Yurt Dışından Alım ve Gümrük

kagehasu

Yeni Kahvesever
Katılım
7 Tem 2022
Hayatımda ilk kez yurt dışından herhangi bir şey aldım ve oldukça mağdur duruma düştüm. Belki olur da bir veya iki kişi bunu görür de benimle aynı duruma düşmekten kurtulur diye bu yazıyı yazıyorum, bu konuda bir uzman değilim fakat oldukça fazla araştırmak zorunda kaldım ve olabildiğince detaylı yazacağım, küçük hatalarım olabilir.

Oldukça uzun süre araştırdıktan sonra Gaggia New Classic Pro makinemin yanına bir Eureka Mignon öğütücü almaya karar verdim. Türkiye'de Eureka Mignon Specialita 8000tl civarında olduğu için yabancı sitelere bakmaya başladım, sonunda meşhur espressocoffeeshop.com'dan €291.39+€37.39 kargo olacak şekilde toplam 322.95 euroya (yaklaşık 5670tl) Eureka Mignon Silenzio sipariş verdim. Yaklaşık 5 gün sonra ben heyecanla öğütücümü beklerken İtalya'dan UPS kargo ile Türkiye'ye ulaştı ve gümrüğe takıldı. Gümrüğe takılmayacağını düşünüyordum, çünkü Avrupa Birliği'nin içindeki ülkeler arasındaki ithalatta gümrük ödemeniz gerekmiyor (en azından espressocoffeeshop.com'da öyle) ve Türkiye Avrupa Birliği'ne asosiye ülke olduğu için sorun çıkmayacağını, oldu da takılırsa da en kötü senaryodan kolaylıkla geri gönderebileceğimi düşünmüştüm. Maalesef böyle olmadı, ürününüz bir kere gümrüğe takıldı mı artık geri dönüşü yok. Ya kargonuzu geri göndereceksiniz, ya teslim alacaksınız ya da 20 iş gününün geçmesini bekleyeceksiniz ve ürününüz gümrükte imha edilecek, ki bu süreçlerin hepsi birbirinden sıkıntılı.

İlk seçenek:

Teslim alma.

Kargonuzu teslim alacaksanız öncelikle nereden geldiğine bağlı bir gümrük vergisi ödeyeceksiniz, sonrasında da kargo şirketine bağlı olarak bir sürü ek masraf da ödenecek. UPS kargonun bana belirttiği masrafları sayayım:

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki kargonuzun değeri 150 euronun üstünde ve 1500 euronun altında ise resmi olarak ticari bir gönderi sayılıyor, yani satışını yapacakmışsınız gibi muamele görüyorsunuz. 1 Mayıs 2022'de değişen kanuna göre gönderiniz bir AB ülkesinden geliyorsa %18, diğer ülkelerden geliyor ise %30 gümrük vergisi ödemeniz gerekiyor. Ayrıca buna kargo fiyatını da dahil ediyorlar, benim için fiyat çıkarırken toplam fiyatı hep 322.95 euro olarak almışlardı. Yani içinde ek ne olursa olsun ödediğiniz toplam paranın %18 veya %30'u.

150 euronun üstünde alışveriş yaptıysanız, ticari ithalat yaptığınız varsayıldığı için size verilen vekaletnameyi gümrükçü noter huzurunda imzalamanız ve bunu doğrudan gümrük adresine, bir kopyasını da verdikleri e-postaya göndermeniz gerekiyor (size bir sürü belge daha veriyorlar, şirketiniz yoksa alışveriş ticari sayılsa da bunları doldurmanıza gerek yok). Bunu yaptığınız takdirde ortalama 1 hafta sürede size kargoyu teslim alacağınız takdirde ödemeniz gereken toplam ücretin bilgilendirmesi yapılıyor, ki bu bunun parası, bu bunun bedeli diye değil direk önünüze 2500tl gibi bir rakam sunuluyor, en azından bana öyle oldu.

