Selamlar Işte Kahve Hikayem.

biunlu

Yeni Demleyici
Katılım
3 Eki 2018
Merhabalar Denizli’den katılıyorum. Yaş 35, evliyim 8 yaşımda bir oğlum var. Sınıf öğretmeniyim.

Bir aydır spor salonuna gidiyorum. Zaten gün içi kahve tüketimim vardı birde tavsiye üzerine spordan önce kahve içmeye başladım. Böylece çok yorucu antremanlar banamısın demiyordu? “Acaba fazla kahve zararlı mı?” diye forumları araştırayım dedim.

Arama motoruna “kahve” yazdım, markalardan başka bir sonuç çıkmadı. Ardından “kahve forum” yazdım ve buradayım.

Birkaç yıl önce böyle bir foruma üye olacağım asla aklıma gelmezdi.

Kısaca kahve hikayemi anlatayım. Marka hassasiyetinizi bilmiyorum şifrelemeye çalışayım.

Yıllar yıllar önce 3’ü 1 arada ile başlayan artan kahve tüketimim içindekiler kısmını okumamla yön değiştirdirmeye başlamıştı. :D

Aslında önce artan yağ kütlem sebebiyle şekeri bıraktım. Ne çayda ne kahvede şeker kullanmaz oldum. Ardından süt tozunun çokta masum olmadığını öğrendim. *escafe, tch*bo çözünebilir ürünlerini sade kullanmaya başladım. Tch*bo kapsülleri ilgimi çekti eve alayım bari derken Denizli Mağazası kapandı ve internet mağazası işe uğraşmamak için vazgeçtim. Kaliteli çözülebilir kahve arayışlarım devam ediyordu. Ardından uzunca bir süre dibinde tortu bıraktığı ve bu tadı sevdiğim için jaco*s millicano içmeye başladım.
Bu kahve cafelerde içtiğim filtre kahveye çok benziyordu.

Bir gün *tarbucks’ta filtre kahvemi yudumlarken önümde macbook’um yok, ki hala yok... :D
Filtre kahveyi evde yapmaya karar verdim. Yarım litrelik Bodum French Press aldım. Orta sertlikte çekirdek tavsiyesi istedim ve çekmelerini rica ettim. Sanırım House Blend verdiler.

Bu aşama ile kahve bağımlılığım iyice artmaya başladı.
Ardından Guatemala’yı keşfettim. Off bu ne koku, ne tat. Çektirdikten birkaç demleme sonra o mutfağı dolduran koku kalmıyordu ama seviyordum kahve demlemeyi.

Artık doğa yürüyüşlerime, doğa kamplarıma bile kahve taşır oldum. Bunun için Stanley Marka vakumlu kahveci aldım. Gittiğim her yerde taze kahve demleyebiliyordum artık.

Bu arada sanal ödeme diye birşey çıkmış. Kahveni çektir, orada o an içmek için ücretsiz demlet, ödemeyi mobil yap bir tane büyük boy içecek kazan. 30 liralık çekirdek bana neredeyse bedavaya geldi diye seviniyordum.
İşte bu şekilde sanırım 2 yıldır Guetemala kullanıyorum.

Geçen günlerde yine kahve alıp çekirdeği çektirdim eve geldim, paketi açtım o buram buram koku daha ilk günden yok, tat ekşimsi gibi. Meğer SKT ... Ekim 2018’miş. Nerdeyse tarihi geçecekmiş. Geri götürmeyip okulda arkadaşlarca bir şekilde tükettik.

Ardından kahve sever bir arkadaşımın “Sanal Baharat diye bir site var taze çekirdek alacağım bölüşelim mi” teklifine yediğim darbeden ötürü hemen atladım.
Aromasını sevdiğim için özelliklerini okuduk ve yine Guetemala aldık. Aromasını beğendim fiyatıda iyi geldi ben bununla devam ederim dedim.

Hatta bu ilk günkü kahve kokusu sürekli olsun diye “Sözen Süper Değirmen” aldım. French press için gerekli ayarı yaptım. Kahvenin tadını beğenmiştim koku da artık hergün buram buramdı mutlu mesuttum.

