Biochar Ve Telve

Meymun

Yeni Kahvesever
Katılım
8 Eyl 2019
Biochar, son yıllarda maden arama, tarım ve hayvancılık amacıyla Amazon ormanlarının yakılarak açılması amacıyla olmayıp, yerleştikleri alanda binlerce yıldır Amazon yerlilerinin verimli siyah topraklarının incelenmesi sonucu ortaya çıkmış, toprak veriminin arttırılmasında kullanılan kömüre verilen isim.

Amazon yerlilerinin hazırladığı bu toprağa pişmiş toprak da deniliyor. Terra Preta

Tarım ve orman atıklarının düşük oksijenli ortamda Piroliz denilen kontrollü ısıtılması ile elde edilip tarımda kullanılıyor. Mangal kömürü tozu da iyi bir toprak katkısı.
Bitkilerin fotosentez ile şeker üretiminde kullandığı havadaki karbondioksitin dışında toprağın da karbonca zenginleştirilmesinin yararı büyük.

Biz de labaratuvar fırınında ve özel soba benzeri bir şey yapıp ayçiçeği küspesi buğday kavuzu, dal parçaları ile yapıp denemiştik bir arkadaşımla.

Organik maddelerdeki karbonun yanmadan yani atmosfere karışmadan toprakta depolanması topraktaki biyolojik yaşamın da önemli destekçisi.


Bizim kahve telvesi de süper bir biokömür.

Evde işyerinde yaptığınız kahvelerin telvesini atmayın. Saksı bahçe vs de kullanın.

Kafelerin de bunları çöpe atmayıp biriktirmesi ihtiyacı olanlara vermesi gerekir.

Hatta tarım ürünleri gübre vs satanların kafelerden bunları toplayıp pazarlaması onlar için önemli bir gelir kaynağı olacaktır. Kurumuş kahve artığının solucan gübresi kadar para edeceğini sanıyorum.

Yeni bir iş konusu arayanlara da bir öneri
 

Meymun

Yeni Kahvesever
Katılım
8 Eyl 2019
Konu aklıma bir zamanlar amatörce biochar ürettiğim için gelmişti.
Bu konu ile ilgili özel mesajla soru soran arkadaşa tahmini bir yanıt yazdım az önce.

Sonra biraz araştırınca bulduklarım

Belçikada ve Fransda kafelerden ücretesiz kahve telvesi toplayanlar varmış. ve direk tarımda kullanılıyormuş.

http://tarimmarket.online/kahve/kahve-telvesini-ne-yapalim/

https://www.tarim.com.tr/Kahve-Telvesi-Karbonu-Imha-Edecek,24363h

2007 yılından bir haber

Starbucks Türkiye'deki Şubelerinde Gübrelik Telve Dağıtıyor

Türkiye'deki Starbucks kahve dükkânlarında hemen hiç bilinmeyen çevreci bir uygulama yürütülüyor. Starbucks Türkiye, faaliyet gösterdiği 6 ildeki 67 dükkânında isteyenlere 'gübre' olarak kullanabilmesi için ücretsiz kahve telvesi dağıtıyor.

Tüm Starbucks dükkânlarında yerlerde gümüş rengi poşetlere rastlanıyor. Bu poşetlerin içinde kahve telvesi bulunuyor. Starbucks çalışanları gün boyu satılan kahvenin posası olan telveyi biriktiriyor. Daha sonra bu telve poşetlere aktarılıyor ve isteyenlere ücretsiz olarak veriliyor.

Bahçede böceği önlüyor
Kahve telvesi, bahçe bitkileri ve saksı çiçekleri için mükemmel bir gübre olarak biliniyor. Ayrıca telve, toprağın böceklenmesini önlüyor. Doğal olması sebebiyle telve, suni gübreye tercih ediliyor. Uygulamanın büyük ilgi gördüğünü belirten Starbucks Türkiye yetkilileri, "Kahve telvesi projesi dünyanın hemen her yerinde sürdürdüğümüz bir uygulama. Çok önemli bir geri dönüşüm uygulaması. Doğal olan bir atığı yine doğal yöntemlerle kullanılır kılıyoruz" dedi.

Serkan Arman - Milliyet
 

Meymun

Yeni Kahvesever
Katılım
8 Eyl 2019
Verdiğim yanıta kahve televesini solucan gübresi yapımında da denemek gerekir demiştim.

O da yapılıyormuş zaten.

BALIKESİR (AA) - AHMET PESEN - Erdek'teki solucan gübresi üretim tesisinde, solucanlara ilçedeki iş yerlerinden toplanan yumurta kabuğu, çay posası ve kahve telvesi gibi atıklar verilerek kaliteli gübre üretiliyor.
 
Üst