Hiroia Jimmy Tartı Türkiye'de!

myso

Aktif Demleyici
Katılım
6 Kas 2014
Sizin dediğiniz anlıyorum ama Biancadaki akış hacmi makineden kahve üzerine yansıyan su miktarı. Portafiltreden tartının üzerine düşen su miktarı değil.

Dediğiniz doğru biancadaki valv su akış miktarını değiştirerek kahve üzerinde basınç oluşturuyor. Sonuçta sizi oynadığınız basınç flow profiling değil. Kahveyi çok ince öğütüp 3ml/sn ile de 9 bar basınç elde edebilirsiniz, Yada biraz daha kalın öğütüp 5.5ml/sn ile ede 9 bar basınç elde edebilirsiniz.

Siz tartıda debiyi gördüğünüzde istediğiniz debiyi paddle hangi pozisyonda yakalayacağınızı nasıl kestireceksiniz? 1.5ml/sn gördünüz siz paddleda 1ml/sn yakalayana kadar zaten shot süresi biter.

Flow profiling tada etkisi konusunda sizin kadar emin değilim ama hem slayer hemde LM bin kullanımın kılavuzundaki tadsal değişimler tamamen pressure profiling üzerine tariflenmiş.

Son olarak tartı gramajı ölçüyor siz hacimsel bir veri elde etmeye çalışıyorsunuz ama suyun içerisinde kahve olduğunu tds oranının demlemeye göre değişeceğini bununda yoğunluğa etki edeceğiniz ve ml/gr çeviriminde hata olabileceğini unutuyorsunuz.
Sınıflandırma olarak, direk pompayı elektronik olarak kontrol eden sistemler pressure profiling makina olarak geçiyor. Örneğin rocket R9 one. R9 çalışma prensibi pressure transducer ile basıncı ölçüp istenilen basınca göre potensiyometre ile pompaya (magnetic pump) girdi göndermek.
Örneğin ölçülen basınç 8bar, istenilen basinc 9bar, pompanın gücü %64'de, sistem düzeltme yapıp gücü %72'ye arttırıyor.
Boyle sadece basıncı ölçüp kontrol eden bir sistem, sizin öğütüm, doz vs degiskenlerinize bakmadan 9 bar diyorsanız 9, 7 diyorsanız 7 bar basacağı için puck'taki durumu göz ardı edecek, aynı programı kullansanız da değişkenler değiştikçe makina aynı basıncı verse de espresso olarak aynı sonucu vermeyecektir. Hatta kahve 1 hafta bayatladiginda bile parametreler değişmeden espresso farklı yere gelecek.

Flow profiling'de ise akış kontrol ediliyor, örneğin Duvall espresso makinası. Duvall'da piston bir yatak içerisinde hareket ediyor ve pistonun konumu kontrol edilerek flow profiling yapılıyor. Piston konumunun 1. türevi, debi ile birebir oranda ilişkili olduğu için belirli bir flow rate ayarlayip o debide extraction yapabiliyorsunuz. Burada da basıncı tamamen puck oluşturuyor.

Örneğin R9 one ve duvall espresso makinasında bir program olusturdunuz. Bu programları iki farklı öğütümde iki makinada da calistirdiniz, duvall'da espresso'dan aldığınız iki shot R9 one'daki iki shot'tan çok daha fazla birbirine benzeyecektir.

Örneğin lelit bianca'da paddle'ı 1ml/s debitteki (makinanın portafiltre takılı değilken verdiği debi) konuma ayarladınız. Shot sırasında paddle ile hiç oynamazsanız, basınç bir süre sıfir civarında gezinir, sonra tepe noktasına yavaşça yükselir ve sonlara doğru da düşüşe geçer.

Siz paddle ile akış önündeki kisitlamayi değiştirdiğiniz, pompaya oynamadiginiz için flow profiling klasmanina giriyor.

Fakat son tahlilde gruptaki basınç ve debiye puck karar veriyor. Basınç ve debi birbiriyle direkt baglantili olduğu için iki yöntem de puck basıncını kontrol edecektir.

Lelit bianca kullananlar shot sonuna doğru akış hızlanmaya başlayınca paddle'ı kısarak akisi dizginliyor. Bunu da tamamen akışı izleyip tahmin ederek yada benim gibi tartıdaki artış hızını izleyerek yapiyorlar. Örneğin tartı her 1 gramı 60bpm tempoda geçiyorsa 1g/s, 180bpm tempoda ise 3g/s gibi.

