Lelit Bianca Pl162t Espresso Makinesi Ana Konu - Inceleme

frturk

Yeni Kahvesever
Katılım
16 Şub 2018
Konum
İzmir
Lelit Bianca PL162T - İnceleme

Öncelikle belirteyim barista değilim, kendimi barista seviyesine yakın bile görmüyorum. On yılı aşkın süredir çekirdekten fincana içli dışlı sıradan bir kahve meraklısıyım. Kahve kültürünün espresso kısmında ise yeni sayılırım. Benim düşünceme göre bu işi meslek olarak yapanlar varken bizler; kahve zevkimiz, sevdamız için bu işle hobi olarak uğraşan tutkunlar oluyoruz :D

Yazdıklarım 23 gündür kullanmakta olduğum Lelit Bianca modeli hakkında fikir sahibi olmak isteyen, başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar her kullanıcıya hitap edecektir diye umuyorum. Kanalıma hoşgeldiniz, abone olmayı unutmayınız faslından sonra Lelit Bianca PL162T modeli hakkında naçizane yorumlarımı ve izlenimlerimi paylaşmaya başlayayım.

Teknik Detaylar

36Jnyr.jpg

(GÖRÜNTÜ ALINTIDIR)
“Eğer gerçek bir barista değilsen, benden uzak dur!” şeklinde bir mottosu var Bianca modelinin ancak makinenin duruşu ve özellikleri gözünüzü korkutmasın. Güzel bir espresso için el becerisinin yanında espresso odaklı bir öğütücü ve kabul edilebilir seviyede başlangıç makinesi bile yeterli olacaktır ancak yeni başlayan biri için espresso odaklı bir öğütücü eşliğinde, dual boiler ve yüksek ısı stabilitesine sahip E61 grup başlığı ve derece kontrolü sayesinde alt sınıftaki makinelere kıyasla hata yapma riski minimuma inecektir. Bu sebeplerden ötürü temel kullanımda Bianca, espresso olayına 1-0 önde başlamanıza olanak sağlıyor diyebilirim. Üstelik kullanabilmeniz için sizden ehliyet istemiyor :D

8ao7Vk.jpg

Gelelim teknik açıdan Biancayı Bianca yapan en önemli artı özelliğine; Pedal Sistemi(Paddle System): Espresso demlemede standart değerlere takılı kalmak istemeyenler, çeşitli çekirdek ve onların farklı kavrum tiplerine göre espressoya profil vermek isteyenlere yönelik bir sistem yerleştirmişler. İster pedal sistemi ile profil demleme yapın isterseniz de pedalı sonuna kadar açık bırakıp normal bir makinede standart bir demleme yapıyormuş gibi devam edin. Grup başlığının üzerindeki basınç saati ile pedalın hareketine göre o anki basıncı anlık olarak görebiliyoruz. Kısacası pedal sistemi sayesinde bugün içtiğin espressoyu yarın aynı çekirdekten farklı bir tat alarak içebilirsin demek oluyor ki beni bu makineye iten şey de tam anlamıyla bu oldu. Kısa bir yabancı video ile örnek vereyim.



alRbVB.jpg

Yine teknik açıdan güzel modların bulunduğu, LCC adını verdikleri kontrol panelinde çeşitli ayarlar yapmak mümkün. Anlık olarak ve total olarak shot sayısı, düşük su uyarısı, enerji tasarrufu modu, buhar açma kapama, su sıcaklığı, buhar sıcaklığı ve pre infusion parametre ayarları mevcut. Benim hoşuma giden belirgin özellik olarak buhar ünitesini harici olarak kapatma ve hepsinden önemlisi pedal kullanmadan yapılan demlemede 20 saniyeye kadar ayarlanabilen pre infusion süresi. Pre infusion için iki parametre mevcut. Örneğin üç saniye boyunca sıcak su akışı olsun ve su kesilsin, su kesildikten sonra altı saniye beklesin ve altı saniyenin sonunda demleme işlemi devam etsin gibi. Biraz argo kaçacak ama pedal kontrollü demleme yapıyorsanız pre infusion için parametreleri kapatıp tabiri caizse eşşeğin sudan gelme süresi kadar pre infusion uygulayabilirsiniz :D


pbVpdq.jpg

Açma/kapama düğmesi, zamanlayıcılı priz kullanımına uygun. Bu sayede zamanlayıcıyı ayarlayıp sabahları uyandığımda su ve buhar sıcaklığı hazır bir şekilde beni bekliyor. Kendi kullandığım Tp-Link wifi özellikli priz sayesinde istediğim zaman açma/kapama komutu verip, zaman ayarlaması yapabiliyorum. Makineyi açtıktan sonra sadece espresso için beş dakika kadar, buharın hazır olması için ise on dakika civarı bekleme süresi var.

