Breville (Sage) Barista Touch İncelemem

atoprak

Yeni Kahvesever
Katılım
27 Kas 2012
Arkadaşlar merhaba,

Bu makine ile ilgili bir inceleme göremedim forumda. Bu sebeple, hem makineyi biraz anlatmak, tercih sebeplerim ve sonuç hakkında size tecrübelerimi aktarmak istedim.
Öncelikle makinenin resimleriyle falan konuyu şişirmek istediğimi baştan söyleyim ancak neden bahsettiğimizin anlaşılası bakımından bir resmini koymak yerinde olacak sanırım.

Mevzu bahis olunan makinemiz budur...

1656503644206.png

Genel Bilgiler

Tüm teknik ayrıntılar internette bulunabilir lakin makinemiz öğütücüsü entegre olan, Breville in kendi geliştirdiği Termo Jet sistemine sahip, özünde thermo blok olan bir makine. Güç tuşu ve öğütücü ayarı dışında tüm kontrollerin dokunmatik ekrandan yapılabildiği bir ekranan sahip. Bu ekran temel kahve programlarından başlayarak, su sertliğinden, demleme sıcaklığına kadar daha ince ayarların tamamını (tabiki anormal bir derinlik yok ama gayet yeterli) olan ve kendi programlarınız da oluşturabileceğiniz profiller sunan oldukça esnek bir işletim sistemine sahip. Bu ekran ve ayarlar sayesinde makine yarı otomatik sınıf ile, tam otomatik arasında bir yerde konumlanıyor.

Aşağıda alt başlıklarda, makinenin öğütücü, demeleme ve süt köpürtme performasından bahsederken bir önceki düzeneğim olan Rancilio Silvia V6 ve Macap D2D ile de karşılaştıracağım


Öğütücü

Makine ile entegre gelen öğütücü konik dişli yapısına sahip. Gerek içerden bir ayara (hiç ellemedim) gerekse dışandan bir ayar tekerine sahip, özünde adımlı (step) .. ama oldukça da fazla adıma sahip bir öğütücü. Zaman endeksli çalışıyor. Yani sizin programınıza göre kaç sn çalışmasını istiyorsanız o kadar çalışıyor ve duruyor. Çok hızlı veya sessiz bir öğütücü değil, bu konuda performansı Macap d2d ye yakın, ama daha iyi değil.

Artıları
+ Topaklanma bu seviyedeki bir öğütücüye göre kötü değil. D2D den biraz daha iyi olduğunu söyleyebilirim.
+ Öğütülmüş kahve gayet tutarlı gözüküyor. Bu konuda D2D den kötü değil.
+ Gayet, gayet ince çekebiliyor. 0-20 arası seçenekten orta derecede taze kahvemi 15 (20 en kalın) de çekiyorum.
+ Zaman ayarlı, otomatik olarak duruyor. Ağırlık ayarlı olması tabi daha iyi olabilirdi ama en azından porta filtreyi koyup başlatıp, o sırada başka bir iş yapabiliyorsunuz.

Eksileri
- Sadece espresso inceliğinde çekmek üzere tasarlanmış. V60 a ince kalır... üstü zaten mümkün değil... Türk kahvesine belki inebilir ama denemedim...
- Entegre olması demek, bozulması halinde daha yüksek bir bakım maliyeti getirmesi demek olabilir.
- Eğer performansını yetersiz bulursanız olması gerekenden daha büyük makine ile baş başa kalırsınız. Yinede bozulsa veya harici bir öğütücü almanız durumunda, demeleme ünitesini kullanabilirsiniz.

Genel olarak öğütücü kısmını ben gayet yeterli buldum. Ömrü ne olur, bir Macap kadar sağlam olup uzun süre kullanılabilir mi emin değilim.
Özellikle sadece espresso için ayarlanmış olması biraz can sıkıcı ...