Gelgelelim forumu gezerken okudum ki kahveyi günlük çekmek tazelik için yeterli değilmiş. :D

Haydaaa bu iş sanırım evde kavurmaya gidecek dedim ve tanışma mesajı atmaya karar verdim.

Şimdilik bir sıkıntım yok ama San*l Baharattan aldığım Guetemala çekirdek paketlerim kendim çekmeme rağmen kokusunu ve tadını hissedilir şekilde kaybederse gerekli konulara bakarım artık. Ama yine de öğrenmek isterim.

250gr’lık paletlerde ki kavrulmuş çekirdekler paket açıldıktan sonra kapalı balkon serinliğinde tazeliğini ne kadar süre koruyabilir? Paketler ışık geçirmez biliyorum yine de karton kutuya vb konmalı mı?

Kalın sağlıcakla.
 

Ekli dosyalar

  • AACCFC96-AA04-48BA-845D-DA490B79F1A7.jpeg
    AACCFC96-AA04-48BA-845D-DA490B79F1A7.jpeg
    370.7 KB · Görüntüleme: 47
Son düzenleme:

sdcvn

Yeni Demleyici
Katılım
21 Tem 2018
Hocam benzer evrelerden geçmiş biri olarak şu an çekirdekten öğütüp French press yapıyorum..Yıllardır içtiğimiz Hazır kahveler, sonradan Çekilmiş aldığımız Paket kahveler aslında kahve değilmiş..
Pakette çekirdek kahve karanlıkta max.1 ay kalabilir diye biliyorum..En az ışık ve Hava teması gerekli..
Çift taraflı valfli paketten çıkartmayınız kahveyi..Veya hava geçirmez kaplar da olabilir Galery Kristalde, vakumu dışarı atan cam kavanozlar-karanlıkta saklamak koşulu ile tercih edilebilir-

Kahve kavrum tarihi önemli..4-5 gün bekleme süresi sonunda illaki değirmen edinip (artık ne alacağınızı siz secin) taze yapmak gerek..
Kolay gelsin..
Bu işe ya başlamayın ya da bir maliyeti gözden çıkarın derim ;)
 

biunlu

Yeni Demleyici
Katılım
3 Eki 2018
Ben Sözen değirmeni yeni aldım. İlk temizlik için prinç öğütürken çok korktum, bu iş ızdırap olacak dedim ama kahveye geçince hele french press için öğütünce korktuğum gibi olmadığını anladım.
Son çekirdeklerim Sanal Baharat tarafından 18.09.2018 de kavruldu. 250grama yakın kaldı.
Kahve tüketme hızıma göre çekirdekleri bayatlatmadan tüketebileceğim kanısına vardım şimdi. Gerçi aylık 600-750gr tüketiyorum sanırım. Olmadı arkadaşla bölüşmeye devam ederim.
 
Son düzenleme:

myso

Aktif Demleyici
Katılım
6 Kas 2014
Öncelikle hoşgeldiniz.
Eğer floral be meyvemsi notaları olan bir kahve içiyorsanız bence kavrum tarihinden 14 - 15 gün sonra bu yüksek notalar hissedilir biçimde kaybolmaya başlıyor. Fakat temel notalar (alışılmış kahve kokusu ve tadı) daha uzun süre tazeliğini koruyor. Benim kahve aldığım kavuruculardan biri üretim tarihinden itibaren üç ay içerisinde tüketmeyi öneriyor.

Bu arada şu tarz ( https://s.click.aliexpress.com/e/cgADYqCg )
bir çay süzgeci ile öğütülmüş kahveyi eleyip tozlardan kurtulursanız hem tad hem de tortu açısından iyileştirebilirsiniz.
 

biunlu

Yeni Demleyici
Katılım
3 Eki 2018
Öncelikle hoşgeldiniz.
Eğer floral be meyvemsi notaları olan bir kahve içiyorsanız bence kavrum tarihinden 14 - 15 gün sonra bu yüksek notalar hissedilir biçimde kaybolmaya başlıyor. Fakat temel notalar (alışılmış kahve kokusu ve tadı) daha uzun süre tazeliğini koruyor. Benim kahve aldığım kavuruculardan biri üretim tarihinden itibaren üç ay içerisinde tüketmeyi öneriyor.