Biancanın buhar performansı iyi. Yabancı forumlarda okuduğum kadarıyla da kullananlar memnun. 600ml ve 350ml olmak üzere iki adet paslanmaz çelik pitcher kullanıyorum ve her ikisinde de güzel sonuçlar aldım ancak 350ml altı bir pitcher alıp daha düşük hacimlerde deneyimlemem lazım. Sıcak su ise buhar kazanından geliyor. Bu yüzden su akışı püskürtmeli oluyor maalesef. Buhar çubuğu ve sıcak su çubuğu için el dostu denmiş ancak tek bir süt köpürtme sonrası veya bir fincan sıcak su alımı sonrası çubukları ortasından tutmak tehlikeli olabilir.

NnJRzY.jpg

Aklıma gelen diğer teknik detaylar ise; rotary motoru oldukça sessiz. Özellikle benim gibi gecenin geç saatlerine kadar makine başında zaman geçirenler için oldukça önemli bir husus. Makine 10,5 bar basınç seviyelerine ayarlı şekilde gelmişti ancak kendim 9 bar seviyelerine çektim. Basınç ayarını 10 ve 14 numara ingiliz anahtarı ile basit bir şekilde ayarlayabilirsiniz. Selenoid valf işini iyi yapıyor, su akışı kesildiği an başlıktan neredeyse su damlamıyor. Başlıktan su akışı oldukça stabil.

Su bitince halihazırda yapılan demleme kesilmiyor. Kontrol panelinde sessiz bir uyarı yer alıyor. Uyarı sonrası demleme bitiminde su tankını doldurmadan başka bir demleme işlemine geçmeye müsaade etmiyor. Su tankını doldurduğunuz an demlemeye hazır oluyor çünkü öncesinde sizin için haznedeki son suyu sıcak olarak depolamış oluyor.

Makinenin üstünde yer alan ısıtma tepsisi makinenin hazır olmasıyla birlikte ciddi bir ısı yayıyor ve üst üste koyulan bardakları dahi güzel bir şekilde ısıtıyor ancak tepsi geneline ısı yayılımı düzgün bir şekilde olmuyor. Bazı bardaklar ideal bir sıcaklıkta kalırken bazılarına ise resmen el değmiyor.

Görsel Detaylar

mMZWQP.jpg

Lelit markası en üst seviye marka-model rakiplerine göre espresso makineleri bazında (çeyrek asırlık markanın asıl işi buharlı ütü ve kazanları)sektörde yeni sayılabilecek bir marka. Alakasız bir sektörde olup hadi birde kahve makinesi işine gireyim diyen firmaların ürünlerine olumlu yaklaşmam ancak sanayi tipi buharlı kazan olayı espresso makinesi çalışma prensibine uzak olmayan bir sektör olduğu için Lelit markasının kahve sektörüne girmelerini yadırgamadım.

DYq0Ql.jpg

Yurtiçinde ve yurtdışında meraklı gözlerle incelediğim üst seviye makineler ve bunun yanında metal işleme sektörünün içinde olmam sebebiyle metal işçiliğini dikkate alacak olursam Lelit tasarım ve işçilik anlamında bu işin Ferrari markası olamasa bile, benim şahsi görüşüm, muadil sınıfta espresso makinesi sektörüne yıllarını vermiş markaların seviyesinde diyebilirim. Karşıdan baktığım zaman kullanılan metalin ve işçiliğin kalitesi doğru orantılı ancak kör noktalarda kalan metalin kıvrım yerlerinde işçilik kalitesinin düştüğünü gördüm. Bu bölgelerdeki keskinliğin azaltılmasıyla son kullanıcı üzerinde kusursuzluk etkisi yaratılabilirdi.

