Flat - Konik dişli öğütüm espresso tat profili karşılaştırma - Ethiopia Bochesa

DragonFly

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
4 Kas 2012
Merhaba dostlar, geçen ay indirimde almış olduğum Sezy Bochesa kahvesini hunharca hemen her yöntemle denedikten sonra kahveye iyice aşina olduk. Bu aşamada farklı dişli tiplerinin tada etkisini anlamak için bir tadım yapmaya karar vermiştik. Bu gün bu aktiviyeyi gerçekleştirdik ve sonuçları paylaşmak istedim. Flat dişli olarak Eureka Mignon Specialita, konik dişli için ise K-Ultra değirmen kullandım. Öğütüm derecelerini süre ve basınç profillemeyi bire bir aynı yaparak ayarlamaya çalıştım. Aynı kahve, aynı derecede su kullanılmıştır, alt-üst kağıt her shot alımında değiştirdim, wdt tamp vs. kısacası şartları olabildiğince eşit yapmaya çalıştım.

Sezy Bochesa, kavrum 1.10
Eureka Mignon Specialita
K-Ultra 3.1 klik
Cafelat Robot Full ön ısıtma, alt-üst kağıt, aeropress puck screen,
Buzdağı 80 ppm 95C
18/36ml, 40 sn
10 sn pre-infusion, 4->7->5 bar bitiş 40 sn

Sonuçlar; ve Değerlendirme;

Flat dişli değirmende -konik değirmene göre- aynı girdi-çıktı oranında da ve aynı sürede alınan shot'larda kahve biraz daha fazla çözünüyor. Sebebini bilmiyorum ancak tahminen el değirmeninde daha az toz üretiminden kaynaklı olabilir.

Tat profili,
Flat değirmende, "juicy" tabir edilen ağız sulandıran canlı asidite, daha kompleks tatlar, meyvemsi notalar daha ön planda, modern espressoya yakın bir profil.

Konik değirmende, daha düşük asidite, kompleks ve detaylı aromalardan ziyade daha törpülenmiş daha dengeli tek yönlü bir tat profili aldığımı söyleyebilirim. Bu kahve özelinde kesinlikle flat değirmeni tercih ederim. Konik değirmen biraz daha klasik tarafa yakın kahvede ekşiliği sevmeyen daha düz ve dengeli nota arayanlara hitap ediyor.

Sonraki karşılaştırma pour-over üzerine olacak. Bizi izlemeye devam ediniz.

bochase karşılaştır.jpg
 

BleuRebel

Aktif Demleyici
Katılım
22 Ocak 2023
Konum
İstanbul
Güzel karşılaştırma olmuş, espressoda 7 ay jmax, 15 gündür de eureka oro single dose kullanan biri olarak benim de tercihim düz bıçaklı değirmenden yana, notalar daha net, tatlardaki acılık nerdeyse yok seviyesinde, fincanlar daha canlı, içimi daha zevkli.

Bu arada Sezy Bochesa'yı ben de espressoda denedim, Demse Wote'yi hatırlattı bana.
 
Son düzenleme:

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Güzel karşılaştırma olmuş hocam. Elinize sağlık. Benim de deneyimlerim benzer.

Bu tarz karşılaştırmaları vakit bulursam ben de yapmak istiyorum. Filtre özelinde çok soruluyor.
 
Üst