Graef Cm501eu Elektrikli Kahve Öğütücüsü

emrhnozkfl

Yeni Demleyici
Katılım
17 Kas 2020
Konum
İstanbul
Bu öğütücü özelinde bir başlık olmadığı için düşünenlere fikir olması açısından öğütücüyü yaklaşık 1.5 yıldır kullanan biri olarak başlığını açmak istedim :D

Burr & Malzeme Kalitesi ve Kutu İçeriği : Değirmen iki adet biri 53 mm biri 58 mm portafiltre tutucu ve bir adet plastik 100-120 gram kapasiteli konteynırı ve yaklaşık 250 gram kapasiteli hopper ve bir adet temizleme fırçası ile geliyor. Paslanmaz çelik konik öğütücü bıçaklara sahip. Dış malzemesi tam olarak malzeme adını bilmesemde kaliteli sert plastik diyebilirim, ucuz ya da kalitesiz hissetmiyor.

Artıları :
  • Ben değirmeni aldığımdan beri %90 ağırlıklı espresso için kullanıyorum ve 130 farklı ayar aralığı olmasından kaynaklı hangi çekirdeği kullanırsam kullanayım kalibre etmesi çok kolay.
  • İster portafiltre öğütüm ister kendi konteynırına öğütme seçeneği olduğu için iki farklı çalıştırma tuşu mevcut o yüzden kahveyi öğütürken tuşuna basıp başka bir işle meşgul olabiliyorum.
  • Saniye bazında olmasada fincan bazında öğütüm süresi seçeneği var, bir kaç deneme sonrası çekirdeğinizin istenen gramda kaç saniyede öğütüldüğünü çözüp süreyi ayarlayıp tuşa bastığınızda tam olarak istenen gramı elde etmiş oluyorsunuz ve değirmen otomatik olarak duruyor.
  • Temizlemesi çok kolay, hopperı kaldırıp direkt bıçaklara ulaşabiliyorsunuz kendi fırçası da gayet kullanışlı hopperı kaldırdıktan sonra bir elektrik süpürgesi tutup fırçayla kalanları almak 2 dk sürmüyor. Ayrıca içindeki bıçak çıkabiliyor onuda harici olarak elinizde temizleyebiliyorsunuz.
  • Fiyatının da kesinlikle artı olduğunu düşünüyorum başka bir elektrikli değirmen kullanma fırsatım olmadı ama bu fiyat skalasında benim istediğim her şeye ve tutarlılığa sahip bir değirmen. ( Amazon üzerinden 11.2020'de satın aldım kargo ve vergi ile birlikte yaklaşık 1650 tl'ye geldi )
  • İnce öğütüm yani espressoda partiküller tutarlı ve eşit öğütüyor.
Eksileri :

  • Bana göre değirmen gerçekten gürültülü çalışıyor, gece 1-2 de çalıştırdığınızda ses takıntınız varsa gerçekten gürültü yapıyor yüksek sesle çalışan bir mikser sesine benzetebilirim çıkardığı sesi.
  • Çok nadir de olsa topaklanma yapıyor bunu da kendi yaptığım wdt ile çözdüm o yüzden büyük sorun teşkil etmiyor. Yine de topaklanma takıntısı olanlar için yazmak istedim.
  • Statik sorunu espresso için öğütürken çok fazla olmasada yine de var, öğütüm aralığı büyüdükçe statik oranı artıyor. Espresso çekerken %20 statik varsa Filtre çekimlerinde %60-70 diyebiliirim.
  • İçine koyduğum ve öğüttüğüm çekirdeği her zaman ölçüyorum retention oranı değirmeni temizledikten sonra 1-2 gram arası çekirdeği içinde tutuyor o yüzden ilk öğütümde 1-2 gram arası retention mevcut sonrasında %0.1 - %0.8 arasında diyebilirim ama çoğu zaman %0. Bu retention olayı biraz değirmeni çözdükçe oturuyor diyebilirim.
  • Filtre öğütümden espresso öğütüme döndüğümde 2-3 gram çekirdeği boşa çekmem gerekiyor ki ayarı tam kalibre olsun çünkü ilk başta içinde kaldığı için biraz kalın sonra ince öğütüm verebiliyor.
  • Kalın öğütümde (V60-Filtre-Cold Brew) toz oranı fazla, o yüzden kendime bir el değirmeni de aldım pour over kullanımı için.
Genel Yorum : Eğer espresso ağırlıklı bütçe dostu ve fiyat performans ürünü bir değirmen arıyorsanız kesinlikle pişman edeceğini düşünmüyorum. Ancak aynı zamanda pour-over demlemelerde de kullanacağım derseniz tozlanma yapması nedeniyle çok iyi sonuç vermeyecektir. Kısacası Espresso için alınır, pour over için alınmaz. Değirmenin yaklaşık 1 yıl kullanımı sonrası bıçak ve genel durumunu göstermek içinde fotoğraflarını ek olarak paylaşıyorum.

Not : Bu görüşlerin tümü tarafımca kullanıcı deneyimine dayanmakta ve ne Graef firması ile ilgisi olmakta ne de başka bir ticari kaygı taşımaktadır. Başka kullanıcıların yorumları tamamen farklı olabilir.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_5585-min.JPG
    IMG_5585-min.JPG
    93.6 KB · Görüntüleme: 22
  • IMG_5586-min.JPG
    IMG_5586-min.JPG
    78.9 KB · Görüntüleme: 21
  • IMG_5587-min.JPG
    IMG_5587-min.JPG
    93.2 KB · Görüntüleme: 20
  • IMG_5588-min.JPG
    IMG_5588-min.JPG
    103.9 KB · Görüntüleme: 26
  • IMG_5589-min.JPG
    IMG_5589-min.JPG
    96.7 KB · Görüntüleme: 22
Üst