İşte burada daha yeni başlıyor. Bunun üstünde anında Ardiye Ücreti ekleniyor (kargonuzun gümrük deposunda kalma bedeli) ki bu UPS kargo için teslim aldıkları günden sonra 55 dolar (07.07.2022'de 950tl) olarak başlıyor ve bundan sonraki her gün için 0.5 dolar ekleniyor, yani kargonuz 10 gün beklerse 60 dolar ödüyorsunuz, ki dediğim gibi ortalama bir hafta sürede cevap aldığınız için her şekilde bugünün kuru ile 1000tl cebinizden çıkıyor. Sonrasında Ordino Ücreti de ekleniyor, ki nasıl oluyor anlam veremedim çünkü kısa bir google araması ile Ordino Ücreti'nin 2017'de yasadan kalktığını ve 2020'de geri getirilmeye çalışıp reddedildiğini görebiliyorum. Kısaca her yerden bir şekilde görünmez bedeller ekleniyor ve teslim alırken şanslıysanız gümrükçü noter, ardiye, ordino, muayene ücretleri ve gümrük vergisi (benim için %18, 1000tl) ile birlikte ürünüzün %50si gibi bir fiyat ödeyeceğinizi düşünüyorum, bana ve internetteki forumlarda gördüğüm herkeste de aynı şekilde olduğunu gördüm çünkü.

Bunu gördüğüm zaman ikinci seçeneğe başvurdum:

İptal/İade Etmek, yani geri göndermek.

Bunu yapmak için de upstrimport@ups.com adresine bir mail yollayarak iptal etmek istediğimi söyledim, yine yaklaşık 1 hafta civarında geri dönüş yapacaklarını düşünüyorum. Bana söylenen ve araştırdığım kadarıyla da geri göndermek için kargo ve ardiye ücretini ödemem gerektiğini öğrendim, aynı kargo ücretini verirsem ardiye ücreti ile birlikte 1600-1700 arasındaki bir fiyat ödeyeceğimi tahmin ediyorum fakat dediğim gibi daha geri dönüş yapmadılar. Fakat müşteri hizmetlerinden öğrendiğim üzere, bilgilendirme e-postalarını okuyup fiyatı ödemeyi kabul ettikten sonra da hem göndericiden hem benden bu işlemin yapılması için onay almaları gerektiğini, eğer belirli bir sürede (dediğim gibi bana teslim alındığı günden sonra 20 iş günü dendi) gönderi geri gönderilmezse ve teslim de alınmazsa kargo şirketinin gönderiyi imha edeceğini söylediler. Espressocoffeeshop.com'a mesaj atıp bu durumu bildirdim ve UPS kargo gümrük tarafından onay istenirse vermelerini istediğimi söyledim, ki şuana kadar yazdığım her şeye çabuk cevap verdiler, umarım yine öyle olur.

Ürününüz gümrüğe girdiği anda bataklığa batıyorsunuz. Şu anda benim için en iyi senaryo 1600-1700 veya UPS tarafından belirlenecek daha çok veya az fiyatı ödemem ve satıcının iadeyi sorunsuz kabul etmesi, yani zamanımı da, paramı da, sabrımı da boş yere harcamış olacağım. Yaramın üstüne tuz basan şey de Espresso Perfetto sitesinde Eureka Mignon Specialita'nın indirime girip 7200tl olması. Yapabileceğim tek şey sabırla bekleyip başarılı bir şekilde iademi tamamlayıp 7200tlye Mignon Specialita almak, ki buna ulaşmak için toplam 9000tl harcamış olacağım. Bundan sonra yurt dışından kolay kolay bir şey alacağımı sanmıyorum, tabii ki kitap dışında. Yazıda bahsetmedim fakat kitaplar gümrüğe takılmadığı için kitaba ödediğiniz ücret + kargo parası haricinde hiç bir şey ödemiyorsunuz, sınırı da sanırım 1500 euro, kanunlarda net bir şekilde yazmadığından sınırından emin değilim.

