Nicaragua COE #2 2025 / Dabov Specialty Coffee

Abdurrahim

Tecrübeli Demleyici
Katılım
13 Eyl 2024
Bu kahve Nikaragua’nın Matagalpa bölgesinde, yaklaşık 1270 m rakımda yetiştirilen Maracaturra varyetesinden geliyor ve washed (yıkanmış) proses uygulanmış. Kavrumu ise oldukça açık (super light roast).


Tat profili tarafında üretici notlarına göre:


  • Bal (honey) tatlılığı
  • Papatya (chamomile) floral aromalar
  • Kivi ve beyaz üzüm gibi parlak meyvemsi asidite

Genel olarak ipeksi gövde, temiz fincan ve rafine asidite vurgulanıyor.


COE kahveler genelde sınırlı miktarda oluyor ve üretici ile işleme sürecindeki detaylı seçicilik sayesinde oldukça kompleks profiller sunabiliyor. Bu yüzden özellikle filtre demlemelerde aromatik karakteri daha net ortaya çıkması bekleniyor.

Tadım Notları: Papatya,kivi,bal,beyaz üzüm

Puan: 90.5

Üretici : Byron Antonio Sanchez

Çiftlik: Solidaridad

Bölge: Matagalpa,Nikaragua

Varyete: Maracatura

İşlem: Washed

Yükseklik: 1270m

Hasat: 2025

Degassing Süresi: 9-12 gün

Bu kahvenin üreticisi José Ramón Jarquín Gómez. Ailesi kahve üretimine 1994 yılında başlamış. Babası Alfredo Jarquín Rivera küçük bir üreticiymiş ve ilk başta sadece Catimor varyetesi yetiştiriyorlarmış. José Ramón ise üretimi devraldıktan sonra yaklaşık 26 yıldır farklı kahve çeşitleri üzerinde çalışıyor. Çiftlikte Catimor, Catuai, Java ve özellikle son yıllarda specialty kahve üretimi için optimize ettikleri Maracaturra çeşitleri bulunuyor. Yerel ve uluslararası satışlarda iyi fırsatlar yakaladıkları için üretim alanlarını da zamanla genişletmişler. Şu anda yaklaşık 4 manzana (yaklaşık 2.8 hektar civarı) üretim alanları var. Bunun yarısı Catimor, bir kısmı Maracaturra, küçük bir kısmı Java ve geri kalanı Catuaí.


Bu yıl önce Matagalpa bölgesindeki en iyi kahve yarışmasına numune göndermişler ve 3. sırayı almışlar. Daha sonra aynı kahveyi geliştirip Cup of Excellence yarışmasına göndermişler ve washed kategorisinde 2. sırayı elde etmişler.


Bu başarıyı elde etmek için üretimde bazı önemli adımlar atmışlar:


  • Daha teknik ve planlı bir üretim süreci
  • Yaprak (foliar) gübreleme uygulamaları
  • Daha düzenli budama ve bakım
  • Çok daha homojen ve tam olgun kiraz hasadı

Ayrıca üretici, yarışmaya katılmaları konusunda CONATRADEC ve temsilcileri Bayron Antonio Sánchez ile birlikte çalıştıkları Solidaridad Kooperatifinin kendilerini teşvik ettiğini özellikle vurguluyor.


Deneyim:
4 demleme yaptım. İlk ikisi tek döküşlü
Özellik1. Tek Dokuşlu Deneme2. Tek Dokulu Deneme
Su sıcaklığı93 °C96 °C
Öğütüm boyutu500 mikron450 mikron
Bloom0:00 – 40 ml0:00 – 45 ml
Ana döküş (tek dokunuş)0:40 – 1:400:45 – 1:55
Demleme bitişi2:222:42
Tat profiliZayıf, düşük gövdeli, rahatsız etmeyen ekşilik, bitterlik yokBiraz güçlü, hafif ekşi, kısa süreli (3–5 sn) minimal bitterlik
NotalarBelirgin değil / hafifNotalar tam seçilmiyor
TDS~1.1 – 1.2~1.6

Son ikisi parçalı döküşlü. Demleme konusunda @Mbks35 ve @DtB hocalarımdan yardım aldım.Kendilerinin yaptıkları reçeteleri çalmış olmayayım. Kendileri reçetelerini yaparsa daha güzel olur. Son demlemem Okan hocanın parçalı reçetesi idi. Bu kahveye muhteşem yakıştığını düşünüyorum.

Demlemede sıfır bitterlik var; asidite tarafında da rahatsız eden, üst perdeden bir ekşilik oluşmadı. Fincanın karakteri oldukça temiz ve net. Aromatik olarak papatyayı andıran hafif çiçeksi tonlar, onun etrafında dolaşan biberimsi dokunuşlar ve zerdeçalı çağrıştıran sıcak, topraksı kokular ve tatlar belirgin şekilde hissediliyor.
Kahve sıcakken de, ılımaya başladığında da belirgin bir kimlik değişimi yaşamadı. Bu da demlemenin ne kadar dengeli olduğunu gösteriyor. Giriş ve gelişme birbirine çok iyi bağlanan, kopmayan bir kompozisyon gibi ilerliyor. Tatlar birbirini itmeden, doğal bir akışla devam ediyor.
Kısacası fincanın hikâyesi başından sonuna kadar tutarlı.
Sonucu da keyifle içtim. 😄☕ Güle güle dabov güle güle nikaragua
 
Üst