alRZBO.jpg

(GÖRÜNTÜ ALINTIDIR)
Makinenin iç aksamını çıplak gözle göremediğim için net bir yorum yapamayacağım ancak iç aksamıyla ilgili izlediğim detaylı videoların hiç birinde kötü bir yoruma denk gelmedim.

k9RPr7.jpg

Artı etkisi olmasa bile markanın adını duş başlığına işlemesi görsel olarak hoş olmuş. Büyük bir makine algısı yaratsada aslında hacim olarak çok fazla yer kaplamıyor. https://m.ikea.com.tr/urun-katalogu...bFQOQsTUuyf_4Gl9WJh2ciqwKrts8tTkaAmCfEALw_wcB Referans olması açısından linkte yer alan ürün üzerinde rahat bir şekilde konumlanabiliyor. Bu servis masasının üstüne size gerekecek bütün aletleri rahatlıkla yerleştirebilirsiniz.

Su tankının üç farklı bölgede konumlandırılabilmesi çok faydalı bir inovasyon olmuş. Makineyi mutfağınızda konumlandırma açısından çok basit bir şekilde tankın yönünü değiştirebiliyorsunuz. Pedal sisteminden sonra düşündükleri en iyi şey bu olmuş diyebilirim.

k9Ryqr.jpg

Ağaç detayları; portafilter sapları, pedal, makine ayakları, sıcak su ve buhar vanaları işçiliği tatmin edici ceviz ağacından yapılmış.

Devamı ikinci gönderide..
 

frturk

Yeni Kahvesever
Katılım
16 Şub 2018
Konum
İzmir
Demleme Notları

Biancayla birlikte siparişini verdiğim Eureka Atom Specialita 75 model öğütücüm gelene kadar @raistlin Togay Bey’in göndermiş olduğu Eureka Mignon Silenzio model öğütücü kullandım. Üç farklı çekirdek ve üç farklı kavrumu nakedportafilter ile deneyimledim. Silenzio ile gözümü ve damağımı tatmin edecek sonuçlar almış olsam bile Atom 75 ile kesin olarak çok daha iyi sonuçlar alacağıma eminim. Bu yüzden Atom 75 geldikten sonraki demlemeleri görsellerle birlikte kapsamlı olarak bu bölümde güncelleyeceğim.

Aksesuarlar

RrRlda.jpg

(GÖRÜNTÜ ALINTIDIR)
Aksesuar kısmına değinecek olursam; birer adet 58mm kaydıraklı portafilter ve 58mm bottemless portafilterin ikisininde saplarının, işçiliği iyi, malzemesi ceviz ağacı olması güzel bir esktra. Ceviz ağacı tutacaklı portafiltresi ise farklı tasarımıyla benim çok hoşuma gitti. Çok kalın olmayan standart espresso bardaklarıyla gayet uyumlu olarak kullanılabiliyor. Çift cidarlı bardaklarda da sorun çıkaracağını sanmıyorum. Belli yükseklikteki bardak ve muglar içinde kullanışlı bir çalışma alanı mevcut.

Filtre (sepet) kalitesi hoşuma gitmedi. Plastik tamperlerin bir üst seviyesi paslanmaz çelikten 58.55mm tamper, iki küçük delikli buhar başlığı(üzerinde gelenin delikleri büyük), bardak yükseltici ayaklar, bağlabilir atık su boşaltma hortumu(atık su haznesini sürekli boşaltmaktan kurtuldum), şebeke suyu bağlantı aparatı(ben kullanma gereği duymadım), kör sepet(backflush için), 70lt su için su yumuşatıcı filtre, mikrofiber bez, grup başlığı temizleme fırçası ve plastik ölçü kaşığı. Verilen aksesuarları standart aksesuar bazında çoğu marka ve modele göre yeterli buldum ama işte böyle bir güzelliğe o filtreler(sepet) yakışmamış.

Fabrika çıkışı olarak gayet korunaklı bir paketleme yapılmış. Makineyi ilk incelememde herhangi bir darbe veya çiziğe rastlamadım. Ayrıca @Gelbura ‘nın UPS kargo firması ile çalışması beni memnun etti, aksi halde malumunuz diğer kargo firmalarıyla bana gelene kadar Bianca bal kabağına dönüşebilirdi :D

Sonuç

Lelit markası ve Bianca modeli için kısa bir süre içerisinde karar vermedim. İki ayı geçkin bir süre özellikle yurtdışındaki kahve forumları ve firmaların ürünlerini piyasaya sürmeden önce test etme ve görüş alma maksadıyla ürün gönderdikleri kişilerin detaylı incelemelerinden sonra emin oldum.

