Lelit Fred Nasıldır?

yunemars

Yeni Kahvesever
Katılım
26 Nis 2020
İyi günler.

Yaklışık 1 ay önce Delonghi EC685 Espresso makinemi almıştım. Alırken çok araştırmadım aslında ama Gaggia'nın 200TL civarında fark vererek alabileceğim makineleri varmış, Delonghi'ye göre profesyonele bir tık daha yakın. Açıkçası pişman oldum ama çok da kritik değil. Makineyi alırken yanında bir de Sözen aldım. Ancak basınçsız sepete geçtiğim için hem daha ince çekmeye başladım hem de daha fazla kahve çekmeye başladım. Bu da hem eforu hem de süreyi epey uzattı. Günde eşimle beraber en az 4 en fazla 6 bardak kahve içiyoruz. O yüzden ben de elektrikli değirmen yoluna girdim.

Kahve konusunda profesyonel markalara baktığımda sıfırı 1500TL olarak bulabildiğim en uygun makine Lelit Fred. Öğütücümü sadece espresso için kullanırım. Sadece çok kalabalık olduğumuzda belki filtre kahveye ihtiyacım olabilir ama onu da idare edecek şekilde sözen ile hallederim. Zaten yılda 2 ya da 3ü geçmez.

Bir süre daha bekleyip bulabilirsem daha ucuza ikinci elini bulmaya çalışacağım Fred'in. Ancak bulamazsam sıfırına bütçe bulmaya çalışacağım.

Sizlere sorum ise sizce tatmin edecek düzeyde midir? Ya da bütçeyi artırmamak şartı ile başka bir öneriniz olur mu? Dediğim gibi ayar değiştirmeye ihtiyacım yok. Sadece espresso için kullanacağım. Tabi aldığım öğütücünün beni uzun yıllar götürmesini beklerim. Çünkü ileride bütçe ayıracak olursam bunu makineye vermek isterim. Yani Fred alırsam,uzun yıllar makine daha profesyonelleşse bile bana yeterli olur mu sizce?

Teşekkür ederim.
 

yunemars

Yeni Kahvesever
Katılım
26 Nis 2020
Aslında bir de şu ürün var
https://www.kitchenaid.com.tr/kahve...tisan-kahve-oeguetuecue-5kcg0702/859742001010

Bu ürün için bir alışeriş çeki muhabbetine cebimden nakit çıkmayacak. Tabi bedave değil, buraya harcayacağım çeki başka bir günlük ihtiyacımda da kullanabilirim ama mesela bu da tatmin eder derseniz çok daha fazla işime gelir. Yine de eh işte bir ürün almak istemiyorum. Makinede yaptığım hatayı öğütücüde yapmak istemiyorum.
 

KaraSinek

Yeni Kahvesever
Katılım
13 Nis 2020
Konum
Ankara
gaggia classic bir kaç yönüyle dedica dan daha iyi bir tercih ama türkiyede şuanda 2 katı fiyat farkı var. (1500 vs 3000).
ksııtlı bütçelerle bu işi kotarmaya çalışanlar için ödediğiniz paraya alabileceğiniz en iyi alternatif dedica . buradan ettiiğiniz tasarrufu ise acımadan grindera vermek gerekiyor. acele etmeyin bütçenizi denkleştirin ve olası bir sonraki espresso makinanızda değiştirmeyeceğiniz bir grinder alın.
 

yunemars

Yeni Kahvesever
Katılım
26 Nis 2020
Aslında gaggia carezza modelini düşünmüştüm. Ama aradaki farklardan da çok emin değilim.
 

KaraSinek

Yeni Kahvesever
Katılım
13 Nis 2020
Konum
Ankara
dedicada dezavantaj olan herşey cerezzada da mevcut. dedica nın communitysi ve aftermarket parçaları ile bu sorunları aşmak mümkün bu anlamda kararınız hala bence yanlış değil.

doğru grindera sahip olana kadar muhtemelen basınçlı sepeti ile daha iyi espresso içiyor olursunuz.

bottemless portafiltre & basınçsız sepete geçtiğinizde "dial-in" ini doğru yapmanız gerekiyor yoksa hüsran olur. doğru dial in için de iyi bir grinder şart. Ve "espresso science" modunda takılmak lazım. bir çok kişi için gramı gramına kahveyi ölçmek süreye bakmak bile zulüm olabilir. zaten basınçlı sepetler bunun için var. çok bilmeden bile avaraj shotlar alabilmek için. daha ötesi için sadece para harcamak yetmez bir de hobi haline getirmek lazım.

bütçe diyelim 5000tl , 500tl aparatlara, 1500tl espresso makinasına 3000tl grindera vermek en doğrusu.
eğer 3000tlnizi makinaya (gaggia classic?) 500 aparat 1000tl yi grindera verirseniz sonu. ilkinden iyi olmayacaktır.
eğer 5000liranızı makinaya (lelit gibi) verip elinizdeki sözen ile devam ederseniz yine ilkinden daha iyi shotlar almayacaksınız :D
ilk plana sağdık kalırsanız her espresso makinası yükseltmenizde yüzünüz gülecektir.

