Portafiltrede Su Kalması Ve Basınç

hasansutcu

Aktif Demleyici
Katılım
11 May 2020
Konum
İzmir
Merhaba arkadaşlar,

Geçtiğimiz hafta Delonghi Dedica Ec685R satın aldım. Ilk 10 kahve yapımım çok iyiydi ancak sonrasında çeşitli problemler yaşamaya başladım.

Kahveyi demledikten sonra portafiltrede kahvenin üzerinde bir miktar su kaldığını farketmemle başladı her şey. Demledikten sonra portafiltredeki kahveyi çöpe dökmede de problem yaşıyorum. Kaşıkla kazımam gerekiyor. Kahveyi demlerken akışkan değil de damla damla dökülüyor bardağa.

Bunun üzerine dün, portafiltrenin takıldığı başlığı temizlemek için vidayla söktüm ve suyla temizledim.

Biraz önce 3 tane kahve yaptım ve yine ilk yaptığım kahveler gibi değildi, kahvenin yarısı damla damla aktı.

Sonra, portafiltreyi boş takarak sıcak su alayım dedim. Double shot ve tek shottaki denemelerimde de, sıcak su akışı bittikten sonra portafiltrenin içinde su birikintisi vardı. Hatta 5.denememde tek shotlık potun içindeki filtreyi çıkartarak deneme yaptım ve sıcak su akışı durdu, portafiltreyi çıkartırken patladı. Sıcak su akmadığı için basınçtan küçük çaplı patlama yaptı.

Sizce neden kaynaklanabilir? Makineyi iade mi etsem yoksa portafiltremde mi sorun var? Ya da kullanım şeklinde mi hata yapıyorum acaba ?

Görüşlerinizi belirtirseniz çok sevinirim.
 

Lautreamont

Yeni Demleyici
Katılım
20 Nis 2012
Keşke bu kadar şey yaşamadan önce buraya yazsaydınız, umarım makineye bir zarar vermemişsinizdir. Yaşadıklarınızın hiçbiri bir sorun değil.

Tek tek gidelim.

-Portafiltrede su kalması üç yollu valf özelliği olmayan makinelerde olan bir durumdur. Durdurma tuşuna basıp pompayı kapattığınızda basınç sona erer ve su geçemediği için de orada kalır. Üç yollu selenoid valfli makinelerde oradaki suyu dışarı atmaya yarayan mekanizma olduğu için açtığınızda kuru çıkar. Bu yaşadığınız bir sorun değil, makinenin doğal çalışma şeklidir.

-Damla damla kahve gelmesi, kahvenizi biraz ince çektiğinizi gösterir. Biraz ince diyorum çünkü çok ince çekmiş olsaydınız hiç kahve gelmeyecekti. Kahvenizi biraz daha kalın çekmeniz gerek.

-Kahveyi yapar yapmaz portafiltreyi bir yere vurarak tek seferde içerisindeki kahveyi dökebilirsiniz. Eğer uzun bir süre takılı kalırsa kahve kurur ve o zaman kolay kolay çıkmaz. Kahvenizin kalınlığıyla ilgili bir durum da olabilir, onu çözdüğünüzde bu da otomatikman çözülecek.

-Boş portafiltrede su kalması sorunu da aslında ilk sorunun yanıtıyla aynı. Sepetin delikleri çok inceyse içerisinde kahve kalıntısı kaldıysa su içerisinden normal yolla geçemez ve üstünde birikir.
 

hasansutcu

Aktif Demleyici
Katılım
11 May 2020
Konum
İzmir
Öncelikle detaylı açıklamalarınız için çok teşekkürler. Kahve makinesini yeni aldım ve öğütücüm henüz gelmediği için; espresso için öğütülmüş hazır kahve almıştım. Bu hafta içinde öğütücüm gelecek ve kendi öğütümlerimle nasıl bir sonuç elde edeceğim, merakla bekliyorum. Sepette su kalması konusunda paylaştığınız bilgi çok değerli. Artık aklıma takılmıyor olacak.
 

volkanthegrey

Yeni Kahvesever
Katılım
4 Ağu 2020
merhaba,

aynı sorunları bende yaşıyorum. acaba kahve değirmeni sonrası tecrübelerinizi paylaşabilir misiniz?
 

kremanyak

Yeni Kahvesever
Katılım
23 Eki 2020
Benim makine üç yollu selenoid valfli ama yine de su kalıyor göl gibi sepette...aşağıya akan ise krema gibi kıvamlı değil filtre kahve gibi ve çok az köpüklü...
 
Üst