Bu tartı da bize anlık olarak (gecikmeli de olsa) debiyi verdiği için göz hesabını ortadan kaldırıp bize kolaylık sağlayabilir.

Espresso ve su ozkutle karsilastirmasi bence göz ardı edilebilir. %20 EY'da bile 20in:40out bir shot içerisinde 4g kahve bulunuyor. Bu da %10'a tekabül eder. Zaten önemli olan debiyi stabil tutabilmek. Tartıda ornegin 1.5g/s'yi vanayı kısarak kontrol altında tutabiliyorsak, makinadaki su debisi de büyük oranda sabit olacaktır.
 
D

drsuat

Guest
@myso Bilmeyen arkadaşlar için verdiğiniz bilgiler gerçekten çok yararlı. Yine gözden kaçırdığınız nokta Lelit bianca örneği ile açıklayayım Siz akışı 3g/sn den 1g/sn düşürdüğünüzde puck üzerindeki basıncı düşürüyorsunuz yani yine olay pressure profile dönüyor. Bu nokta sizin istediğinizi yapabilmeniz için bir sonraki demlemede kahveyi daha ince yada kalın öğüterek elde edebilirsiniz. Örnek olarak benim şu anda kullandığım method ile açıklamaya çalışayım.
18 gr kahve 38 gr espresso formülü için

Paddle ortada makineyi çalıştırıyorum basınç hafif yükselmeye başladığında paddle sola kaydırıyorumki hızlıca basınç yükselmesin. Yaklaşık 3 barda kalıcak şekilde paddle da hafif oynamaya yapıyorum. Puck tamamen sature olup sepetten ilk espresso düşmeye başladığında paddleı sağa kaydırarak basıncı yükseltiyorum (9 bar paddle konum ilişkisi kahvenin inceliğine göre değişiyor kalın öğüttüyseniz bazen en sağada alsanız 9 bar basınç olmuyor.) Tartıda 27 gr ürünü gördüğümde basıncı 6 bara düşürüyorum. ve 38gr da makineyi durduruyorum. 9 bardaki 1-27 gr lık ürün elde etme süreci tamamen çekirdeğin kalınlığından etkileniyor. 9 barın(opv ayarı) üzerinde siz ne kadar paddle sağa çevirseniz çevirin bu sefer opv üzerinden su yönleniyor. Siz akışı değiştirdiğiniz basınçta değişecek.

Sizin şu anda kullandığınız makine nedir?
 

raistlin

Tin Coffee Firma Yetkilisi
Katılım
18 Mar 2016
Arkadaşlar,

Mesele bu kadar karmaşık değil.

İster bir gear pump aracılığıyla tüm extraction boyunca basınç profilini manipüle edin, ki Vesuvius ile benim yaptığım da budur; ister bir rotary pump ile GS3 MP gibi basıncı pompadan sabit gönderip konik bir valf ile yönetmeye çalışın Jimmy'nin size faydası puck tamamen sature olup filtreden espresso akışı başladıktan sonra fincanınıza düşen sıvının g/sn cinsinden değerinin takibidir.

Bu takibi görsel olarak da yapabilirsiniz elbette ya da mevcut herhangi bir tartıyla ağırlık kazanım ivmesini çok kaba bir biçimde takip edebilirsiniz.

Fakat elinizin altında Jimmy gibi gelişmiş bir tartı varken, böyle de ek bir kullanım senaryosu çıkarabilirsiniz.

Puck, direnç, rotary ya da gear pump, debi, jet(gicleur), flow, akış, konik, 6mm-8mm, profie derken kafalar karışıyor okuyanlarda. Jimmy'de yapılması arzulanan bu takip için bunları düşünmenize gerek yok. Elinizin altında herhangi bir biçimde espresso akışını anlık olarak manipule edebilecek bir imkan varsa(az önce saydıklarımın hepsi bununla alakalı elbette) Jimmy'nin anlık akış ölçümünden gözleminizi yapıp makineniz üzerindeki imkan her neyse onu kullanarak akışı yavaşlatabilir ya da hızlandırabilirsiniz.

Buyrun, aşğıda anlık bir espresso akışından görsel. Bunu tartı üzerinden takip edebilme meselesi olay da. Bu noktaya nasıl ulaştığınız, bu noktayı nasıl manipüle edeceğiniz fincana saniyede düşen sıvının gelişmiş bir tartıyla izlenebilirliğini etkilemez, dolayısıyla komplike detaylarda kaybolmaya lüzum yok.

IMG_6718.PNG
 
Üst