Kosta Rika Robusta Üretimi

baristalihsan

Yeni Kahvesever
Katılım
23 Şub 2018
Konum
Kayseri
Kosta Rika kahveleri yıkanmış Arabica kahveleridir. Tarrazu, Tres Rios, Herediá, ve Alajuela kahvenin yetiştirldiği bölgelerdir. Parlak bir asiditeye sahip ve full gövdelidir. Pasifik sahilinde yetişen çekirdekler ise yumuşak, tatlımsı ve parlaktır. Kosta Rika’nın en iyi kahvesi 3900 feetin üstündeki yükseklikte yetişen “tamamiyle sert çekirdek”tir. “iyi sertlikte çekirdek” ise 3300 ile 3900 feet yükseklik aralığında yetişir.
Ama buna rağmen tarım bakanları robusta başlayacağını duyurmuş enterasan geldi. Sizce böyle bir girişime gerek varmıydı ?


Kosta Rika Tarım Bakanlığı, ülkede robusta kahve üretiminde 30 yıldır süren yasağı kaldırmaya hazırlanıyor. Hazırlığın arkasında, bu hamlenin taşrada geliri yükselteceği ve kahve üretimine tehdit oluşturan iklim değişikliği, haşereler, hastalıklar gibi etmenlerin varlığı gösteriliyor.

Yasak, Kosta Rika’da 1988’den beri yürürlükte. Ülke, tarım politikaları gereğince çiftçileri arabica kahve yetiştirmeye teşvik ediyor. Geçmişte de yasağın kaldırılması gündeme gelmişti, bunların en ciddi olanı 2016’da gerçekleşti ancak Ulusal Kahve Kongresi yasağın sürmesinden yana karar aldı.

Son yıllarda ülke çapında her ne kadar kahve üretimi ve ihracat duraksamış olsa da, ülke nitelikli arabica kahve konusundaki itibarını hala koruyor. Arabica kahveler uluslararası piyasalarda, düşük kaliteli ancak yüksek randımanlı robusta kahvelerden çok daha fazla gelir getiriyor.

Kosta Rika kahve sektöründen bazı kaynaklar yasağın kaldırılacağına pek ihtimal vermezken, diğerleri ise er ya da geç robusta yetiştirilmeye başlanacağını, bunun kaçınılmaz olduğunu öne sürüyor.

Önerge her ne kadar Tarım Bakanı’nın ve sektörün lider organizasyonlarının desteğine sahip olsa da, bu gelişmenin Kosta Rika kahvelerinin imajını zedeleyeceğini düşünenler de az değil.

Tarım Bakanı Felipe Arauz endişeler için, “Bu gibi şikayetler, robustanın sadece net olarak belirlenmiş alanlarda yetiştirilmesi ve çiftçilerle konuşulması gibi yöntemlerle aşılabilir. Doğru olarak yapıldığı takdirde bu uygulamaların arabica üretimi üzerinde negatif bir etkisi olacağını düşünmüyorum” diyor.


Kaynak: https://coffee.digital
 

Ekli dosyalar

  • KAHVE.jpg
    KAHVE.jpg
    144.1 KB · Görüntüleme: 5
Üst