1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

En en önemlisi

'Yeni Başlayanların Mutlaka Bilmesi Gerekenler (SSS' forumunda MasterBarista tarafından 6 May 2012 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. MasterBarista

    MasterBarista Yeni Üye

    Kahve'niz taze olmalı
    Kavrulduğu tarihten 5-6 gün sonra en ideal içme zamanıdır. 15 güne kadar o kahvenin tüm aromalarına ve karakteristik özelliklerine ulaşabilirsiniz. 15-30 gün arasında düzgün muhafaza edilirse, aromasının azalması sebebiyle karakteristik özelliğinden de kaybetmeye başlayan bir kahve elinizde olur. 30-45 gün arasında ise kahvenin de çeşidine bağlı olarak, bayatlama yavaş yavaş algılanmaya başlar. Eğer Arabicakahve türüyse, Espresso yaparken kreması daha ince gelmeye başlar. 45 günün üzerinde olan kahve, ilk günkü aroması ve karakteristik özelliğinden sadece %20-%30'unu yansıtabilir, tatlar çok farklılık gösterebilir (bayatlama, tatsızlık, vb).

    Kahveniz Çekirdek haliyle muhafaza edilmeli
    Kahvenizi öğütülmüş olarak satın almayınız. Öğütüldükten sonra vakumlansa da, dondurulsa da, tazeliğini çok ivedi bir şekilde kaybedecektir. Yukarıdaki "Kahve'niz taze olmalı" bölümündeki "gün" verilerini 10'a bölebilirsiniz öğütülmüş kahvede. Her zaman çekirdek kahvenizi "One Way Valf"e sahip poşetlerde saklayınız. Çekirdeklerinizi havasız veya vakumlu kavanozlarda saklamayınız, kısa süre içersinde yağlanma yapar ve kahveniz acılaşır. Öğütücü alabilecek durumunuz yoksa, El Değirmenleri alabilir, altındaki vida ile Espresso veya French Press ayarınızı yapabilir, kahvenizi içmeden öğütebilirsiniz (evet biraz zahmetli, ancak kahvenizi yudumlarken o yorgunluğu da atarsınız).

    Suyunuz kaliteli olsun
    Kahvenizin en büyük kısmını su oluşturur. Suyunuz ne kadar düzgünse, kahveniz de o kadar düzgün olacaktır. Filtrasyon sistemleri kullanacaksanız dikkat edin de, suyunuzun komple tüm minerallerini almasın. Su sertliği yaklaşık olarak 4-5'lerde (GH) olursa, hem kremanız düzgün çıkar, hem de kahvenizin karakteristik özelliğini de fazla etkilemez.
     
  2. aykutmumu

    aykutmumu Yeni Üye

    Cevap: En en önemlisi

    Arkadaşlar şipariş ettiğim kahvelerim bugün geldi 250 gr espresso için çekilmiş yrgachefe ve 250 gr çekirdek kolombia ikiside valfli kitli poşette geldi ben bunları havasız sıkı kapanan kavonoza koyup buzdolabındamı saklayayım siz nasıl saklıyorsunuz kahvelerinizi
     
  3. naif

    naif Yeni Üye

    Cevap: En en önemlisi

    Valfli pakette kilitli şekilde muhafaza edin. Buzdolabı veya kavanoz değil. Buhar, ısı veya ışık almayan bir yer olsun mümkünse. Çekilmiş kahve içinse yukarıda belirtildiği gibi, taze olarak tüketmeniz için birkaç günlük ömrü var.
     
