KAHVE DENEYİMİ Matruşka Serisi #1 - Indonesıa Frınsa Edun #3

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Bugün çok sevdiğim arkadaşlarım Niji'nin MATRUŞKA SERİSİ #1 kahvelerini denedim.
Sanırım şimdiye kadar içtiğim en kompleks kahvelerden biri olduğunu söyleyebilirim.
15 grama 240 ml bir su ile demleme yaptım. Dripper olarak Hario Metal 02, su Kuzeyden ve 92 derece. 4*60 ml bir döküş ve 2:20 civarı bitiş.
Kahve ilk yudum ile zaten ben muheteşem bir karmaşayım diyor. Sitirik ve tartarik asit dans ediyor. Bir yanda narenciye öbür yanda üzüm, araya giren tropikal meyveler tatlılığı çok yukarıya taşımış. Fincanı sonu bal gibi tatlı. Gövde oldukça yoğun ve çok uzun bir after taste var. Gerçekten bayıldım.
Emeklerine sağlık. @nijicoffeeco
Son kalan 15 gramı @sacanan ile yapacağımız kahve tadımına ayırdım :D

7B3A5094-04B5-4716-9810-DD44988D33E2.jpeg
Kahvenin künyesi şöyle:

Matruşka Serisi #1
Indonesıa Frınsa Edun #3


Yükseklik: 1300-1500 MASL
İşlem metodu : Natural/Anaerobic Lacto Fermentasion
Bölge : Batı Java
Çeşit : Sigarar Utang (Timor X Bourbon)
İşleme İstasyonu: Frinsa Estate
Skor : 88
Çiftçi : Vildan Mustofa



Tat Profili: Çiçeksi, Narenciye, Mandalina, Kiraz, Siyah Üzüm, Tropikal Meyveler, Şarap, Bal, Yüksek & Compleks Asidite, Yoğun Gövde ve Kadifemsi, Kalın ve Tatlı Aftertaste

Nordic Approach uzun bir süre Endonezya piyasasını yakından takip ediyor. İşlem metodu, kurutma kalitesine vurgu yaparak, yıkama metoduyla işlenmiş kahve üretmeyi bilen çiftçiler arıyor. Araştırma sonucu Vildan Mustofa Frins çiftlik sahibinin kriterlere uygun olduğunu görüyor. Frinca Collective çiftliği, Dünyaya Asya kahvesinin yeni lezzetlerini gösteren Endonezya'nın önde gelen çiftliklerinden biridir.

Eşi Atik ile 2010 yılında Veningali bölgesi Sindankerta'da ilk kahve projesine başlamış ve kaliteye önem vermeyi kendine hedef edinmiştir. Endonezyalıların çoğu, nitelikli kahveler için geleneksel dahi WET-HULL veya GİLLİNG-BASAH yöntemini kullanarak kahve yapıyor. Vildan ise kahveyi yıkanmış bir şekilde işliyor.

İlginç bir şekilde 1400 M yükseklikte çok iyi havalandırılmış bir depo bulunuyor. Kuru işlem istasyonunun hemen yanında farklı işlem metodu yapmak için bir ayrı istasyon bulunuyor.

Bu üretimin tamamen bağımsız olduğu ve Frynsa'nın hasattan ayırmaya, sınıflandırmaya ve nakliyeye kadar işlemenin her aşamasını kontrol ettiği anlamına gelir. Bunun yanı sıra Vildan yerel topluluklardaki çiftçilerle de güçlü bağlar kurmuş.

Vildan bu çiftçilerden meyveleri satın alıyor ve bunun karşılığında adil bir şekilde satın almak için onlara kalite iyileştirme desteği sağlar.

Vildan’ın yetiştirdiği lotlar benzersizdir. Diğer Endonezya kahvelerinden farklı ve İşlem nedeniyle tarif edilemez. Kahve araştırma merkezi ile iş birliği sayesinde de Vildan, tanınmış Arabica çeşitleriyle çalışabiliyor. Bulunduğu adanın yüksek neminden, kahvelerini genellikle %35-40 nem seviyesinde kabuk soyma işlemine gönderilir. Bu nedenle geleneksel WET-HULL işlem, kahvenin kendine özgü bir lezzet profilini oluşturuyor.

Şu an elimizde bulunan lot çok özeldir. Olgun kırmızı kirazlar önce hasat edilir ve ardından her parti için boyut ve kaliteye göre sıralanır. Bundan sonra, kirazlar kapalı torbalarda iki- üç gün boyunca anaerobik fermantasyona tabi tutulur. Malik ve tartarik asitli karmaşık bir lezzet profili elde etmek için torbalara bir laktobasil kültürü eklenir. Fermentasyondan hemen sonra da kurutma işlemi, bölgedeki yağışlı mevsime bağlı olarak 14 ila 21 günde bitiyor.
 

zebercet

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Şub 2022
Konum
Ankara
Geç olmadı mı bu başlık): Ne kadar frinsa edun varsa hepsini gömdük biz.

Good old days olarak başlığı revize edebilir miyiz
Los hermanos, damo, el diviso sidra, el mirador falan anlatır, kendimizi eğlendiririz(:

Biride gelir, önceden çekirdek kuyrukları vardı şimdi evinize kadar getiriyorlar falan der, keyifleniriz :F
 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Geç olmadı mı bu başlık): Ne kadar frinsa edun varsa hepsini gömdük biz.

Good old days olarak başlığı revize edebilir miyiz
Los hermanos, damo, el diviso sidra, el mirador falan anlatır, kendimizi eğlendiririz(:

Biride gelir, önceden çekirdek kuyrukları vardı şimdi evinize kadar getiriyorlar falan der, keyifleniriz :F
Aynen :D @pepukkahve bu konuyu açtıysan, amme hizmeti olarak Niji kampanyası altındaki (hatta bugün içtiğim kahve konusu da dahil), buraya taşıman lazım :D İş çıktı :D

Bence en güzeli Niji Coffee matruşka serileri diye genelleyip geçelim.

Rocky ve Rambo filmleri gibi seri olacak :D
 

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Baktım bu kahvenin özel bir başlığı yok acayım dedim :D Gerçekten şahane bir kahve. İlerleyen yıllarda dönüp dönüp bakarız dediğim için yeri ayrı :D
 

coffeewizard35

Tecrübeli Demleyici
Katılım
25 Tem 2022
“Kompleks” kelimesinin karşılığını tam olarak yaşatan bir kahveydi. Şarap gibi başlayan tat gittikçe tatlılaşarak kırmızı meyveler ve bal ile sonlanıyordu.Benim de favorilerimden.
 
Üst