Kısaca toparlayayım, birazcık para kısıp yurt dışından almaya çalıştığım için gümrüğe girdikten sonra ürünümün fiyatı 1.5 katı oldu ve kıstığım parayı ürünü geri gönderip iade etmek için boşluğa vermiş oldum. Eğer başınıza bunların gelmesine hazır değilseniz yurt dışından alışveriş yapmayın. En baştan buraya vereceğim parayı kısmayıp makineyi alsam şu anda çoktan teslim almış ve kullanıyor olacaktım, evde öğütücü hariç kahve çekirdeklerim dahil her şey hazırda bekliyor ki temizlik fırçasını bile aldım fakat makineyi hala kullanamadım.
Bilgisizliğimden dolayı dolandırılmış kadar oldum, açıkçası dolandırılmaktan pek bir farkı kalmadı. Umarım bilgilendirici bir yazı olmuştur ve bir kaç kişinin de olsa işine, iade işlemi ile bilgi geldiğinde de işlerin son halinin güncellemesini yaparım.
 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Çok geçmiş olsun. Keşke almadan önce forumda sorsaydınız :confused: Üzüldüm gerçekten.

Maalesef 1 Mayıs tarihinde her şey değişti, ve artık çok dikkat etmek gerekiyor. Ben de bir kere ucundan döndüm. Beyanımı kabul etmeseler, sizin özetlediğiniz gibi büyük bir sorun yaşayabilirdim.

Başınıza böyle bir olay geldiğinde yapılacakları detaylı bir şekilde yazdığınız için teşekkürler.

Benzer konuları da tekrar paylaşıyorum. Belki daha sonradan bakanlara faydası olur.


 

kagehasu

Yeni Kahvesever
Katılım
7 Tem 2022
Güncelleme: İade talebim için bir günde geri dönüş yaptılar ve iade işleminin $200 + ardiye ücreti + navlun ücreti olduğunu ve eğer masrafların ben veya gönderici karşılayacaksa buna göre hesaplanacağı söylendi. 200 dolar 3500+1000tl ardiye ücreti, navlun ne kadar fikrim yok fakat 5000'in aşağısında kurtulamam gibi geliyor, o zaman 2500 civarına teslim almaktan başka şansım kalmadı sanırım.
 

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Hocam çok geçmiş olsun😞 Gerçekten çok üzüldüm. Bu tarz gümrük olayları ile ilgili korktuğum için sadece amazon üzerinden ufak tefek sipariş vermeye çalışıyorum. Eskiden kötü şans derdik ama artık durum değişmiş. Buarada bavul içinde getirdiğimizde bildirim yapılıp vergisi ödenmemesi durumunda ise kaçakçı durumuna düşüldüğünden davalık olunabiliyormuş ve ürüne el konuluyormuş.

 

Teomanak

Tebrikler - Rütbeni Kendin Seç?
Katılım
22 Haz 2022
Bu konuda amazon u tek gecerim kendi hesaplamasinda bence biraz fazla tax and fees aliyor ama 0 sikinti ve hizli bir bicimde gonderiyorlar. Ne yazikki amazon uzerindan satis yapan cogu yer turkiyeye gondermiyor. Gonderenler icin amazon vazgecilmezim benim. Geri kalan sitelerden asla yuksek fiyatlu urunleri arkadasimizin yasadigi problemlerden korktugum icin soylemiyorum. Anca ufak tefek 100$ i gecmicek seyler souluyorum onlardada daha sorun yasamadim cok sukur.
 

Odie

Yeni Demleyici
Katılım
23 Tem 2021
Konum
Tuzla/ İstanbul
Bir ay olmadi, ben de coffee sensorden E61 grup başlığı için dijital termometre sipariş etmiştim. 70€ değerinde çok hafif ve ufak bi ürün olmasına rağmen gümrüğe takılmıştı ama elime DHL kargoyla bir haftada sorunsuz ulaştı. Ek olarak 17€ kargo bedeli ve 230₺ de gümrük bedeli verdim. Yani 70€ değerinde olan bir ürünü ek ödemelerle birlikte o günün döviz kuruyla 1878₺ vererek almış oldum.
Daha önceden yurt dışından herhangi bir şey sipariş etmemiştim bu ilk oldu, ürün sorunsuz elime ulaştı ama daha yüksek fiyatlarda olan elektronik ve ağır ürünler sipariş verilirken gerçekten iki defa düşünmek gerek. Ayrıca kargo firması ve satıcıyla olan iletişiminiz de çok önemli. DHL de, Tudor da -coffee sensorun sahibi olan şahıs- tüm sorularıma yanıt verdi ve hızlı dönüş yaptılar. Özellikle DHL verdiği hizmetle taktirimi kazandı. Tudorla da hala irtibattayim ara ara konuşuyoruz, Lelit MaraX için güncellenmiş kart sipariş etmesini istemiştim, İtalya'dan gelmesini bekliyoruz.
Konuyu açan arkadaşa çok geçmiş olsun ama doğru karar vermişsiniz ürünü geri iade etmemekle.
 