  4. aykutmumu

    aykutmumu Yeni Üye

    Cevap: En en önemlisi

    Olmuyor olmuyor off arçelikkaşığı ile 2 kaşık çekirdeği değirmende öğüttüm ve espresso yaptım ancak öyle bir acı oldu ki anlatamam size biyerde ciddi yanlış yapıyorum videoları izledim forumu okudum hata nerdeki
     
  5. kbere

    kbere Paylaşımcı Üye

    Cevap: En en önemlisi

    shot alırken bir video çekip yükleyebilirseniz çok daha kolay hatanız anlaşılabilir. eğer çekemiyorsanız kahvenin akış sürecinde videodan farklı ne oluyor onu detaylandırabilir misiniz? mesela 14 gram kahve dolu kaşığı koyup makineyi çalıştırdığınızda 60 ml'lik kabı 25-30 saniye aralığında doldurmalı. daha hızlı mı doluyor, daha yavaş mı? akarken renk ve hızı nasıl vs.
     
  6. naif

    naif Yeni Üye

    Cevap: En en önemlisi

    [MENTION=345]kbere[/MENTION] nin dediği gibi adım adım anlatırsanız birçok insan yardımcı olabilir. Ayrıca karşılaşılan sorunlar başlığını ve diğer başlıkları okuyup daha önce cevaplanan sorulardan yardım alabilirsiniz. Hatta karşılaşılan sorunlar kısmına konu açıp orada yeni bir başlıkla soruları sorarsanız ileride aynı sorunla karşılaşan insanlar da daha rahat çözüm bulabilirler. Saygılar :)
     
  7. NuovoGusto

    NuovoGusto Yeni Üye

    Cevap: En en önemlisi

    Hocam espresso shot 'ın ölçüsü 7gr dır. kaşığa 14 gr sıkıştırırsanız sonuç zaten iyi olmaz. Kullanılan çihazın marka ve modeli nedir , kaşığın 14gr alması bile bir olay .
     
  8. Horizon

    Horizon Aktif Üye

    Cevap: En en önemlisi

    Kaşığın 14 gr almasının bir olay olduğuna eminmisiniz ?
     
    Son düzenleme: 21 Ağu 2016
  9. shagrath

    shagrath Isınmaya Başlayan Üye

    Cevap: En en önemlisi

    Tekli sepeti kastediyor sanırım.
     
  10. NuovoGusto

    NuovoGusto Yeni Üye

    Cevap: En en önemlisi

    Aslında emin değilim. Eğer kaşıktan double shot çıkıyorsa neden olmasın. Ama espresso shot'ın ölçüsü 7gr dır. Yinede yanılttıysam özür dilerim, ben acılığın sebebinin 7 yerine 14 gr ile yapılması olarak yorumladım , eğer kahve çok uzun çekim koyu kahrulmuş bir kahve ise ve double shot expressoyu single shot ayarında demlemiyorsak. Kaşığın 14 gr alması bana ilginç geldi, cahilliğime verin , barista değilim henüz.

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Espresso
     
  11. Horizon

    Horizon Aktif Üye

    Cevap: En en önemlisi

    NuovaGusto Nikli üyeden alıntı

    Aslında emin değilim. Eğer kaşıktan double shot çıkıyorsa neden olmasın. Ama espresso shot'ın ölçüsü 7gr dır. Yinede yanılttıysam özür dilerim, ben acılığın sebebinin 7 yerine 14 gr ile yapılması olarak yorumladım , eğer kahve çok uzun çekim koyu kahrulmuş bir kahve ise ve double shot expressoyu single shot ayarında demlemiyorsak. Kaşığın 14 gr alması bana ilginç geldi, cahilliğime verin , barista değilim henüz.

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Espresso
    __________________


    Espresso meselesini bende ilk basladigimda bu forumda tüm başliklari okuyarak ögrendim . Birde makine almak icin arastirirken 14 gr almayan hic bir makine görmedim. Sokaklarda ictigimiz her yerdede durum ayni. Tek istisna kapsullu diye tabir edilen makineler, sizde sanirim onlarin saticısınız yanlis bilgi oradan kaynaklaniyor.Wikipedia yerine bu forumun tüm yazilarini mutlaka tavsiye ederim. Yeni isinizde başarı dileklerimle.Saygılar.
     
