Çekirdeği öğütmeden önce su püskürtmek

Stoker

Yeni Kahvesever
Katılım
27 Ocak 2023
Bazı espresso videolarında görüyorum cekirdeği grindera almadan önce ufak fısfıslar ile su olduğunu düşündüğüm bir sıvı püskürtüp biraz sallayıp sonra grinder a alıyorlar işlemin adı nedir ve niçin yapılır
 

kahvekahve

Profesyonel Demleyici
Katılım
17 Ağu 2022
Öğüttükten sonra ayar yapma yeri ağzına kadar kahveyle doluyor, kahve değirmene yapışıyor, bunu engellemek için yapılıyor diye biliyorum.
Ama su az da olsa değirmene zarar verebilir diye yapmıyorum ben. Yenisini alacak param yok çünkü. :D
 

serkanozkan

Firma Yetkilisi
Katılım
27 Kas 2017
Konum
izmir
Statikten dolayı topaklanmayı engellemek için. Bunu yapıyorsanız eğer değirmeninizin paslanmaz çelikten yapıldığına emin olun. Hemen olmasada bir süre sonra değirmende korozyon ve pasa sebep olacaktır.
 

umutck

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2022
Statiğin asıl etkisi, kahve tozlarının öğütüm yaptığımız kabın duvarlarına ve öğütücü çıkışına yapışmasına ya da havaya uçuşmasına sebep olması sanki.

Topak oluşumunda etkisi olan bir dünya şey vardır kahve yağı gibi. Onların yanında statiğin etkisi ne kadardır ki? İzlediğim videolarda da topaklanmaya çok vurgu yapılmıyor gibi. Hatta tam tersi nem arttığı için topaklanmayı artırması gerekmiyor mu? :D Tecrübesi, açıklaması ya da etkisini gösteren videosu falan olan varsa görmek isterim (:

Özellikle plastik bir kaba öğütüyorsanız veya öğütücü çıkışınız plastikse buraları temiz tutmaya yarar tabi ama.
 
Son düzenleme:

Stoker

Yeni Kahvesever
Katılım
27 Ocak 2023
Statik elektriklenmeyi önlemek için her defasında su püskürtmek yerine topraklı priz kullansak işe yarar mı?
Anladığım kadarı ile su kullanmak prize göre daha etkili ve ülkemiz şartlarında toprak hatları ne kadar sağlıklı tartışma konusu bunlar dışında el değirmeni kullanmayı düşünüyorum :D
 
Üst