Gaggia Classic Pro PID demleme ve buhar kiti

cafeingenieur

Aktif Demleyici
Katılım
2 Şub 2022
Merhaba,

İki yıldır Shopier üzerinden satmakta olduğum Gaggia Classic Pro PID kitiyle ilgili bilgi vermek istiyorum.

1-Kitin özellikleri
2-Kitin ne için kullanıldığı

konularını aşağıda netleştirmeye çalıştım.

Kitin özellikleri şu şekilde:

1-Parçaların tamamında (sensör, PID ünitesi ve project box dahil) tedarikçiler belli ve sabit. Bütün ekipmanlar kalite olarak İngiltere ve Amerika'daki üreticilerin kitlerinde kullanılanlar ile aynı seviyede.
2-Kit stabilite olarak single shot'da 1,3-1,5 derece, double shotta 1,8-2 derece gibi bir değerde çalışıyor. Kanalımdaki videolardan görebilirsiniz (linkleri aşağıya yazdım). Termal stabilite, ünitenin sıcaklık düşüşüne ne kadar hızlı, etkili ve dengeli tepki verdiğiyle ilgili. Kullandığım algoritmaları uzun bir çalışma sonucunda elde ettim ve bu alanda kit üreticileri arasında en üst seviyede olduğumuzu söyleyebilirim.
3-Diğer kitlerden farklı olarak ek güvenlik getirmesi açısından buhar termostatını sistemin içinde bırakıyorum. PID ünitesinin sigortalanmasından, topraklanmasına, tüm gerekli yerlere termal macun sürülmesine kadar standartları en üst seviyede tuttum. Kitin içerisinde test amaçlı bir de multimetre bulunuyor.
4-Montaj için detaylı bir klavuz mevcut. Kendisi yapmak istemeyenler İstanbul'da oturuyorsa Ataşehir'e getirerek yaptırabilir (teslim süresi yaklaşık 2 saat). İstanbul dışında olanlara ise öncelikle kendilerinin denemesini tavsiye ediyor, olmaz ise kargo ile göndermelerini öneriyorum. Şimdiye kadar kiti kendisi uygulamaya çalışıp vazgeçen tek bir arkadaş oldu, onun dışında herkes, yani otuzu aşkın kişi kendisi yapabildi. Bahsettiğim gibi klavuz çok detaylı. 19 sayfa uzunluğunda ve içerisinde 21 adet fotoğraf ve şema mevcut. Üstelik bu iki yıl içerisinde geri bildirimlere göre defalarca yenileyip geliştirdim.

Kullanım amacı:

Gaggia Classic'teki ısıtma sistemi basit mekanik termostatla çalıştığından sıcaklık 85-105 derece arasında gidip geliyor ve siz demlemenin hangi sıcaklıkta başlayıp hangi sıcaklıkta bittiğini bilemiyorsunuz. Espresso için uygun kabul edilen 93 dereceyi tesadüfen yakalasanız bile demleme sırasındaki yaklaşık 10 derecelik sıcaklık değişiminden dolayı ekşi ve acı tatların bir arada olduğu karışık bir tad alıyorsunuz. PID kiti ısıtma kontrolünü basit mekanik termostattan alıp elektronik bir cihaz olan PID ünitesine veriyor. PID ünitesi de belirlenen algoritmalara göre kazanı gerekli aralıklarla açıp kapatarak sıcaklığın stabil kalmasını sağlıyor. Böylece hem demlemeye doğru sıcaklıkla başlıyor hem de demleme sırasında doğru sıcaklığı koruyabiliyorsunuz.

Özellikle Gaggia Classic küçük kazanı ve yüksek rezistans değeriyle PID kontrolüne çok yatkın. Bu kiti (ve mümkünse yanında 9 bar OPV kitini) taktıktan sonra çok daha pahalı espresso makineleriyle aynı kalitede espresso yapabiliyorsunuz. Kendiliğinden PID kontrol ünitesine sahip 15 bin TL altında fiyatlanan hiçbir cihaz, kaliteli bir PID kiti takılmış Gaggia Classic'le aynı stabiliteyi yakalayamıyor. Örneğin Ascaso Dream PID termoblok olduğundan, Lelit Anna da kazanı büyük-rezistansı görece küçük olduğundan ve ayrıca PID algoritmaları manuel ayarlanamadığından Gaggia Classic'le ulaşabildiğimiz +/- 1 derecelik sapma değerine ulaşamıyor. Bundan dolayı PID ekranları anlık sıcaklık değerini değil, ayarlanan (istenen) sıcaklık değerini gösterecek şekilde ayarlanmış durumda. Bir nevi gerçek değerleri saklıyor bu cihazlar. Bahsettiğimiz Gaggia Classic kitlerimizde ise gerçek anlık değerleri görüyorsunuz.

Bunun yanında sıcaklığı manuel olarak ayarlayabildiğiniz için kahvenin kavurma profiline uygun bir demleme sıcaklığı ayarlayabiliyorsunuz. Eğer buhar kitiyle beraber alırsanız da süt köpürtme performansını oldukça arttırıyor.

PID kitin yanında "9 bar OPV yayı" ve buhar sıcaklığını 10 derece daha arttırmak isteyenler için "Steam XXL termostat" ürünlerinin bilgi, uygulama videolarını ve Shopier dükkan adresimi aşağıda bulabilirsiniz:


Kit ve özellikle buhar kısmı ile ilgili bilgi (Steam XXL taktıranlar köpürtme işlemine, videoda gösterilenden 10 dereceye kadar daha yukarıda başlayabilir):




Single shot stabilite:




Double shot stabilite:




PID kit uygulama videosu:




OPV takılması:




Steam XXL termostat değişimi:

 
Son düzenleme:

Kahveseker

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Nis 2022
Kitin içerisindeki parçalar her daim elinizde mevcut mu? Yoksa tedarik etme süreci oluyor mu?
 

bulcum

Tecrübeli Demleyici
Katılım
5 Ara 2016
Güncel durum nedir? Telefon numaranızı paylaşabilir misiniz?
 

Bugraea

Yeni Kahvesever
Katılım
4 Eki 2022
Merhabalar makineyi alalı 7 ay oldu, buhar kitim son zamanlarda az buhar vermeye başladı yada 10 saniye buhar verip sönüyor sebebi ne olabilir?
 
Üst