Kahvede Bitkisel Bazlı Süt Kullanımı

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Perfect Daily Grind'de okuduğum bir haber dikkatimi çekti.
Dünya, Barista Şampiyonalarında bitkisel bazlı süt kullanımı konusunu tartışıyor.
https://perfectdailygrind.com/2022/03/plant-milks-in-world-barista-championships/

Ben süt kullanımını mide rahatsızlığım nedeniyle çok tercih etmiyorum. Ancak son dönemde gözlemlediğim kadarı ile ülkemizde de bitkisel bazlı süt kullanımı arttı. Badem sütlü, yulaf sütlü latteler tercih edilmeye başlandı. Her ne kadar uzun vadede süt markalarının kahve sektörüne olan yatırımları nedeniyle inek sütü kullanımının devam edeceğini düşünsem de tarım yazarlarının yorumlarına göre ülkede süt üretimi ciddi şekilde azalıyor ve bu da süt fiyatlarını daha da etkileyecek.
Şu an bir Alpro badem sütü 52 liradan satılırken Pınar Barista sütünün fiyatı 30 lira. Hiç denemediğim için deneyen dostların bitkisel bazlı süt ile yapılan kahve yorumlarını merak ediyorum. Bir kafeye oturduğunuzda hiç tercih ettiniz mi?
 

Secron

Profesyonel Demleyici
Katılım
7 Ağu 2020
Badem sütlü latte normal latteye göre gerçekten daha lezzetli oluyor. Sütlü kahve pek tüketmiyorum, özellikle latte gibi yüksek süt oranlı kahvelerde espressonun tadı da çok geride kalıyor. Hal böyle olunca da sütün tadının güzel olması neredeyse espressodan daha önemli geliyor bana biggrin senede zaten 5 kere anca içiyorumdur sütlü kahve, o zaman da badem sütlü olmasını tercih ederim. Kıvamının da daha güzel olduğunu düşünüyorum. Latte içenlere en azından denemelerini tavsiye ederim.
Edit: soya sütlü de aynı şekilde, normal süte göre çok daha güzel bir tadı var bence
 

Biloumba

Yeni Kahvesever
Katılım
30 Ara 2018
Konum
İstanbul
Ben sıklıkla kullanıyorum, açıkçası hepsi çok başarılı olmuyor ama soya ve badem sütünü ben çok yakıştırıyorum. Alpro'ları biraz araştırırsanız çok daha ucuza bulmak mümkün, örneğin ben bugün amazon'dan 20₺'ye şekersiz hindistancevizi sütünü aldım.
 

sicario

Aktif Demleyici
Katılım
9 Ara 2020
Pınar Barista sütünün fiyatı 30 lira.
Migros’ta 15 TL Pınar Barista, açıkçası hiç 30 TL seviyesinde görmedim bu sütü. Badem sütünün kahvenin tadını çok baskıladığını düşünüyorum, yulaf sütü nispeten daha iyiydi. Latte türü süt bazlı kahvelerde en iyi verimi Atatürk Orman Çiftliği’nin günlük sütlerinden alıyorum, hem tat hem de yoğunluk açısından.
 

berkaay9

Aktif Demleyici
Katılım
15 Eyl 2020
Badem ve fındık sütü denedim. Badem sütü ile gayet güzel oluyor fakat fındık sütü biraz ağır geldi latte için.
 

Cihanyuce

Aktif Demleyici
Katılım
18 Şub 2020
Bitkisel süt deneyiminin artması bence biraz üreticide bitiyor. Doğal süt; pastorize edilerek raf ömrü uzatılırken, bitkisel sütlerin raf ömrü ve kıvamı için eklenen kimyasallar samimiyeti kaçırıyor gibi. Alpro Badem sütünün içeriğine bakınca bir tadım kaçmıştı.

Ayrıca yine piyasadaki sütlerin içeriğine baktığım zaman kullanılan kuru maddelerin miktarını da epey az olarak görüyorum. Bu yüzden marketten alternatif süt almaktan çekiniyorum.