Benim araştırdığım, gözlemlediğim ve deneyimlediğim kadarıyla Bianca; siz ona hangi malzemeyi verirseniz verin verdiğiniz malzemeden en iyi sonucu çıkarmaya hazır.

Hepsinden önemlisi bütçeniz ister yüz lira olsun ister yüzbin lira olsun hiç farketmez, içinizdeki kahve tutkusunun hiç bitmemesi dileğiyle..
 

ebtt

Tecrübeli Demleyici
Katılım
11 Nis 2017
frturk hocam güle güle kullanın.Hem kaliteli fotograflar hemde ayrıntılı bilgiler için teşekkürler.
Ehliyetsiz kullanılabilmesine çok sevindim.;) (Özel Bianca ehliyeti olmayana satılmıyor diye duymuştum)
 

frturk

Yeni Kahvesever
Katılım
16 Şub 2018
Konum
İzmir
frturk hocam güle güle kullanın.Hem kaliteli fotograflar hemde ayrıntılı bilgiler için teşekkürler.
Ehliyetsiz kullanılabilmesine çok sevindim.;) (Özel Bianca ehliyeti olmayana satılmıyor diye duymuştum)

@mrsandman arkadaşımızın Bianca konusunda sizin yorumunuza atıfta bulunup sizi etiketliyeyim diyordum ancak etiketlemeyi unutmuşum :D

Daha iyileri size nasip olur inşallah.
 

Espavala

Yeni Kahvesever
Katılım
19 Kas 2012
Konum
Trabzon
Teşekkürler güzel inceleme ve anlatım için. Yakın zamanda shot demleme ve süt köpürtme videoları eklemeniz dileğiyle. Hayırlı olsun güzel makine .
 

gogo21

Yeni Kahvesever
Katılım
4 Kas 2018
Güzel günlerde kullanın.Makinayı al karşına saatlerce izle öyle güzel duruyor.
Belki yine bir 11.11 kampayasından ben de 81T den terfi ederim. :D
 

ebtt

Tecrübeli Demleyici
Katılım
11 Nis 2017
frturk hocam atık su boşaılma hortumu iç capı kaç mm civarında acaba.
Bizim Grace de yapmayı planlıyorum.Dökmek çok eziyetli oluyor.yerlere çok su döktüm.
 

frturk

Yeni Kahvesever
Katılım
16 Şub 2018
Konum
İzmir
Güzel günlerde kullanın.Makinayı al karşına saatlerce izle öyle güzel duruyor.
Belki yine bir 11.11 kampayasından ben de 81T den terfi ederim. :D
Maddi olarak sizi zorlamayacaksa 81T yerine kazan ve portafilter avantajından dolayı 91T tercih edilebilir ?

Kampanya olur mu bilmem ama nakit alımda @Gelbura Yiğiy Bey yardımcı olur diye düşünüyorum :D
 

frturk

Yeni Kahvesever
Katılım
16 Şub 2018
Konum
İzmir
frturk hocam atık su boşaılma hortumu iç capı kaç mm civarında acaba.
Bizim Grace de yapmayı planlıyorum.Dökmek çok eziyetli oluyor.yerlere çok su döktüm.
Benim için de çok büyük eziyet olmuştu dayanamadım montajını yaptım. Ölçüsünü alıp haber vereyim ;)
 
D

drsuat

Guest
Güzel inceleme. Benimde hayalimdeki makine. Elimdeki ns musicayı satabilirsem alıcam bu cihazı.
 

ebtt

Tecrübeli Demleyici
Katılım
11 Nis 2017
Eskiden bir radyo reklamı vardı ''Her gelin kızın rüyası Zetina dikiş makinesi '' diye.
Kahveseverler için '' Her kahveseverin rüyası Lelit Bianca Espresso makinesi '' diye uyarlıyacağız galiba.
Benim de Grace' i Bianca ya upgrade etme planlarım oluşmaya başladı
 
Üst