Nedir Bu Excelsa?

madboss

Yeni Kahvesever
Katılım
5 Kas 2022
Nedir Bu Excelsa?

Kahve çekirdekleri hakkındaki sohbetlerde en popüler iki tür Arabica ve Robusta çekirdekleridir. Üçüncü çeşit olan Liberica ise zaman zaman bahsi geçmektedir. Excelsa hakkında ise henüz bilinmesi gereken çok şey var. Sadece son 15-20 yıl içinde Liberika'nın bir çeşidi olduğu olarak kabul edilmekteydi. Bundan önce, dördüncü tür olamadığı düşünülüyordu. Fakat bu kadar bilgiye rağmen, tartışma halen devam ediyor.
2.jpg

Excelsa'nın Tarihçesi

Excelsa (Coffea excelsa) 1903 yılında Çad'da keşfedildi.

Çad'da ve Orta Afrika'nın diğer bölgelerinde hala doğal olarak yetişmesine rağmen, Excelsa'nın çoğunluğu şimdi Güney Doğu Asya'da, özellikle Vietnam, Endonezya ve Filipinler'de yetişmektedir.

2006 yılında Liberica'nın bir alt türü olarak yeniden sınıflandırıldı ve Excelsa'nın Liberica adı altında satıldığına dair bazı kanıtlar var.

Dünyada yetiştirilen, ihraç edilen ve tüketilen Excelsa miktarı hakkında toplanan çok fazla veri yoktur, çünkü Uluslararası Kahve Örgütü (bu şeyler hakkında veri toplayan organ) Excelsa'ya olan talebin "ticari olarak önemli" olmadığını söylemektedir.

Peki, Excelsa Coffee nedir?

Excelsa kahvesi en iyi 1.000 ila 1.300 m yükseklikte yetişir ve arabica ve robusta'nın aksine, bir çalıdan ziyade arboreal (ağaç benzeri) bir bitkidir. Üretken ve esnek olmasına rağmen, excelsa'nın yönetilmesi zordur ve kapsamlı bakım gerektirir. Bir kerede hasat edilebilen yüksek miktarda çekirdek nedeniyle "üretken" bir bitki olarak kabul edilmesine rağmen, olgunlaşma süresi aslında yaklaşık 12 ila 14 ay sürer

Excelsa bitkisinin yaprakları büyüktür (ortalama olarak, 26 cm uzunluğunda ve 13 cm genişliğinde) ve köseledir. Çiçekleri, meyve olgunlaşmasının yaklaşık bir yıl sürmesine rağmen, hasat mevsimi boyunca birçok kez çiçek açar. Bu çiçekler arabica ve canephora bitkilerindekilerden daha büyüktür. Excelsa ayrıca, ortalama olarak yaklaşık 9 mm uzunluğunda ve 6 mm genişliğinde asimetrik çekirdekler üretir.

Excelsa çekirdeğinin de kafeinde hem canephora hem de arabica'dan daha düşüktür. Excelsa çekirdeğindeki kafein seviyelerinin, arabica için 1.2 ila 1.5g ve baston için 2.2 ila 2.7g ile karşılaştırıldığında, 100g başına 0.86 ila 1.13g arasında değiştiğini gösterdiğini söylenmektedir.

Bununla birlikte, buna rağmen, excelsa ağaçları, diğer bitkilerin olmadığı yaygın hastalıkların ve zararlıların çoğuna karşı dirençlidir. Bunlar arasında kahve yaprağı pası, nematodlar ve kahve yaprağı madenci güvesi bulunur. Bununla birlikte, Excelsa, bir mantar hastalığı olan trikomikoza karşı hassastır.


1.jpg

Kavurma ve Tat​

Üretimiyle ilgili sorunlara rağmen, excelsa özenle yetiştirildiğinde ve işlendiğinde, karmaşık ve ilginç bir fincan profili oluşturabilir.

Excelsa çekirdeğinin arabica'dan daha yoğun bir müsilaja sahip olduğunu ve çok daha az çözünür katı maddeye sahip olduğunu söylenmektedir. Excelsa için mevcut kavurma profillerinin başka bir çekirdek profilleri ile karıştırılmaması gerektiği ve yeni kavurma biçimlerinin ve en iyi uygulamaların kullanılması gerektiği anlamına gelir.

Ek olarak, daha düşük çözünürlüğü, excelsa çekirdeklerinin optimum lezzet profillerine ulaşmak için daha yüksek sıcaklıklarda veya daha uzun süreler boyunca kavrulması gerekebileceği anlamına gelir.

Excelsa ile çalışan kavurma makineleri, orta hafif kavurmanın meyve benzeri ve meyveli notaların yanı sıra odunsu ve patlamış mısır benzeri tatlar üretebileceğini belirtir. Kızartma koyulaştıkça, çekirdek çikolata ve krema notalarıyla daha dolgun bir vücut verir.

Sonuç olarak

Excelsa kahve türünün üretimi ve dağıtımı üzerinde çok fazla ticari ağırlık yoktur.

Birincisi, üretim maliyetlerinin nispeten daha yüksek olması ve ayrıca bu kahvelerin çok fazla farkındalığı veya kabulü olmadığı için.

Excelsa, karmaşık tadı nedeniyle bazen kahve karışımlarının bir parçası olarak kullanılma eğilimindedir. Sadece bu kahve çekirdeklerine / öğütülmelerine olan talep artarsa, kahve pazarındaki ölçekleri devirme şansına sahip olurlar.

Sinan Bayın

diğer yazılarımı okumak isterseniz

www.madboss.com.tr
 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
@madboss Öncelikle hoş geldiniz.

Forumumuzda kahve ile ilgili uğraşan, emek veren herkes sitesinin linkini samimi bir şekilde verebiliyor. Herhangi bir yasak ya da kısıtlama yok.

Öncelikle kendinizi tanıtmanız daha doğru olacaktır.

Ayrıca attığınız yazı maalesef doğrudan başka bir siteden alınmış, ve yer yer bütünlüğü bozan, yanlış çeviriler mevcut. Emeğe saygılı olmak açısından yazının referansını buraya bırakıyorum.


İyi forumlar.
 
Üst