V60 Ekipmanları

Zeyer

Yeni Kahvesever
Katılım
22 Ocak 2021
arkadaşlar merhaba;

V60 demleme için ekipmanları almak istiyorum ama o kadar çok satış yeri ve farklı türler var ki nerden alacağıma ve ne alacağıma karar veremedim.Öncelikle demleme aparatı kettle cam server ve filtre kağıdı almak istiyorum.Hassas tartım mevcut.Sizce nerden hangisini almalıyım.Ve tabini iyi bir kahve için profesyonel ekipmanlar almak istiyorum.uygun site ve fiyatlar açısından değerlendirirseniz çok memnun olurum.
 

Talhadincer

Yeni Kahvesever
Katılım
29 Eki 2019
fiyatları çoğunun aynı. Ben espresso perfetto,probador collectiva gibi yerleri öneririm. Bütçeniz kısıtlıysa 2. el de bakabilirsiniz hatta bana kalırsa cam servera o kadar para vermek yerine ikea'da 30 tl ye bana göre daha güzeli var. bende hario server olmasına rağmen onu kullanıyorum. Bütçeniz varsa da fellow stagg alabilirsiniz. Togay bey satıyor.
 

Zeyer

Yeni Kahvesever
Katılım
22 Ocak 2021
fiyatları çoğunun aynı. Ben espresso perfetto,probador collectiva gibi yerleri öneririm. Bütçeniz kısıtlıysa 2. el de bakabilirsiniz hatta bana kalırsa cam servera o kadar para vermek yerine ikea'da 30 tl ye bana göre daha güzeli var. bende hario server olmasına rağmen onu kullanıyorum. Bütçeniz varsa da fellow stagg alabilirsiniz. Togay bey satıyor.
Kettle olarak hangisini önerirsiniz harionun ki 300 küsür ve demleme aparatı cam mı olmalı plastik mi yada seramik mi hiç karar veremedim
 

ArasCan

Yeni Kahvesever
Katılım
31 Eki 2016
Kettle olarak hangisini önerirsiniz harionun ki 300 küsür ve demleme aparatı cam mı olmalı plastik mi yada seramik mi hiç karar veremedim
ben uzun yıllardır seramik kullanıyorum memnunum. kettleı çok uzun zaman önce aliexpressten almıştım türkiyede de muadilleri var artık bakabilirsiniz.Talha Bey'in dediği gibi elektrikli düşünürseniz fellow gibi markalar var kettle için. Filtre kağıdı olarak ilk etapta bol poşet japonya üretimi hario kağıt öneririm.
 

Zeyer

Yeni Kahvesever
Katılım
22 Ocak 2021
Aslında elektrikli hiç düşünmedim normal bişey işimi görür diye düşünüyorum fakat seramik düşerse kırılır yada ısıyı kahveye çok geçirmiyor vs diye söylendiği için bir türlü karar verememiştim
 

esavas

Emir Savaş
Katılım
28 Ara 2015
Forumdaki çoğu kişinin anlayabileceği tatsal bir fark yok versiyonlar arasında. Orijinal Hario'nun seramiği kolay kırılan bişey değil, ben yıkarken çok düşürdüm(bi kaç kez halıya da düşürdüm) yıllardır bir sıkıntı yaşamadım, camdan daha dayanıklıdır tahminen. Çok ince bir seramik değil özetle. Cam Servera Hario diye o kadar para hiç vermeyin, ağzına uyumlu herhangi bir cam server bulabilirsiniz rahatlıkla, mesela şuan yanımda server olmadığı için altına french pressin camıl haznesini koyup yapıyorum. Kettle da aynı şekilde muadil bir sürü ürün var, arada çok fiyat yoksa hario alabilirsiniz, onun malzeme kalitesi güzel çünkü. Ama iki kat fazla para vermeye yine değmez. Şahsen bugüne kadar elektrikli kettle beni cezbetmedi ocakta yapıyorum termometre koyup. Elektrikli diye 3 kat fazla para vermek yine bana mantıklı gelmiyor.

Filtre kağıdını da dün yg724 sitesinden aldım, güvenilir bi site, ücretsiz kargo ile japonya üretimi en uygun orasıydı.
 

