Hario v60 02 için 480 ml kahve yapma

'Diğer Türler' forumunda faki-father tarafından 11 Mar 2015 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. faki-father

    faki-father Yeni Üye

    Selamlar.
    yaklaşık 480 mllik kahve yapıyorum. 35 gr kahve kullanıyorum.

    tek seferde 2 kupa yaptığım ve büyük boy hario kullandığım düşünülürse sizce kaç saniye içinde tamamlanmalı?
     
  2. Muraataydin

    Muraataydin Yeni Üye

    4, 4.5 dakika maksimum.
     
  3. faki-father

    faki-father Yeni Üye

    cevabınız için teşekkürler kaç gündür cevap gelmemişti:D

    peki normalde biliyorsunuz hario 02 modeli biraz daha büyük. su da hızlı akıyor sonuçta. buna rağmen 4 dakika (yani 1 bardak 2 dk ise, 2 bardak 4 dk mantığında mı yapılıyor)
    yoksa kahve miktarı da fazla, demlenme hacmi de fazla olduğu için süreyi sabit tutmak mı lazım?
     
  4. spongio

    spongio Isınmaya Başlayan Üye

    süreyi sabit tutmak lazım.
    Kahve miktarı arttıkça, aşama aşama eklediğiniz su miktarını arttırın. 100-100-100 ekliyorsanız 200-200-200 gibi.
     
  5. caglar

    caglar Yeni Üye

    Gramaj arttıkça öğütücü ayarını da biraz değiştirerek süreyi yakın tutmak benim için daha iyi sonuç veriyor. Yine de 02 büyük model olmasına rağmen en iyi sonuçları 21gr kahve, 320ml su, 92 derecede alıyorum.
     
  6. faki-father

    faki-father Yeni Üye

    blooming hariç tutarsak ne kadar sürede işlem tamamlanıyor?
     
  7. caglar

    caglar Yeni Üye

    Kahveden kahveye , kavurmaya ve tazeliğe göre değişiyor. Ancak blooming haricinde 3:30 - 4:00 arası sürüyor benim iyi bulduğum denemelerim.
     
  8. Yirgacheffe

    Yirgacheffe Necdet Âgâh - Bonarri Coffee

    Demleme olarak V60-01 ile V60-02 arasında fark yok. Çünkü fiziki açıdan aynı teknik özelliklere, açılara sahipler.

    Demleme süreleri öğüttüğünüz kahvenin öğütüm kalınlığına göre değişebilir. Mesela burada istediğiniz şeyin ne olduğu önemli. V60'da kahvenizi kaç kişilik demlerseniz demleyin istediğiniz profil nedir? Kafein ve body'yi yoğun olarak açığa çıkarmak istiyor musunuz? ya da tamamen aromanın mı öne çıkarılmasını istiyorsunuz.

    Standart olarak kağıt filtre ya da ona yakın bir stopta öğütüm yaptığınız takdirde 3,5 - 4,5 dakika yeterli oluyor.
    Ama kahvenin daha kıvamlı demlenmesini istiyorsanız bir stop ekside öğüterek demlenme süresini 30 - 60 saniye uzatabilirsiniz.
    Şahsen demlediğiniz kahveler, kahveden almak istediğiniz profile yönelik farklı denemelerle çeşitlendirilebilir.
     
  9. faki-father

    faki-father Yeni Üye

    hocam kafeininden ziyade aroması benim için önemli.
    480 ml termos için kaç gr kahve ve kaç sn öneriyorsunuz?
     
  10. malemsteen

    malemsteen Yeni Üye

    1000ml için 65 gr kahve uygun bir oran. 480ml için 31 gr kahve uygun olur. Ilk dediğiniz 35 grde fena değil. 4 dakika ortalama deniyor ama 3 civarı biter demleme :)
     
  11. ekremk

    ekremk Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Hario v60 02 için 480 ml kahve yapma

    arkadaslar bi sorum olacak, ben hep 1:15 veya 1:16 oranında demledim
    oylesine kutuları temizlerken v60 dripper kutusunun icindeki kullanım klavuzu :) nu gördüm, orada 120 ml icin 10-12 gr kahve diyor, e biz hep yanlıs mı demledik yani :)
     
  12. aedemirci

    aedemirci Aktif Üye

    Cevap: Hario v60 02 için 480 ml kahve yapma



    Bu kahve/su oranı, demlenen miktar arttığında sorun olmaya başlıyor. Yani 10-12 gr kahve için 120 ml su miktarı iyi sonuç üretirken, kahve 20-24 gr'a çıktığında, su aynı oranda 240'a çıkmıyor. Su daha yüksek bir oranda artıyor.

