Difluid Omni vs Lighttells CM100

SerifBasaran

Kahve Fabrikası Firma Yetkilisi
Katılım
4 Haz 2022
Merhaba kahveler.net takipçileri.
8-9 yıldır kullandığım Lighttells CM100 model Kahve Kavurma Renk Ölçerime kuma getirdim, adı Difluid Omni ve 2 haftadır sevinç, hayalkırıklığı, heyecan.... ne varsa yaşattı bana. Önce bu işe yeni başlayanlar için kolay anlaşılabilir olması için Renk Ölçer nedir, nasıl çalışır, neden önemlidir gibi konuları açıklamak istiyorum;

Laboratuvar ekipman ismi : Yansıma yöntemli Spektrofotometre
Çalışma prensibi :

kahveler_omni_lihhttells.png

Basit benzetme :
Güneş altında beyaz tshirt giydiniz, güneş ışın dalgaları beyaz tshirt'ten geri yansıyacak, 100 ışın dalgası geldi, 80'i geri yansıdı. Siz de sıcağı çok hissetmediniz bu sebeple.
Siyah Tshirt giydiniz: güneş ışın dalgaları siyah tshirt'ten fazla yansımayacak, absorbe edecek siyah renk. 100 ışın dalgası geldi, 30'u geri yansıdı. Çok sıcak hissedeceksiniz.

Kahve Kavuran'a ne faydası var :
Kahvenin "kahve rengi" tonlarını (Fifty Shades of Brown diyelim, akılda kalsın) ölçebilirsek kavurma derecemiz ile ilgili çok net bilgi alabiliyoruz. Örneğin Agtron Gouremt SCAA birim ile ölçen Lightells, RoAmi, Difluid Omni, Agtron Coffee Roast verileri SCA'nın Kahve Kavurma Dünya Şampiyonası, SCA Kahve Kavurma Eğitimleri, CQI gibi yerlerde ortak birim olarak kullanılıyor artık. Örneğin CQI bize bu kahveyi 85 Agtron'da kavurun, öyle değerlendirin derse hepimiz kahvemizi aynı kavurma derecesinde tatma şansı yakalıyoruz.
Ancak asıl faydası; göz yanıltır, spektrofotometre yanıltmaz. Bir kahvenin filtre kavrum profilini çıkarttığımızda Agtron ile ölçüp değerlendirir, bir sonraki kavurmada 2-3 Agtron yüksek, 2-3 agtron düşük tekrar denemeler yapıp, nokta vuruşu yapmaya çalışırız.
Yine basit anlaşılması için Agtron ile çıkan rakamların kavurma aşaması karşılığını yazayım sizlere;

1st Crack başlangıcı : 100-105 Agtron
1st Crack Peak : 90-95 Agtron
1st Crack sonları : 80-90 Agtron

Midway Roast (Orta Kavrum) Omni Roast der bazıları : 70-80 Agtron

2nd Crack başlangıcı : 55-65 Agtron
2nd Crack Peak : 40-50 Agtron
2nd Crack sonları : 30 - 40 Agtron

Karşılaştırma yaptığım ekipmanlar :
Lightells CM100 : 1750 USD (World of Coffee'den 1500 USD'ye indirimli almıştım)
Difluid Omni : 770 USD (Lansmana özel %14 indirimli fiyata aldım, güncel fiyatı 899 USD)
image_1024.jpg

Lightells
+ Sağlam (8 yıldır bozulmadı)
+ Haftada 1 kalibrasyon yeterli
+ Şarjı 120 kullanıma yeter (Micro USB)
+ Ekran kullanımı basit, fazla yormuyor
+ 1 dakikada kullanıma hazır
- Spektrum 30 ile 110 arası Agtron .
- Beyaz plastik çabuk kirleniyor
- Kutusu yoktu aldığımda,taşınması riskli
- 24-25 gram kahve harcanıyor her ölçüm

