Sözen değirmen - ilk kullanım ve ayarlama

'El Değirmenleri' forumunda zekimert tarafından 21 Şub 2015 tarihinde açılan konu

  1. zekimert

    zekimert Isınmaya Başlayan Üye

    Merhabalar,

    Bir arkadaşıma taze kahve içmesi için hediye olarak sözen değirmen aldım. Kendisi filtre kahve yapımında kullanacak. Bende hario mini mill var ve espresso için kullanıyorum ama sözeni ilk defa görüyorum.

    1) ilk kullanımda temizlemek için ne yapmak gerekir?
    2) filtre kahve için ayar vidasını ne kadar gevşeteceğimizi nasıl bileceğiz?
     
  2. ilkmon

    ilkmon İlker ÖZDEMİR

    Olabildiğince ince şekilde pirinç öğütün değirmende. ilk yağ vs siyahlığı gitsin. Daha sonra bir miktar kahve çekin yine ince ayarda. Ben bu şekilde yapmıştım ilk aldığımda değirmeni.
    French Press için ayar vidasını çıkartabilirsiniz. Daha sonra alamk istediğiniz tada göre belki tekrar takarsınız daha ince öğütmek isterseniz kaybetmeyin ;) .

    Edit:Filtre demişsiniz french Press diye düşünerek yazdım. Filtrede denemediğimden yorumum yok malesef bu konuda.
     
    Son düzenleme: 21 Şub 2015
  3. mustyq

    mustyq Mustafa ÖZBAHCECİ

    Arkadaşın dediği gibi az biraz pirinç öğüterek temizleyin. French Press ten ince, espresso dan biraz kalın öğüterek filtre için ayarlayabilirsiniz.
     
  4. aykansin

    aykansin Aktif Üye

    Bende kahvemi taze olarak çekmek için el değirmeni almayı düşünüyorum bu gün sözen değirmeni üreten firmayı aradım bildiğim kadarı ile bu değirmen türk kahvesi çekmek için yapılıyormuş ve çok ince çekiyormuş french press için uygun olup olmadğını sordum telefondaki bey bana süper kahve modelini alırsanız (23 cm lik uzun olan model) ayar vidası var onu komple çıkartın uygun hale gelir dedi.
     
  5. oksijen

    oksijen Yeni Üye

    Bence de uygun oluyor vidasiz. Ama biraz totu kaliyor

    Ek olarak: degirmene kesinlikle su deydirmeyin. Pirinc temizlemek icin yeterli bir unsur dikkat!!!
     
  6. zekimert

    zekimert Isınmaya Başlayan Üye

    Değirmende bir avuç kadar pirinç çektik (ki baya zor oldu kolu çevirirken çok zorlandık) ancak bembeyaz pirinç unu elde ettik (hiç kirlenmemişti) ve oldukça kısa sürede öğütüyor gerçekten (hario'ya kıyasla neredeyse yarı zamanda).

    CoffeeLab'ten aldığımız 3,75 ayarında (ne oılduğunu bilmiyorum) çekilmiş kahve tanecikleriyle kıyaslayarak ayar vidasını gevşettik.

    Şimdi gelelim filtre kahve için kahve miktarına: CoffeLab bana "fincan başına 15 g kahve kullanıyorum" demişti. Tabi ölçek, tartı vs. olmayan bir evde bunu ölçmek zor. Biz de deneme olsun diye fincan başına bir tatlı kaşığı kahve koyduk. Sonuç: çay renginde kahve aromalı su. Ben de arkadaşlara "fincan başına bir yemek kaşığı kahve koyun" diye tavsiye verdim.

    Şu gram hesabını biraz Emine Beder usulü "ölçüler bardakla / kaşıkla" şekline nasıl dönüştürebiliriz?
     
  7. moretimeforcoffee

    moretimeforcoffee Paylaşımcı Üye

    French presslerin içinden çıkan bir kaşık var 7 gr kahve alıyor. O kaşıktan temin edebilirsiniz. Tchibo'da vardı en son baktığımda.

    SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  8. baristamc

    baristamc Isınmaya Başlayan Üye

    kahve ölçü kaşıkları genellikle 7gr oluyor o kaşıkla iki kaşık koymanız yeterli olacaktır. diğer bir yöntemde herhangi bir kuruyemişçide 15gr kahveyi ölçtürüp evde bir bardak fincan vs koyup kalemle işaretlemek :)
     
  9. Doga

    Doga Yeni Üye

    On gr kahve 30ml ediyo. O da iki yemek kaşığı eder
     
  10. Kiralikceset

    Kiralikceset Yeni Üye

    Cevap: Sözen değirmen - ilk kullanım ve ayarlama

    V60 icin en iyi ayar sozen de nasil olmalı peki
     
  11. borayz

    borayz Yeni Üye

    Cevap: Sözen değirmen - ilk kullanım ve ayarlama

    Öyle bir tavsiye yok malesef, deneme yanılma...
     
  12. CoffeeBosnjak

    CoffeeBosnjak Aktif Üye

    Cevap: Sözen değirmen - ilk kullanım ve ayarlama

    Filtre kahve için sözen'in atölyesinde ayarlattığım bir tane antika model el değirmenim vardı fakat sorun şu sanırsam yine de ince öğütüyor yada çok toz yapıyor çünkü demleme sonrasında filtrede yoğun çikolata kıvamında '' nutella '' gibi bir tortu kalıyor . Daha kalın ayarlamayı da bir türlü yapamadım değirmenin en altında bir tane vida var ama vida boşa dönüyormuş sanki süs olsun diye ordaymış gibi bir görüntüsü var , ben mi yanılıyorum . Yardım ederseniz sevinirim . Bu arada fotoğraf atmaya çalışcam net ifade açısından. Teşekkürler.
     
  13. adolate

    adolate Paylaşımcı Üye

    Cevap: Sözen değirmen - ilk kullanım ve ayarlama

    hoca eğer doğru ayarı bulduysan ve toz problemi yaşıyorsan en iyi sonucu ince bir elekle yapabilrsin. Büyük migrosların mutfak bölümünde elekler oluyor. Orada 2-3 ürün var en incesini al iyi bir performan alacağından emin olabilirsin. Fakat elerken hiç toz bırakmamazlık etme. Bir süre sonra kendi eleme ayarını bulursun. Sözen+Elek ile binlerce liralık öğütücülerin performansını alabilirsin.
     
  14. ogan

    ogan Yeni Üye

    Cevap: Sözen değirmen - ilk kullanım ve ayarlama

    İnce elek dediğiniz ne kadar incelikte acaba kg 79 da ciddi toz problemi oluyor.
     
  15. puskuruk

    puskuruk Yeni Üye

    Cevap: Sözen değirmen - ilk kullanım ve ayarlama

    Merhaba,

    Bende yeni bir sözen daha aldım bu sefer küçük olanından geçen seferkini Eminönü'ndeki yerden almıştım bana ayarlayıp vermişlerdi bir senedir istediğim gibi gevşetip sıkabiliyorum fakat bu sefer internetten aldım. Kutuyu açtım gevşetip deneyecektim fakat ne gevşetebiliyorum ne de sıkabiliyorum(Alttaki büyük vidayı.). Yanlarındaki vidaları mı sökmeliyim? Neyi yanlış yapıyorum yardımcı olabilirseniz sevinirim. :)
     
  16. FirstCrack

    FirstCrack Paylaşımcı Üye

    Cevap: Sözen değirmen - ilk kullanım ve ayarlama

    Çok fazla sıkılmış ve sıkışmış olabilir. Uygun bir anahtar ya da penseyle gevşetmeyi deneyin.
    Yandaki vida iç hazneyi sökmeye yarar.
     
  17. atabora

    atabora Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: Sözen değirmen - ilk kullanım ve ayarlama

    Elle bazen gevşetilmeyecek kadar sıkışmış olabiliyor pense yoksa üzerindeki çevirme kolu tam uyuyor onla da deneyebilirsiniz
     
  18. puskuruk

    puskuruk Yeni Üye

    Cevap: Sözen değirmen - ilk kullanım ve ayarlama

    Teşekkür ederim. :)
     
  19. chevy

    chevy Yeni Üye

    Cevap: Sözen değirmen - ilk kullanım ve ayarlama

    sozeni bir turlu ayarlayamadim. en incede cekmeme ragmen turk kahvesinden kalin gibi geldi bana. bir tik yukselttim yine olmadi iki tik yukselttim yine olmadi :) sonuc bu:

    [​IMG]
     
  20. chevy

    chevy Yeni Üye

    Cevap: Sözen değirmen - ilk kullanım ve ayarlama

    bu arada cekirdegi cibo dan aliyorum. brazil mild