Espresso Makinesi

Espresso makinesi kısmında elimizde thermo jet sistemine sahip (benim tercih nedenlerimden biridir), ayrı bir sıcak su çıkışı bulunduran, ön demeleme ayarlarının, demleme sıcaklığı gibi ayarların yapılabildiği basit bir PID ile birlikte gelen, 54mm lik bir porta filtreye sahip, özellik bakımınan oldukça zengin bir unite var.

Thermo Jet sisteminin gerçekten başarılı (çok başarılı) olduğunu en baştan yazmak istedim. Makineyi açma düğmesine basmanızdan toplam 4-5sn sonra espresso demleme sıcaklığında bir suyu size sağlıyor. Tabiki grup başlığı ve porta filtre soğuk oluyor ve bunun için bir double shot espresso civarındaki suyu boş olarak akıtmanız gerekiyor lakin hepsi bu.... ThermoJet süt köpürtmesi geçişinde de işinize çok yarıyor... köpürtme tuşuna bastığınızdan 4-5 sn sonra istediğiniz sıcaklıkta ki köpürtme işlemi başlıyor... bunları bir araya koyduğunuzda ve Rancilio Silvia gibi geleneksel bir espresso makinesi ile karşılaştırdığınızda.... karşılaştırılmayacak seviyede hızlı espresso veya sütlü kahveler alabiliyorsunuz.
Silvia nın bir süre ısıtma kısmını (min 15dk) bir kenara koyarsak, bir sütlü kahveyi çıkmaz hızınız, ısı geçişlerini göz önüne alığınızda yaklaşık 3 te 1 e kadar düşüyor... bu arada boiler soğutma gibi işler ile de siz uğraşmıyorsunuz. Programlama ve bu kolaylıklar (az sonra süt konusunda da bahsedeceğim) eşimi bu işin içine sokabilmeme olanak sağladıki bu başlı başına bir kazanım :D .... ve bir misafir geldiğinde 4 cappucinoyu 7-8dk da servis edebilmekte çok hoşumuza gidiyor.. (eskiden muhabbeti kaçırırdık ... )

Artıları
+ Thermojet gerçekten işe yarıyor.. iki toplantı arasında gidip bir shot almak mümkün artık ...
+ Ön demeleme, ısı ayarı gibi özellikler kesinlikle etkili.. stabiliteyi arttırıyor... Silvia ile hep aynı ve başarılı shot ı almak biraz emek istiyor..
+ Ayrı su çıkışı çok işimize yarıyor... örneğin Long shot veya benzeri bir programı seçtiğiniz de makine önce sıcak suyu bardaşınıza aktarıyor, otomatik olarak durup, demlemeye geçip espressoyu su ile buluşturuyor... veya manuel olarak istediğiniz kadar suyu siz ekleyebiliyorsunuz ... güzel, işe yarıyor...
+ Çıktı kalitesi de oldukça yüksek.... Gaggia Classic, üzerine Silvia eskiten biri olarak aşırı dozlama gibi detaylara girmeden alanın bir espressonun bu makineler den kötü olduğunu hiç düşünmüyorum (eskiden düşünürdüm... ön yargılarımı yıktım :D )

Eksileri
- Thormojet, teknoloji, detaylar, dokunmatik ekran.... ne kadar uzun ömürlü olur kestiremiyorum ...
- Porta filtresi 54mm... en fazla 18-19gr kahve alıyor.... aşırı dozlama yapmıyorsanız sıkıntı yok pek.. ama 56mm lik bir sepet kadar rahat değilsiniz... 56mm olmasını tercih ederdim ..(bu arada IMS filtreler ile bottomless porta filtre alıp bu sorunu biraz daha hafifletebiliyorsunuz)
- 54mm lik sepet ve grup başlığı demek, eğer aksesuar meraklısı iseniz elinizin biraz zayıflaması demek...
- Köpürtme hızı Silvianın baya gerisin de... eski Barista express lerden baya hızlı .. ama Silvia gibi öte bir performans beklemek yanlış olur... yine de toplam harcanan zaman penceresinden bakıldığın da (ve pratiklik olarak) Silvia dan hızlı (ısı geçişleri çok hızlı olduğundan)


