Moka Pot En Iyi Nasıl Yapılır

corvo

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Eyl 2018
Şu aletle yaptığım kahveleri ya sütle ya da bir bardak suyla karıştırmadan içemiyorum. Acı ve ekşi oluyor sade içince.

Gerçekten yapabilen biri 4lü ocakdan hangisinin kullanılacağından öğütüm kalınlığına detaylarını yazabilir mi rica etsem.
Referans olması açısından elimdeki timemore 15-24 arası filtre boyutunda öğütüyor.
 

babacula

Yeni Kahvesever
Katılım
7 Nis 2018
-Öncelikle öğütüm için espressodan biraz kalın tercih ediyorum. Acı veya ekşi olmasının nedeni ince öğütüm olabilir. (Timemore kullanmadığım için bir şey söyleyemiyorum)
-Yine ekşilik problemi de forumda espresso için oldukça konuşulmakta, city- full city- dark kavrumlarlar kullanarak ekşilik problemini aşabilirsin. Az önce Rioba - Silver ile moka potta bir kahve hazırladım gayet keyifle içtiğimi belirtebilirim.
-Kahveyi hazırlamadan alt hazneye koyacağım suyu ısıtıyorum, böylece funnel'deki öğütülmüş kahvenin ısıya maruz kalmasını bir nebze engellemiş oluyorum. Bununla ilgili altta bıraktığım linkte soğuk veya sıcak su kullanmanın ne gibi bir fark yarattığına dair inceleme mevcut.



-Emniyet valfini geçmeyecek kadar su dolduruyorum, bu hem ideal su miktarı için hem de emniyet için önemli bir şey.
-Ocağın en küçük gözünde moka potun kapağı açık olacak şekilde ilk kahve gelinceye kadar harlı ateşte, kahve çıkışı başladığında orta harlı ateşe alıyorum. Ocağı, kahve akışı hafifçe kesikli hale geldiği noktada kapatıyorum ve ocaktan alıyorum zaten kahve akışı hala akmaya devam ediyor. Böylece yine elde edilen kahvenin kaynamasını -yanmasını- görece engellemiş oluyorum.

Tad konusunda başka bir şey belirtmek gerekirse, çevremdeki bazı insanlar moka potta hazırlanan kahveyi çok güzel bulurken bazıları ise tadında yanıklık ve acılık bulduğunu belirtti. Bu nokta biraz damak tadıyla alakalı olabilir diye düşünüyorum.
 

Cknvisual

Profesyonel Demleyici
Katılım
9 Tem 2019
timemore ile çekirdeğine göre genelde 17-18-19 klikte öğütüyorum, son aldığım ethiyopia ile 16 klik öğütttüm ama o bir istisna.

sıcak su koyup, ufak ocakta, kısık/orta ateşte demliyorum. köpük gelmesine yakın ocaktan alıp soğuk suya tutuyorum (burası çokomelli)

bir sürü ekipmanımın olmasına rağmen moka pot favorim, bundan yaptığım kahveler de genelde herkesler tarafından pek bir beğenilir. tabii ki herkesin damak zevki farklı, belki de moka pot sizin damak zevkinize uygun değildir.
 
Üst