Fincanlar

osoguz

Yeni Kahvesever
Katılım
25 Haz 2016
Merhabalar,

Kahve kültürüne biraz yabancıyım yeni tanımaya başladım. Forumda eski yazılara baktım ama tam bir cevap bulamadım. Müsadenizle birkaç sorum olacak.

Cappuccino fincanı ile çay fincanı arasındaki fark nedir?
Espresso fincanı ile türk kahvesi için satılan fincanlar arasındaki fark nedir?

Çok teşekkürler.
 

gomez

Yeni Kahvesever
Katılım
24 May 2016
Cevap: Fincanlar

Merhaba. Sorunuz ilgimi çekti ve internette kısa bir araştırma yapmak istedim. İnternet pakem kısıtlı olduğu için görsellerde mümkün okduğunca az dolandım. Kusura bakmayın. 'types of cups' 'cup types' gibi sonuçları bulmaya çalıştım.

Şöyle bir link buldum: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/...nOHT0Q5dw-Cef63O6y9yt3s2FcadsdwH2I4WaJU2pT81R

Bir nebze merakımı giderdi. En azından görünüş itibarıyla latte ve cappuccino bardakları aynı görünüyor ve o fincanlarda çay da içilebilir yazıyor. Belki siz daha ayrıntılı bakabilirsiniz ya da eminim bu konuda bilgili insanlar sorunuzu kusursuz cevaplayacaklardır :D
 

Yirgacheffe

Necdet Âgâh
Katılım
8 Kas 2014
Konum
İstanbul
Cevap: Fincanlar

Fincan mevzuusu çok göreceli bir konu. Her ne kadar bununla ilgili italyan üreticiler çalışmalar yapmaya başlamış olsa da piyasada henüz büyük oranda eski tip, ince cidarlı ve kova gibi :d fincanlar mevcut. Fakat son 5 yıllık fincan tasarım ve üretimlerinde bu mantık aşılmış durumda. Loveramics, kısmen Bonna, Porland, d'Ancap, Kahla vs gibi markalar bunlara örnek sayılabilir.

Çay fincanı ise aslında tamamıyle yanlış. Çay uzakdoğu kökenli bir içecek ve uzak doğulular çayı küçük kase formlu fincanlarda tüketir. Büyük bardak çay zamanla gelişip yaygınlaşan yanlış bir ritüel örneği sayılabilir. Bizim ince belli bardaklar ise ayrı bir dünya. O tasarım olarak bize özel. Kötü çayımıza güzel bir tasarım yapabilmişiz anca

Espresso ile Türk kahvesi fincan örneklerinde ise şöyle bir durum mevcut,
espresso küçük ve hafif uzun fincanda tüketilebilir. Veya enlemesine geniş küçük bir fincanda da tüketilebilir. Bir sıkıntısı veya tüketim zorluğu olmaz.
Oysaki Türk kahvesinde ise fincanın enine geniş bir oval/daire olması şart. Zira telvenin dikey bir fincanda kaplayacağı alan ve içimi zorlaştırıcı yanı söz konusudur.Bu nedenle genellikle Türk kahvesi fincanlarını üstten enine geniş, yan profilden ise aşağı doğru hafif daralarak görürüz. Bu telvenin daha rahat aşağı merkez daireye toplanmasını sağlar. ve üstte içimi rahat telvesiz kahveyi sağlar.
 
Son düzenleme:

osoguz

Yeni Kahvesever
Katılım
25 Haz 2016
Cevap: Fincanlar

Çok teşekkürler paylaşımınız için. Peki Shot bardakları ile Türkiye'de kahve yanında gelen küçük su bardakları var birbirine çok benzeyen. Bunlar arasında bir fark var mı?
 
Üst