattan alabilir ama beklentinizi de düşük tutabilirsiniz. Fiyat/performans iyi ama performans beklenti karsilar mi, bilemem. Lavazza falan da bulabilirsiniz, düz bir tat verir.

Selamlar,
 

Ziyaretçi_1

Tecrübeli Demleyici
Katılım
16 Nis 2019
Konum
ankara
Herkesin zevki farklidir. Kahve işine girip az para harcayarak mutlu olan insan çok azdır, onlarin da beklentisi düşüktür. Daha onceki mesajlarınızdaki gibi 50 lira cope attim gibi düşünmeyip, sütle falan karistirip içeceksiniz. Ya da bu ise cok para harcamayip kilosu 100tlden sanal baharattan alabilir ama beklentinizi de düşük tutabilirsiniz. Fiyat/performans iyi ama performans beklenti karsilar mi, bilemem. Lavazza falan da bulabilirsiniz, düz bir tat verir.

Selamlar,

parası ile rezil olmayı öylesine kabullenmiş bir şekilde anlatıyorsunuz ki üzülmemek (size değil genel olarak duruma) elde değil :confused:
 

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
Hocam yanlış anlamayın ama bir kere denemek rezil olmak değil, insanlar ne problemler yaşıyorlar siz 50 tl verip dünyaları mı almak istiyorsunuz anlayamadım.

Paramla rezil falan olmuyorum, benim de beğenmediğim kavurucular var ve bir kere daha alışveriş yapmadım. Bunun olayı budur. Aldığınız şey gıda, ben bir restorana veya lokantaya gittiğimde yemek veya servisi beğenmezsem bir kere daha oraya gitmiyorum. Yemekten istemediğim bir şey çıkarsa yemeğimin değişmesini istiyorum. Bahsettiğimiz şey cep telefonu değil, televizyon değil, kıyafet değil, ki bunların bile iade ve değişim koşulları belirli çerçevelerde oluşur(kanunla veya içtihatla). Gıda dediğiniz şey sizin öyle ben beğenmedim bunu geri al demenizle alınacak bir şey değil.

İşletmecilik yapmadım, ticaret ise üniversiteye kadar babamın yanında yaptığım bir şeydi. Biz giyim üzerine çalışıyorduk. Arada böyle gıcık müşteriler gelirdi, kumaşı kestirmiş tam 1.10 m (normalde bir pantolon 1.20 m'den çıkar) az para ödemek adına, sonra ben bunun rengini beğenmedim değiştireceğim diye. O müşteri için babam ne diyordu bilmiyorum ama biraz mırın kırın etse de değiştirirdi ama ben lanet okurdum. Başka biri o metrajda alacak mı diye düşünürdüm. Ürün yönetimi nedir bilmezdim ama şimdi biliyorum. Mal tutmak, mal bağlamak, depolamak, uygun koşulları sağlamak bir masraftır. Ticarette her şey kar değildir.

Aslına bahsettiğiniz bir çok kavurucu ve barista da bu işte çok para var diye girer ama tam bir memur zihniyetindedir, o işin masraflarını vs. hiçbir şeyi düşünmez. Aldığı paranın tamamının veya büyük kısmının cebine kaldığını düşünür. Bu sebeple sizin 50 tl'niz gider ama sizin gibi 20 kişi olsa o kavurucunun belki 1000tl'si gider. Yukarıda bahsettiğim değişim olayı bu sebeple gerçekleşmez.

Az para kazanıyor olabilirsiniz, bu durumu yadırgamam. Etrafımda benden çok daha az para kazanan arkadaşlarım var. Benim gibi ekipman, kahve almak istiyor. Ben de çok beğendiysem kahve tavsiye ediyorum, ekipman almamaları konusunda uyarıyorum, çünkü adamın bütçesi yetmeyecek.

Belki ortalama 400 tl kahveye para veriyorum ayda ama hiçbir kimseye bana paramı ver, kahvemi değiştir demedim. 3 tane kavurucu var, bir kere aldım bir daha almadım. Bu sebeple ortaya çıkmadan bir kavurucu ciddi çalışması gerekir diye düşünüyorum.

Bu arada size bir kaç tane ucuz kahveci önereyim, kahve.com, sanalbaharat.com ... Bunlardan ucuz ve sizin istediğiniz gibi kahve alabilirsiniz. Taze ama aromasız kahve içebilirsiniz. Etiyopya, kenya, elsalvador, brezilya, kolombiya, honduras, istediğiniz tüm kahveleri bulursunuz ama hiçbiri nitelikli değildir, düz kahvedir.

Selamlar,
 
Son düzenleme:
Üst