kitchen aid ürünü delonghi vb giriş seviyesi cihazların tipinden dolayı pahalı olan versiyonu :D direk listenizden silin bence.

lelit fred i ben pour over da aktif olarak yaptığım için listeden çıkarmıştım. ben tercihimi eureka mignon dan yana kullandım. çok memnunum. pişman olacağım bir zayıf noktası bulunmamakta. single dose zero retention için bir bean hopper tasarladım. bastırıp kullanmaya başlayınca bir başlık açacağım. :D
 
Son düzenleme:

yunemars

Yeni Kahvesever
Katılım
26 Nis 2020
Peki hocam mignonun hangi modelini aldınız. Bütçeme yakın araştırmalar yaparken hep filtro geliyor ama espresso seviyesinde başarısı nasıl? Yani tabi filtre kahveden espressoya çok kolay geçiş yapabileceğim bir makine olsa tadından yenmez ama dediğim gibi olmazsa olmaz değil benim için. Sizce ayarın sabit kalacağını yani sadece espresso için kullanacağımı varsayarsak mignon filtro ile fred arasında fark çok mudur?
 

KaraSinek

Yeni Kahvesever
Katılım
13 Nis 2020
Konum
Ankara
"ayarın sabit kalacağı" bir espresso dünyası yok. başta bende böyle düşünüyordum. ama çekirdek değiştikçe bu ayarda ince düzenlemeler çok şey değiştiriyor. bir çok kişi bu sebepten mignon specialita tercih ediyor. ben espresso kadar pour over da yaptığım için tercihimi perfettodan yana kullandım. aynı çekme aralığını tek turda yapıyor perfetto specialaita da ise bir kaç turda stepless ayarlanıyor. filtro modeli adından da anlaşılacağı üzere başta üreticinin kendi speclerinden başlarayarak espresso için ideal değil. pour over kullanıcıları için kalibre edilmiş bir model.

ne kadar ekmek o kadar köfte durumu malesef bu hobi için de geçerli. daha ucuz versiyonunda birşeylerden feragat etmek zorundasınız. ihtiyaçlarınıza göre en optimum ürünü sizin seçmeniz lazım.
 

yunemars

Yeni Kahvesever
Katılım
26 Nis 2020
Aslında her yeni siparişte tekrar ayar yapmam gerektiğini biliyorum ama fredin en büyük handikapı ayarın çok pratik olmaması demisler. İnce ayar yapmak çok zor olmaz diye tahmin ediyorum. Ama espressodan filtreye geçmek epey vakit alıyor demişler. O yüzden eğer fred alırsam sadece espresso icin almış olacağım. Tabi espresso icin örgütümü kaliteli yorumunu alırsam. Maalesef specialaita icin bütçem imkansız. Sadece ucuz ve temiz bir ikinci el bulursam ama o da hep aklımda soru işareti bırakacak sanırım.
 

cemix

Profesyonel Demleyici
Katılım
6 Kas 2017
Merhaba, ben fred kullanıyorum öğütümünden memnunum ama maalesef espresso için kullanmıyorum. Ayar yapmanın geçişi zor kendisi değil. İnstagram hikayelerimde var ayar geçişi bakabilirsiniz.
 

Bisikletgezgini

Tecrübeli Demleyici
Katılım
25 Ara 2017
Konum
Çanakkale
Lelit Fred PL 043 'den ben çok memnunum.Perfetto ve Comandante de kullanıyorum ancak espresso için özellikle Lelit favorim.
Ayarı hassas ancak bir tututurursanız iyi sonuç alıyorsunuz.1,5 civarı espresso için 5 civarı ayar da pour over için uygun geliyor bana.:D
 

hallemon

Yeni Kahvesever
Katılım
5 Nis 2016
Lelit FRED fiyat performans oranı en yüksek ürünlerden biridir. Ufacık boyuyla mükemmel işler çıkarıyor.ozellikle espressoda çok tutarlı ve tozsuz ogutumler aldım
 

coffecoder35

Yeni Kahvesever
Katılım
4 Nis 2020
Açıkçası delonghi 685 ve basınçsız portafiltre gerçekten başarılı. Gaggia mdf ile birlikte kullanıyorum harika . Lelit fred bütçeniz uygunsa alabilirsiniz.
 

Acilci

Yeni Kahvesever
Katılım
29 Nis 2020
Ascaso i-mini 1 ve lelit fred yakın fiyat aralığında ama ascaso 54mm fred 38mm öğütücü kullanıyor. Güçleri ise 250/150w şeklinde yine ascaso önde. Performansları nasıl peki karşılaştırınca? Denk gelen oldu mu hiç?
 

anilksk

Yeni Kahvesever
Katılım
23 Mar 2020
Ascaso i-mini 1 ve lelit fred yakın fiyat aralığında ama ascaso 54mm fred 38mm öğütücü kullanıyor. Güçleri ise 250/150w şeklinde yine ascaso önde. Performansları nasıl peki karşılaştırınca? Denk gelen oldu mu hiç?
Bu durumu ben de çok merak ediyorum umarım bi arkadaşımız bizi aydınlatır
 
Üst