Xc2vOYHryYOhnTd13VsiatY8jVLIrVacDyBlqkbvyJf-u-pm_pZRVoGaHcHHu5LzVYbRe0ehAjtWR_W1Y0PR1WjfMeyUP0...jpg
Difluid Omni
+ Taşıma Kutusu çok sağlam (içinde spatula, fırça, minik kaşık, büyük kaşık, kalibrasyon plakası, kılıflar, korumalar, vs)
+ Spektrum çok geniş, 118 Agtron ölçtü (underdeveloped çıktı kahve)
+ Şarjından emin değiliz henüz, 2 haftadır kullanıyoruz, 30-40 Agtron, 15-20 Micron (sonra konuya değineceğim) ölçtük
+ Ekran kullanımı biraz kafa karıştırıcı. Dokunmatik, sağ kaydır, aşağı kaydır vs. İstemeden ölçüm yapıyorum. Alışınca yazarım.
+ Açar açmaz kullanıma hazır (şaşırtıcı). Agtron Roast E20 örneğin 1 saat sürüyor :D
+ Fiyatı çok çok uygun. Micron ölçüm ile ise her kavurmahaneye lazım
+ 13 gram kahve ile ölçüm yapılabiliyor
- Beyaz plastik, siyaha yetişemedim lansman sabahı, 40 dk'da bitti 200 adet Difluid Omni.
- Omni İsmini sevmedim (paradox bir isim seçilmiş gibi geldi bana).



Örnek denemeler:
WhatsApp Image 2023-08-18 at 12.15.43.jpeg WhatsApp Image 2023-08-18 at 12.15.44.jpeg

(Not: en fazla 5 fotoğraf eklememe izin verdiği için bir post altına diğer karşılaştırma fotoları da ekleyeceğim)

devamı altta........
 
Son düzenleme:

SerifBasaran

Kahve Fabrikası Firma Yetkilisi
Katılım
4 Haz 2022
.....bir öncekinin devamı


WhatsApp Image 2023-08-18 at 12.15.44 (1).jpeg WhatsApp Image 2023-08-18 at 12.15.44 (2).jpeg WhatsApp Image 2023-08-18 at 12.15.45.jpeg

Difluid Omni'nin ekran görüntüsü çok detaylı gördüğünüz gibi. ve yaptığı farklı yüzeylerdeki ölçümlerin nasıl aritmetik ortalamasını aldığını da en sağ ekranda gösteriyor. Örneklerde aynı kahve kullanıldı (1 hafta önce kavrulan Shot the Sheriff Espresso Blend).


Difluid Omni'nin asıl bana göre en büyük artısı, Mikron (öğütülmüş kahvenin partikül boyutu ve ne kadar homojenik öğüttüğü) ölçüyor olması. Lightells'in sadece CM200 modelinde var bu özellik ve onun fiyatı da 2600 USD. 4 kat fiyat farkı var.


Mikron cinsinden Partikül boyutu ve homojenik ölçümü ile ilgili ise haftaya bir el değirmenleri karşılaştırması yapacağım. Elimde Porlex, Time More X, Time More Chestnut Nano, Molent Pocket, Molent G50, Hario Skerton, Hacı Artin, İsmail Sözen vs.... mevcut, bakalım ne gibi sonuçlar çıkacak (kaç klick, hangi mikrona denk geliyor bakabileceğiz).

Yazının en başında Difluid Omni ile ilgili hayalkırıklığı yaşadığımı da yazdım. Maalesef mikron ölçümlerinde 400 mikron altındaki öğütümleri ayırt edemiyor. Türk Kahvesi inceliğinde (~ 80-120 mikron) veya Espresso inceliğinde (~ 230 - 300 mikron) partiküller birbirine yapışıyor, alet vibrasyon yapıp onları ayırmaya çalıştığında ayrışmayıp, tek bir parça gibi görünüyor alette. 3-4 adet 100 mikron partikül yapışınca da 250-300 mikron gösteriyor.

