Erken Demlenme Sorunu

Halit

Yeni Kahvesever
Katılım
26 Eyl 2020
Konum
Şanlıurfa
merhabalar, moka pot ile demleme işlemi için sıradan alüminyum bir moka pot ile başladım. oldukça memnundum da. daha sonra çelik bir moka pot almaya karar verdim fakat bir türlü adam akıllı kahve demleyemedim bu moka potla. sorun şu ki, sıcak su da koysam soğuk su da koysam erken demleme gerçekleşiyor. yani su hemencecik filtreden geçip tatsız tuzsuz bir kahveyle dolduruyor hazneyi. daha önce böyle bir problemle karşılaşan ya da çözüm önerisi sunabilecek olan var mı acaba.
 

Yirgacheffe

Necdet Âgâh
Katılım
8 Kas 2014
Konum
İstanbul
Merhaba,
ben de uzun yıllardan beri 9-10 mokapot eskittim. Alüminyumundan çelik olanına kadar kullandım. En son kullandığım mokapot (ki hala ara sıra kullanırım) İkea'dan aldığım 300 ml'lik Radig ürünüydü. İçlerinde en uzun ömürlü ve en temiz tat aldığım mokapot bu oldu. Bunda ve öncekilerde hiç erken ısınma, kaynama ya da tadı olumsuz etkileyecek bir şey ile karşılaşmadım. Karşılaştığınız sorun muhtemelen öğütümden kaynaklanıyor olabilir. Normalde aldığınız öğütümden bir iki tık daha ince öğütüm ile deneyebilirsiniz.

Tabi ben Radig'i çelik olarak örnek verdim ama sizin kullandığınız pot hangisi?
Öğütümle alakalı sorun yoksa belki de potun hava kanalı gereğinden kalın olabilir. Ama bu zayıf bir ihtimal.
 

Halit

Yeni Kahvesever
Katılım
26 Eyl 2020
Konum
Şanlıurfa
Benim kullandığım, daha doğrusu kullanamadığım moka pot bigcoffee jun-4 https://ty.gl/7wai8nqy . Üründen o kadar soğudum ki birkaç demlemem başarısız olunca bunu bir kenara atıp eski alüminyum moka potumla demlemeye devam ettim. Fakat alüminyum moka pot um bir şekilde kayboldu ben de yenisini almaya karar verdim ki aklıma bir köşeye fırlattığım çelik moka pot geldi, acaba yenisini almak yerine bununla uğraşıp düzgün demleme yapana kadar beklemeli miyim diye düşündüm. Ya benim yaşadığım sorun çok enteresan. Oda sıcaklığında su koydum içine, ocağa bıraktım 30 saniye geçmeden hazneye kahve dolmaya başladı, çok şaşırdım neyse olabilir dedim basınçtan heralde, kahveyi bardağa doldurup bir yudum aldığımda buz gibiydi, demlenmemişti. Sizin dediğiniz gibi farklı öğütme dereceleriyle tekrar deneyeceğim sanırım. Sıcak su soğuk su ayrı ayrı denemeler de yapacağım başka bir çare yok gibi
 
Üst