kagehasu

Yeni Kahvesever
Katılım
7 Tem 2022
Sonunda cevap geldi, beni başka bir numaradan arayan gümrük müşaviri ile konuştuktan sonra bakanlığın ürünü onaylanmadığını, satın aldığım yerden ce deklarasyon belgesi denilen bir şey istemem gerektiğini ve bununla birlikte tekrar notere gidip (öncesinde 370tl vekaletname ve 27tl kargo ücreti vermiştim zaten) gidip yapmam gereken bir sürü şey saydı, bunları yapmanın toplamda az çok 10 bin lira tutacağını söyledi. Yani geri gönderirsem, net bir fiyat vermediler ama 5000+ diye hesapladım son yanıtımda (şu ana kadar her şeyin tahminlerimden katbekat fazla çıktığını unutmayalım) ve ürüne verdiğim ücret zaten 5670. ürünü imha edilmeye bırakmaktan başka çarem kalmadı, 1 aydır gece gündüz bunu düşünüp bununla uğraştım ve sonuç olarak boş yere 322.95 euro vermiş oldum, yapabileceğim hiç bir şey olduğunu sanmıyorum. sanırım aldığım tamperi kaldırıp, aldığım single origin çekirdekleri vacuum seal ile dondurup yeni bir öğütücü alabilene kadar para biriktirmekten başka yapılacak bir şey yok, maalesef en başından beri batakalıktaymışım.
 

teyyaredenkahve

Kahve Masası ✈️
Yönetici
Katılım
28 Nis 2017
Konum
İstanbul
Sonunda cevap geldi, beni başka bir numaradan arayan gümrük müşaviri ile konuştuktan sonra bakanlığın ürünü onaylanmadığını, satın aldığım yerden ce deklarasyon belgesi denilen bir şey istemem gerektiğini ve bununla birlikte tekrar notere gidip (öncesinde 370tl vekaletname ve 27tl kargo ücreti vermiştim zaten) gidip yapmam gereken bir sürü şey saydı, bunları yapmanın toplamda az çok 10 bin lira tutacağını söyledi. Yani geri gönderirsem, net bir fiyat vermediler ama 5000+ diye hesapladım son yanıtımda (şu ana kadar her şeyin tahminlerimden katbekat fazla çıktığını unutmayalım) ve ürüne verdiğim ücret zaten 5670. ürünü imha edilmeye bırakmaktan başka çarem kalmadı, 1 aydır gece gündüz bunu düşünüp bununla uğraştım ve sonuç olarak boş yere 322.95 euro vermiş oldum, yapabileceğim hiç bir şey olduğunu sanmıyorum. sanırım aldığım tamperi kaldırıp, aldığım single origin çekirdekleri vacuum seal ile dondurup yeni bir öğütücü alabilene kadar para biriktirmekten başka yapılacak bir şey yok, maalesef en başından beri batakalıktaymışım.
Gerçekten çok üzücü bir durum. Benim bile okurken moralim bozuldu. Bu kadar zor olmamalı. EU da satılan bir ürünün CE belgesi zaten üstündedir. Ekipmanın altında üstünde bir yerlerinde bile CE damgası vardır... Size uygulana prosedür bildiğiniz ticaret yapanlara uygulanan yöntem olmuş. Tabii ticaret yapanların işi bilen müşavirleri ve adamları var. Hızlıca hallediyorlar.

Çok çok geçmiş olsun demekten başka ne yapılır bilemiyorum.
 
Üst