Kapsül ölçümleri yapıyorum bu aralar, örnek bir ölçüm görüntüsü aşağıdaki gibidir :


WhatsApp Image 2023-08-18 at 12.46.15 (1).jpeg WhatsApp Image 2023-08-18 at 12.46.15.jpeg



Fotoyu eklerken aklıma geldi, Difluid Omni kutusu o kadar kapsamlı ki, ekran koruma cam film bile çıktı içinden :D


Sormak istedikleriniz, eklemek istedikleriniz olursa yazın, haftaya el değirmenleri incelemesini farklı bir başlıkta açacağım.

Saygılarımla,

Şerif
 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Muhteşem bir alet gerçekten. Paylaşım ve detaylar için çok teşekkür ederim. Ben de çok merak ediyorum. Özellikle değirmen testlerinde kullanmak isterdim. Ev kullanıcısı için maalesef pahalı :confused: ama ekran kalitesi ve verdiği bilgiler çok detaylı duruyor.

Bu firma piyasaya bomba gibi girdi. Refraktometreleri de çok uygun fiyatlı alternatif oldu.

Şaşırtıcı bir şekilde ekipmanlar da çok kaliteli ve muadillerine göre çok daha fonksiyonel ve kullanıcı dostu. Hem de çok daha ulaşılabilir.

Türk kahvesi için lighttells nasıl?
 

ZekiAkbay

Yeni Kahvesever
Katılım
9 Kas 2015
Şerif bey, uzun süredir bu tarz bir karşılaştırma bekliyordum. Çok teşekkürler. Ben world of coffee de ikisini de inceyip, difluid omniyi fiyatıyla ve sunduğu özelliklerle çok beğenmiştim. Tabiki yan yana ölçüm tutarlılığı konusunda kıyaslayamadım.İncelemeniz içimi rahatlattı. Kısa bir süre önce omni siparişi verdim. On gün içinde elimde olacağını umuyorum. Gelince ben de izlenimlerimi yazarım.
 

CooLStyLe

Yeni Demleyici
Katılım
6 Eki 2018
Omni kargosu beklerken mükemmel bir karşılaştırma olmuş üstat, ellerinize sağlık. Ben de siyah stokta olduğu halde beyaz satın aldım, umarım sorun yaşamam diyeceğim ama sağa sola pek taşımayacağım için yaşayacağımı düşünmüyorum. Difluid'in sevdiğim tarafı, sürekli güncelleme vermesi ve sürekli kendilerini geliştirmeye açık olmaları. Elimde şuan tüm ürünleri mevcut, örnek olarak microbalance'a geçen haftalarda timer güncellemesi verdiler. Güncelleme öncesi timer başlatabilmek için sert şekilde neredeyse 2 - 3 kez basmak gerekirken, gelen güncelleme ile tuşu hassaslatırdılar ve şuan minik bir dokunuş yetiyor. Aslında anlatmak istediğim şu ki; (~ 80-120 mikron) veya Espresso inceliğinde (~ 230 - 300 mikron) partiküllerlerin tutarlı ölçülemediğinden bahsetmişsiniz, bakarsınız onun için de farklı bir ölçme yada titreşim güncellemesi yayınlarlar. Kim bilir. Şuan için cihazı heyecanla beklemekteyim.
 

SerifBasaran

Kahve Fabrikası Firma Yetkilisi
Katılım
4 Haz 2022
İthalat ile ilgili de bir iki bilgi vereyim; ofis adresimi, şirket ismimi, vergi nosunu vs verdim. Difluid Dispach ettikten sonra adım adım kutunun nerede olduğunu takip edebiliyorsunuz.

Türkiye'ye girdi, girdikten 3 gün sonra ne gümrük, ne kdv, ne başka birşey gerektirmeden biri girip ofise bırakmış kutuyu.