Zeyer

Yeni Kahvesever
Katılım
22 Ocak 2021
Anladım mantıklı fikir evet ben biraz araştırayım çok teşekkür ederim görüşleriniz için
 

Talhadincer

Yeni Kahvesever
Katılım
29 Eki 2019
Seramik kullanıyorum ben de hiç kırmadım ki Emir bey'in dediği gibi çoğu kişinin anlayacağı farklar yok lakin ben alacak olsam plastik alırdım. Eğer siz gibi tamamen 0dan başlasaydım origami dripper alırdım bu arada. Kendisi hem kalita hem v60 filtresiyle tam uyum sağlıyor. olukları daha dikey olduğu için demlemenizin kısa sürdüğünü, böylece daha temiz bardaklar çıkardıklarını iddia ediyorlaeTermometreniz varsa bence de çok şart bir şey değil elektrikli olanlar. Aliexpress ya da amazondan da alabilirsiniz. İyi akşamlar dilerim
 

Alpha_Music

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Mar 2015
Konum
İzmir
Merhaba,

Dripperlar arasındaki tatsal farktan kimin ne anladığı değil sizin ne anladığınız önemli. Sizin de şu an ne anladığınızın yanı sıra ileride ne anlayabileceğinizi de göz önünde bulundurmak gerekli. Nihayetinde bu bir yolculuk ve kendinizi şu anki konumunuza sabitlemek yerine gelişime açık tutmakta fayda var. Şahsen V60 plastik, seramik, kasuya, Kalita Wave 185 metal, seramik, aeropress, delterpress, origami, chemex'e sahibim ve neredeyse hepsini sık sık kullanıyorum. Yeni başlayanlara tavsiyem şu şekilde oluyor;
Nihayetinde finansal durum ve bu hobiye olan ilginiz, ilginizin devamlılığı ve nerede kullanacağınız gibi koşullarınıza göre farklı alternatifleri değerlendirirsiniz.

Alternatif olarak Delter Press'e ışık tutuyorum. Eğer hem evde hem işle demlerim diyorsanız, haftasonları sık sık kampa çıkıyor ya da açık havada parkta da demlerim diyorsanız göz atmaya değer bir opsiyon. Çünkü 6-7gr çekirdek alabilen kapağı ve doğru referans veren su seviyesi ibreleriyle tartı almanıza ve taşımanıza gerek kalmıyor. Yanında 100 adet filtre geliyor. Herhangi bir kettle, çaydanlık ya da termostan su bocalayabilirsiniz yani ekstradan kettle almanıza gerek kalmayabilir. Aldığınız çıktı birebir aynı olmasada taşınılabilirliği büyük avantaj sağlıyor.
 

sophium

Yeni Kahvesever
Katılım
29 Şub 2020
Eğer paranız varsa yan sanayi almayın orjinal alın çünkü tasarım farkları çok oluyor ve genelde yan sanayilerin veya taklitlerin tasarım hataları veya seçimleri sonucu çok belirliyor. Bütçeniz uygun durumda ise Dems ve Probador Colectiva gibi orjinal ürünler aldığınızdan emin olabileceğiniz saygın yerlerden alabilirsiniz.

V60

Hario V60 başlı başına bir sürü değişken demek. Öncelikle malzemenizi seçmeniz lazım. Seramik, Cam, Bakır, Metal ve Plastik modeller var. Sürekli oradan oraya taşımayacaksanız plastik almayın. Paranız varsa kesinlikle Bakır V60 kahve içiminizi üst düzeylere taşıyan iyi bir yatırımdır. Cam istiyorsanız Drip Switch modeli size bir de İmmersiyon demleme seçeneği ve güzel pamuksu filtreler sunar, şarapsı kahveler ile çok olumlu sonuç verir. Seramik de oldukça iyidir ama seramikte Origami de bir tercih ve üzerine düşünülmesi lazım.

Plastik bence kahve demleme konusunda çok seyrek kullanılması gereken bir malzeme, Kahve doğası gereği asidiktir ve plastiği aşındırır o yüzden Aeropress ve Delter'ı sadece özlersem yapıyorum. Plastik tavsiye etmem çünkü gıdaya uygun plastik diye tanıtılan ürünler üzerine yeterince araştırma yapılmıyor ve BPA'lı plastikler gibi yine östrojen hormononu yükseltmenin yanı sıra başka çeşitli olumsuz etkileri olabiliyor. Aeropress bu yüzden sırf malzemeyi değiştirmek için sürekli kendini güncelliyor.

Seramik, Cam, Drip Switch, Kasuya ve Bakır V60 yanı sıra Origami Dripper denedim ve hepsini kullanıyorum (bunlara ek Sifon, French Press, Aeropress, Delter var ve Tiamo gibi markaların da V60larını hatta el yapımı seramik V60 denemelerini bir zamanlar kullandım). Bunlar arasında en çok tercih ettiklerim Bakır ile Drip Switch oldu. Ama diğerlerini de arada içiyorum çünkü onlarla demlenen kahveleri de çok seviyorum. Bir çok V60 çeşidi var bunların hepsinin kahve deneyiminize kendinize özgü yaptığı katkılar var. Birbirlerini rakip olarak görmüyorum, biri öbüründen daha iyi demiyorum hepsi aynı takımın oyuncusu, biri üçlük atar öbürü smaç basar biri çalım atar öbürü zerafetini konuşturur biri vole vurur öbürü rövaşata ile şov yapar biri meltem gibidir biri volkan gibi. Ama yan sanayiler ve taklitlerde hep bir şeyleri kaçırıyorsunuzdur. Hario V60 yiv tasarımında gerçekten bilim vardır.

