Single Dose Olmayan Değirmen Alır Mısınız?

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Özellikle ev kullanıcıları tarafında yönelim artık single dose (tek doz) değirmenlere doğru kayıyor.

El değirmenlerinin yükselişi de biraz bu yüzden. Espresso ve filtre için öğütebiliyorsunuz ve aralarında kolay geçiş yapabiliyorsunuz. Retention sorunları da az.

Son zamanlarda gördüğümüz Niche ile başlayan tek doz elektrikli değirmenler (Idose DF64, lagom, Arco, vs) ve el değirmenlerini elektrikliye çevirme girişimleri (arco, motordante-grindbuddy, vs) de bunun sonucu.

Siz bu saatten sonra tek doz olmayan bir değirmen alır mısınız? Ne düşünüyorsunuz?
 

mustafaipek

Tecrübeli Demleyici
Katılım
5 Eki 2020
Almam hatta single dose değirmenlerin bile bazen daha kolay temizlik ve statik konularında kendilerini geliştirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Her yıl daha iyisi geliyor. Geçmişte çok yavaş olan gelişimler gittikçe hız kazandı. Sonraki 10 yıl daha eğlenceli olacak gibi hissediyorum
 

cemix

Profesyonel Demleyici
Katılım
6 Kas 2017
Lelit Fred kullanıyorum single dose vurgusu yok ama sıkıntı yaratacak bir kalıntı bırakmadı çok şükür. Yani bence içinde çok fazla kahve bırakmadığı sürece diğer özellikleri daha ağır basar ve ben alırım. Bence en önemli özellikleri öğütüm kalitesi, fiyat. Sonra kullanım pratiği, sessiz çalışması, etrafa toz saçıp saçmaması, estetik...
 

mustafaipek

Tecrübeli Demleyici
Katılım
5 Eki 2020
Lelit Fred kullanıyorum single dose vurgusu yok ama sıkıntı yaratacak bir kalıntı bırakmadı çok şükür. Yani bence içinde çok fazla kahve bırakmadığı sürece diğer özellikleri daha ağır basar ve ben alırım. Bence en önemli özellikleri öğütüm kalitesi, fiyat. Sonra kullanım pratiği, sessiz çalışması, etrafa toz saçıp saçmaması, estetik...
Ben de lelit Fred kullanıyorum ama bu biraz da takıntı meselesi. Zerre sayılabilecek bardağa etkisi olmayacak toz bile gözüme batıyor. Yoksa Fred alıp bir ömür mutlu olacak olanda vardır
 

cafeingenieur

Aktif Demleyici
Katılım
2 Şub 2022
Sahip olduğum Mignon Specialita'yı 3D baskı parçalarla single dose'a çevirmiş biri olarak;
Espresso için farklı çeşitleri sürekli bulunduruyor ve aynı anda kullanıyorsanız single dose'a geçmek mecburi gibi bir şey. Çekirdek değişimlerinde ziyan çok fazla oluyor. Ama eğer espresso için tek bir çekirdek kullanılıyorsa, hazneli değirmende kalınıp filtre için bütçe dahilinde el değirmenine geçmek daha mantıklı diye düşünüyorum. Hazneli değirmen single dose'a göre büyük kolaylık. Özellikle Baratza Sette 270W gibi gram veya Specialita gibi zaman ölçer bir değirmeniniz varsa ölçüm yapmadan portafiltreyi doldurmak çok pratik. Bunun yanında etrafa kahve sıçramaması da başka bir avantaj.
 

noneed

Yeni Kahvesever
Katılım
13 Tem 2021
Tabi ki kullanırım ki şuan eureka kullanıyorum çok da memnunum.Özellikle benim gibi çoğunlukla tek yöntem kahve yapanlar için bir sorun teşkil etmiyor.İçinde çok fazla kahve kalmıyor ki o miktarın kısa sürede ne kadar bayatladığı,yeni aldığınız öğütüme kaç gr karışıp kahvenizin tadını ne kadar etkilediği vs çok çok hassas olma ve psikolojik algı ile alakalı diye düşünüyorum.
 

Shepherd

Kahve Masası Fan Club
Katılım
22 Ağu 2020
Konum
İstanbul
Evde espresso setim yok espresso ya da benzeri içeceklere minipresso gibi aygıtlara da ilgim hiç oluşmadı desem yeridir. Nedense Demleme rutinimde el değirmenleri fazlasıyla yeterli geliyor aynı zamanda ritüelimin bir parçası işin tadı tuzu.