Bu arada şu tarz ( https://s.click.aliexpress.com/e/cgADYqCg )
bir çay süzgeci ile öğütülmüş kahveyi eleyip tozlardan kurtulursanız hem tad hem de tortu açısından iyileştirebilirsiniz.
 

mehmetaksit

Tecrübeli Demleyici
Katılım
20 Kas 2017
Hoş geldiniz, iyi forumlar diliyorum. Marka vermek forumda sorun olusturmuyor. Burada övgüler de olabiliyor, yerinde eleştiriler de. Marka karalama dışında her türlü yorumda bulunabilirsiniz.

Esasen floral dokular da cok çabuk kaybolmuyor ama tabii kavrum tarihinden 1.5 ay sonra ciddi azalma ve 2 ayla birlikte kaybolma basliyor ama hala tüketilebilir ve tazeliğini yitirmis bayatlamamış kahve oluyor elinizdeki.

Evde kavurma hakkında ciddi güzel hikayeler var forumda, ama elinize iyi bir değirmen, veya iyilestirilmis, modifiye edilmis, daha başarımlı hale getirilmis bir degirmen almadan kavurma işine girmeyin derim. Zira cok çekirdeği ziyan edersiniz. En iyisi güzel kavuruculardan, cok pahalı olmayan cekirdekleri deneyin. Guatemalaya bagli kalmayın derim.

Saygılar.
 

biunlu

Yeni Demleyici
Katılım
3 Eki 2018
Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim arkadaşlar. Hoş buldum.

1kg yerine yarım kg satan kavurucular var mı?

Ben tortudan şikayetçi değilim aslında, hatta sözen değirmen ile hazır öğütülmüşlerden daha az tortulu kahve öğüttüm. Çekim ayarını öğütümüş kahvelerdeki kıvama bakarak deneme yanılma yöntemi ile yakaladım.

Ama daha berrak bir fincan kahve için sipariş edelim bakalım.
 

biunlu

Yeni Demleyici
Katılım
3 Eki 2018
Teşekkürler tavsiyelerinizi dinleyeceğim. Kavurucu ve yoğun kavrulmamış bir kaç çekirdek tavsiyesinde bulunabilir misiniz?
 

Bugrafurkan

Yeni Kahvesever
Katılım
9 May 2017
Hoşgeldiniz, sanalbaharatın kavrumları koyudur biraz ve forumda tartışma konularından biridir.
Forumu okursanız çok kaliteli kavurucuların olduğunu görürsünüz, filitre kavrum tercihiniz olursa zaten koyu gelmez.
 

esavas

Emir Savaş
Katılım
28 Ara 2015
Hoş geldiniz. Genel olarak çoğumuz sizin geçtiğiniz evrelerden geçtik desek yanlış olmaz sanırım. :D

Kavrulmuş çekirdek kahvelerde genel kanı, 1 ay sonunda aromalarının kaybolduğu yönünde. Zamanlama hatasından dolayı elimde kalan 1.5 aylık çekirdeği öğütüp, demleyip aromaları hala net alabildiğimde oldu, o yüzden tam olarak şu kadar gün demek zor ama 1-1.5 ay arası diyebiliriz.

Çekirdek Kahve alımı için şu başlık altından kavurucular ve sattıkları ürünler hakkında bilgi bulabilirsiniz;
http://www.kahveler.net/ONLINE-KAHVE-SATIS-SITELERI/

Sanalbaharat sanırım en uygun çekirdek satan yerlerden birisi, ben hiç alışveriş yapmadığım için kalitesi hakkında yorum yapamayacağım ama damak zevkinize göre çekirdek satın alabileceğiniz bir sürü alternatif de mevcut. Düzenli alıyorsanız abonelik sistemi olan yerler de var kargo ücreti odememek için.
 