Seramik Hario V60 yerine eğer yumuşak içimler ve hızlı demlemeler seviyorsanız Origami Dripper düşünebilirsiniz.

Filtre

Filtre için Cafec filtrelerin hepsini sırayla alıp deneyin muhakkak, Cafec'in her filtresi farklı içim tercihlerine ve çekirdeklere hitap ediyor o yüzden ilerleyen zamanlarda hepsinden bulundurmanın da faydası var, çekirdeklerinizden gerçekten randıman almanızı sağlar. Hario'nun paketlerde satılan filtreleri tedavülden kaldırılmalı, Cafec gerçekten bir şeyleri çok değiştirdi V60 demlemeye çok önemli bir zerafet katıyor. Bir çok çekirdeği Hario'nun kağıtsı filtreleri ile heba ediyoruz bence (Drip Switch modelinden çıkan Hario filtreler yine pamuksu güzel filtreler ama onların satışı Türkiye'de yok başka ülkede varsa da bilemiyorum). Cafec filtrelerini bir çok Roasteryde (ör. William's Roastery, CleanCup) bulabilirsiniz

Server

Cam server konusunda fantaziye gerek yok aslında. Isıya dayanıklı laboratuvar beherleri bence gayet iyidir. İki tane alırsanız havalandırma yapmanızı kolaylaştırır ve havalandırma sonrasında biraz ısıtıp servis ederseniz de şahane bir kupa kahveniz olur. Lab malzemecilerinden veya IKEA'dan alınabilir.

Gooseneck Kettle - İbrik

Gooseneck kettle konusunda iki şeye özellikle bakılması lazım. Biri sapı öbürü de gooseneck ucu.

Hario ve Fellow gibi markaların kettlelarının sapı özellikle akışı en iyi şekilde kontrol edebileceğiniz bir şekilde tutabilmeniz için açılandırılmıştır ve kazara hızlı dökme ihtimaliniz çok azdır. Ucuz gooseneck kettlelar ile bu kontrolü sağlayamanız çok zordur ve kazara çok hızlı dökümler olabilir. Gooseneck kettle'ı sapı bir kere uzadıktan sonra tekrar bükülüp Kettle'ınıza geri dönmemeli ve dışa doğru devam etmeli.

Gooseneck Kettle'da da yine bütçeniz uygunsa muhakkak bir Hario Buono, Fellow veya Hario Kasuya Kettle alın. Bunlar cidden döküm tekniğini belirliyor. Tchibo'nun elektrikli Kettle'ını kullanan bir arkadaşım var ve bulursanız bu da çok uygundur. Bende bir adet Konchero Elektrikli Kettle var (Probador Colectiva) ve sap bükülüp tekrar kettle'a dönüp birleştiği için kız arkadaşımın evindeki Buono'yu özlemiyor değilim.

Hario Air Kettle fiyat konusunda uygun olsa da sıcaklık konusunda sınırlıdır ve plastiktir 7'den düşük pHlı sularla (ör. musluk suyundan arıtan sürahiler) zamanla aşınır ve vücudunuzda plastik birikimine sebep olur. Hario Air yerine orta veya büyük bir Huskee Cup (Probador Colectiva'da var) alıp havalandırma deliklerinden de sıcak suyu oldukça kontrollü bir hızla dökebilirsiniz ve ayrıca Cascara / Kahve Yemişinin Kabuğundan yapılmış geri dönüşümlü bir malzeme olur.

Ancak bütçem yetmiyor plastik de istemiyorum diyorsanız Aktarlarda, Antikacılarda ve Züccaciyecilerde satılan Bakır Demlikler/İbrikler var. Ama çok hızlı ve kontrolsüz dökebiliyorlar dikkat etmek ya da melodrip gibi bir şey kullanmak lazım.

Termometre

Lab malzemecilerinde satılan Cam Çubuk termometre... Birinin kırılma ihtimaline karşı kesinlikle bunlardan iki tane olsun. Bunun dışında başka termometre denemek istiyorsanız deneyin ama yine döner dolaşır bunlara dönersiniz bence.

Metal çubuklu dijital termometreler bir noktada ya plastiği erir ya yanları tutamaz ya da pil yuvası yamışır veya pil bağlantıları nemden buhardan paslanır bir gün elinizde kalır.

