Espresso akış sorunu

Twilight

Yeni Kahvesever
Katılım
27 Kas 2017
Merhaba arkadaşlar bir konuda yardımınıza ihtiyacım var double portafiltreye 18 gr taze çekilmiş kahve koyarak makinayı çalıştırdığımda ilk 10 sn akış gelmiyor ve 10.snden sonra çok hızlı bir akış oluyor bu sorun öğütümdenmi yoksa temptenmi kaynaklanıyor çözemedim. Ayrıca deneme amaçlı portafiltreyr Türk kahvesi koyduğumdada aynı sorun oluşur anlamadığım nokta kahve çok ince olduğunda hiç akış olmaması gerekmiyormu. Çok ince kahvede dahi hızlı akış nasıl oluşuyor anlamadım. Yardımcı olabilirmisiniz.
 

bahadr

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Şub 2016
Konum
Tekirdağ
Akışın 10 saniye içinde başlaması ve sonra akışın çok hızlı olması garip bir durum.Kullandığınız makine öğütücü nedir acaba? Türk kahvesi koyduğunuzda da benzer bir sonuç almanız tuhaf.Aklıma öğütüm tamp gibi sürekli yaptığımız basit hatalar geliyor nedense hocam? Makine basıncı da fazla geliyor olabilir bu arada ama bunun etkisi olacağını pek düşünmüyorum.
 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
1) hangi kahve cekirdegini kullaniyorsunuz? taze mi? bayat bir kahve ise... gereginden ince cekilmis ise ya da fazla tamp yapilmis ise sorun bu olabilir.
2) makineniz nedir bilmiyorum ama 18 gram yerine 15 gram olarak deneyebilirsiniz.
3) sorun kanallanmadan dolayi desem bu durumda akisin hizli baslamasi lazimdi :confused:

kahvesiz bir shot alip akisin hizina ve surekliligine bakabilirsiniz.

son olarak portafiltreniz naked mi?
 
Son düzenleme:

raistlin

Tin Coffee Firma Yetkilisi
Katılım
18 Mar 2016
Selam,

Espresso akışında maksimum kontrol için muhakkak taze(Aşırı taze kahve de akışta sorun yaşatabilir, bu yüzden espresso için filtre demlemelere göre daha fazla kavrum sonrası bekleme önerilir) kahve kullanmalı ve taze öğütüm yapmalısınız. Tazeliğini yitirmiş bir çekirdekse eğer maalesef espressodan hemen önce öğütmek pek bir işe yaramıyor.

Sorununuzun en basit sebebi çekirdeklerinizin tazeliğidir. Umarım böyledir, öyleyse şanslısınız ve çözüm çok zor değil.

Tazelikten eminseniz eğer anlattıklarınız öğütücü performansınız ve sepet içindeki doz dağılımınızla alakalı görünüyor. Öğütümünüz muhtemelen fazla ince, akışınızın 10+ olması bu sebepten. Sonrasında yaşadığınız dengesiz şekilde hızlı akış da kanallanma yaşamanızdan kaynaklanıyor. @campos ’un söylediğinin aksine, kanallanmanın göstergesi akışın hızlı başlaması olmak zorunda değildir. Muhtemelen öğütücünüz oldukça tozlu ve tutarsız öğütüyor. Çok ince partiküller akışın geç başlamasına yol açarken sonrasında su istenilenden kalın partiküller arasından yolunu buluyor. Bu kanallanmada şüphesiz ki sepet içindeki dağılımın da etkisi var. Bunun için WDT, tapping, dağılım araçları(Distribution tools) vb bir yığın şey kullanılıyor. Ne kadar dengeli dağılım, o kadar tutarlı akış.

Tamping ile alakalı sorunuza cevaben: Tamp etkisi inanılmaz abartılıyor, yaşadığınız ya da yaşayacağınız sorunlara ya da espresso akış kontrolüne dair en etkisiz eleman tamping bahsettiklerim arasında. Sadece dengeli, düzgün bir kahve yatağına ulaşmaya çalışın yeter. Bunun için çok çabalamanıza gerek yok.

Umarım faydası olmuştur,
Togay
 

Omega

Aktif Demleyici
Katılım
24 May 2016
Konum
Ankara
Hazır çekilmiş olarak bana gelen lavazza espresso arabica kahve rancilio cihazımda duzgün tamp ve yetertli miktar kahve kullanmama rağmen over extraksiyon yaşıyorum
Hemen ardından mahlkönig vario da çekirdek çekimi( lavazza skt 12/19) sonrası espresso akışı rancilio da mükemmel oluyor
Kesinlikle taze kaliteli çekirdek - kaliteli değirmen - doğru öğütüm ayarı veeee
İyi makine ile Mükemmel espresso elde ediliyor
 

Twilight

Yeni Kahvesever
Katılım
27 Kas 2017
Merhaba, evde kahve demlemeye espresso yapmaya ve bu forumu incelemeye başladığımdan beri bu işin ne kadar hassas ve incelik gerektirdiğini gördüm. Bu konuyu açma sebebimdeki akış sorunu ve benzer problemlerin arkadaşlarında bahsettiği gibi çoğunlukla hatalı öğütüm hatalı temp ve bayat kahvelerden kaynaklı olduğunu gördüm yaptığımız ufakta olsa öğütüm, dozaj ve kahve farklılıkları akışta ve tat profilinde farklılıklar oluşturduğunu gördüm. Özellikle Togay beyin yardımlarıyla öğütüm ve makina çalışma prensipleriyle doğru sonuçlara ulaşmaya başladım. Forma ve bilgileriyle yardımcı olan arkadaşlara tekrar teşekkür ederim. (kullandığım makina breville bes810+öğütücü comandante c40)
 
Üst