biunlu

Yeni Demleyici
Katılım
3 Eki 2018
Hoşgeldiniz hemşeri hemşeriyi kahve forumunda bulurmuş :p Sanalbaharat en ucuz ve niteliksizleri satan firmalardan birisi ve kavrumları koyu ve pek standartları yok nitelikli k. Çekirdek fiyatları 170-250 civarı.Uygun ama kaliteli nitelikli çekirdekler için Overdosecoffe tavsiye edebilirim piyasada en uygun nitelikli çekirdekleri satan ve her kavrumu standart olan süprizle karşılaşmayacagınız bir işletmedir :D Daha french press bir başlangıç bu işin içine v60 girecek espresso makinesi girecek Değirmen girecek :D bütçe ayarlayın bunlar için

Hoş buldum. Aslında Aydınlıyım ama 12 yıldır mesleğim gereği Denizli’deyim. Olsun hemşeri sayılırız.

Ya sormayın foruma üye olur olmaz v60 ile tanıştım zaten. Ben okulda french press yerine bunu alır kupanın üzerine koyup kullanırım diyordum.
İş bu kadar basit değilmiş.

Daha yeni sözen değirmen aldım masraf çıkartmayın bana. :D

Kardeşimde delonghinin dikdörtgen öğütme makinesinden var ondan mı alsaydım keşke dedim ama sonra mutfakta yer kaplar diye vazgeçtim.

Yapım gereği minimal ürünleri çok severim evde demlemek için v60 olayıı biraz irdeleyeceğim.
 
Z

ziyretci3

Guest
Hoş buldum. Aslında Aydınlıyım ama 12 yıldır mesleğim gereği Denizli’deyim. Olsun hemşeri sayılırız.

Ya sormayın foruma üye olur olmaz v60 ile tanıştım zaten. Ben okulda french press yerine bunu alır kupanın üzerine koyup kullanırım diyordum.
İş bu kadar basit değilmiş.

Daha yeni sözen değirmen aldım masraf çıkartmayın bana. :D

Kardeşimde delonghinin dikdörtgen öğütme makinesinden var ondan mı alsaydım keşke dedim ama sonra mutfakta yer kaplar diye vazgeçtim.

Yapım gereği minimal ürünleri çok severim evde demlemek için v60 olayıı biraz irdeleyeceğim.
Elektrikli degirmen alacaksanız Bratza Encore gibi degirmenlerin altına inmeyin diger degirmenler çok toz yapar o yüzden şimdilik sözenle devam edin frenchpress kullanmaya devam edebilirsiniz okulda v60 olmaaz :D kaliteli filtreye sahip bir frenchpress alın birde kruve elek takımı çünkü french presste en büyük sorun tozdur :D

Ek olarak Kaliteli French Press için Bodum tercih edebilirsiniz ülkemizde çok pahalı olmayan çok yaygın bir şekilde satılan filtre sistemi güzel olan french presslerden biri ama yinede tortu toz bırakıyor ve buda kahveyi içerken dahi biraz yavaş içtiginizde acılaşmasına sebep oluyor en kaliteli french press bile toz geçiriyor bunun önüne geçmek içinde kruve tarzı elekler kullanmanız lazım :DBitki demliklerinin süzgeçleride iş görüyor :D başlangıçta kahveyi eleme için
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

biunlu

Yeni Demleyici
Katılım
3 Eki 2018
Ek olarak Kaliteli French Press için Bodum tercih edebilirsiniz ülkemizde çok pahalı olmayan çok yaygın bir şekilde satılan filtre sistemi güzel olan french presslerden biri ama yinede tortu toz bırakıyor ve buda kahveyi içerken dahi biraz yavaş içtiginizde acılaşmasına sebep oluyor en kaliteli french press bile toz geçiriyor bunun önüne geçmek içinde kruve tarzı elekler kullanmanız lazım :DBitki demliklerinin süzgeçleride iş görüyor :D başlangıçta kahveyi eleme için
Zaten ilk french pressim starbuckstan aldığım Bodum marka idi. Dışı metal olan ürünü yaklaşık 2 yıldır kırmadan kullanıyorum. Okulda da arkadaş bambum ürünü kullanıyor. Filtre bölümü sıkı görünüyor o da fena değil gibi.
 
Üst