Delonghi Ec680.m Ve Kahve Ekşilik Sorunu

PuNiSHeR

Yeni Kahvesever
Katılım
3 Haz 2020
Merhabalar,

Yaklaşık olarak pandeminin başından beri Delonghi EC680.M kahve makinesi sahibiyim, daha sonrasında da ikinci el olarak KG79 Kahve öğütücü aldım fakat ne kadar denesemde tam olarak istediğim kahveyi elde edebilmiş değilim, çok çeşitli kahvecilerden denedim fakat hepsinde ortak sorun kahvenin ekşi olması.

Forumda da baya okudum fakat bilgilerin hepsi bir arada olmadığı için işin içinden çıkamadım, bu nedenle forumda yardımcı olabilecek veya tüm bu bilgileri bir arada bulabileceğim bir yer önerebilecek birileri varsa çok sevineceğim.

1- Özellikle genel kanı olarak 18 gr kahve 36 gr olarak alınma konusu var. Bunu tam olarak nasıl ayarlıyoruz, burada ki iki değişken öğütme derecesi ve tamp yapma mıdır? Belkide çok temel ama bunu anlayabilmiş değilim ve ne yapacağımı bilmiyorum.

2- KG79 öğütücü benden önceki sahibi tarafından modifiye yaptırılmış fakat öğütme ayarı yapmaya çalıştığımda çok bir farkta göremiyorum açıkçası ve tam olarak nası bir ölçüde olması gerektiğini de anlamıyorum böyle olunca, bunun için önerebileceğiniz bir yol var mı?

3- Bu makineyi kullananlar en doğru kahve için kaç gr kullanıyorlar çünkü zaman zaman 14-15 gr doldurmaya çalıştığımda fazla geliyor, kaşık takılırken zorlanıyor ve akma sırasında kaşığın yanlarından akma oluyor.

Dediğim gibi bir süredir öyle yada böyle kullanıyoruz fakat istedim tadı bir türlü alamadım o yüzden tavsiyeleriniz, önerileriniz benim için çok önemli. Benzer sorunlar yaşayacak arkadaşlar içinde bir rehber olur.

Şimdiden teşekkürler.
 

sicario

Aktif Demleyici
Katılım
9 Ara 2020
Eğer elde ettiğiniz kahve ekşi oluyor ise, basınçla verilen suyun portafilterdan hızlıca geçmesi demektir bu, bunun 3-4 nedeni olabilir. bir tanesi espresso elde edilirken verilen sıcaklığın az olması, makinenizde buna müdahale şansınız yok maalesef, ancak sıkıntının bu olduğunu düşünmüyorum. Diğeri portafiltera koyduğunuz kahve miktarı az ise ekşi olma ihtimali bulunuyor, 14-15 gr koyuyorum demişsiniz, eğer orjinal delonghi basınçlı sepetleri kullanıyorsanız 14-15 gr normal, basınçsız sepet kullanıyorsanız (ki bence kullanın) 18 gr'a kadar çıkabilirsiniz.Diğer bir olasılık ise tamp, sıkı tamp yapmazsanız su portafilterın içinden akıp gider, kahve ekşi olur. Son olarak ve şahsi fikrime göre sizin sorununuz olan öğütüm kalınlığı, kahvede ekşiliğin en önemli sebebi kahvenin kalın öğütümüdür, öğütümü inceltmeniz gerekiyor. (yazmadım ama bir ihtimal daha kahveniz bayat olabilir.)

3 sorunuza ilişkin olarak;

1- 18 gr kahve 36 gr espresso şart değil, 45-50 gr'lara çıkabilirsiniz eğer kahvenin tadını beğendiyseniz. burada önemli olan süre, yukarıda anlattığım değişkenlerde oynamalar yaparak yaklaşık 25 sn'de 2-2,5x şeklinde bir oran yakalamanız gerekiyor. bu oranı yakalamak için tamp önemli ama öğütüm kalınlığı daha önemli.

2-KG 79 ne kadar modifiye ederseniz edin, espresso için iyi bir değirmen değil.sizi şimdilik idare etse de iyi kahve elde etmenizin önündeki en büyük engellerden biri olacaktır.

3- delonghinin kendi sepetinde 14-15 gr normal, basınçsız sepetlerde 18 gr a kadar çıkabilirsiniz.

Sonuç olarak, makinede ne kullanıyorsunuz bilmiyorum ama, eğer delonghi'nin orjinal sepetlerini kullanıyorsanız, kullanmayın. zaman zaman forumda satılıyor 2.el ya da aliexpress'te bulunuyor, bir adet basınçsız double sepet ile altsız portafilter alın (genelde beraber satılıyor). yukarıda da yazdım değirmen önemli, basınçsız sepet ile deneyin belki olumlu sonuç alabilirsiniz, ancak alamazsanız daha iyi bir değirmene geçmeniz gerekiyor.
 

PuNiSHeR

Yeni Kahvesever
Katılım
3 Haz 2020
Öncelikle detaylı ve hızlı geri dönüşünüz için çok teşekkürler. Delonghinin kendi orjinal sepetini kullanıyorum o halde sanırım ilk işim basınçsız sepet bulmak olacak. Bende aynı şekilde öğütümden şüpheleniyordum fakat ne yaptıysam doğrusunu bulamadım bazen o kadar incelttim ki akmamaya başladı makineden bu nedenle tavsiyeleriniz için tekrardan teşekkürler. Bir kez daha en azından şu doğru öğütme ayarını bulmaya çalışacağım.
 
Üst