Ofisler, kafeler ya da sürekli sütlü içecek hazırlanan yerler harici single dose olmayan değirmen kullanılacağını ben de düşünmüyorum. Evinde seti olan birçok kişi single origin farklı farklı kahveleri tüketiyor, blend kullananlar büyük ölçüde azaldı diye görüyorum. :D
 

toygars

Yeni Kahvesever
Katılım
1 Kas 2015
Konum
IZMIR
Ben de son dönemde çok araştırdım single doz elektrikli değirmen ancak evde espresso tüketimim olmadığı için sadece filtre öğütümü amacı ile ev kullanımında yüksek maliyetli kalıyor diye düşünüyorum. Sonuç olarak kaliteli ve tatmin edici bir el değirmeni sadece filtre öğütümü için yeterli diye düşündüm , diğer benzer şekilde kullanım için single doz düşünen arkadaşlar yorumlarsa sevinirim.
 

LastDrip

Profesyonel Demleyici
Katılım
18 May 2020
Konum
İstanbul
İki türlüsünüde evde kullanan biri olarak kesinlikle single dose diyorum. Sürekli çekirdek değiştirip espresso çekiyorsanız şart bence. Hep aynı çekirdeği kullanıp bittikçe yeniliyorsaniz belki gerek olmayabilir.
Ama 1zpresso kullandıktan sonra anladım ki en güzel single dose değirmen el değirmeniymiş, gözünü sevdiğim o ne hız öyle ya gönlümün efendisi resmen. Tek handikapı çevirmenin tadını alamadan öğütüm bitiyor 😍 çok aşırı espresso tüketimi yoksa elektrikli değirmene gerek bırakmıyor.
 

gyildirim

Yeni Demleyici
Katılım
27 Haz 2020
2 yıldır Cmd ve 3 aylık hario elektro solo ile acayip mutluyum. Belki ilerde cmd ve solomu satıp arco 2 in1 alabilirim. Tasarımı çok hoş yahu. Dikiş makinesi gibi. El değirmenleri terapi gibi geliyor , rahatlatıyor. Sök , tak doldur , çevir boşalt bana baya rahatlatıcı geliyor. Büyük konuşmayayım ama elektirikli değirmen alma ihtimali görmüyorum kendimde.
 

Odie

Yeni Demleyici
Katılım
23 Tem 2021
Konum
Tuzla/ İstanbul
Single dose elektrikli degirmenlerde popcorn olayi sorun. Özellikle yüksek devir çalışan flat burr degirmenlerde. Bu da espressoda öğütüm tutarlılığını bozuyor. Zaten her shotta da çekirdek değiştirmek pek mantıklı gelmiyor bana. Ne kadar single dose da olsa purge etmek gerek belirli bir miktar.
Bence bu konuda 'best practice' diyebileceğimiz bir durum varsa o da şöyle olur. Eğer espresso baz demlemenizse, espresso odaklı bir on demand elektrikli değirmen, hopperin 1/3u dolu şekilde kullanılabilir popcorn olayını azaltmak için. Yanına da yardımcı bir el değirmeni diğer demleme yöntemleri için. Ya da bazi arkadaşların belirttiği gibi bir tane düzgün el değirmeni her türlü demleme uygun, kol kası yapmaya devam.
 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Bütçe dostu el değirmenlerinin saltanatı devam edecek gibi :D Özellikle filtre için. Sadece filtre için elektrikli değirmene gerek olduğunu düşünmüyorum. (şahsi görüşümdür)

Çoğumuz farklı kahveler alıyoruz ve kahve geçişleri en kolay el değirmenleri ile yapılıyor sanırım.
 

OzanDeniz

Yeni Demleyici
Katılım
10 Mar 2022
Ben el değirmeni mantığını sevdiğim için gayet mutluyum el değirmeni ile kol kası sıkıntım da olmadığı için pek aramam. Ama değirmen ve makine olayının iş veya hobi ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Eğer barista olsam ve bu işten para kazansam tabii singledose un yanına yaklasmam ama evde de her gün 10 tane espresso yapsam belki arco gibi şebeke elektriği beslemeli bir alet harika olur.
 
Üst