Kahve ve Kitap

begowich

Yeni Kahvesever
Katılım
9 Eki 2018
Kahve konusunda bir kaç kitap okumak istiyordum fakat türkçe kaynaklara biraz önyargılıydım. Burada yazanlara, kitabın aldığı ödüllere ve Cenk Bey'in akademik kariyerinin olmasından ötürü iki kitabını da bakmadan internetten sipariş ettim.

Öncelikle belirtmeliyim ki kitap benim için büyük hayal kırıklığı oldu. Daha akademik ve derinlemesine bilgiler beklerken son derece yüzelsel, eksik hatta yanlış bilgilerle karşılaştım. Kitabın düzgün bir kaynakçası yok. Kitabın en son sayfasında "Kaynakça ve Özel Teşekkür" bölümü var fakat tek başlık altında bir sürü isim olarak yazılmış. Neye teşekkür edilmiş, ney kaynak olarak kullanılmış ya da dayandırılmış belli değil.

Bu kısım için çok suçlayamayacağım. Belki de ben beklentimi çok yüksek tuttum. Belki de Cenk Bey kitabı yazarken kahve konusunda kaynakça olabilecek bir kitap değil, genel-kültür amaçlı yüzelsel bir kitap olarak planlamış olabilir.

Fakat bu noktada da ciddi sorunlar var. Kitap içerisinde bir çok tarihi bilgi var ama kaynakçası olmadığı için doğruluğu sorgulanamıyor. Kahvenin tarihi kısmında keçi hikayesine bir gönderme yapıp, asıl başlangıcın Nureddin Ali bin Abdullah'ın hikayesi olduğu anlatılıyor ama kaynakçası olmadığı için doğruluğunu sorgulayamıyoruz. Aslında bu da Cenk Bey'in bize anlattığı bir hikaye oluyor.:

Okumak var okumak var hocam ellerinize sağlık.
akademik detaylar atlanmış :D
 

Espavala

Yeni Kahvesever
Katılım
19 Kas 2012
Konum
Trabzon
Yaklaşık 2 yıl önce alıp okumuştum Cenk bey'in kitabını.Kendisine ve emeğine saygı duyuyorum ancak ,Türk kahvesi demleme uluslararası kabul ve standartlarını yanlış aktardığı kısım için ve kitabın yüzeysel bilgi içermesinden dolayı bu forumda konusunu açmak istememiştim.Ama konu açıldığı iyi olmuş. Güzel bilgi paylaşımları ve yeni kaynaklar öğrenmiş olduk. Herkesi doğru ölçüde aydınlatan arkadaşlara teşekkür ediyorum...
 

Ziyaretçi_1

Tecrübeli Demleyici
Katılım
16 Nis 2019
Konum
ankara
merak ettiğim bir kitaptı. merakımı gideren arkadaşlara teşekkür ederim. kahve ile ilgili türkçe kitap tavsiyelerine açığım. yukarıda yazılmış, "anadolu'nun kayıp kahveleri"ni okuyan var mıdır? tavsiye eder misiniz?
 

kahveyeniden

Yeni Kahvesever
Katılım
20 Mar 2019
İkinci kitapta birinci kitapta anlatılanların bir kısmının tekrarı yapılmış zaten. Açıkçası beni de hayal kırıklığına uğratan bir çalışma olmuştu.
 

prog

Yeni Kahvesever
Katılım
15 Tem 2020
Ben de kahve ile ilgili üç tane ingilizce kitabı kısaca tanıtarak katkıda bulanayım dedim.

1- İlk kitap evde kahve hazırlamaya giriş niteliğinde 2. ve 3. dalga kahve hazırlama yöntemlerinden kavurma, öğütme vb. konularına kadar yeni başlayanlar için "hap bilgi" veren bir kitap. : "Kahve Roket Bilimi Değildir"
Coffee Isn’t Rocket Science A Quick and Easy Guide to Buying, Brewing, Serving, Roasting, and Tasting Coffee
Sebastien Racineux, Chung-Leng Tran, Yannis Varoutsikos


2- İkincisi bir sözlük, referans kitabı. Mesala Kolombiya orjini hakkında giriş düzeyinde bilgi edinmek için vs. başvurabilirsiniz:
The Coffee Dictionary An A–Z of Coffee, from Growing Roasting to Brewing Tasting
Maxwell Colonna-Dashwood


3- Üçüncüsü bu sıcak günlerde işinize yarabilecek buzlu kahve tariflerini içeriyor. 2012'de Kindle için çıkarılmış 78 sayfalık bir kitap.
In The World of Iced Coffee - How to prepare the ultimate cold drink
Cooking Penguin



Bu üç kitabı ve daha başka bir çok kitabı (özellikle Avrupa dillerinde yazılmış) bulabileceğiniz bir site var. Ancak forumun bu konudaki politikasını bilmediğim için açık linkini vermiyorum. (Şahsen "Kopimizm dini"nin sadık bir inançlısı olmakla birlikte imkanı olmayanlar için kopyalamak "mübah", imkanı olduğu halde beleşçilik yapmak ise "günah"tır bence :D) Sadece VPN ile girilebilen, güveli bir yer olduğunu, ücretsiz üye olarak günde 10 kitaba kadar indirme yapılabilecek bir site olduğunu belirtmekle yetineyim.
 

Ekli dosyalar

  • 2020-07-18_12-41-05.png
    2020-07-18_12-41-05.png
    266 KB · Görüntüleme: 7
  • 2020-07-18_12-28-59.png
    2020-07-18_12-28-59.png
    616.4 KB · Görüntüleme: 8
  • 2020-07-18_12-55-24.png
    2020-07-18_12-55-24.png
    106.8 KB · Görüntüleme: 7

furkancelik

Yeni Kahvesever
Katılım
16 Nis 2021
Merhaba nitelikli kahve içmeye yeni başladım.Temel düzey kahve hakkında bilgi edinebiliceğim kitaplar önerileriniz var mıdır acaba? İngilizce olur fakat türkçe tercihim.
 

Mitsuko

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
28 Ocak 2022
Belki bu konuyu da canlandırmak lazım diye düşündüm. Kahve üzerine yazılan ya da içinde kahve de geçen okuduğunuz kitaplar var mı?
 
Üst