Süt köpürtme

Aslında ayrı bir başlık olarak açmak ne kadar gerekli bilemedim lakin bu makine de bir özellikten dolayı ayrıca alt başlık açmak gerek diye düşünüyorum.
Bu makinenin otomatik süt köpürtme özelliği var. Yapmanız gereken sütlüğünüze istediğiniz ölçüde süt koyup, tepsi üzerinde belirtilen yere (ısı ölçerin olduğu) koymak ve köpürtme tuşuna basmak... Ekran üzerinden istediğiniz sıcaklığı seçip, köpüğünüzün kalınlığını da ayarlayabiliyorsunuz. Sizin köpürtme seviyenize göre makine çalışıyor ve örneğin latte için çok ince bir mikro köpük verirken, cappuchino için gayet kalın bir köpük hazırlıyor ...ve Steve Hoffman ın deyimiyle bunu "can sıkıcı seviyesinde" iyi de yapabiliyor. Takiben sütünüzü alıp, espressonuza ekliyor, çubuğun kendi kendini temizlemesinide izliyorsunuz. Samimiyetle söylüyorum... çok başarılı ... Silvia ile de çok iyi köpükler alabiliyordum lakin buradaki kararlılık oranı, benim Silvia ile alabildiğimden çok daha ileride.. yüksek basınç ve tamamen manuel işlemle Silvia da hata yapamınız gayet kolayken ... burada 0 hata ile hep aynı sıcaklıkta süt alınabiliyor...

Artıları
+ Kararlılık, bu seviye de bir makineye göre oldukça iyi köpük kalitesi.
+ Otomasyon
+ Kendi kendini temizileme (tabiki dışını değil... :D)
+ Hız... köpürtme işlemine başlama aşaması çok hızlı.

Eksileri.
- Denemedim ama bir den fazla içecek için tek seferde köpürtme işemin de performansı nasıl olur emin değilim.
- Manuel köpürtme pek mümkün değil ...
- Köpürtme işlemi biraz daha hızlı olsa (nasıl olsa köpüğü de kendi ayarlıyor), daha iyi olabilirdi.... Eski breville lere göre yarı yarıya düşmüş zaman .. tabiki geleneksel kazana sahip bir makine kadar değil


Sonuç
Silvia ve D2D bir arada ancak haftada 3-4 kez kullanıyor... bazen çok iyi .. bazen de (öğütücü ayarı sürekli değiştiğinden belki) kötü çıktılar alıyor, makineyi kapatıp işe dönüyordum.
Şahsen çok kez Silvia yı ısınması için açtığım ama unuttuğum, bu süreçtede otomatik olarak kapandığı (V6 larda gelen özellik) olmuştur. Enerji kayıpları, zaman ve bazen de niyet edipte kahveyi içememiş olmak tezgah üzerinde daha çok yer kaplayan bu iki makineyi bana bile sorgulatıyordu (eşimi geçtim... o zaten karşıydı.. malum :D)

Barista Touch dan çok memnun kaldım .. tek tek yazmayacağım .. Eğer ömür konusunda bir sorun yaşamazsam, diğer ikiliyi arayacağımı hiç sanmıyorum.
Şu anda istediğimiz tarz kahveyi evdeki herkes yapabiliyor... bunu yaparken hem daha az zaman harcıyoruz hemde genellikle çok daha tutarlı sonuç alıyoruz.

Benzer beklentileri olan herkese tavsiye ederim.
 

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Selamlar, inceleme için çok teşekkür ederiz. Elinize sağlık...
Bu tarz makinelerde en çok üzen değirmende seramik dişli kullanımıydı. Bu makinede konik çelik öğütücü kullanıldığını gördüm.
Umarım makinenin ömrü uzun olur. Bahsedilen diğer özellikler gerçekte oldukça iyi duruyor.
 

atoprak

Yeni Kahvesever
Katılım
27 Kas 2012

Rica ederim.
Düşünenler veya bazı konularda emin olamayanlar için umarım yardımcı olur.
 
Son düzenleme:
Üst