Kendi sütünü yapmak isteyenleri yüreklendirmek adına; badem, fıstık, fındık, kaju ve hindistan cevizi ile yaptığım tarif videosunu da paylaşmak isterim. Kıvamları tutturmak için epey uğraşmıştım.

 

Shepherd

Kahve Masası Fan Club
Katılım
22 Ağu 2020
Konum
İstanbul
Dışarıda filtre kahve içmiyorum. Rastgele bir kafeye genelde oturmuyorum, oturacaksam da kahve tercih etmiyorum. cafe Nero blendi hoşuma gidiyor, dışarıda sadece americano içiyorum. Eşim hep latte tercih eder dışarıda, sütlü kahvelerden nefret ederim ama ara ara canım hindistan cevizi sütlü cappucino çeker. Bir de Konutalp'ten festivalde yulaf sütlü latte içmiştim yine görürsem kendisini isteyeceğim.
 

Veto

Yeni Kahvesever
Katılım
2 Tem 2020
Oatly marka sütle yapılan bir latte ikram edilmişti bana. En beğendim açık ara o oldu. Badem, soya, fındık...vb sütleri değişiklik olsun diye arada bir güzel olsa da, düzenli kullanım için tercih etmem açıkcası.
 

BahtsizBarista

Aktif Demleyici
Katılım
19 Tem 2020
Bende 7 yasindan beri Laktoz intoleransi nedeniyle Soya Sutune baslamistim, en cok tukettigim ve alisik oldugum Alpro. Baska markalar da denedim ama tadi ve bulunabilme nedeniyle Alproyla devam. Birkac sefer badem ve findik denedim ama kahveyle beraber olunca kahve tadini bastiriyor ve kahve degil sicak sut gibi oluyor. Yulaf da ictim ama sanki sisiriyor insani, soya da kahveyi az da olsa aliyorsunuz.. tek kalan sorun latte art cikmiyor vegan sutlerde pek keske avrupada olan diger cesitler burada da olsa, surekli yaziyorum ithalatciya ve alproya ama nafile, eskiden puding de vardi ama simdi yok. Illa gidip avrupadan bavulu doldurup getir diyorlar zaten disarda artik vegan sut farki 10+ tl buldu, bende espresso yada americano iciyorum gerekirse, sutluleri evde lelit Anna ile yapiyorum...
 

Yirgacheffe

Necdet Âgâh
Katılım
8 Kas 2014
Konum
İstanbul
Bitki bazlı seçenekleri şahsen kahvede tercih etmiyorum. Sadece sağlıkla ilgili bir problemim olduğunda veya diyet vb bir durumda badem kullanıyorum. O da gerektiğinde. Keyfekeder zamanlarda içmek için de tercih etmiyorum.

Zaten badem sütü, yulaf sütü deyimi de bana ilginç geliyor. Haşlanmış badem suyu veya yulaf suyu demek daha gerçekçi. Neticede bunlar süt değil.
 

pepukkahve

Kahve Masası
Yönetici
Katılım
3 Eki 2018
Konum
İZMİR
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Yorumlar sonrası bir kafeye gittiğimde mutlaka bitkisel süt ile hazırlanmış cortado sipariş edeceğim. :D Evde yapmak bana zor gelir.
Fiyatlara yazıyı yazarken trendyoldan bakmıştım. Eve mutlaka badem sütü yada yulaf sütü alıp deneyeceğim :D
 

alterEluna

Profesyonel Demleyici
Katılım
20 Ağu 2022
Farklı sütlerin kullanımı bence lezzet zenginliği açısından güzel birşey ama sadece bitkisel süt ya da hayvansal süt diye diretmek saçma olur. Bunun önünü açarlarsa yeni ve yaratıcı tarifler görebiliriz. Haliyle bu da endüstriye kazanç yazar.
 
Üst