    Bunun temel nedeni olarak konik filtrenin geometrisi gösteriliyor. Kullanılan kahve miktarı arttıkça kahvenin konik filtredeki yerleşiminden dolayı daha fazla su kullanmak gerekiyor ve oran 1:10 lardan 1:16'lara çıkıyor.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  13. ekremk

    ekremk Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Hario v60 02 için 480 ml kahve yapma

    isin kimyasini dusunmemistim hocam aciklama icin tesekkurler
     
  14. aedemirci

    aedemirci Aktif Üye

    Cevap: Hario v60 02 için 480 ml kahve yapma



    Rica ederim. Aynı sorular benim de aklıma gelmişti. Bu oran konuları gibi konular o kadar bıçak sırtı konular ki, net rakamlar ve yüzdeler vermek gerçekten çok zor. Kahve demleme konusundaki yöntemlerin ve parametrelerin çeşitliliğini düşündüğümde, bu işe hakim olmak neredeyse imkansızmış gibi geliyor bana :)
     
  15. semihselcuk

    semihselcuk Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Hario v60 02 için 480 ml kahve yapma

    Selamlar,
    Metro'dan aldığım V60 ile birkaç demleme girişimim oldu. 21 gr kahve 350 ml su kullandım ve videolardan izlediğime benzer şekilde demlemeyi yaptım. Fakat elde ettiğim kahve ekşiydi. Ekşi olmasının nedeni nedir acaba? Suyu çaydanlıkta kaynatıp kullandım.
     
    Son düzenleme: 6 Oca 2017
  16. aedemirci

    aedemirci Aktif Üye

    Cevap: Hario v60 02 için 480 ml kahve yapma



    Öncelikle hangi filtreyi kullandınız ama Mokka ile birlikte gelen filtreler beş para etmez. Orijinal filtreden şaşmayın. Yanında gelen kahveler de işe yaramaz. Ekşiliğinin nedeni filtre gibi donanımsal faktörler olabileceği gibi fazla ince öğütülmüş kahveden kaynaklı normalden uzun demleme süresi olabilir. Özetle iyi bir V60 deneyimi için minimum gereklilikler iyi bir filtre, doğru boyda/miktarda öğütülmüş taze kahve ve doğru miktarda/biçimde su temasıdır. Demleme süresi idealde 2:30 - 3:00 dk arası olmalı. Bu süreler aşıldığında su ısı kaybeder ve kahve-su temas süresi artacağı için over-extraction olarak tabir edilen durum meydana gelir. Bu durum kahvenin acı/ekşi olmasına neden olabilir.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  17. esavas

    esavas Emir Savaş

    Cevap: Hario v60 02 için 480 ml kahve yapma

    Suyun sıcaklığını ayarlayamamış olabilirsiniz, su sıcaklığı demlerken gereğinden fazla düşükse ve kahve çekirdekleri çok açık kavrulmuşsa ekşilik meydana gelmiş olabilir. Tabii birde demleme süresi kısa olduysa.
     
  18. CoffeeBosnjak

    CoffeeBosnjak Aktif Üye

    Cevap: Hario v60 02 için 480 ml kahve yapma

    Termometresi olmayan bir kullanıcı 1 litre hesabını baz alırsak , ideal sıcaklık olan 90-95 derece arası skalayı nasıl tutturabilir ? Kaynatmalı mı veya kaynattıktan sonra kaç dk bekletilmeli acaba bu konu hakkında bilginiz varsa siz veya tecrübeli-bilgi sahibi arkadaşlar cevaplayabilirseniz çok sevinirim.
     
  19. metehan

    metehan Paylaşımcı Üye

    Cevap: Hario v60 02 için 480 ml kahve yapma

    ben bu kadar uzun demlemiyorum ya 2.30 ile 3.30 arası :D
     
  20. esavas

    esavas Emir Savaş

    Cevap: Hario v60 02 için 480 ml kahve yapma

    Termometre olmadığı için kaynatmadan 100 dereceye yaklaştığınızı anlamanız zor olur. Kendim termometre ile baktığım için denemedim ama deneyen arkadaşlar kaynattıktan sonra 1-2 dakika beklemenin yeterli olduğunu söylüyorlardı.