Türk Kahvesinde Taş Değirmen Farkı

aykansin

Yeni Kahvesever
Katılım
21 Şub 2015
Konum
Sakarya
Merhaba, değerli dostlar Türk Kahvesinde taş değirmen olayının önemi hissedilir derecede çokmu?

Konuyla ilgili internette bi fikir bulamadım bizim forumda mutlaka bir bilen vardır diyerek konuyu açmak istedim.

Bildiğim kadarıyla çelik bıçak değirmenler ısınma yaparsa kahveyi yakıyor, taş değirmende böyle bir ısınma söz konusu olmuyor. Isınma faktörünün haricinde taş değirmenin tad ve içime olumlu etkileri varmıdır?
 

TokerCraft

Yeni Kahvesever
Katılım
6 Tem 2019
Bu konuyu en iyi taş değirmen kullanan ustalar açıklayabilir sanırım, gerisi teorik olarak araştırılabilinir.
 

sdcvn

Yeni Demleyici
Katılım
21 Tem 2018
Taşın etkisi sanırım, iki taş arasındaki aralığın sıfıra yakın olması daha ince kahve çekilmesi olabilir..Diğer mekanizmalarda çok yakın bıçaklar aşınma olacagından olmuyor olsa gerek..Çelik bıçak, seramik bıçaktaki ısınma olayının kahveye etkisi de tartışılabilir..
 

Yirgacheffe

Necdet Âgâh
Katılım
8 Kas 2014
Konum
İstanbul
Taş değirmenin en önemli kullanım nedeni kolay ısınmaması. İşin tarihsel kısmında imkanlar nazarında sürekli taş kullanıldı. Bildiğimiz öğütüm mantığından ziyade, havan örneğinde olduğu gibi kullanıldı. Ancak daha teknik gelişmeler ışığında (yanlış hatırlamıyorsam 1850'lerden itibaren) bildiğimiz değirmen mantığıyla çalışan taş değirmen tasarımları kullanılmaya başlandı. Ancak teknik olarak ne kadar gelişmişlik olursa olsun, öğütücü üretimi yapanlar Türk Kahvesi öğütümü hususunda ısınmaya net bir çözüm bulamadığı için taş değirmenler günümüze kadar kullanılageldi. Ama artık çelik ve metal yapılı dişlilerde sıvı soğutma kanallı tasarımlar yapıldığı için büyük üreticiler bu tarz teknolojileri tercih ediyor.

Tat olarak illa ki kısmi fark olacaktır. Çünkü taşın cinsi gereği kattığı bir koku, tat var. Ancak ciddi farklar yok.

Arkeoloji okurken Ilısu Barajı Kurtarma Kazıları kapsamında çalıştığımız höyükte bulduğumuz taş değirmenlerinin benzerini yapıp buğdayı öğütmüş ve ekmek yapmıştık. Arada elbet ki fark vardı. :D
 

Baristalp

Yeni Kahvesever
Katılım
10 Ocak 2015
Merhabalar.

Tonajlı kahve üreten tesisimizde hem 3 kademeli valsli değirmen hemde tas degirmenlerle kahve ögütümü yapıyorum.Basit olarak bahsetmek gerekirse taş değirmenden cıkan kahve herkesin de tahmin edebilecegi gibi daha ince.Birde buna ilave tas degirmenden cıkan kahvenin gövdesi ve yogunlugu valsli değirmene göre cok daha iyi konumda.Isınma sorunu oluyor sadece bu konuda da taslı degirmenlerde sürekli temizlik yapılması gerekiyor.
 
Üst