Süt termometrelerinin de üretim hataları olabiliyor ya da genleşip büzüşürken içine buhar almaya başlayabiliyorlar okumakta zorlandığımız olabiliyor.

Cam çubuk termometre temizdir rahattır. Metal gibi ekstradan tat katmaz ama kupanıza güzel enerji katar.
 
Son düzenleme:

sophium

Yeni Kahvesever
Katılım
29 Şub 2020
Paranızı esirgeyip özensiz tutarsız hatalı üretimler olan yan sanayi ve taklit ürünler aldığınız zaman kahve içiminizi çok bulandırırsınız. Aslında bu konuda ucuzunu alacak kadar zengin değiliz. İçtiğimiz kahvenin içinde o kadar çekirdeğin hepsinin bir ruhu var ve onlara saygılı olmamızın bir ölçüsü iyi kahve yapmamız bu da iyi ekipman ile oluyor.

Yan sanayi ve taklit ürünler hırs ve fırsatçılıkla güdülenmiş araştırılmadan özensizce para kazanmak ve tezgahlarını döndürmek isteyen kişiler tarafından insanlara ve kahveye sevgi ve saygı eksikliği ile yapılan şeyler. Umarım bir gün ticaretimizden tamamen çıkarlar. Dilerim herkes iyi olduğu işi özenle ve sevgiyle yapsın, bu toplumsal saygıdır.

Bir ekipmanın/malzemenin daha iyisini veya orjinalini aldığımda aldığım tattan sonra düşündüğüm şeylerden biri hep buna değdiği ve ucuzuna kaçmanın aslında pahalıya patladığı yönündeydi. Çünkü daha önce ucuz malzemeler ile hep heba etmişim kahveyi dedim. Aslında o çekirdeklerin içindeki önemli güzelliklerin bana ulaşmamasına sebep olmuştu ucuz ekipman ve malzeme kullanmak.

Nitelikli çekirdek alıyorsanız iyi ekipman kullanın. Gerçekten. Olağan veya herhangi bir çekirdek alıyorsanız da iyi ekipman kullanın. Ekipmana verdiğiniz para amorti oluyor yine.

Uzun zaman Comandante gibi bir değirmene para yetiştiremedim o yüzden Handground, Rhinowaves, Sözen gibi değirmenler kullandım. Hep bozuldular hep kastırdılar, mekanizmaları çöktü, çarkları yamıştığı için matkap kullanmak zorunda kaldım, bıçakları kırıldı, çekim süresini uzattılar da uzattılar veya efektif bir şekilde temizlenemediler. Nihayetinde hepsine verdiğim para bir Comandante almaya yetiyordu. Aynı durum Chemex için de geçerli, oraya koydukları bir bombe veya döküm oluğunun köşelerinin açısı çok şeyi değiştirir yan sanayi de kullandım lab malzemecisinde satılanı da kullandım. Aynısı Filtre Kağıdı, Kettle veya Pourover ekipmanınız için de geçerli.

Ne zaman sonunda bir 1Zpresso K-Pro ve V60 Bakır aldım ve aydınlandım sen ne veriyorsan onu alıyorsun ama arada kilolarca kahve çekirdeği kimvurduya gidiyor. Aydınlanma sonucunda da bütün samimiyetim ve ciddiyetimle "Kahve Ruhundan özür diliyorum."

Çünkü ekipman cidden belirliyor. Kavurmacılar kahveyi kavurur ve demleyiciler demler ve içiciler içerken aslında kahve çekirdeklerini ebedi yolculuklarına uğurluyoruz, sevgiyle ve saygıyla bu cenaze töreninin hakkını vermemiz gerekiyor. Ben aslen bir Şifacıyım ve bu yüzden Şaman olarak yaklaşıyor kahvenin ruhu ile muhattap oluyorum. Düşünün şimdi siz öldüğünüzde bedenininizin tuvalet kağıdıyla kefenlenip OSB'den bir tabuta konmasını ister misiniz? Kahve çekirdekleri de cenazelerinde saygı beklerler ve bu sadece maddesel tadı değil kahve ile yaşadığınız manevi deneyiminizi ve ilişkide olduğunuz insanlarla olan muhabbetinizi oldukça belirler

Ekipmanınıza ayırdığınız para kendinize, arkadaşlarınıza, ailenize ve kahveye atfettiğiniz değeri belirler. Sözünüz ve düşünceniz ne kadar güzel olursa olsun madde ortamında ayırdığınız para gerçekten vaktinizi de emeğinizi de ilginizi de ayırdığınız anlamına gelir.
 
Son düzenleme:
Üst