    Son düzenleme: 21 Ağu 2016
  12. bekvural

    bekvural Yeni Üye

    Cevap: En en önemlisi

    Teşekkür ederim
     
  13. Ufuk

    Ufuk Isınmaya Başlayan Üye

    2 haftada bir yenisini aldığım kahve çekirdeklerimi ben kavanozda saklıyordum, yanlış mı yapıyorum? bu bahsettiğiniz one way valf poşetlerden nerde bulabilirim? (ya da coffee sapiens in gönderdiği paketler bu gruba mı giriyor?)
     
  14. FirstCrack

    FirstCrack Paylaşımcı Üye

    Kavanozun kapağı ne kadar sıkı kapanmış olursa olsun, içindeki hava kahveyi bayatlatmaya devam eder.

    Çoğu kahveci tek yönlü valfli pakette yolluyor kahveyi; coffeesapiens de öyle.
    Plastik kilidi kapattıktan sonra, içinde hava kalmayacak şekilde pakedi sıkın.
     
  15. formul

    formul Isınmaya Başlayan Üye

    Naçizane 2,5 yıldır kahve kavurmaya çalışıyorum. Espresso için konuşursam kavrulduktan 5gün sonra tadı çok belirgin iyileşmeye başlıyor, hemen hemen 10. günde en tepe noktayı bulmuş oluyor, 20. günden başlayarak lezzette belirgin azalma meydana geliyor 25. günde çok sıradan bir hale dönüyor.

    Şu durumda espresso için kavrulmuş kahvenin en iyi içim noktası 8 ila 18. günler diyebilirim.

    Kahveleri güneş görmeyen yerde muhafaza ediyorum. Yalnız valfli kapaklı kavanozlarım yok, paşabahçenin sıkıca kapanan cam kavanozlarını kullanıyorum, tamamen hava sızdırmaz değil, içeride çıkan gazı yeteri kadar attığı kanaatindeyim.

    Ayda 1-2kg kavurup etiketleme yolu ile bu sonuçlara ulaştım. Farklı tecrübedeki arkadaşlara saygı duyarım.
     
    Shexpir, tascene ve bugra_c bunu beğendi.
  16. Shexpir

    Shexpir Yeni Üye

    Kavurma işini neyle yapıyorsun ben daha yeniyim daha kahve öğütücü seçimindeyim :) aklımın kenarında dursun diye soruyorum
     
  17. Cakirilekahve

    Cakirilekahve Paylaşımcı Üye

    Valfli paketlerden çıkardığında çok ucuza valfli kavanoz yapabilirsin ☺️
     
  18. cemeray

    cemeray Paylaşımcı Üye

    diğer konularda da bahsetmiştim. ben akvaryumlarda kullanılan çekvalfler var 1-2 tl civarında satılan. videoda ki işlemin aynısını hazırladığınmda daha kullanışlı oluyor. paketlerden çıkanların geçirgenliği azalmış oluyor.

    https://turkish.alibaba.com/product...-plastic-aquarium-check-valve-1518212926.html
     
  19. Cakirilekahve

    Cakirilekahve Paylaşımcı Üye


    Ben kısa süre sonra kullanılacak kahveyi vakumlama işine karşıyım :) Kavanozu vakumlarsak kavanozun basıncı düşer kahvenin içindeki karbondioksit gazı daha rahat dışarıya atılır. Kapak açılıp kapandığında kahve oksijene karşı daha dayanıksız hale gelir. Eğer uzun süre saklanacaksa o zaman vakumlamayı doğru buluyorum.

    Bu valf vakumlamak için kullanılmayacaksa sıkıntı olmaz yine de :)
     
    Son düzenleme: 18 Eyl 2018
  20. Ufuk

    Ufuk Isınmaya Başlayan Üye

    Merhabalar, hocam video güzel olmuş, elinize sağlık. Ama şöyle bir durum var, siz hazırladıgınız kapağı taktıgınızda kavanozun içinde var olan hava halen içerde kalmaya devam etmiş oluyor, sadece dışarıdan ekstra girişi engellemiş oluyorsunuz. Kapağın çapını küçülterek, içeriye bastırmamız gerekiyor havayı dışarı atmak için.