İtalya SanRemo veya Hollanda Giesen'den garanti kapsamında 10 euroluk yedek parça bile DHL ve UPS kurnazlığı ile gümrüğe takılırken, Omni'nin gönderisinin bu şekilde ulaşması şaşırttı.
 

portakalhalil

Uzman Demleyici ☕
Katılım
20 Ocak 2022
İthalat ile ilgili de bir iki bilgi vereyim; ofis adresimi, şirket ismimi, vergi nosunu vs verdim. Difluid Dispach ettikten sonra adım adım kutunun nerede olduğunu takip edebiliyorsunuz.

Türkiye'ye girdi, girdikten 3 gün sonra ne gümrük, ne kdv, ne başka birşey gerektirmeden biri girip ofise bırakmış kutuyu.

İtalya SanRemo veya Hollanda Giesen'den garanti kapsamında 10 euroluk yedek parça bile DHL ve UPS kurnazlığı ile gümrüğe takılırken, Omni'nin gönderisinin bu şekilde ulaşması şaşırttı.
Bunun sebebi şu Şerif Hocam, Yunexpress ile Türkiyeye geliyor, Türkiyede Palexpress adında bir kargo firmasına teslim edileceği gözüküyor, DiFluide sordum Türkiyede kime sorucam hangi firma ile gelecek bana iletişim bilgilerini attılar çünkü Palexpress yazdığımda sadece dandik bir site ve PTT ile zamanında yapılmış anlaşma haberleri görüyordum, verilen iletişim numarasını whatsappa kaydettim Türkiyede bir firma çıktı firma Türkiyenin Aliexpressi gibi alışveriş yapıyorsunuz onlar vergi falan filan olmadan size getiriyor, Türkiye ayağı onlarda olduğu için bu kadar kolay geliyor :D
 

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Hocam incelemenizin ve paylaşımınız için çok teşekkür ederiz. Difluid gerçekten şahane işler yapmaya başladı. Ben en çok değirmenlerdeki micron aralıklarını gösteren bir şablon olmasını çok isterdim. Umarım bir gün o da olur. @teyyaredenkahve Ama 400 mikron altı ayırt edemiyor olması üzücü umarım bir güncelleme ile onu da çözerler.
 

beytbaba

Kavurucu
Katılım
8 Ocak 2016
Bunun sebebi şu Şerif Hocam, Yunexpress ile Türkiyeye geliyor, Türkiyede Palexpress adında bir kargo firmasına teslim edileceği gözüküyor, DiFluide sordum Türkiyede kime sorucam hangi firma ile gelecek bana iletişim bilgilerini attılar çünkü Palexpress yazdığımda sadece dandik bir site ve PTT ile zamanında yapılmış anlaşma haberleri görüyordum, verilen iletişim numarasını whatsappa kaydettim Türkiyede bir firma çıktı firma Türkiyenin Aliexpressi gibi alışveriş yapıyorsunuz onlar vergi falan filan olmadan size getiriyor, Türkiye ayağı onlarda olduğu için bu kadar kolay geliyor :D
Sil sil 😂
 

SerifBasaran

Kahve Fabrikası Firma Yetkilisi
Katılım
4 Haz 2022
Bana instagram özelden yazan bir kahve sever Omni'sinin gümrüğe takıldığını, antrepo, gümrük masrafların vs 14000 TL üzeri tutacağı bilgisini verdi. Bana da gümrüksüz geldi Omni (koca kutusuyla), hem de şirketin adresine. Bir standardı yok bu işin yine.
 

DragonFly

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
4 Kas 2012
Bana instagram özelden yazan bir kahve sever Omni'sinin gümrüğe takıldığını, antrepo, gümrük masrafların vs 14000 TL üzeri tutacağı bilgisini verdi. Bana da gümrüksüz geldi Omni (koca kutusuyla), hem de şirketin adresine. Bir standardı yok bu işin yine.
çekirge bir sıçrar iki sıçrar sonra gümrüğe takılır...
 
Üst